berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, June 30, 2011

review : katil baby

Salam and Hallo

segmen baru ye puan² sekalian... review meng'review'...
sebabnyer adalah, i perasan bila missLR dah masuk setahun lebih... almost separuh store, barang dia saja..
so.
kalini, i nak buat review pasai katil missLR..

kat Deutschland, mcm dah tetap... pompuan - pink.. laki - blue..
kalau nak unisex, sila pilih kaler lain..
kalau girl pakai blue... mesti kena tegur...
ada i kesahh..?
banyak barang missLR warna biru..

katil ni attached ngan katil kami..
sgt puas hati bab tu..
nak menyusu.. tarik lapik baby.. then bila dah abis menyusu... tolak blk masuk dlm katil dia.. good..good.. tak kacau space gue tidoq...
masa i beli katil ni, i ada cerita kat sini..
dapat skali ngan katil tu... bantal, selimut, tilam, sarung bantal, sarung selimut, cadar, pembalut keliling katil n kelambu..
ketinggian buleh laras ikut katil parent...
kalau tak mau attach pon, dia buleh stand alone... jd baby crib mcm biasa..

missLR pakai katil tu smp umur 10bulan jer.. pastu kami pindah..
start pada tu dah bungkus masuk kotak blk tu... terus simpan kat store..
eh.tak.
before dia dapat playpen dari ummi neny, i jadikan katil dia tu as tempat kurung bila ada emergency case.. contoh nak pi toilet...
tu pon tak lama... lepas umur setahun.. dah bungkus katil tu masuk kotak blk...

i rasa bagusnya, adalah dia attach ngan katil parent... plus semua skali lengkap ngan rega yg agak murah.. i beli online.. either ebay or amazon..
n masa dia tido dlm katil tu.. i jz tinggal jer.. dia golek kiri ada tilam i.. dia golek kanan ada tiang kayu..

tp, yg tak brapa bagusnya sbb guna agak kejap sbb i rasa bila umur missLR 1thn pon dia tak muat tido dlm tu.. dah muat² pjg dia dah...

pada yg tak beli katil baby lg.. better go for something bigger than katil missLR... lg bagus kalau beli yg buleh bukak jadi katil budak terus... or beli reisenbett...

gambar dari ebay.de

p/s : sekadar pendapat seorang mama..

11 comments:

DaiADellas said...

Mmg nk carik katil cmnie.. Praktikal utk baby yg mama nya tido lasak..hehe
Selamat berkenalan...
Saya follow..

:cahya schatz: said...

thank you daiadellas.. :)

Kamalia said...

Hahah :). Dayah follow liza pulak.. she's our junior :). Elok tu cik dayah.. liza ni ibu berpengalaman.

Liza : Thanx for the info pasal pregnancy tu. Take note about that. Bed dlm gmbr ni mmg dah jadi tarikan kami tapi nak buek camno. Kami dpt sumbangan katil dari rakan2 tersayang. So pakai dulu katil2 sumbangan ni, then baru hunting katil kat atas ni. Memang praktikal sbb boleh guna sampai dia sekolah kot. Depends on berat and ketinggian dia lah :)

:cahya schatz: said...

kem : oret.kein problem..
liya pon byk jgk guna brg org bg n 2nd hand.. tak per la.. budak cepat besar, yg mana buleh jimat.. kita jimat.. nnt dia besar.. lg byk nak guna duit...

Farid aka BIG MOMMA said...

Liza,
girls kalau guna blue OK apa - sweet blue - but boys kalau guna pink kureng OK... masa diorang baby tak kisah but now bukan main lagi - magenta pun depa tak mau.

Kat Deutschland pun ada nyamuk kah?

:cahya schatz: said...

kak farid,
kat sini mcm dah specific biru utk boy..
baju pon cemtu.. cekelat pon utk boy..

tak dak nyamuk.. tp ada insect kecik2 bentuk mcm belalang tp haluih...

ahkakbatik said...

dah keluar balik citer katil kecik ni si liya nak dapat adik kaaa....

x-o-x-o said...

akak, katil ni leh guna tuk adik2 liya nnt. simpan2.. ;))

:cahya schatz: said...

kak tek : dak aaiihh.. ada member tanya pasai brg2 baby kat sini.. tuh yg nak cerita tuh..

ammi : ofkoss.. sbb tu still simpan kat setor.. kalau ikut tak mau.. mesti dah ada kat list ebay dah..

zureen said...

salam perkenalan...

saya pun tgh cari katil baby juga nie... tp lum jumpa yang berkenan lagilaaa...

:cahya schatz: said...

salam kenal zureen...
entry ni bg idea benda apa yg u nak consider masa beli...
tak la byk info sgt.. tp buleh la nak buat pedoman sket².. huhuu...