berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, November 29, 2010

In my daughter's eyes

Salam dan Hallo...

dedicated to my little princess...


In my daughter's eyes I am a hero
I am strong and wise and I know no fear
But the truth is plain to see
She was sent to rescue me
I see who I wanna be
In my daughter's eyes

In my daughter's eyes everyone is equal
Darkness turns to light and the
world is at peace
This miracle God gave to me gives me
strength when I am weak
I find reason to believe
In my daughter's eyes

And when she wraps her hand
around my finger
Oh it puts a smile in my heart
Everything becomes a little clearer
I realize what life is all about

It's hangin' on when your heart
has had enough
It's giving more when you feel like giving up
I've seen the light
It's in my daughter's eyes

In my daughter's eyes I can see the future
A reflection of who I am and what will be
Though she'll grow and someday leave
Maybe raise a family
When I'm gone I hope you see how happy she made me
For I'll be there
In my daughter's eyes

Sunday, November 28, 2010

hai...

Salam dan Hallo...


hallo...ich bin die liya... :)

Friday, November 26, 2010

my 28th

Salam dan Hallo...

thanks a lot for almost 300 wishes tru fesbuk... phone.. email....n ym..
dah macam artis dah nih hah...
tu tak termasuk yg nak wish tp tak der phone n fesbuk...
n... tak termasuk  jugak yg bukan lupa...tp tak teringat...
n tak termasuk jugak skandal² yg segan2 nak wish....huhuuu...
kalau tak.... mau cecah 500 wishes weeyyhh... hahhahaahaaaa... (gelak gaya glemer...)

thanks uols... :)
uols really make my day...

encik suami n liya, pagi2 dah buat kezutan kat i...
selalunya pukul doblas malam encik suami dah wish siap2....
tp tahun ni...kami bertiga hentam tido punya awal tanpa aktiviti2 yg diingini mahupun tak diingini berlaku...

pukul 3 pagi.. i terjaga... lampu tak tutup... tv tak tutup... laptop tak tutup...
ishk..ishk..ishk...
lepas tutup2 suma... dah pulak i tak leh tido..
dok klip-pot-klip-pot... ntah pukul brapa br tertido (lepas tembam muka kat tetiak iyah)....

pukul 8 pagi... ada org tekan loceng rumah...
jeng..jeng...jeng...
i terus tanya... 'abg ada beli apa2 eyh...?'
'tak...'
encik suami bangun...
dok kejap.... dia masuk bilik blk... baring...

'apa dia, bang...?'
'ntah'
'abg ada beli apa2 kat han eyh...?'
'tak...kak neny kot...'
'eyh...? tak der from saper ker...?'
'tak dak'
'suspek!'..... curious tp i sambung baring kat ketiak missLR...

bila encik suami bangun nak siap pi kerja, br i bgn tgk package...
'apa laa kak neny bagi nih...? susah² ja...'

skali...
bukak²....
ada ni....

ni mesti encik suami nih.... hati dah riang gumbira dah...
cari² invois... kot² ada from sapa...
n i found this..

hik..hik... 1st time encik suami berjaya menipu...
love the way u lie... (baca ngan tone lagu rihanna)

apa laie... harusla dituruti ngan scence telenovela kan...
harusla kiss²...peluk².. kuar air mata.. air hidung suma....
pastu missLR pon join...
sambung kiss²...peluk².. kuar air mata.. air liur suma....

i tau encik suami mesti pegang janji dia... :)
at last...i have my own sewing machine.... yee hhaaa....!

petang pon menjelma...
seharian i dok try reply suma wishes²...

encik suami ajak kuar makan kat luar.. tp i mcm malas sbb skg dah makin sejuk...
kesian kat missLR nak kena balut tebal2...
encik suami kata dia tak nak i masak... so dia belikan KFC... n kami makan dgn family kat sini...
achik dlm tak larat2... datang jugak raikan i...

kek yg tiba² buat... n makan² kepsi yg seprais..
family n foods
besday GIRL ngan present from kak neny
gambar² kasih sayang dan cinta
a day after my besday... kak neny datang anta cheese cake....

n blk dari opis petang tu.. encik suami bawak blk hadiah dari achik n family...

tengkiu sumorang...

pagi ini

Salam dan Hallo...

pagi td dah snow seround...
playground belakang rumah dah putih.. tp tak tercover suma² lg....
dijangkakan winter kali ni paling teruk...
erk...

encik suami dah start tak sihat sket²...
i pon dah start sakit tekak...

huh..mood pon swing² ikut cuaca....
ishk...

Monday, November 22, 2010

u....n u have all my heart

Salam dan Hallo...


si chantek n si hemsem




selingan...

sapa kata mata iyah sepet...? hidung jer temek sket...

Friday, November 19, 2010

pesyen...

Salam dan Hallo...

i need more

jeans - tops - cardigans - shoes








n more idea...
oh mann....

Thursday, November 18, 2010

Wednesday, November 17, 2010

Rantai panjang

Salam dan Hallo...

untuk tatapan orang yg kata 'tak bekenan' kat rantai avon i...

 for me.. rega tak penting...
asal cantek jer... kira on la...
memandangkan i ni pakai tudung... so harusla memilih rantai yg labuh smp paras dada or paras perut...
i rasa ok jer... depends kat baju... n style tudung...
i pilih rantai avon tuh sbb demen kat tgh rantai tu buleh tukar2.. ada lg 3 kaler...
n design dia simple...

contoh² pemakaian rantai labuh...
(abaikan model²...)

baju kosong ngan pendant kaler² n corak².
again.... baju kosong...ngan sebijik pendant gedabak..
pendant satu kaler tp bercorak.... kena ngan baju...
rantai labuh tak dek pendant...labuh smp perut...

batu rantai bentuk bear tp diamond.. mau rilek...
takat perut tak cukup labuh....?  hhaaaaaaammmbbeeekkk... smp peha dah nih...

p/s : gambar lain dari sini



pendek kata... nak pakai labuh mana pon...asalkan pemakai tu rasa cool... mesti nmpk lawa...
kalau ada org kata 'tak bekenan'...itu bermakna dia jeles...

kan, abang..?
eh.

Tuesday, November 16, 2010

part 02 - suprais yg tak suprise sangat..

Salam dan Hallo...

citer mesia br nak masuk second episode...huhuuu...

blk ritu langsung tak bgtau family tarikh betoi...
tp ayah (ayah encik suami) ngan bonda (mak i) dah teka dgn tepatnyer tarikh kami blk.. tp dah namanya nak wat seprais... harusla deny even depa teka betoi kan....

so!
hari yg dinanti telah tiba.... smp ja epot penang.... i call satu²nya org yg tau tarikh kami blk... adik teruna i... tp dia tak jawab... byk kali i call... byk kali dia tak jawab..
i dah panas time tuh.... (mula la nak ungkit segala pengorbanan...)
i call kakak i... rupanya adik i pi bercinta kat KL... adooiii... sengal...
time tu mmg i marah betoi... org lain pon bercinta jugak... tp tak leh ka korban sehari utk angkut kakak dia yg setahun skali blk mesia ni...

encik suami mula start ngan plan B...naik teksi...
tp kat epot penang rupanya tak dak MPV... teksi biasa pon mahal... pastu kalau kami nak amek teksi.. kena 2 bijik... sbb beg besar... ngan stroller lagi... ngan car seat lg...
jeeeeemmm....

lepas ja missLR mengamuk dlm flight domestic, dia terus tido... mmg terus pengsan... bagus jugak dari satu segi kan...
senang sket encik suami ngan i nak cari alternatif lain utk blk....
lepas tanyakan teksi yg tak berbaloi rega nya... kami guna plan C...
encik suami try tanya keta sewa pulak... pon tak berbaloi jugak... dah tanya suma kaunter... pastu mai la sorang abg ni (ulat)... offer keta dari luar, bukan dari company yg ada kaunter dlm epot tuh... tp tetap tak berbaloi...

