cerita missLR lg

Salam dan Hallo...

dah nak masuk setahun setengah dah umur budak kecik tu..
br2 ni pegi lawat baby Kaitlyn, baru perasan yg missLR rupanya dah besar.... hehehee...
cekidaut kebolehan dan ketereran missLR skg....

1.tepon
skg ni kalau bunyik tepon, dia pon sama lari terkodek2 nak cari tepon... kalau dah dapat chance cakap, siap bawak tepon tu jauh2.. (konon rahsia ler tuh..) pastu kepit tepon celah leher..
kadang2 tu gaya businesswomen... sebelah cakap tepon mainan... sebelah lg kepit henpon mama...
ada ritu skali, dia onphone ngan encik suami.. time tu dia tgh main tepon mainan dia... tgh2 cakap (dgn henpon i..) dia nak tukar tepon ke telinga lg sebelah... tp dia terletak tepon mainan dia kat telinga.. siap 'eh!'.. pastu tukar tepon.. kepit henpon pulak kat leher.. then menonong jalan masuk bilik...
muka slumber ja... i yg tak tahan tergelak tgk dia...

2.berak-kencing
since masuk rumah ni, mmg i basuh berak missLR kat toilet.. dah paham bila org kata pegang mama.... angkat kaki.. basuh tangan... basuh kaki.. :)
n latest, dah buleh suruh amek towel then pegi toilet..
since dia buleh berjalan kot... dia reti bgtau bila dia berak.. dia akan tepuk2 pampers dia.. n bila tanya dia berak or not.. dia akan angguk... kdg2 siap buat muka busuk... then kibas tangan kat hidung... (comel gila bila dia buat cemtu...)
lately, dia pandai bgtau kalau dia kencing jugak...
tp selalunya dah berak/kencing baru dia bgtau... so tunggu dia buleh cakap br i toilet train kott..

3.stokin-kasut
pakai baju.. suar... jaket suma dah pass... bukan la dia amek n pakai sendiri.. tp dah reti la masukkan tangan kat tmpt tangan... n masukkan kaki kat kaki suar...
latest, dia asyik sgt try pakai stokin n kasut..
kasut maybe mcm susah sket... tp stokin dia dah buleh pakai sendiri takat tumit..

4.drama queen
time i pregnant n emosi tak stabil.. i sgt senang menangis...
asal ada yg buat i kecik hati... terus sebik..tunduk then airmata terus kuar..
haaaa.... skg turun kat mek kecik tuh..
i kuat suara skit... dia dan2 tunduk muka pastu sebik... air mata terus merambu mcm dah nangis 7minit...
gambar baru2 ni... dia sedih sbb dia dah siap tp papa tak siap lg..

5.jalan mcm tok cik
tok dee slalu kata tok cik jalan lenggang mcm itik pulang petang...
hah! turun kat missLR dah skg ni...
kalau dia cari apa2... tangan dua2 kat blkg... dah la lengan tu bolat2...
pastu jalan pulak lenggang smbl tangan kat blkg.... gerrrrrrrrrrrammmmm je tgk!

6.ukur2
i tak tau pasaipa missLR tak suka sgt i dok depan laptop.. kalau dok ngadap mesin jahit tak pa pulak... maybe dia tau kalau i ngadap mesin jahit, dia akan dapat something.. kalau i ngadap laptop... dia tak dapat apa...
now, pantang nmpk tape ukur tuh.. dia mesti nak ukur benda...
tak kira la tape ukur i ka... ruler kayu papa dia ka... suma dia guna...
siap mulut terkumat kumit kira number kat ruler...

7.cucuk tangan
last few weeks, missLR kena cucuk...
before this, kena cucuk kat peha... tp kalini cucuk kat lengan... dia menangis punya la kuat... tp last2 diam bila i amek gmbr...fuuuhhh...
blk rumah... dia rilek saja... main... makan... cam biasa...
a week after that, tiba2 badan dia panas... so kami bawak pegi klinik... rupanya sbb cucuk kat lengan tu... maybe vaksin kalini kuat sbb dah brapa kali dia kena cucuk tak pernah pon demam....
even dia demam, badan saja panas... tp aktiviti harian tetap mcm biasa...
time ni badan dia dah start panas...tp sbb ada boi-fren, buat muka rilek saja... huhuuuu

8. tadah tangan doa
masa awai2 dia blaja baca doa.. dia reti ameen saja... tp skg ni dah reti tadah tangan time i or encik suami baca doa... tp tak nak ameen pulak...
time tadah tangan tu siap tunduk tgk tangan... maybe ikut i/encik suami buat masa lepas semayang kot...
dgr azan pon dia tadah tangan.... :)

9.duduk kat seat train
masa mak ngah siti dtg lawat kami... kami(kaum perempuan) pi Mainz... saja jalan2...  time tu 1st time missLR duduk kat seat... sama excited ngan si kembar...
before this, missLR duduk kat stroller saja....
tp dia good girl.. kalau duduk dlm stroller pon diam... n time i bg duduk kat seat pon senyum2 saja...

