berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Saturday, April 9, 2011

'Death by chocolate cake'

Salam and Hallo...
Sumber :
mrsdayat@myresipi.com

Mukadimah :
kek besday encik suami 2011...
tp i tak buat canggih sgt... tak cukup masa... so tak der part belah² tengah... next time insya Allah buat ikut resepi....
ni i kopipes dari resepi asal...then ubah ayat sket bg i senang paham...

Bahan² :

A : ayak
  • 2 cwn tepung
  • 1 cwn koko powder
  • 1 sk soda bikarbonat
  • 1 sk baking powder
B : pukul
  • 3 biji telur grade A 
  • 2 cwn gula (kisar)
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak/butter cair
  • 1 sk esen vanila
  • 1 cwn air panas didih
ganache
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup
whipped cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream
Cara² :

kek:
  1. pukul gula dan telur sampai kembang.
  2. tambah esen vanila + susu + minyak/butter cair. kacau.
  3. masukkan bahan A kedalam adunan. gaul dgn cara kaup balik.
  4. masukkan air panas..kacau sebati.
  5. bakar selama 45 minit pd suhu 175-180degree. (or kukus - 1 jam)
ganache:
  1. dlm mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  2. bila dah didih,padam api...masukkan cooking choc. kacau sebati
  3. tambahkan golden syrup
  4. ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
whipped cream:
  1. pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yg di ambil dr langkah sblum ini. kacau sebati.
kek yg dah siap..di potong tgh2. sapukan dgn whipped cream.kemudian lapiskan dgn kek yg separuh lg..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
ambil kek yg dh disapu whipped cream td,sapukan ganache yg kita dh simpan dlm peti.simpan semula dlm peti lebih kurang 30 minit.

Nota kaki :
resepi ni guna acuan 9"..
so kalau agak² ada acuan TERbesar.. pandai² la kretip2kan bentuk kek tu bg nmpk tinggi...

tenung²kan dan selamat memasak...

5 comments:

x-o-x-o said...

ooo ni la kek ceklat yg iyahh buat eh..hehehehe pandai dh dia.. lagi2? menu cam byk hari tu..hehe nk tgk lg..

ctsal said...

saya dah copy resepi ni..
thanks ;)
tp bila la agaknya bleh buat? hehhhe

:cahya schatz: said...

wani : akak ekau ni reti buat nasik daging saja...
agak2 ada event, nasik daging..
agak2 ada tetamu, nasik daging...
tu pon kadang2 jadik...kadang2 tak jadik...huhuuu...
nak buat kek cekelat tu pon ketaq2 ok nak sukat tepung...

ctsal : copy jgn tak copy..
tp jgn copy saja.. mau buat skali...

x-o-x-o said...

hmmmm kempunan la nk makan nasi daging akak camni :p kalo abah tau pun mesti kempunan...feberet tu.. posa ja mesti cari... tp daging depa slalu sep.. huh..

patutla akak relax wat nasi daging smbil on9 ritu... hehe..

:cahya schatz: said...

wani : kita kena slalu buat2 rilek tmbh2 kalau tau tetamu yg nak makan tu terer masak...lg la kita kena buat rilek...
agak2 tak sedap...kata ja resepi dia mmg rasa mcm tu...