dlm dok termenung² pikir tu... encik suami pi beli air (eh...bukan time bulan posa ka tuh?)...ekceli nak tukar duit...
kat kedai tu, kakak cashier tu tanya encik suami nak blk mana...
so...encik suami cerita punya cerita... last² kakak ni kata dia buleh tolong....
tp syarat dia... bila van tu sampai ja... terus pi kat driver tu... konon mcm kenai...
kalau tak, maybe polis kacau sbb teksi lain tak leh masuk kawasan epot...
so... deal punya deal... ok la... rega pon lg berbaloi dari 2 bijik teksi or sewa sebijik MPV...

kami pon tunggu...

time tu i rasa mcm buat sindiket haram jer... dah la mata dok melilau... ada jer van or MPV brenti... kami pusing tengok kakak kat kedai tu... kalau dia geleng... means bukan org tu...
dlm 10minit mcm tu.. ada la uncle cina ni smp... so kakak kedai tu pon bg isyarat kat encik suami... kami terus tolak troli beg...
i budget encik suami nak salam peluk2 uncle tu... (kata td.. kena buat² kenal kan...)
tp tu suma imiginasi i saja... jumpa²... kakak kedai tu bg isyarat pulak kat uncle tu... then... angkat beg... terus gerak...

heehheheee....

sangat la seprais nyer... sampai ja rumah bonda... bonda ngan abah dah terjengok² kat tingkap...
kiranya seprais menjadik la kan...
tp padan muka kami la jugak... tersadai sejam lebeyh  dok melengung saja kat epot...

missLR bersama encik tertuduh...
ngan tok ayah... hepi dapat hadiah ikan...


bila dapat cakap ngan adik i... dia beriya kata...'i anta msg kat u la...'
'anta msg apa...?'
'i anta kat fesbuk...i kata i tunggu u kat KL'
'bila u anta?'
'sabtu'


haaaaaaa...... eeeellllloookkk..... time tu i dah slamat naik flight..

Saturday, November 13, 2010

Bihun Goreng Singapore

Salam and Hallo...
Sumber :
resepi asal dari sofinar @ mR... tolak darab bahagi...jadik resepi i...lallaalalallaa...

Mukadimah :
dah few times buat.. n buat lagi masa besday missLR...
tumpang ada gambar... better i tempek siap2...

Bahan² :
  • 1 bungkus bihun - direndam dulu
  • daging / ayam / udang - dipotong kecil2
  • 3-4 ketoi fish ball / fish cake
  • mix vege - carrot, jangung dan kacang pis
  • 2sb cuka
  • 4 bawang putih
  • serbuk lada hitam / lada putih
  • garam dan gula secukupnya
  •  cili api- potong nipis + kicap sebagai sos

Cara² :
  1. panaskan minyak, goreng daging / ayam smp lembut, tambah air jika perlu..
  2. + fish cake / fish ball....goreng lagi.
  3. + serbuk lada hitam dan bawang putih, goreng hingga naik bau..
  4. + cuka + mix vege....kacau² ler sket...
  5. + gula dan garam
  6. then, jgn ler lupa masukkan bihun... pastu kacau smp sebati n nmpk lawa...
  7. Bila bihun masak, tabur bawang goreng...daun bawang...
  8. Nak lg cool...buat cili padi campur kicap...
Nota kaki :
dah buat 8x pon...dok rasa ada bahan tertinggal..
kena gak intai resepi seround...huhuhuuu..
tenung²kan dan selamat memasak...

Thursday, November 11, 2010

Gulai daging cincang

Salam and Hallo...  
Sumber :
Ramlee

Mukadimah :
lauk ni wujud masa majlis besday liya... pair ngan nasik rainbow (hujan panas)..
encik suami request nak makan gulai daging cincang... tp harusla tak sama ngan paklong Zul masak..
tp sorang lg pengkritik tetap, mr ZulIb kata sedap... ok la...mmg kak neny yg masak pon ritu...hehhee...