10. amek gmbr n posing
gaya dah UP sket.... selain dari lentok kepala... missLR dah reti guna barang2 di sekeliling sebagai prop tambahan.... hahahahhaaa...
n dah paham jugak bila mama kata 'belakang sket...belakang sket...'

11.semayang
missLR rajin ikut papa dia semayang... tp kalau i bentang sejadah lg satu utk dia... dia tetap nak menyempit kat sejadah pak dia jugak... maka dgn itu, papa otomatik kena semayang kat tepi sejadah... bg ada ruang sket utk budak kecik tu nak jemaah sama....
sejadah satu hal la... tudung pon, taknak pakai tudung dia... nak tudung mama jugak...
time ni teman mama semayang... dia pakai tudung dia.. then baca doa smbl bejalan merata...

12.tido atas lengan
dah makin besar... makin manja pulak... skg ni selain gosok2 siku i... missLR suka tido atas lengan...
kalau i tak bg.. dia tarik jugak...
dia akan guling2... then baring kat lengan i... kalau i tak bg jgk.. dia tido kat perut... pastu tarik tangan i soh peluk dia... pastu, raba2... cari siku i pulak....
ada satu malam tu.. encik suami tidokan missLR.. i watpa ntah kat luar..
dlm setengah jam lebih... senyap sunyi ja bilik... i budget dah tido la dak kecik tuh... i masuk bilik nak kejutkan encik suami sbb dia ada kerja kat komputer...
skali... bukak ja lampu tepi katil... missLR sengih... siap bangun duduk...
yg berdengkurnya...papa dia!
haissshhh.... i pon baring kat sebelah missLR... dia golek2, tarik tangan i soh peluk dia... 3minit pastu, dia pulak berdengkur...
(gian nak gosok siku mama...hahahhahaa)

13.kechup n mayo
missLR sangat suka makan fries... n sbb dia mcm rilek ja makan benda pedas.. i terpikir nak bg dia rasa sos tomato...
di suatu hari yg hening, i goreng fries utk dia... then letak sos tomato ngan mayo sket kat piring...
dia kacau2.. then rasa...
muka kerut2... then cicah lagi... pastu.. isap2 sos tomato tuh... then cicah lagi.... smp la fries tu lembik..
tp bila dia tgk i cicah n gigit fries... dia pon ikut...
lupa nak amek gmbr..tp i ada rekod video...so gmbr ni blur sbb snap dari video...

14.pandai pujuk..
turun i.. dulu kat sekolah...i dapat A utk daya pujuk kat kad ijau sekolah...
skg ni kalau dia terpukul i or encik suami... dia akan dtg dekat... gosok blk... kiss... peluk... n buat muka org bersalah...
tp time dia rasa nak marah... ikut suka dia ja nak 'haaiiippp!'

Comments

makshaq said…
kakak mira pun kata iyah dah beshaaa ..
Mrs Azuhaizat said…
comel la budak liya ni, picit idung baru tau...hehe! makin besar anak kita makin macam-macam ragam dia, seronok tengok..untung liza dpt tengok perkembangan dia hari-hari dan jaga dia sepenuhnya, tak semua ibu dpt peluang tu, kak atie sampai skrg dok berangan nak jadi fulltime housewife tapi x dpt2, dok tunggu abg ijat jadi jutawan tp mcm x da harapan ja hehehe.
x-o-x-o said…
hehehe kalo ada cerita missLR lagi dan lagi pun sanggup ulang tgk byk kali hehe....
gambo first nmpk puyut..ha!ha! (mesti kena haippp dgn iyah hehe)
yang dok dlm train awat mcm senget? tepi dia ada apa?
part posing mmg xleh nk kata apa dah... serah sj pd yg pakar cam iyahh ..adoiiilaaa
tudung dia leh wat telekung kn.. hehe..comeyyy sgt..!!
:cahya schatz: said…
makshaq hanim : mmg dah beshaaa...

kak atie : kita saling men'jeles'i la kak atie...
org yg dok rumah jeles kat org bekerja..ada duit sendiri....

makshaq wani : tengkiu.. ni mmg gaya peminat tegar nih...
tepi liya ada akak... dia dok main ngan si kembar... tak tau pasaipa senget mcm tu...huhuu...
NaNa said…
ya Allah..comeinyer si missLR ni...cute je..huhuuu...cak balik malaysia n kalau ke kl bgtau ye...nak jumpe rindu ar nak tgk missLR dekat2...huhuuu..gerrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrammmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm....huhu
:cahya schatz: said…
aunty nana : Alhamdullillah...liya raihany dikurniakan akal dan rupa yg elok... :)
bakal menantuku itu apa kurangnyer...
hehehehheee....

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

review : katil baby