Posts

Showing posts from January, 2011

what i need now...

Image
Salam dan Hallo...

tak tau nak mula ayat mcmn...
i berpikir2... suma hobi pon kena spend duit jugak..
(maybe kumpul setem tak yah kot...)

before this.. i minat baking.. so start beli all shapes of acuan n bekas kek..
then... dah slow down bila bersalin..


skg start menjahit pulak...
teringat zaman kecik2... main anak patung... i design baju.. n maktam i jahitkan.. :)
macam2 design kitorang buat...
mula2 design guna kertas lukisan utk paperdoll...
bonda kan cikgu lukisan...
so.. musim exam, byk la kertas lukisan anak2 murid bonda...
selain i kena dok bertenggek bakar sekeping2.... mana2 yg corak cantik.. i simpan n buat baju kat paperdoll i..
syok oooo....
then dah besar sket... dpt doll yg mcm baby tuh... time ni maktam i n i jahit baju guna kain perca...
skg ni... dah ada model sorang.. lg la syok i nak menjahit...
tp tak dak basic... so kena try n error...


dulu bonda pernah anta masuk kelas menjahit KEMAS... i join 5x ja kot... kali ke5 attend kelas... i patahkan jarum kat mesin.. pastu cikgu tu mar…

setia menemani

Image
Salam dan Hallo...

at last dapat idea nak hapdet blog...

pada suatu hari yang hening...
papa call... papa kata lapar.. tak sempat makan kat opis... so, nak tak nak.. terpaksa la usung LRjr masuk dapur... (LRjr?? id barukah...??)

mula2 dia beriya la tulong kemas...
pinggan makan kaca tu pon dia buleh angkat... sebelah tangan pulak tu..
lepas susun pinggan ngan mama.. tulong check rice cooker pulak... ouh..ada nasik.. cedok2 sket nak tgk basi ke tak.. last² nasik berterabur kat lantai...
mama kata 'liya... neinnnn....'
slow tp tegas mcm nak marah... tp belum marah lg..

pastu... missLR tlg lap lantai... kutip nasik yg berterabur.. agak2 tak leh kutip... lenyek ngan jari jer la... setel..
mama kata 'terima kasih nak...' pastu mama angkat missLR letak depan almari...

ouh.. almari tak check lg.. betul ker mama simpan sos dlm lemari nih..
nak bukak tp kunci...

dahaga....
pandai pulak dia pegi depan carik botol tea dia...
pastu... duduk blk depan almari... sandar kat almari n minum tea...
pas…

getting 'gian'

Image
Salam dan Hallo...

ritu... status fb i berbunyik...

sebagai bukti...
ada gaya tak..??
dgn meniarapnya.. dgn goyang kaki lg... pastu kain ela letak kat depan... ngan pita ukur lg... buku resepi buat lapik perut... hahahahaa...
sebelum meniarap tu.. dok letak kaki dia kat tapak kaki merah tu...
maybe ukur... 'kaki dah besar ke belom....'

harini i dok depan laptop lmbt..
sbb dlm otak dok terpikir2 nak buat skirt kembang mcm i TERtgk kat youtube smlm...
haish... tak leh jadik nih.. dok terbayang2 je.. (tp kata tak mau buat skirt dah kan...)
so i pk punya pk... ukur2... pastu imagine2 sket... zassss...potong!
bila dah potong...bukak2 kain.... tgk2... jgn kata pinggang missLR... pinggang encik suami pon buleh masuk... hahahaa...
haish... so... termenung kejap.. ternmpk body lama missLR...
body tu lebar dia muat lg... tp dah pendek... tak leh nak pin celah kangkang dah...
so!
aktiviti bermula...
skirt bulat tu i potong dua...
TARAAAAAA....!
jadik dress berskirt kembang.... wink²...
body tu dah lama.. …

anak papa n mama dah bieshaaaa..

Image
Salam dan Hallo...

selimut.. :)
bersize besar...
maknanya dlm pada nmpk kecik molek tu... missLR dah besar..!
dukung kejap pon dah terasa sakit tangan....
Alhamdullillah... missLR sihat n makin bijak...

1.pandai perasan melawa
skg kan i dok try n error menjahit... dia la model... kalau pakai apa2.. mama kata cantik.. dan2 pusing2... pastu suka sgt pakai tudung... tudung i ka... snowcap papa ka.. suma dia bantai...
asalkan nmpk cun... :P

2.pandai tunjuk anggota badan
dah tau hidung, telinga, gigi, lidah, pipi, kepala, rambut, tangan, perut n kaki..
mata kadang2 ingat...kerapnya konpius...
tp kalau tanya hidung... mesti tunjuk smp jari masuk lubang hidung... hahahahaa...

3.pandai pakai jaket, baju n suar
jaket n baju dah lama terer...
jz pegang jaket..dia akan masukkan tangan sendiri...
lately..bila masukkan kaki kat suar... dah pandai tarik suar ke pinggang..
even berpusing2.. tp blh kira satu pencapaian... :)

4.dah blh tlg amek benda
dah byk vocab dia paham.. takat nak amek botol / toys / beg / kasut...…

adam dan hawa (drama swasta)

si mamat dok terpikir2 pasai kawan dia nak jual moto td...
ishk...nak beli ka dak... nak beli ka dak...
skali...ada budak lintas..
srrrrrrreeeettttt.....(bunyik brek moto...)
tak kena lg.. tp budak tu menjerit kuat n jatuh depan taska..
suma org berkerumun...
sorang cikgu pmpn bertudung labuh tutup dada lari kuar dari kawasan taska... terus pangku budak yg jatuh tu bawak masuk taska...
si mamat melopong.. terpikir2 lg.. rasa mcm tak kena... kenapa budak tu jatuh..?
tp dah konpem si mamat yg salah..
dia tolak moto dia masuk kawasan taska...
budak2 lain buat kecoh... pandang si mamat semacam jer..
'errr...ok ker..? saya tak langgar...'
'maybe dia terkejut... tak der luka pon...'
bila cikgu tu angkat muka... si mamat macam terpukau...
tiba2 rasa mcm ada bunga2 gugur dari langit...

start pada hari tu... hari2 si mamat lalu depan taska n bawak moto slow2....
tp dah tak nmpk dah cikgu tu...
satu hari... nmpk budak yg nyaris kena langgar tuh...
si mamat berenti n tanya sapa nama cikgu tu...
…

skirt princess (konnoooonnnn...)

Image
Salam dan Hallo...

i tgh try n error nak buat skirt princess utk si kembar... :)
so...guna model yg ada dulu... :P

tarrraaaaa.....!! tak der kain yg mmg warna pink...
so... i amek jer la kain pink kusam nih..
tp i rasa cantek je jugak bila combine ngan putih...
kain putih tu kain organza... i carik chiffon tp tak dak...
(waaahh...gaya cakap mcm terer... :P)
mcm biasa...missLR pakai then tak mau bukak.. padahal suruh try saja...
bila nak berak... br bg bukak... tu pon...
lepas dah pakai suar... dok usung lg skirt tu...
berbaloi mama rasa dok kena jahit-tetas-jahit-tetas patblas kali...
dah la kot buat skirt kat dia...pas ni nak try buat dress...
skill jahitan amatlah setengah bintang jer tarafnyer...
apapon....
last but not least...
nak gak mengata missLR sket..
tgk gmbr bawah nih...apa yg anda perasan...?
dia tolak getah skirt tu boh bawah perut....hahahhahahahaa....

parcel utk missLR

Image
Salam dan Hallo...

hebat budak² skg nih... kecik2 dah dapat parcel dah...
nasib baik kat postbox tak muat nak letak nama dia.. if ada nama dia... mesti depan parcel tu pon boh nama dia kott...
kalini cepat pulak parcel smp...sebulan jer...
masa posmen smp... missLR tgh tido sbnrnya... dgr ja bunyi loceng... terus jaga then duduk... terus tunjuk kat pintu...
pastu jalan melelong2 pi kat pintu smp nangis2 sbb i tak dukung dia...
gambar bawah ni... muka baru bgn tido + muka excited dapat parcel + air mata meleleh kat pipi...
i baru nak pi sidai tudung bagai.. dia dah koyak wrapper parcel tuh...
tp parcel tu pon dah koyak sbnrnya... kastam check..
Alhamdullillah...tak dak apa yg rosak...
dapat² terus main...senyum meleret saja... (jgn focus kat perut..)
happy dapat hadiah dari mak ode...
ouh... ada lagi hadiah...? konfius nak main yg mana satu... excited tak abih lg..
dapat laptop sebijik... bagus! tak yah berebut nak guna laptop mama....
gambar blur sbb time ni dia goyang badan sbb kat laptop kuar m…