Bahan² :
  • 1.5 kg daging cincang / tetel ( i suka yg ada lemak²... br la soddaapp...)
  • 3 cawan santan pekat
  • 5 sudu rempah kari
  • 6 sudu cili boh
  • 1 sudu asam jawa dan dicampur dengan 1 inci belacan (campur dengan 4 cawan air)
  • Sedikit gula melaka
  • Daun pudina (jika suka) - i tak letak
  • Daun pandan
Bahan A ( blender )
  • 1 labu bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 3-4 batang serai dimayang
  • sedikit halia
Bahan B
  • bunga lawang
  • sudu cengkeh
  • biji buah pelaga
  • kulit kayu manis
  • Minyak untuk menumis [jika suka, gunakan minyak sapi]

Cara² :
  1. Cuci daging then perap dengan bahan A + rempah kari.
  2. Tumis bahan B smp naik bau. Masukkan cili boh dan kacau sehingga pecah minyak. Masak dgn api besar.
  3. + daging ..biar kejap dgn api kecik..
  4. + daun pandan untuk wangi..
  5. + air asam campur belacan... Biarkan kejap (kalau kering...tambah air sket)
  6. + garam + gula melaka sket..
  7. tunggu smp mendidih... better biar lama sket... so that daging lembut..
  8. agak² tak lembut jugak or tak cukup masa.. letak sudu besi dlm periuk...
  9. Pastu masukkan santan n kacau kejap saja. Angkat dan boleh dihidangkan.
# pesanan dari pihak penaja (bukan i sbb i tak buat..) - Utk rasa yg lebih enak, carik-carikkan daun pudina dan kacau bersama kuahnya. Pasti berbangkit bau dan rasa. Cubalah!

Nota kaki :
rasa mmg tak sama ngna gulai daging cincang utara... tp bila dah 2 worang pengkritik tetap kata sedap...kita layankan ajer lah...
tenung²kan dan selamat memasak...

Kami masih di Hessen bukan di Aachen

Salam dan Hallo...

dah macam pantun 2 kerat pulak tajuk entry tuh..
well... rasanya ramai yg dok tunggu entry kali ni... (i agak jer la.. lepas ni kalau ada org tanya lg.. i soh refer blog jer kot... malas nak mengenangkan kisah silam yg hitam...)

soalan : korang dah kat aachen?
jawapan : tak...tak jadi...kami pindah ke raunheim... sebelah rüsselsheim (rumah lama)..
bebelan : sayang sangat nak tinggal rumah lama... dah la kena kuar dari rumah yg best... menumpang pulak kat rumah org smp sebulan...pastu kelam kabut pulak cari rumah baru...

soalan : tak jadi sambung blaja?
jawapan : tak jadi... encik suami sambung kerja kat tempat lama...
bebelan : nasib baik tak anta surat anta brenti kerja lg.. punya la nak jd staf USM... last2 kami jugak yg susah...

soalan : apply blk kat tempat lama...?
jawapan : tak... tp tak letak jawatan lg ritu... kalau nak letak jawatan, notis sebulan
bebelan : kita merancang.. Tuhan menentukan... USM wat pelecey...

soalan : kalau still kerja kat tempat lama... kenapa pindah rumah...?
jawapan : sebab rumah kena end contract dlm masa 3 bulan... kerja kena anta surat brenti kerja notis sebulan...
bebelan : kat sini suma sistematik.. tak der janji2 mulut manis suma tuh... contract dah ada.. maka ikut apa yg dah janji la... tak guna anta kontrak sekilo... isi borang smp terketaq2 tangan...last2... 'oh...kita cancel la yer...' 
penat² jer i carik rumah kat aachen bagai... last² berkampung area sini jugak....
 
