berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, September 30, 2011

breadmaker saya yg tersenggugut

Salam and Hallo

i ekceli tak tau mcmn i buleh ada breadmaker.. tak pernah terpikir pon nak ada sebijik.. even masa kakak i dok tanya² dulu pon mcm tak terasa nak beli..
i prefer stand mixer sebenaqnya... -.-

maybe sbb dlm hati tu tak brapa nak appreciate rezeki yg Tuhan bagi.. makanya BM i ditakdirkan senggugut...
padan muka i..
br dapat feel syok buat bun mcm²... missLR pulak melayan.. makan sungguh²... mmg almost hari² i guna BM tu..
tatapi.. i terperasan yg function doh BM i tak seperti yg biasa.. nih pesyen luar biasa sket..
dia tak uli saja... dia terus bakar...huahhahahha...
ni la hasil kalau i biaq smp bunyi 'tittttt...titttt..'
dah jadik mcm roti... kenapesal...?mujsekartehuuu....?(errr...tetiba hindustan)

sbb musykil yg teramat sgt.. i pon tanya la pakar² BM hat dok ada...
ok..mcm konpem BM i ada senggugut...
i dah try few recipes termasuk recipe dari kenwood sendiri... kot² la i ni yg terlebih teror boh bahan terlebih or whatsoever... tp terbukti mmg something wrong ngan BM tuh...

BM ni ada 2 function utk doh.. satu 'dough'..satu lg 'pastry dough'..
masa i tanya pakar BM yg pertama.. i tersalah type.. dari 'pastry' jadik 'pasta'...
time tu dok menggila uli karipap... so dok survey jgk pasta maker...
last² tertukar sudeyyhhh...
tp jgn la gelak kat i sbb bukan i sorang buat lawak cemtu...

bila dah konpem BM i ada prob... i anta email kat kenwood jermen.. tp i tulis bahasa inggeres.. lepas 3hari, depa reply.. tp jawab mcm jawapan dlm manual...
ok..tengkiu ler amek masa nak reply email i...huhuuuu...
part lawaknya..
manager tu pon type 'pasta dough'...siap cakap tu utk buat spagetti...
i check email i blk.. ok..i mmg eja betoi...
huh.. maybe dia pon ketaq sama naik nak balaih email bahasa enggeriss...


dah teruja sgt nak buat bun.. i uli n set jam sendiri..
agak² dah naik sket doh tuh... i kuarkan...
tp what is the purpose of using BM kalau kita kena dok terjengok²...?
contoh terbeli rice cooker rosak...
kejap² kena kacau nasik... kejap² pi tgk... kejap² pi tutup suis sendiri bila nasik masak... baik guna periuk biasa....
not serve the purpose la kan...?
sama gak ngan BM i nih..
kalau takat nak tulong uli 15 menet... tak yah kot bayaq smp 50€....

ok..ni mood puting beliung sbb BM tak menunaikan kewajipan dia dgn betoi.. tp kalau nnt dah ok... i puji melambong blk.. plus, letak hasil karya BM i... :)

time skg ni rasa bodo sbb tak blajaq bahasa jermen betoi²... nak harap kat encik suami.. dia sgt busy la ni.. plus, dia mcm tak mau amek kesah bendalah² opis i (read:dapur i)...
i nak...dia beli..
tp lepas tu pandai² la handle... (letak lengan atas dahi...)





.

5 comments:

gadis yang gorjes said...

masa baca entry ni..blh byg mcmn ko cerita kalau duduk depan ko..
hahhahhahaa... xlarat nak gelak..
mesti ada part ko ckp kuat giler.. n ada part ko ckp bisik2..
mmg sebijik la character ko bila ko buat entry..shabas bettey! (aku pon nak hindustan)

:cahya schatz: said...

gadis gorjes : errr..anda kenal saya kah..? number ic plisss...
btw,tengkiu.. :)

Neny said...

hallo dear!!!

lama x mengomel disini, tahniah sbb dah ada BM. Hari2 la ye mat bekfas ngan homemade bread :). x buat croissant? mat kan suka tu...

Takde selection semata utk uli ke? terus bakar? akak sejak balik, BM langsung x penah guna.

..:: WiRdA ::.. said...

BM aku nk masuk umur dua bulan dah kot.. tp tak on2 lg..hahaha tak perkenalkan pulak tu..isk isk jgn lah dia senggugut jugak..hahahaha

:cahya schatz: said...

kak neny : mmg something wrong ngan BM tu.. nak kena anta blk..tp mat terlampau busy tak leh nak call tegut...
org dah email org kenwood.. n depa mintak anta blk product..

org buat yg mana tak yah proof2 sgt.. mcm pizza..
liya sgt² suka..
buat roti tak brapa jadik pon dia makan habis...terharu sungguh..

wirda : try la babe.. once dah start.. mesti tak dan nak simpan dah BM tuh..