Nutella Pancake Rolls

Salam dan Hallo...

Sumber :
myResipi (kott..)

Mukadimah :
ada seseorang itu request resepi nih...
resipi ni among resipi breakfast terawal time i dok sini...
resepi asal rupa mcm kuih ketayap... calit peanut butter, then gulung...
tp i punya version : sapu nutella... then lipat 2 mcm apam balik...

Bahan² :
1 sb gula
1 cawan fresh milk
1 Telur
esen vanilla sket
1 cawan tepung
1 sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 sb minyak
garam

Filling :
nutella / peanut butter / jam

Cara² :
  1. Gula + susu + telur + esen vanilla. pukul smp agak² lawa n kembang..
  2. + tepung + bp + sb + garam.. Kacau sebati...
  3. last, + minyak... kalau perlu, tapis...so that tak dak ketul2 tepung...
  4. Panaskan non-stick pan (api kecik).. 
  5. guna senduk.. tuang adunan then biar dia membulat sendiri...
  6. masak sampai perang sebelah n lubang² atas pancake tu nmpk kering...
  7. angkat... biar sejuk sket... then sapu la apa uol nak sapu..
Nota kaki :
ikut sukatan ni...kalau guna senduk dlm... buleh dapat dlm 6 keping kot..
1.make sure pan cukup panas before mula masak...
2.make sure api kecik so that, pancake tu tak hangit sebelah ok ma... :P
3.tak yah letak minyak kat pan dah sbb dah ada dlm adunan...

tenung²kan dan selamat memasak... 
 feberet missLR... :)

Comments

x-o-x-o said…
apa saja pun feberet missLR jgk kalo mama dia yg masak kn.. ;))
:cahya schatz: said…
tak jugak...skg dah pandai cakap nein.. soh makan makanan dia..tak mau.. nak makanan mama... haish...
x-o-x-o said…
hahaha...tu la..dlm video pun dgr dia sebut nein.. hehehe.. bkn selama ni dia mkn apa yg akak mkn ka? nasi lemak ikan bilis.. sedapnya sehingga menggosok puyut..hehe..:p
:cahya schatz: said…
hahhaha.... tp kalau tokchik or ummi neny dia masak pon dia makan byk...
makshaq said…
cik.. hangit tu bukan sebab ralit.. tapi sebab dapoq u senget sebelah .. :P
:cahya schatz: said…
hahhahaa... u mmg brilliant la ma..

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO