berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, August 23, 2011

Mee Udang Kuala Sepetang

Salam and Hallo

Sumber :
misha66@myresipi

Mukadimah :
cari resepi mee kari sebenarnya..
sbb i kat sini nak makan 3worang.. maka bahan² n cara² di edit ikut apa yg ada..
kalau nak resepi ori.. sila check myresipi..

Bahan² :
  • spagetti (rebus ngan minyak n serbuk kunyit sket)
  • Udang size M or XL
  • 3 Bwg putih
  • 2sb pepper
  • 6sb Sos tomato
  • Garam
  • 2sb gula
  • Sedikit Ajinomoto
  • 2 pokok Sawi/pakchoy
  • 1 pokok daun sup
  • 2sb bwg goreng
  • Sedikit kobis (ptg memanjang) -i guna kubis cina
  • air 
  • UTK HIASAN - Daun sup & bwg goreng
  • **kalau nak kuah pekat buleh letak kentang lenyek ngan telur..
Cara² :
  1. Blend bawang putih + pepper + 5ekor udang...
  2. Panaskn 2sb minyak kemudian tumiskn bahan blend smp naik bau.
  3. + air msk + sos tomato biarkn smp mendidih...
  4. + sawi + kobis + garam + gula + ajinomoto + daun sup + bwg goreng...
  5. bila sawi agak lembut, + udang 10minit....
  6. bila dah nmpk mcm lawa, asingkan udang...
  7. bila dah nak makan... letak mee.. letak udang...tuang kuah... hias dgn daun sup n bwg goreng..
Nota kaki :
udang kat sini dah rebus siap²... so takleh masak lama² nnt hilang manis..
sbb tu i blend 5,6ekor utk bg ada rasa udang dlm kuah...
kalau udang kat mesia.. better refer kat resepi ori...
tp resepi ni mmg sedappp n simple.... buleh buat lg lenkali... :)

tenung²kan dan selamat memasak...

No comments: