berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, December 23, 2010

Laksa yg lg sedap dari laksa tembok....

Salam and Hallo...


Sumber :
mula² belajar ngan kak hanim.. pastu blaja ngan achik

Mukadimah :
masak laksa ni kena ada perasaan cinta..sbb encik suami mmg suka sesgt makan laksa..
kdg² menjadi...means adala i boh rasa cinta dlm laksa tu... tp kalau rasa tak brapa nak layan tuh...sila salahkan encik suami...
n resepi ni adalah utk kuah lebih setengah periuk 26"....(giler tepat kan....)

Bahan² :
  • laksa
  • 10 keping asam keping
  • 2sb serbuk paprika @ 15 bijik cili kering diblend
  • air - ikut nak byk mana kuah
  • garam
  • kiub ikan bilis seketoi
  • 2 tin besar ikan sardin
  • 2 tin kecik ikan tuna (dlm air bukan dlm minyak)
  • segenggam tangan missLR daun kesum
  • 2 kuntum bunga kantan
  • 1" belacan
  • 1" lengkuas 
  • timun
  • salad cina
  • bawang besar
  • cili merah n cili padi
  • limau
  • daun pudina (optional)
Cara² :

laksa
  1. rendam laksa ngan air...
  2. agak² dah lembut... masukkan air sejuk dlm periuk...skali ngan laksa yg dah lembut..
  3. rebus smp laksa kembang n masak..
kuah laksa
  1. tuang air ikut nak byk mana kuah....kalau i...i letak tak lebih 3/4 dari periuk...
  2. + asam keping + serbuk paprika + garam + kiub ikan bilis.....tutup periuk... rebus smp agak mendidih..
  3. bila dah mendidih.. anggap jer la cili2 n asam keping tu suma dah kembang... + ikan sardin + ikan tuna + daun kesum + bunga kantan +lengkuas
  4. time ni should be dah ada bau kuah laksa..kalau tak der means...something wrong somewhere...
  5. biar api gaya rilek (medium)... smbl tu..lenyek le ikan supaya hancur... jgn hancur sgt.. nnt tak jd mcm laksa kedai...
  6. pastu... + belacan...
  7. then tambah2 la kalau tak cukup asam or garam... tp kalau tak cukup asam, tambah asam jawa..cepat sket kembang...
  8. ajak le jiran² datang makan sebab kalau makan sorang2...mmg tak best...
benda tabur²
potong mcm gambar di bawah... kecuali daun pudina... cubit sedaun²...


Nota kaki :
cara rebus laksa adalah berbeza² ikut jenis laksa... so,kalau ada direction kat pelestik tuh... ikut la...
tp kebykkannya guna cara di atas...

utk tatapan di masa hadapan..
daun kesum kat jermeng dipanggey praew leaf...


tenung²kan dan selamat memasak...

Wednesday, December 22, 2010

missLR - vegie lover

Salam dan Hallo...

anak saya mmg suka makan buah-buahan dan sayur-sayuran...
dia buleh menghabihkan sebijik buah pear sorang² saja tanpa kongsi ngan mama or papa...
kalau papa suruh suap sikiitt... dia akan kuarkan yg kecik dari mulut dia n suap...
yg lain sumer² missLR yg punyaa....ha!ha!ha! (gaya jin ahmad albab...)

itu satu bab..satu lg pasai dia menangih tak hengat punya then suddenly diam sbb dapat epal sebijik... terus diam okkk....
tarah sikit2 kat gigi dia...
ouh...gigi dah 6 batang... belagak la skit kan...

skg kalau saya masuk dapur.. missLR pon akan membontoti... kalau tak pon, dia melekat kat kepala lutut mama.. if not, agak tidak lengkap hidup Liya Raihany agaknyer...

so..mari ye tuan² n puan²...kita tgk apa aktiviti missLR kat dapur...
tajuknyer.. 'menolong mama saya di dapoq...'

mama.....iyah tlg potong potato okeyh...?
mama.....iyah tolong okeyhh...? mamaaaaaaa....
iyah tlg kupas kulit potato ngan gigi....gigi iyah dah byk!...
ok....iyah tolong potong carrot pulak...
mama....cemni ker...?
sekian..itu jer citer harini... lepas kelas memasak kat dapur, papa pon blk dari opis.. n natijahnyer....
iyah dah kenyang makan potato ngan carrot daaahhh....

Monday, December 20, 2010

fall in love with paper quilling

Salam dan Hallo...







sumber dari google...


cantik sangat kan...?
lalu i pon berangan nak buat... dah siap potong² kertas dah...
tp baru 3gulung... missLR datang join smbl buat muka yg bermaksud...
'hentikan jer la mama..suma benda mama nak buat... layan liya lg bagus...'
lalu...i pon simpan la blk segala mak nenek yg i semangat sgt mula2 tuh...
:S

part 04 - cerita² lain time blk mesia

Salam dan Hallo...

hohohoo... (tu dia...santa mai dah...)
cerita blk mesia tak abih² lagi... dok ada sedozen lg episod lepas ni..

episod kali ni i nak highlight 4 cerita...

point satu ngan dua...
selama ni mmg la i agak kagum ngan org² yg duduk obersi... tp bila diri sendiri dah duduk obersi.. rasanya byk benda yg tak best dari yg best...
apa yg terjadi masa i blk ritu sangat la obvious nyer menunjukkan ada segelintir org mesia ni pilih bulu...
layan org ala kadar... tp bila tau org tu lebih sket... baru nak layan elok2...
kes 1.. keta adik i masuk bengkel.. tersadai punya lama...
iyer...yg kuning+biru itulah bahan kejadian..
adik i kata, everytime dia pi.. tokey tu dok buat2 sibuk... pomen pon asyik tak dak... tokey tu cakap lgsg tak tgk muka customer.. yg dia tau... 'kita berniaga ini mcm la....'
ko kira ko punya beniaga... yg keta aku tersadai tu ko tak kira...?? time nak tow keta bukan main berdesup ko sampai.... dah masuk bengkel... ko tutup jer keta aku tuh ngan canvas 2 purnama lamanya.... cessss....
nak aku bakar bengkel ko..??
ok..itu mode tgh panas...skg keta tu dah kuar bengkel...
apa yg i nak cerita kat sini ialah sesi pertembungan beberapa pasang mata (termasuk mata missLR) dgn tokey tu...
mula² i sampai... dia tak dak...
pastu, 2nd time dia ada...pomen pon ada...
i tanya benda pon...jawab tak tau..tak tau saja.. pastu dok cakap cina ngan org opis dia...
ishk!
'bos...u duduk sini sat... i nak cakap ni...'
'ni keta sapa...?'
'ni keta i...! adik i tukang bawak saja... i blk jauh² nak raya...naik flight 12jam... tgk2 keta i tak dak... adik i kata, u kata buleh kuar bulan posa.. skg suda 2minggu posa...'
waaahh...dan² suara bos jd slow saja... cakap kata guna cat bagus la... nak cari barang bagus la...
'itu semua bengkel pon kena cakap mcm tu... i nak tau bila buleh siap... u tunjuk kalendar kat i... simen...bila..? cat...bila...?'
yg adik i n encik suami dok diam saja...
ishk..tak ganas lgsg depa tuh...
next time i pi lg.. nmpk la perubahan kat keta tu.. at least...simen dah siap...
tp still tak sempat siap time raya...
masa ni in progress... buang suma pastu biar duploh minggu..cet..
kawan i penah eksiden mcm ni jugak... keta jazz jugak... tp sbb ada selit kad 'Datuk X-file'... 2 minggu siap!

kes kedua...
abah i dah start sakit tua.. tak serius sangat... tp abah buat bg jd serius...
abah jz kena makan sebijik ubat besar jari telunjuk missLR... n minum byk air...
tp abah slalu skip.. so salur air kencing slalu jem...
masalah kesihatan lain.... tak der lgsg.. Alhamdullillah...
so... nak dijadikan cerita... almost 3 hari skali... encik suami n i akan bawak abah pegi hospital tukar tiub kat salur kencing...
disebabkan kerap sgt masuk kecemasan... i konon2 nak pi jumpa doktor pakar la.. sbb everytime masuk ICU... kena cerita dari A-Z... next, jumpa doktor lain...cerita lg...
i pon pi la kat klinik pakar hospital berkenaan...
bg surat semua... pakcik tu kata, ok...nnt dia refer kat dalam...
duduk dlm 5minit...ada sorang makcik ni kuar...terus jerit... 'ni sapa punya nih..?!'
satu dewan tgk i oookkkk....
'saya..' i menjawab sopan... (dah gaya cerpen kan....)
'apa masalahnya! kat sini kan dah tulih tarikh. mai ja la nnt.'
i pon explain...
makcik tu cakap kuat lg...
stended hospital kampung... satu dewan pasang telinga... dok syok dgr i kena marah kan...
ishk makcik nih.. muka i dah merah rasanya time tu...
'puan... doktor kat ICU yg suruh saya mai sini.. ini first time saya mai bawak abah.. saya duduk jauh...ni semua surat² doktor.. tgk la yg mana nak guna..'
makcik tu tgk blk kertas² yg i bg...
'dok mana?'
'german.' time tu dah malas sgt tgk muka makcik tuh... org lain pon dok kepo2...
'ouh...dok sana ka..? kerja apa..?'
haaaa....dan² cakap lembut...siap gosok belakang...

awat eyh jd mcm tu...?
abih...kalau abah i yg terkodeng2 pi tanya.... kena marah free ja la...??
/$%&$=)=?"§$&??=0ß8 (maki²an...)

kes ke-tiga
blk beraya di mesia ritu... i berpeluang merasa sakit H1N1...
takut tak...huhuuuu....
mula² demam.. ingatkan sbb mesia panas sangat....
pastu mula rasa tak larat yg tahap bukak mata pon rasa berat..
baring pon bantal jd panas mcm bontot periuk letak atas api...
so... i pi check...
skali kena admit.. sbb datang dari oversea.. kena buat ujian...
urusan kejap saja..
sbb ada insuran kat germany..
tp at the end, encik suami kena byr guna creadit card sbb depa tak mau urus ngan insuran sini...
ok..apa² jer la kan...
masa nurse nak tolak i masuk ward... doktor dok check sorang budak nih...
rupanya budak tu dari subuh ada kat situ... lembik sbb demam-muntah...
sapa² tak buat apa² sbb budak tu tak dak insuran or problem ngan kredit card...
i kata kat nurse..
'dik... urus la budak tu dulu... akak buleh jer jalan sendiri....' sbb time tu nurse tolak i ngan wheelchair..
'tak pa... dia tak buat payment lg... lg pon wad penuh..'jawab si nurse...
eyh... takkan nak biar budak tu...??