Award ~ The Versatile Blogger

Image
Salam dan Hallo...

thanks fasha... :)

together-gather with the award...kena listkan '7 facts about yourself'..

1.menjahit
skg tgh sakan idea menjahit... macam2 idea kuar...
tgk kain je... dah macam2 design baju kuar kat otak... TAPI.... kena buat baju sleeveless,aci?
nak kena menuntut mcmn nak sambung tangan kat bahu... rasa mcm curve sket kan...?
tp skg ni.. rasanya nak go for home deco dulu.. langsir dah otw siap... pasni lapik meja..
(kecoh mcm ngan hebat...padahal... jahit straight je kan....hahhahaaa....)

2.ada 4 email
mula2 i ada email tingkatan 5(giler tak maju kann).... my ex-classmate tolong buatkan.. kiut jer... stended budak br blaja buat email... ada initial then tarikh lahir...hehehhee...
masa tu buat email sbb nak daftar online apa ntah...
tp smp skg pon i byk guna email tu la jugak... pastu... start guna host lain... dari yahoo...try hotmail pulak... skg... email hotmail tu jd tempat utk email2 yg register2...username...password..bla..bla..bla...
lepas tu...bila dah besar s…

Award ~ Creative Blog

Image
Salam dan Hallo...

:)
dapat award dari kak ayu.. timakaseh...

skg ni tak brapa creative lg...
tunggu nnt bila dah byk hasil2 karya (karya lagi...?)  dlm nih...br buleh kata creative kot...
tp tu la..
'creative' bukan boleh beli kat supermarket... kadang² kita tgk benda tu mcm senang nak buat sendiri.. bila dah try, tak dan apa2 lg dah give up kott...
takat ni i hanya memulun buat benda yg i dok pulun jgk buat even tools tak cukup... itu maksudnya i mmg minat..
contoh :
1.buat cuppies
tgk org hias mcm comeyl... rasa mcm senang ja nih... conteng2 mcm conteng henna...huhuu...
tp bila encik suami dah belikan tiub utk hias2 tu.. ada la kot skali ja i guna...
everytime buat cuppies.. beli deco sugar yg siap punya..
haaa... pulun la deco ngan menatang tu... tiub yg beli tu simpan elok2...huhuuu...
maksudnya apa kat situ...?
i suka buat cuppies...tp tak suka hias..?
salah.... i tak cukup masa nak hias... kuar dari oven... terus ngap...!

2.menjahit...
before ada mesin jahit pon i dok pulun alter suar ng…

100th follower

Salam dan Hallo...

waaahhh...baru perasan follower dah 80++... :)
Assalamualaikum dan selamat sejahtera kawan2... (gaya sopan....)








nak tunggu follower yg ke 100...
nak bg hadiah dari jermeng.... lalallalaallalaaaa....

skirt try n error

Image
Salam dan Hallo...

lepas jahit langsir ngan alter suar ritu... semangat kengkonon berkobar2 nak hasilkan karya seterusnya..
karya la sangat kannnn..

smlm...
i buat skirt utk missLR... mula2 dia kacau... i kata... 'ya..mama buat skirt utk ya... ya tunggu tau... pegi main dulu... mama ada kat sini...'
missLR angguk... (konon paham ler tuh..)
ekceli dia mmg paham... dia terus pegi main... tp kejap2 datang check... jengok2... pastu pegi main pulak...
kejap pastu... datang lg... duduk kat kepala lutut i... then pegi main lg... hehhehee...
sungguh tabah tunggu skirt dia...
bila dah siap... i bg dia try... terus tak mau bukak dah... jalan2 keliling bilik... pastu tengok skirt.. then jalan kuar dari bilik... either cari cermin or cari papa nak tunjuk skirt baru... hehehehe....
papa tak sihat.. so baring jer sepetangan..
bila papa dah bgn.. bersemangat missLR tunjuk skirt dia... papa kata 'cantiknya!'
dan2 tunduk pastu pusing2... sengih tidak dilupakan...
ini skirt smlm.. skirt kembang bias…