soalan : kenapa tak jadi sambung blaja..?
jawapan : elaun USM tak mampu tampung kami 3 orang..
bebelan : nak suruh blaja smp dapat Dr-Ing.... tp nak bg tak smp €1000 sebulan... aiseymen... budak degree pon kaya lg... at least... depa suap mulut sendiri... kami ni dok ada 3 mulut...
duit utk lepas visa pon tak cukup kalau 1000€... bawak² la anta org2 bendahari tu mai dok obersi sebulan dua...bg merasa sket bukan senang dok tempat org nih...

soalan : takkan kot... depa mesti ada budget kalau depa dah offer...
jawapan : yap... mmg depa offer.. tp KPT tak dak budget utk anta student master...then... USM kata nak bg elaun ikut kadar master kat mesia utk single..
bebelan : i tau... ni bukan kes 1st... USM dah femes dah kat sini ngan kes² yg kurang best didengar... tp encik suami nak jugak sbb itu jer uni yg dekat ngan family.. bab APEX² tu tak der la jd focus sangat...

soalan : tak logik la sbb USM ada elaun utk student yg berkahwin.. kalu duk luar negara, rate elaun bukan rate msia, tp ikut rate negara yg kita study tu...
jawapan : ntah.. tak tau...
bebelan : maybe sebab kami² ni insan biasa... tak der politik²... takder kabel²...

soalan : tak try apply uni lain...?
jawapan : USM bg jawapan seminggu lg nak smp ke tarikh tutup bayar yuran..
bebelan : padahal... a month before USM buat pelecey tu...ada segerombolan org2 hebat dari projek MIROS datang opis encik suami.. boss encik suami bgtau ada malaysian kerja kat situ...depa kagum ngan encik suami n ofkos offer encik suami join depa... TTAAAPPPIIII... encik suami stay nak ngan USM... sbb, USM dekat ngan family...
ketua MIROS tu.... org UPM.. ada jugak org UTM...
ishk... kalau la ada org USM jugak... br depa kalut nak soh encik suami sain kontrak kot...
erk..sengal.

soalan : bila kena byr yuran...?
jawapan : utk kemasukkan bulan 10... yuran kena byr bulan 7...
bebelan : haaaaahhhh.... tu pon...encik suami call uni aachen mintak tunda... USM cakap gaya hebat, suruh tunda dulu sbb nak ikut prosedur.. lepas tunda 2kali... last2 smp encik suami offer nak byr sendiri dulu... pastu USM cakap.. 'ouh..kita cancel lah...'

soalan : abih... USM tak nak byr yuran ke...?
jawapan : nak... tp lepas 1 oktober br anta email kata nak byr...
bebelan : bayar yuran utk master yg 2 tahun...tak der budget... pastu USM suruh buat PHD, 4 tahun tu... ada budget pulak...??

soalan : kenapa lambat sangat br tau kata tak jadi...?
jawapan : proses apply² nih amek masa setahun lebih...
bebelan : sbb yg bergeraknya hanya dari pihak encik suami n registra USM cawangan... org² part lain suma saaaannngggaaattttttt folllow prosedur...(sambil TERlupa....n TERtinggal)

soalan : setahun...? tak guna pos express ker...?
jawapan : guna pos plg express...utk sekeping surat bayar dekat €70 (+-rm280)... tp org USM tak sempat nak bawak masuk meeting...
bebelan : ada skali tu... DHL anta pg... tp direport penerima pindah bgnn... ok..maybe salah DHL tak baca notis kat situ... the other day.. DHL anta lg... si mamat ni amek.. simpan dulu kat dia.. ptg dekat2 nak blk opis.. br anta kat penama surat... tak ke terpikir surat tu urgent maka dengan itu dihantar gn pos plg express...?? encik suami siap call DHL german...DHL mesia.. brapa kali jgn tanya la...
dah dpt kat penama surat...simpan lg, sbb org induk pesan soh bg by hand...lepas bg by hand..tak tau depa buat apa pulak kat induk.. org cawangan call.. ok, surat dah smp kat induk.. tp.... tak sempat jugak nak bawak masuk meeting..
bila call pembantu tadbir... 'eh..ni bukan kemasukkan oktober ke...?'
'yes...mmg kemasukan oktober...tp yuran kena byr bulan 7..'
dlm hati i berkata... i yg isi borang 50keping tu... i konpem tarikh2 tu ada kat borang2 tu... u tak baca ka...?? u dapat borang tu... buat tgk gambar pemohon saja ka...??