lepas masuk wad...drip..then i tido..
bgn tido.... rasa muka n tangan kiri mengembang...



huh...
ptg tu... i dikonpemkan sebagai pembawa influenza A positif...
tp doktor kata...i jz kena relax...
ptg tu, encik suami n family datang melawat..
breast dah bengkak time tuh...
encik suami belikan missLR susu tepung... 1st time dia minum susu tepung... tp dia ok...
selain makanan...encik suami bawak selai baju dia n body missLR (yg depa dah pakai)...
'kot² mama rindu kat kami...'
ouh...sweet nyer! (laaaaa ssaaannngggaatt....)

esoknyer, hari sabtu....doktor datang check...dia kata demam i dah ok..
'u want to go home aa...?' doktor cina...
'yes..please...i miss my baby already...n of course i dont want to spend my holiday in a hospital'..
dah rugi 2 hari cuti i...
tup2... ptg tu dah buleh discharge...
hati gumbira...

seminggu lepas tu..nak pi amek blood test n futher check up..
doktor kata ujian test... i ada H1N1...
waaaaahhh... eh.silap tone... wwoooooohhhh!! H1N1 tuhhh...
tp sbb demam i dah kebah...anggap jer H1N1 tu dah heal...
settle.

kes ke-4
lepas pada hari i masuk wad tu.. missLR lgsg tak nak susu badan...
tgk pon tak nak...
smp la harini... :(

Friday, December 17, 2010

import sudaaa..

Salam dan Hallo...

ok...i dah import suma resepi masuk dlm nih...
cekidaut...

Thursday, December 16, 2010

ayam-karamel-pedas

Salam and Hallo...


Sumber :
sendirik bikin

Mukadimah :
goreng ayam dulu...pastu br pikir nak masak apa yg cepat...

Bahan² :
  • 3 schenkel ayam (bahagian pinggang ke lutut ayam..)
  • 3sb gula
  • 2sb minyak masak
  • 1sb sos ikan
  • 1sb cili kering blend
  • 1sb sos tiram
  • 1 bawang besar - potong dadu
  • paprika
Cara² :
  1. masukkan minyak.. goreng ayam-garam-kunyit smp agak² gold keliling.. i tak letak minyak byk sbb nnt ayam tu pon kuar minyak
  2. pastu asingkan ayam... guna minyak yg sama.. cairkan gula... smp la warna cekelat..
  3. masukkan bawang n ciliboh...
  4. masak smp nmpk mcm huduh (hangit)...huhuuu
  5. slowkan api then masukkan sos tiram.. ayam n paprika...
  6. kacau bg gula hangit tu salut ayam... bg nmpk lawa...
  7. agak² dah lawa... kuatkan api sket.. n masak smp ayam masak..

Nota kaki :
adaptasi dari resepi 'Vietnamese Spicy Lemongrass Chicken '...tp yg ni version pedas sket...
tenung²kan dan selamat memasak...

mimpi semalam

Salam dan Hallo...

ngantuk...
sbb semalam, kejap2 jaga... kejap2 mimpi.. kejap2 missLR datang panjat badan...
bangun pagi... dok teringat mimpi semalam..
pastu ajak missLR bergelumang dlm selimut.. dia tak nak...
dok kalut nak bukak jam-radio....ggrrrrrr...

antara mimpi2 smlm...
i ada ingat dua..
1. lecturer i ajak i kawen
2. i pasang perabot2 IKEA kat rumah sorang2


dah namanya mimpi.. tak leh la nak ingat semua kan...
tp i mcm dok teringat lecturer i tuh dok ulur sejambak bunga kat i... bunga tu mmg seJAMBAK betul.. bila i pegang... mmg terus tak nmpk muka ngan separuh badan i... dah la berat...
(mungkin time i mimpi tu...missLR panjat atas i...hahhahaaa)
pastu... lecturer i ajak kawen...
i geleng2... tp kepala i dok belakang bunga tuh... mcmn lecturer i nak nmpk...
pastu tak ingat dah...

mimpi kedua agak best dan lama..
mungkin ini rentetan i jamu mata kat IKEA online.. i nyaris2 nak register... tp tak jadi...
maka terbawa dlm mimpi...
masa i register tu (dlm mimpi) rupanya i org ke 100,000...eyh...ke 1,000,000 kot...
tak brapa nak ingat la brapa kosong kat blakang 1 tuh...
so.. i dapat pilih 100 bijik barang IKEA for free...!
harusla i tukar semua barang² dlm rumah i dan pilih barang² yg besar n mahal kat IKEA tuh kan...
tp i tak ingat mana pegi encik suami time i dok uh-eh² sorang² pasang perabot tu semua...


ouh...mungkin masa i dok pasang tuh... encik suami pegi buang barang² lama kot...
munggkiiiin.....mungggkkiinnn..... (sambil angguk²)

Wednesday, December 15, 2010

dah delete..

Salam dan Hallo...

pengumuman..
i terpaksa delete cahya-kueche...
i takleh nak repair menatang pop up yg selalu timbul kat page blog tuh...
memandangkan i pon jarang2 skali hapdet.. n tak der resepi yg memberansangkan sangat...
so... i delete...

n blog my 3rd eye pon dah few months i delete...
pada follower² blog tersebut... buleh ler delete link i...


tp mungkin...MUNGKIN... i akan bukak cahya-kueche blk suatu masa nnt...


la ni dok pulun kumpul tutorial menjahit kat blog menjahit pulak....lallalaaalallaaaa...
(semua benda i nak buat kan.... :P)

staiii...

Salam dan Hallo...

OMG....OMG...
plisss la...
I can't stand to look at my own style... ranap!

ritu, pegi jalan2 ngan achik n cik dee..
jumpa sepasang boot yg OMG! stail... rega : from €129.90 jadik €25.99..
apakah...??
lebih kurang mcm ni... but without button tp ganti ngan kerawang apa ntah..
achik nak beli.. tp tak der size..
i taknak beli tp ada size... jemm....!
cik dee kata i pakai kasut (baru beli) org tua yg dok kat rumah org tua2...
cik dee bertindak kejam di situ...huahahahhahahaha.....
but at the end... i try kasut tu.. tapak licin.. so tak beli..
blk rumah... letak lengan kat dahi... ishk...awat la tak beli...

n since kak neny bagi link² online shop baju yg murah2... i pon layan la perasaan yg makin kurang nafsu shopping nih...
natijahnya... sbb susah carik size, i bukak bahagian budak2 n pilih baju utk i..
pilih saja...
bila kuar.... beli baju missLR n encik suami sahaja...
jeeemmmm lg skali...

i rasa mcm nak pakai dress or skirt labuh...
even badan i tak brapa naik...tp perut maintain mengeleber lepas bersalin...
nak wat sit up malas... pakai bengkung beautiful sebulan sekali... pastu, dok mengenang nasib kenapa perut tak flat2.....
lg satu.. i rasa mcm tak brapa nak yakin pakai baju yg labuh2 sbb i ni ketot orgnyer...
ok.itu masalah i skg...

tadi...masuk blog org² hebat MAYSAA..
OMG!(lagi skali).... they are all gorjes...! sangat gorjes..n they are all pakai tudung..
jeles...
dulu i tak der la tak gorjes...mksd i buleh tahan la ke'gorjes'an i....
lepas kawen...dok rumah... terus jemmm..(lagik skali..)

i tgk kat MAYSAA tu.... ramai jer yg kecik molek... ketot mcm i... tp pakai baju² yg sgt staaaiii...
oh...ada bunyik kejelesan yg amat di situ...

Monday, December 13, 2010

3 tahun..

Kehadapan kakandaku Mohd Razif...

13 Disember 2007 - 13 Disember 2010
dah 3 tahun dah bang... abang menatap muka han yg tak brapa lawa tp maintain kiut nih...
bersempena dengan itu... utk meng'cover' ketiadaan any seprais tahun ni....
terimalah selambak kasih sayang cinta dari han...

tengkiu sebab sabar ngan han
tengkiu sebab angkat pinggan dari meja makan lepas makan
tengkiu sebab selalu buang sampah
tengkiu sebab peluk han bila han marah
tengkiu sebab tak kisah han nak pakai henna even bau tak besh
tengkiu sebab basuh pinggan sendiri
tengkiu sebab buat muka rilek masa han tgh sakit nak bersalin
tengkiu sebab letak kain baju yg dah pakai dlm laundry bag
tengkiu sebab layan liya masa han nak masak
tengkiu sebab bawak han jalan2
tengkiu sebab paksa han beli baju baru
tengkiu sebab selalu angkat benda berat utk han
tengkiu sebab dukung han bila han menggedik
tengkiu sebab telan jer suma benda yg han masak
tengkiu sebab tido atas riba han masa han picit jerawat
tengkiu sebab belikan barang yg han suka
tengkiu sebab bincang ngan han before buat keputusan
tengkiu sebab jadi pemimpin dari mula kita kawan smp la skg
tengkiu sebab slalu kata benda yg manis2 bila komen
tengkiu sebab slalu hangin kejap2 saja
tengkiu sebab bg nafkah dengan adil
tengkiu sebab letak nasik dlm pinggan everytime kita nak makan
tengkiu sebab dok wat lawak
tengkiu sebab jd penasihat n pe'motivate' han
tengkiu sebab selalu jawab tepon bila han call
tengkiu sebab sapu losyen kat kaki ngan tangan han bila kulit kering
tengkiu sebab kadang2 jeles
tengkiu sebab slalu jd kesatria baja hitam utk han n anak²
tengkiu sebab layan family kita dgn baik
tengkiu sebab jd suami yg bijak, matang dan senangkan hati
tengkiu sebab hormat org lain
tengkiu sebab picit kepala han bila han pening
tengkiu sebab ready nak berubah utk han
tengkiu sebab bacakan doa tido n surah2 utk han n liya hari2
tengkiu sebab tak 'on phone' bila sampai depan pintu rumah
tengkiu sebab betulkan tajwid han
tengkiu sebab tolong masak even kadang² sgt
tengkiu sebab belikan han barang² dapur
tengkiu sebab buatkan air panas utk han time P
tengkiu sebab sanggup redah snow utk beli makanan utk han n liya
tengkiu sebab terima kawan2 han
tengkiu sebab slalu ready nak maafkan han
tengkiu sebab lengkapkan rumah kita
tengkiu sebab setelkan liya time abg cuti
tengkiu sebab pandai tegur salah han dgn berhemah
tengkiu sebab picit pinggang han time han P
tengkiu sebab selimutkan han
tengkiu sebab jadi pembaca tegar blog han
tengkiu sebab selalu usaha nak adakan apa yg han wish
tengkiu sebab cinta han sepenuh hati

