berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, February 28, 2011

kek epal

Salam dan Hallo...

encik suami suka beli buah sbb missLR sangat suka makan buah.
ritu jumpa mango, sebijik 39sen. terus encik suami angkat sekotak. dlm tu ada 10bijik kot. ingat nak bahagi2 kat kak neny n cik dee..
tp hari ke hari, buah makin masak n i pulak asyik lupa nak bawak everytime jumpa kak neny n cik dee.
skg, buah yg 10 bijik tu dah abih.. dikerjakan oleh encik suami n missLR..
buleh tahan la tgk missLR makan buah mango tu.. lepas satu.. satu.. dia suap dlm mulut..
sempat la kupas 2 bijik utk si kembar.. tu pon missLR tumpang sekaki..

dulu, missLR mcm tak leh makan limau... nnt bontot dia merah..
skg dah buleh.. :)
kalau papa/mama tak nak bg.. missLR amek sebijik.. gigit kulit.. tuihhh!
pastu... gigit lg... tuihh!
bila dah berlubang sket... dia isap isi ngan air limau tu...
pastu gigit kulit lg.. tuihh!
grrrrr....bijak sgt...!

eh. i nak cerita pasal epal.
ada few times i beli epal.. tp mcm tak brapa laku sgt kat rumah ni..
so i terpaksa cari alternatif nak abihkan epal tu..
mula2 nak buat pie..
tp encik suami tak suka..
last2, end up ngan buat kek..
tp stended.. kalau memandai sgt... mesti tak jadik..

first2 i blend epal ngan gula...
pastu bancuh tepung bla...bla...bla....
time ni agak mencabar sbb dok kena 'tunjuk ajar' penuntut kecik sorang tuh...
nak guna mixer pon kena buat depan dia..
pecahkan telur... campur ngan tepung segala... semua kena buat depan dia..
tp dia tak kacau... :)
so..ok..cekgu tak marah....
time letak kek dlm oven.. dia tunggu kat depan tu...
bila i ajak dok kat ruang tamu.. dia tunjuk kat oven...
maybe dia ingat benda tu mcm perangat kot.. masuk oven 30 seconds.. kuar.. buleh makan...
hahahhaaa...(mari gelakkan missLR....)
tunggu punya tunggu....ini lah hasilnya...
penat okkkk tolong mama masak....

bila kek masak... chef kecik tak bgn lg...
ini hasilnya...
nmpk mcm jadik.. tp i mmg dah buleh budget kek ni tak jadik.. sbb epal tu patut potong kecik2.. i bantai blend...huhuuu...
cara makan dia... i potong kek.. then tuang apple sauce tu kok atas...
layan gak aa time panas2...
missLR pon suka...
encik suami makan 2 mulut ja kot... (dah buleh budget...)

5 comments:

x-o-x-o said...

hehehe...ok gak tu ada rupa kek.. hehe..leh mkn jgk.. ;) liya snggup gigit kulit limau tu...hehehe cerdikk sungguh,, :D

..:: WiRdA ::.. said...

aku pun tertanya2..adakah kek epel? tp kira jadi la jugak keknye.. awat tak buat apple crumble?

:cahya schatz: said...

wani : dia sanggup ok asalkan dapat makan... kalau mango yg sama besar ngan perut dia tu pon dia gigit ja ngan kulit2...

wirda : kalau nak ikutkan mcm2 buleh buat kott.. tp nak kena pk perut melayu yg 2org dlm rumah nih...

che'Burn@che'Qis said...

anak kamoo sgt chumel. sy mau makan dia. sy xmau kek epal. boleh x?

:cahya schatz: said...

cB&cQ : haiipp... <-missLR kata