soalan : rugi la ek...last minit tak jadi...
jawapan : tak der rezeki...
bebelan : rugi dari segala segi... penat pikir... penat amek exam... penat plan.... penat call sana sini.. penat email sana sini.. penat isi borang... penat kuar duit...
encik suami dah spend almost €700... tp USM rilek... sbb depa sekupang pon tak kuar... kalau kena kat family sendiri baru nak kalut kottt....
encik suami dah konpem frust.. i nih...?? penat tau bg motivasi suruh sabar... suruh usaha bagai...ishk! 


soalan : tak dak citer terbaru dari USM..
jawapan : depa dah anta surat tawaran..
bebelan : bagus... anta surat tawaran sama tarikh ngan tarih masuk kelas.. budget kat sini ada second, third, fourth intake kah...? well.... tak semua uni HEBAT mcm USM kooottt....

soalan : so..skg...?
jawapan : pindah raunheim...encik suami kerja mcm biasa.. i ngan liya buat routine mcm biasa..
bebelan : carik rumah kalut²... bila dah dapat pon, harusla tak puas hati kan..? tp tak per.. i redha.. mungkin ada hikmah... dan byk pengajaran juger...
encik suami pon dah dapat status 'Permenant Resident'... n rumah skg ada bilik tido asing utk missLR...
mungkin itu yg terbaik utk kami.. insya Allah...

uol doakan la yg baik² utk kami k...

p/s : sessi soal jawab ini adalah berdasarkan perbualan dan pertanyaan dari family dan kawan²...
cerita di atas adalah separuh dari apa yg kami alami... malas nak citer panjang²...  

Wednesday, November 10, 2010

liya's first loti tolor...

Salam dan Hallo...

carik idea nak bagi budak tecit tu makan..

loti tolor... :)
i buat bentuk star ngan bulan sabit.


liya makan ngan papa...
liya suap liya satu... liya suap papa satu...
liya makan roti besar ibu jari papa... papa makan roti besar ibu jari liya...
fair n square!
opss... ada tumpah...
kutip balik...
ishk.... tumpah lagi la...
ok... abih dah.....
kemas tempat makan...















kemas la saaanngaatt....

Tuesday, November 9, 2010

resize gambar secara terer ngan VSO..

Salam dan Hallo...

layan youtube dulu...
http://www.youtube.com/watch?v=34PIBw7YnG4&feature=related

dulu i guna softaware Microsoft PowerToy...
tp lepas guna laptop vista... tak leh dah nak guna software tu..
so!
dalam pencarian dalam dunia tanpa sempadan.... i dipertemukan dengan si dia.. VSO Image Resizer...
sonang kojo den...
better than powerToy... :D
average user pon rate 4/5 bintang...
setakat i guna nih... i bg 5.5/5 bintang... (dah macam dapat bonus pulak dok promote menatang nih...)



buleh dolod kat sini --> VSO

apa yg i bekenan kat VSO nih...
1.dah nama pon resizer... ofkos la buleh resize dari kecik ke besau.... besau ke kecik....
2.buleh create copy or resize yg ori...
3.buleh pilih mana nak simpan...
4.buleh resize byk2 skali... nak satu2 pon buleh juger..
5.buleh letak watermark sendirik.... buleh create kat situ...or letak gmbr sendiri utk watermark..
6.support byk format image..


try sendirik baru tau...