tak mampu dah nak list kan semua...
thank you for every single thing you have done for me...




semoga Allah izinkan abang sayang han smp la akhir hayat kita... even time tu han dah tak brapa nak kiut.. tp yg pasti... han nak sayang abang n akan setia picit jerawat abang....muuhahahahahhaaa....eh.

yang mencintaimu hari ini,
han.

Sunday, December 12, 2010

part 03 - minggu² pertama

Salam dan Hallo...

okkk....okkk...
i tau entry ni sgt la laaammmmbbbaatttnnyaaa...
dah lama dok dlm draft... skg br buleh dapat kelulusan terbitan...(i tipu...)

KE-SATU
ada org tuh... (sambil mulut muncung kat encik suami) dah 7 tahun tak posa n raya kat mesia..
dari dalam flight dia dah kata nak serang pasar ramadhan... tp bila dah sampai mesia.. ada la kot 2,3 kali dia pi pasar ramadhan... tu pon..tak sempat nak round habis2.. terkalut2 ja nak cari benda...maklumla...bangun pon dah tengah hari... nak buat tu..nak buat ni..tup2 dah nak bukak posa..

KE-DUA
hari pertama sampai... kami blk rumah bonda...
lepas jumpa mak tok ngan tok wan... missLR jumpa paksu syukri... main rilek ja...
maybe rasa selamat bila tengok muka paksu sebijik muka mama... kopipes..
petang... lepas bukak posa... kami blk rumah tok ayah...jumpa tok ayah...opah n paksu din...
missLR mcm pening2 lalat bila tak betul time tido... tp layan jugak suma org...


KE-TIGA
n seperti tahun lepas.. benda yg i mengidam.. tak dapat.. tp apa yg encik suami idam.. buleh kata, suma dapat..
tp yg kelakarnya.. laksa yg selama ni menjadi pojaan hati dia dah direject mungkin utk selama2nya.. sebab apa..i tak leh bgtau demi menjaga periuk nasik pakcik laksa tembok...huhuu..

KE-EMPAT
seminggu yg pertama mmg jetlag teruk... tambah2 pulak ada missLR...
hari first... at least dapat jumpa dua2 family....
mlm first... time org masuk tido... kami kuar makan KFC...
bukti kata kami makan kepsi
ofkos la org pelik bila pukul 2pg usung anak yg cuma pakai body tak der lengan, duduk dlm car seat yg tutup ngan net, dengan riang ria makan KFC smp pukul 4pg...
ada sorang minachi nih... main2 ngan missLR... pastu mintak nak amek gmbr (jgn ko mandremkan anak aku sudaaa...)
dia pon meluahkan rasa pelik dia tgk kami...
ekceli, i rasa tak la pelik sgt sbb tu bulan posa kan... so kira kami ni kuar sahur la...
tp mmg org kat situ tgk kami pelik pon...
malam ke-2... kami usung paksu din pi pekena char keow teow..
lg la org tgk pelik...
usung car seat turun makan kat warung... mau taw la kan..!
tambah pelik bila org² tgk missLR dok diam saja dlm car seat... i bg dia gigit biskut... diam la dia... so mama buleh makan char keow teow ngan aman dan papa siap tambah order sepinggan lagi...

KE-EMPAT
missLR cepat make frens... dia tak kesah sapa... asalkan org tu layan dia.. dia geng!
senang bila bawak jumpa family... dgn sengih dia... ngan ramah dia (even dgn bahasa sendiri)....
makanan kegemaran ialah baulu... skali makan...bantai 2 bijik buah cermai...

KE-LIMA
pemakanan sgt la melimpah ruah...
kalau blk rumah bonda harusla smp penuh meja... rasa mcm nak kena beli meja utk doplas org saja...
tp.. kalau beli meja besar pon...ada kebarangkalian penuh jugak...huh...

aiseymen.. i lupa nak makan ulam pucuk ubi la..jeemmmm....!

KE-ENAM
ouh....blk ritu... missLR dapat peluang tido dlm buai...

waahhh..bukan main.... syok dia geng ngan mak tok dia... mak tok tangguk smp la dia tido...
tp before tu...dia sembang dulu 14 episod drama ngan mak tok....
lg satu....
errr.... i letak gmbr jer la...
pakai body takder lengan ajar ngaji....buleh...??

Saturday, December 11, 2010

setelah setaun umornyer

Salam dan Hallo...