UK finale

Image
Salam dan Hallo...

dah dekat sebulan blk...br nak masuk finale...huhuuu...
takper...better late than never (bila pulak nak sambung citer blk mesia...tunggu cukup setahun kah..?)

soo....
lepas kekecewaan dok bertenggek kat tingkap tp nmpk bunga api mcm kentut2 ayam jer... i tido...
esok pg...bgn jer.. rasa cam tak best...dah nak blk dah... :(
kami kuar rumah timing jz nice...
i pening2 lalat...tak tau pasaipa.. maybe sbb dah masuk tahun baru (tak leh pikir alasan lain...)
otw pi epot... ada la sedas dua mengata missLR pastu i tertido...
smp epot...kami line up nak check in.. dlm queue tu pon sempat missLR hai2 kat org depan blkg... errgghh...
org kat cashier kureng mesra...maybe PMS...
tengok la betapa rajinnya makcaq melayan dak kecit tu berjalan...
dia mmg abih hati la org ikut mana dia nak pi kan...
sementara nak tunggu masuk flight... kami makan sat...
n missLR check kawasan... :P
nmpk badan besar...kaki kecik... tu pon maintain... jalan ke hulu ke hilir...
time makan... kena duduk kat high chair…

apa kojo den haghini...

Image
Salam dan Hallo...

sebenarnya i ada sgt byk kerja...
harini encik suami MC... maka dengan itu... lunch adalah wajib...
so..lepas uruskan mek kecik tu punya breakfast n kudapan n makanan sampingan... i masak lunch... smbl tu berperang ngan missLR sbb dia makan bawang putih ngan kulit² skali...huh..
kejap² dia pegi bilik kacau papa... kejap2 tersengih2 dtg kat dapur...

lepas settle masak lunch... i jengok dlm bilik...
rupanya missLR dah join papa dia tido...
harini dpt lunch ngan sesempurnanya... if not..i makan apa jer la utk lunch... nak makan nasik mmg kena tunggu malam... tp tu adalah kaedah utk diet sebenarnya (carik alasan...)

bila cik spring dah kembali toing² keliling rumah... i biar dia teman papa tengok citer korea...
tp bukan la si kecik tu buleh duduk diam.... habis suma benda dlm bilik tu dia tlg re'arrange'..
barang dlm kotak pon dia check..

last2..papa bg gigit coco crunch... terus diam...(bg makan jer terus settle...)

i pon join dok dlm bilik komputer ngan encik suami n miss…

hari sabtu

Image
Salam dan Hallo...

encik suami kata... 'asyik² ujung minggu kuar beli barang...minggu ni jom pi jalan²..'
waaah...susahnyer nak dgr encik suami cakap mcm tu...
tp saya adalah ketiadaan mood... tp bila tanya missLR...
'nak kuar tak...?'....beriya dia menggangguk..

kebetulan kak neny n family pon nak kuar...
so!
kami pon kuar berramai2..
ouh..nak cerita pon mcm tak der mood...
kat frankfurt penuh ngan org.... maybe sbb kedai2 pon still ada sale lg...
tak byk kedai yg i masuk... tp kedai² yg dispot.. sempat masuk... :)
dah lama i carik benda utk tampal kat baju missLR...
ada jumpa tp tak brapa bekenan... i nyaris² nak buat2 terer jahit bunga² kat baju dia..
tp mcm nnt la...nnt la...
natijahnya... i jumpa benda nih...
corak bunga n butterfly... sungguh berkenan dihati beta.. n rega pon okies..
bunga tu spesis kait²...
cantik kan...? sesuai utk jahit kat baju or topi...:)

pastu...encik suami belikan perfume...
selama ni pon mmg encik suami yg belikan perfume.. i kureng reti...
pastu...masuk H…