berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, February 7, 2011

ye la...i bodo... (editted)

Salam dan Hallo...

puas hati kot bila dah baca tajuk...

kes 1
kami beli lemari IKEA...
kat rumah dah plan dah mcm tu mcm ni...
smp ja IKEA ada sale...
tiba2 jadi rambang mata (bukan i)..
pintu yg kerawang2 pon rega sama ngan pintu kaca kosong..
hape lg... hangkut ler pintu kerawang 2bijik...
blk rumah.. br terpikir yg lemari kerawang2 tu nak letak benda2 souvenir ngan keepsake missLR..
kalau kerawang2 bagai.. mcmn nak nmpk benda dlm kan...?
nak tukar dah tak berbaloi...
ok.

kes 2
a day before org IKEA nak anta bendalah tu sume... depa call.. kata nak mai pukul 7pg..
esoknyer tuh... kul 7pg.. org tu call lg.. dia nak mai kul 9pg... dia budget dia org first masuk kerja.. rupanya ada org lg rajin masuk kerja awai... hahhahaaa.... (eh.entry bengang..mana buleh gelak)
so... kul 9lebih sket... org IKEA tu pon smp...
encik suami dah pi kerja.. ofkos la mamat tu berdua yg kena angkut suma benda ke tingkat 3 kan...?
or depa budget i yg kena angkat sendirik..??huh...
missLR dah mcm mak guard time tu.. kehulu kehilir.. tgk kat luar.. kat bilik... mulut pokpek2...
muka mamat2 tu dah merah... bukan ringan lemari2 tuh... dah la kena angkat ulang2... (tp bukan itu mmg kerja depa ka?)
sorang lg tu tak abih2 sebut 'scheiße!' yg bermaksud 'taik!'
memula i nak offer limau ngan air... terus tak jadik...
masa nak sain invois... i pun check la ada 8 benda... 6 kotak.. 2 lg kayu2 yg berikat....oret.. ada 8.. so i sain.. n tutup bilik tu sbb missLR dah sebuk inspect kotak2 tu...
siap dah letakkan getah rambut dia dlm lubang skru...huh!
bila dah petang, i nak sambung jahit langsir... i masuk blk n angkat 2 set kayu yg berikat2...
then terperasan ada 1 besi terselit...
kat lg satu set..tak dak besi..
aahh..sudah...
smp bila dah siap pasang pon... mmg besi tu tak dak.. maybe jatuh dlm lori or mmg tertinggal kat gudang..
tp dah lumrah alam... i yg sain invois... so... put the blame on me... erggghhh...

kes 3
ritu ada skali... i tertengok video kat fesbuk pasai budak kena dera... seorang dewasa yg bodo mandikan seorang budak kecik yg konpem2 naif... dah la basuh berak budak tu ngan kaki... dia pijak2 budak tu.. pastu.. bila budak tu nangis.. dia curah2 air kat muka budak tu...
nauzubillah... :(
menangis i tengok... tak kisah la org melayu ka... indon ka.. vietnam ka... tp kita kan manusia.. kenapa nak buat mcmtu...?
tak sakit ka time bersalin dulu...?
lepas i tgk video tu... terus i sesak napas.. merangkak nak pi toilet... betoi... i merangkak... rasa lembut ja lutut i... lepas basuh2 muka.. napas pon dah ok.. terus carik missLR... time tu dia tido... rasa sebak sgt tgk dia.. budak kecik kan.. mana nak tau apa... kenapa la nak dera.. nak tendang segala.. binatang pon tau jaga anak...
smlm pulak.. i tertengok video org yg gila dera anjing...
anjing tu comel... kecik jer...
org gila tu suruh anjing tu berdiri dua kaki...
bila anjing tu jatuh.. org gila tu pukul.. tumbuk.. tendang anjing tu.. kesian sangat...
lama pulak tu video tu.... :(
anjing tu ikut saja apa org gila tu suruh buat.. tunduk.. bunyi pon slow saja.. ntah2 dah lama tak dpt makan...
i menangis.. tak sanggup nak tgk smp habis.. pastu terus tutup laptop then baring ngan missLR...
mintak simpang la hati family i jd hitam smp tak reti nak hormat n sayang makhluk Allah yg lain...

i tak leh nak tido... smp la pagi ni mata pon pedih...
pastu terpikir...awatla i suka nak ter'play' video2 yg buat i teringat 3,4hari... huh!