****************
semalam...
first time missLR bergelumang dalam snow...
(gambar lain akan diload kemudian...)
a few days before... i saja bawak dia jalan2 amek fresh air..  bagi dia jalan sendiri atas snow...
mula2 slow ja...buat berat badan...
tp bila nmpk rabbit... terus laju...siap suruh i pegang tangan dia dua2 belah so that dia buleh jln laju...
pastu nmpk bird... kejar bird pulak... hehheee...
sengih lepas kejar rabbit...


****************

tiga hari lepas besday i... missLR mula bukak langkah...
i terlampau excited smp missLR tak mau jalan dah... huhuuu...


bila org tak tgk...br la dia jalan setapak...setapak..
kalau kita dok tunggu...dia buat ketuk ketampi saja...
n semalam, liya tunjuk skill berjalan kat abah n umi (abg zul n kak neny).. byk tapak pulak tu...
2,3 hari lepas tunjuk kat papa... tp papa kena sembunyi dulu... br missLR nak jalan... kalau tak... malu2 (konon!)

****************

cepat sangat missLR berubah... byk benda yg tiba2 jer dia dah terer...
skg ni... kalau nak apa2... bukan takat angguk2 geleng2...
siap tunjuk ngan jari telunjuk dia...
dah la jari ketot... gigit kang!

****************

time dengar irama... (any!)... lagu... muzik... zikir... even azan...
dia akan goyang badan... ikut tone ok...
kalau zikir... goyang badan mcm berzanji la..
kalau lagu sentimental... goyang badan ngan kepala slow...
kalau lagu rancak... pusing2 badan....siap angguk2 geleng2 kepala..
adoi....cucu ustaz hassan kah ini..??
mama tak pernah ajar tau...

****************

hari2 lepas papa blk kerja... papa akan bawak missLR naik bobby car...
dulu... siap angkat kaki letak kat bawah stereng mcm gmbr kat bawah nih...


skg dah terer dah...
papa cuma tolak... missLR pegang stereng smbl kontrol...
papa cuma kata... 'pusing2....belok2...'

****************

time awal2 dapat hadiah besday dari i n encik suami... missLR cuma main sempua... tolak kiri...tolak kanan...
skg ni.. dia dah slalu main bhgn masukkan kiub2 kat lubang2 ikut bentuk...
kalau main sorang2 pon dah agak terer... bulat masukkan lubang bulat... segi3 masuk kat lubang segi3....
n kalau main stacking box pon..dah reti dah susun ikut susunan...

kusyuk pk nak susun stacking box

****************


malam2... bila dah tukar pampers n baju tidur... i akan tanya...
'liya nak susu?'
dia akan angguk... then tunjuk jari telunjuk kecik dia arah tempat buat susu... or bg botol susu dia kat i...
comeyl jer....heheehheee...
kalau tak nak... dia geleng... bukan slow2... geleng smp kadang2 tergolek... :P

****************

bila i siap nak pegi mana2.... then suruh dia tunggu... dia akan duduk tercongok tunggu i...
bila i dah siap... then nak siapkan dia.. cepat2 dia bangun....
n dia dah pandai masukkan kaki dia kat stokin... n seluar...
bila i pegang stokin n cakap... 'kaki?'
missLR akan angkat kaki dia tinggi2...
n baru2 ni... dia reti masukkan tangan dia kat lengan baju bila nak pakai baju...

****************

ouh... missLR dah reti turun katil / sofa sendiri.... i mean... dgn laju dan terer nyer...
mcm i type kat fb... 'good for liya but not so good for mama...'
before this... kalau letak dia atas katil... dia takkan turun.. abih2 nangis kat bucu katil...
skg ni... i baru pusing amek pampers n lotion.. dia dah ada kat lantai...
video kat bawah ni time dia baru2 nak terer... belum terer sgt lg...


****************

missLR dah pandai appreciate skg...
kalau nak say thank u... cepat2 dia kiss...
lepas kiss pipi kanan... kiss pipi kiri... lepas kiss papa... panggil mama pulak..
lately... if dia dah kiss pipi kanan... then kita tak nak pusing... nnt dia tolak muka..suruh pusing...
lepas kiss... tepuk tangan....'iyaa pandaaaiiii..' <- papa slalu kata

umi n liya bagai cas positif ngan negatif.. mama pon liya tolak tepi..
****************

encik suami slalu bg missLR pegang torchlight time nak tukar pampers...
lama2... missLR dapat idea bendalah tu buleh on-off...
skg.. dah pandai on torchlight dah... suis lampu pon dah tau nak tekan mcmn...
tapi bila dia tekan ngan jari telunjuk yg kecik tu... lampu tak nyala...
i ajar guna ibu jari pulak...
waaahhh...dah berjaya..
so skg....bila nak kuar bilik.. dia la yg tolong tutup lampu....

****************

haritu... i bawak missLR masuk dapur...


mcm biasa... dia mesti tolong kemas... dia tarik periuk... then penutup periuk... tp penutup tu kecik..
dia tak puas hati... tarik lg satu tudung periuk... kecik jugak...
amek lg satu..br penutup yg betoi...
'hhaaaaa.......' pastu siap tepuk tangan....
i pulak yg kagum!

