berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, January 4, 2011

karipap

Salam dan Hallo...

ni rupernyer sebelum masak.. br sudah kelim..

Sumber :
kak ina

Mukadimah :
blaja dari kak ina..tp pernah buat.. slalu tolong kak neny kelim saja..
time kat UK, 1st buat.. agak penyek2 tp ok la utk first timer...
*utk uli i guna mixer canggih kak hanim..


Bahan² :
kulit
1kg tepung
250g butter - cairkan
2 sk garam
1 1/2 cawan air sejuk (lebih kurang)

inti
lebih kurang 2kg kentang (i guna 1.5kg..tu pon lebih byk..)
300g daging / ayam (potong kecik or guna daging/ayam cincang)
3 sb rempah kari
1 sb serbuk kurma
1 bawang besar (ptg dadu)
2 bawang putih (cincang)
2 sb sos tiram
daun bawang (takat nmpk lawa)

Cara² :
kulit
  1. Campur tepung + butter cair + garam . gaul.
  2. Tambah air sejuk sket² sambil gaul adunan tepung.
  3. Gaul smp tepung tidak lg melekat di tangan/mixer dan bekas.
  4. Uli² sket then buat satu doh besar.
  5. Tutup doh dgn pembalut plastik dan simpan dlm fridge 1-2 jam..
inti
  1. Kentang dipotong dadu then rebus garam smp separuh masak. tos.
  2. Panaskan minyak pastu tumis bawang putih + bawang merah.
  3. Bancuh rempah kari n kurma ngan air sket...then masukkan dlm periuk...
  4. + daging/ayam/ daging cincang. kacau smp nmpk lawa..
  5. + sos tiram..then + kentang...
  6. Bila kentang dah lembut...+ daun bawang...tutup api...
  7. rasa.. kalau sedap... jom kelim pulak...
karipap

  1. Keluarkan doh dr peti sejuk. buat bulat² agak² size acuan..
  2. Gelek bulat kecik agak² sesuai utk kulit karipap...jgn tebal or nipis sgt..
  3. letak kat acu then isi inti...inti pon letak 'jz nice' saja...
  4. kepit acuan... then...kalau rajin...kelim lg skali so that nmpk lawa n konpem tak terbukak bila goreng..
  5. utk nak goreng...guna minyak yg tak brapa panas.. kalau panas sgt.. kulit karipap jd kembung² mcm makcik yg jual 2bijik sengget tuh...
  6. kalau nak simpan frozen...goreng separuh...or buleh masuk dlm oven... masak kejap smp karipap jd pucat...
keburukan precook ngan oven... dia jd penyek sebelah.. kalau deepfry.. dia jd bulat elok..

Nota kaki :
tenung²kan dan selamat memasak...

2 comments:

Kak Bahijah said...

Huish, cantiknya kelim. Ajaq sat step by step (buat video la, hahaha). Kak Bahijah kalau tak dak acuan karipap, maunya kucucuk ngan garpu ja..

:cahya schatz: said...

segan la nak buat video... skin tangan tak brapa lawa...
apa kata pi blajaq kat cikgu kat leeds tuh...dia kelim lawa(dia kata la...)