SAMBUNGAN...

kes 4
kat jermen nih slalu buat style kumpul2 point kat supermarket then tukar ngan barang yg dia offer...
ritu kat TOOM/REWE... ada offer periuk brand WMF... n kat REAL offer brg2 letrik brand GRUNDIG... dua2 brand hebat kat jermen...
tp nak kumpul point.. kena beli barang kat supermarket tu br dapat point.. stended la.. pastu kena tambah sket duit utk beli brg offer...
kalau dah namanya offer.. mesti la berbaloi kalau beli kan...
haritu barang2 tu abis.. skg depa tambah lg stock...
i mula2 excited nak beli periuk... tp bila tgk kat supermarket... rupanya wok yg i nak tu kecik nau...
tak mcm i mimpi2kan... (mimpi la sangat...)
bila dah ada stock blk... encik suami ajak pi beli...
dipendekkan cerita...
i dlm tak mau2... pilih la jgk periuk2 yg i plan nak beli ritu...
ekceli nyaris2 dah i buang kertas2 point tu.. sbb dah lama offer tu.. tak sangka depa nak sambung blk..
so.. point toom ngan real dok dlm kertas yg sama...
masa nak bayar kat toom... i terlupa nak kuarkan point real...
bg skali ngan kertas point toom kat cashier masa nak byr...
ok.. i salah sbb i tak check...
maksudnya tak der jodoh la ngan handmixer grundig.. tp tak per.. yg tu i additional saja.. kalau ada,guna.. kalau tak dak pon tak pa...
ada alasan kenapa i malas nak baking... kekekkeee...

kes 5
smlm.. hari se'dobi' rumah i..
habih semua benda i basuh... termasuk la kasut2 dlm rumah... stokin2 yg tak tau status dah pakai ke belum... kain batik yg dok guna as langsir.... toy2 missLR... suma i sodok masuk dlm mesin basuh...
puas hati..
tp dlm pada sodok skali tu pon... i asingkan jugak baju missLR sebakul... lingeries sebakul... baju terang sebakul... baju n jeans gelap sebakul.. miscellaneous sebakul...
tp mcmn buleh tak perasan... ada satu suar missLR yg turun kaler...
habih baju dia yg lain jd pink2... :(
bila dah letih basuh (yg basuhnya mesin basuh... tp i yg over letih...), mula la moody... padahal sendiri yg salah..
huh..

9 comments:

lyana lorenza said...

apakah yang terjadi dengan lemari kakak itu..huhu..

:cahya schatz: said...

tak dak pa jadi pon... kekal kukuh berdiri dlm store... yg ada besi tu yg herot... hahhahahaa...

Ms J said...

ai mmg dah xtgk video menyayat hati....nk berckp ttg itu pon...kalau verbally..mmg buleh bwk ke mimpi.....errr...fobia2...ritu dh kene...sampai demam2..huhu...tgk bende yg baik2 ajer...so degupan jantung pon xde kencang sgt....:)

Anonymous said...

salam,

saya pernah beli barang dari ikea dan tertinggal parts (tak perasan benda tu ada 2 part, amik no 1 je).pergi ke customer service utk minta no 2,dia pun without much question asked, suruh duduk, dan dia ambilkan barang tu.

rubaizah said...

aku nampak budak accident pun aku terus sebak giler.. dah la tgh drive.. uhuhuh.. mcm x terdrive rasanya

:cahya schatz: said...

ms J : erghh.. tu la.. aku pon nak kena stop tgk video2 mcm tu..
if not.. aku yg over2 nangis segala.. kesian kat mat.. tak pasal2 dok kena pujuk...

anonymous : salam...siapakah anda..? berkenalan buleh...?
masalahnyer, brg dah smp rumah.. n perasan besi tu tak dak time ptg..

rubaizah : dulu aku tak sensitip sgt.. since tukar status jd mak ni yg jd over sensitip...

x-o-x-o said...

huhu.. bnda menensyenkan diri mmg xleh nk wat apa..huhu.. tp tension dgn diri sndiri xpa lg kot dr tension kt org lain..haha.. takkan nk marah2 diri sndiri ;D

wawa said...

hehe..aku pon semangat kumpul punkte rewe,habis gakla satu set periuk2 dia ku borong..kami slalu shopping rewe sbb dekat ngn rumah,takyah nk ngangkut jejauh barang2..liza,mehla datang rumah..insyaAllah lagi 2 minggu kitorang nk bat house warming..:)

:cahya schatz: said...

wani : huih...akak slalu je marah diri sendiri... huhuuu...

wawa : thanks for the invitation...
insya Allah...satu hari kami smp..
maybe pi tgk baby kot.. :)