****************

annnndddd..... cik mek tu dah reti posing..
time depan camera... bukan main sengih smp sepet mata yg dah mmg sepet tuh...


dari baring... akan terus duduk or berdiri kalau nmpk i pegang camera...
agak kurang sesuai kalau mama addicted ngan camera kan...?

posing ngan tokdee n tokcik kat sofa IKEA
****************

skg nih kalau tanya.. 'sapa nama liya...?'
dia dah tak angkat tangan... itu time kecik2 saja...
skg dah agak belagak terer.. maka dia akan tepuk2 perut or dada dia...
buleh bayangkan...?
jari2 kecik - tepuk2 perut...

****************

pagi2... time missLR breakfast... i akan bukak cartoon utk dia..
since 3 hari lepas, dia mcm focus ikut cerita... siap gelak2 then tunjuk2 kat tv...
ptg td... tgk cerita pasai binatang... tgk burung hantu... beriya missLR tunjuk2 kat tv smbl cakap bahasa dia...
'liya suka bird ka...?'
angguk2...
'nnt kita pegi tengok bird kat luar ok...?'
dan2 turun sofa pegi kat pintu ke balkon..
(dah paham bahasa rupanya anak i nih....)

tengok bird main snow..

****************
tu jer la nyer yg i dapat pk di malam² hari nih...
kalau missLR dah buleh lari...
i hapdet 2nd part of the entry...wokeh...?


nite uolz!

Thursday, December 9, 2010

Award ~ blog cantik & menarik

Salam dan Hallo...


**Apakah pandangan anda terhadap blog yang tag blog anda untuk terima award ini?
ouh....blog wirda...?
sangat la telenovela ooookkkk....
dengan tajuk blog yg berbelit lidah nak nyebut... dgn cerita² novela dia lagi...
tapi laayaaan.... :)
buleh buat tempat utk senyum2 depan laptop... n carik idea buat entry baru i....


**Kenangan manis dalam hidup anda?
nak brapa point nih..?
kang i cerita panjang2 kang.. susah pulak..

bila sebut jer kenangan manis.. i terus teringat paris..
mau nya tak manis... dapat honeymoon kat paris...
pastu peluk2 atas eiffel tower... kissing depan eiffel tower...
korang penah...? (gila belagak kaaannn...)

time sekolah rendah...
penah cekgu mintak i bg hadiah2 i kat budak2 lain..
sbb... i dah dapat nombor 1 dlm kelas n dlm ranking... pastu semua mata pelajaran terbaik pon i sapu...
kesian budak lain tak leh naik pentas...
time tu i rasa nak nangis...
tp cikgu martin kata... 'alaa...depa dapat buku dgn pensel saja....'
ok! i terus kata buleh...

time pregnant n bersalin...
time tu...i rasa encik suami adalah suami yg akan jd idaman semua wanita...
even i slalu emo2 tak tentu pasal... still dia rilek saja...
blk time lunch... kalut2 masak utk i... blk petang... uruskan i...
pergghhh... terasa bagai bidadari syurga (yakin je masuk syurga kan....)

n ofkos saat ada org kata... i ubah life dia menjadi org yg lebih baik...
(bukan sorang ok....)


**Kenangan pahit dalam hidup anda?
mmm... duduk seharian sorang2 dlm rumah yg tak der letrik...

eh.pahit ker..?
time tu i rilek je kemas rumah..
tak ingat la kenangan pahit..
ouh ada...

ritu...i kena H1N1...

**Anda puas hati dengan kehidupan sekarang?
puas..
ada suami yg sayang i...
ada anak yg baik...
ada family yg rapat...
ada kawan2 yg slalu buat i rasa diperlukan..

**Nyatakan 3 impian yang belum tercapai.
1. nak travel..
no komen.

2. nak ada bisnes sendiri before blk mesia..
skg i tak kerja... pegi kelas bahasa pon tak nak...(dasar pemalas)
so.... i nak la buat bisnes kan... yg tak hebat sgt pon tak per... asalkan ada permulaan utk sesuatu bisnes...

3. nak tlg family..
tolong dari segala segi.. fizikal dan mental...


**tag org lain
- baizah - owner its me
- kak yong - owner cahaya liza
- kak neny - owner rose garden
- suraya sazli - owner Chooyaya Secret Garden
- iryd - owner irydmaivia
- surie - owner stupidity is part of me
- syima - owner Asam masin garam kicap manis
- ida - owner Ini Cerita Tentang Kami

Wednesday, December 8, 2010

Tapak kaki

Salam dan Hallo...

ni entry ke tiga kot pasai tapak kaki dak kecik tuh..

plan2 nak buat masa umur sehari....tak jadi...
pastu...buat masa umur dia sebulan.... (tapak kaki)
dan hasilnya mcm kat bawah nih....


pastu...
masa umur 5 bulan kot...i beli lagi satu set...kengkonon nak buat masa umur dia 6 bulan...
tp tunggu punya tunggu papa.... last2 liya dah 7bulan...
so...set tu i bg hadiah kat anak member...

masa umur liya nak masuk setahun...
WAJIB beli lagi satu set...

so lepas few days umur missLR setahun...
i ngan encik suami ajak missLR cop kaki dia...
kalini missLR cop kaki dia sendiri....
hehehhee..pandai...
i canai... then suruh dia berdiri atas clay tu...
siap dia bengkok2 lutut...tekan2 lg clay tu...
hasilnya...
kaki kiri tak nampak sangat...
tp enough utk buat kenangan kaki kecik missLR...


gambar atas ni pulak...i buat 4days after missLR reached 1year old..
ofkos yg merah tu kaki dia...
yang seronoknya... time i trace kaki dia ngan pen... dia duduk diam saja...
then... bila i nak kalerkan ngan marker merah... dia sibuk nak letak lg kaki dia kat lapik kaki tu...
nak suruh buat lagi...
i kata 'kaki liya ada dua... so...kita buat dua saja...ok?'
missLR geleng2...
'nak buat lagi...? kita buat kaki mama pulak ok...?'
missLR angguk2....
dia duduk diam tengok i trace kaki i pulak....
bila dah siap... tepuk tangan...
hehehehhehehee....bijak...bijak....

n kalau uolz perasan... ada 1 tapak kaki tersesat...
itu bapak liya punya....
emmm....malas nak cakap kenapa sebelah..
biarla...

Tuesday, December 7, 2010

salam maal hijrah

Salam dan Hallo...


semoga hari2 mendatang membawak seribu rahmat... insya Allah....

Monday, December 6, 2010

Favourite questions

Salam dan Hallo...

hehhehhehheeeee...
gelak seksiap2...

tadikan...ekceli i cari resepi utk bekfes encik suami.. tp stended la...melalut jumpa benda lain...
mula2 tengok pesyen tudung.. pastu cari ilham utk long dress (tak mau kalah..hahhahaa..)
tapi zaman bila i nak ber'long dress'...jgn tanya la..
cita2 kena ada...

ok...sambil tgk citer perfekte dinner nih... buleh la layan blog kejap...
missLR tido...
sian..seme2...

i ada masuk satu blog ni... buat luahan perasaan sbb dah 32 tp tak kawen lg...
masuk lagi satu blog...
dah kawen lama... tp tak dapat anak...
maybe tak der rezeki lagi kan...
tak per la..sabar...
rezeki di tangan Tuhan...

tup2 i teringat la soalan2 feberet makcik2 sekalian...

kalau org tu ada anak teruna or anak dara.... konpem dok tanya 'dah ada kawan belum'....
paling besh... kalau tlg adjas... hehhehee...

pastu... kalau jawab 'ouh...saya dah berteman..'
harusla mendapat balasan.. 'haaahh! ko tunggu apa lagi..cepat la kawen.... mak ko tu dah lama nak timang cucu...'

ok la...makcik...saya nak kawen la ni....
bila dah kawen...
tanya lagi...
'eh ko ni...tak nak anak ker... jgn la honeymoon lama sgt...'

ah ha..musim mengawan pon tiba... lalu si polan mengandung dan bersalin...
'waahh....comel anak ko nih.... mengandung la lagi...dapat jd sepasang....'

dah ada sorang...kena tambah lg sorang...?
owh...nak bg jd sepasang...

ahhaa....so pregnant la lagi...
tp dapat sama jantina pulak....
kena pregnant lg nih....
nak bg dapat at least sorang jantina lain...

dah tu...
berderet pulak anak...

makcik tanya lagi...
'ko nih nak buat team bola ker...??'


huuuhhuuuu....kata nak bg cukup 2 jantina kan....

time tu anak yg sulung pon dah besar....
dah anak dara gitu...

makcik yg mula2 tanya time si polan anak dara dulu tu.. (panjang umur makcik yer....)
tanya lagi....
'dah ada kawan belum'....



stended kan tu...
soalan2 feberet....
eleh... ntah2 kita2 yg belum pangkat makcik pon dah sibuk tanya soalan2 mcm tu...
hehehheee...

what goes around  - comes around

Friday, December 3, 2010

Another present?

Salam dan Hallo...

kalau nak kira benda rumah tu as a present.... mmg hari2 la i dapat present dari encik suami... hehehheee....

rumah kami dah makin lawa... tak lama lg buleh la letak entry pasai rumah baru... :)

latest...yg paling cantik n lengkap...ialah toilet... rumah baru ni ada 1 bathroom....satu jamban...asing...
so... kat dlm bathroom... kami letak washer...
lepas basuh baju... sidai manual kat balkoni..
tp lately bila suhu dah makin sejuk....natijahnya baju yg patut kering dlm masa setengah hari... tak kering² even dah seminggu kat balkon....
skg pulak snow... lg la tak der harapan nak sidai baju kat balkoni...
rentetan itu...terpaksa la sidai dlm bilik missLR....
skg missLR tak tido situ lg...
so... mmg longgok baju2 dlm tu... eh.tak longgok... sidai...

so...baru² ni...media markt buat promotion baaaiiikk punya...
lantas encik suami pon membelikan i sebijik hadiah... yakni... dryer!

dryer...
dryer atas... washer bawah....


ekceli... i tak pernah tau pon lepas baju kuar dari dryer buleh terus lipat...
oang kampung kan... mana nak tau...
nak gelakkan i pon...gelakla...
mmg i tak tau...
so..skg dah ada dryer... buleh la test betoi ka dak kan... :)

ouh...
sama hari ngan dryer smp rumah... cermin toilet pon sampai...
stended... missLR la paling excited...


skg cermin tu dah siap gantung dah dlm toilet...
n toilet kami dah cantik... :)