Roti Telur missLR

Salam and Hallo...  


Sumber :
idea tetiba

Mukadimah :
masa missLR lapar... tetiba terpikir nak buat roti telur utk dia...

Bahan² :
  • roti
  • telur
  • susu segar
  • garam n pepper

Cara² :
  1. potong roti guna cookies cutter...ikut suka la nak bentuk apa..
  2. dlm satu bekas lain... pukul telur,susu, garam n pepper...
  3. panaskan kuali dgn minyak sket..
  4. celup roti dlm telur then goreng mcm biasa...

Nota kaki :
-garam ngan pepper i letak sket sgt2... garam tu takat rasa sket²...n pepper tu... takat amek syarat...
-i celup roti takat letak-angkat....tak rendam smp roti tu serap telur... errr...alasan specific tak dak.. tp i rasa better jgn byk2 telur...nnt berminyak...
tenung²kan dan selamat memasak...

Sunday, November 7, 2010

izinkan...

aaarrrrrgggggghhhhhhhhhhh....




izinkan i melayan perasaan sebentar...
huh. 

Thursday, November 4, 2010

part 01 - balik kampong..hohooo...balik kampung...

Salam dan Hallo...

lepas 7 tahun posa ngan raya kat jermeng... akhirnya, encik suami blk beraya bersama family kat mesia... yeee hhaaa...
eh.
Alhamdullillah...
muka harusla muka gembira... :D

malam sebelum fly tu, encik suami ngan i tak tido sebab kemas barang... stended.. beg over limit.. huhuuu... encik suami dok try rearrange barang dlm beg...beg missLR saja ada 2 (ekceli 3..)
amboi senang hati ja dia tido.. tp i pon sempat gak tido setengah jam sementara encik suami mandi (time tu rasa syukur encik suami mmg spesis mandi lama..)

so pagi tu, kami 3 beranak, achik, cik dee n family abg zul suma pi epot beramai2.. kat epot, jumpa kak ayu n family.. mmg dah tau akan naik satu flight..

manja tokchik
anak²..
pelik pasaipa dia tak join budak² lain main..
1st experience naik fligt ngan baby..nerbes weeyyhh... tp achik dah bg pesan sebakul.. so ok la sket.. at least, tau apa nak buat.. n also, achik dah belikan sunblock n makanan utk cucu dia siap2.. :)
masa beratur, kami dapat masuk fast lane sbb ada baby..barang2 suma lepas.. termasuk la air2 utk missLR..
missLR mcm biasa.. excited tegur n tengok suma org n benda..
naik je flight.. dia sibuk main peekaboo ngan org kat seat belakang.. tak per la kasik letih2 sket.. pastu dia buleh tido kot..
bila flight nak take off.. achik pesan suruh bg missLR minum.. so that pressure tak sakitkan telinga dia..
i dah buat tee siap2... so bg dia tee...

gambar 1st flight ngan missLR
tak ingat missLR tido pukul brapa.. tp mmg puas jugak melayan perasaan ingin tahu dia...
i bagi encik suami tido dulu sbb dia mmg nampak tak larat..
lepas bg missLR susu.. missLR tido atas riba i.. then i try letak kat bassinet yg melekat kat dinding..
cool.. missLR tido rilek.. sapa2 yg lalu.. dok kata dia good girl sbb mau duduk/tido dalam bassinet tuh..

toys dia ada kiri kanan... tisu tokcik jugak yg dia nak pegang..

lepas separuh jalan.. encik suami bawak missLR jalan2 sket.. weather tak elok.. so kejap2 ja kena pakai seatbelt..
lepas agak selesa sket... harusla tido ngan gaya selesa...
intai2 dulu before tido... amek feel...
tido gaya selesa..
ada la few times missLR merengek... tp tak la keterlaluan smp tak leh nak handle.. dekat2 nak smp br la dia cranky sket.. maybe dah start rasa letih.. dah la flight dok bergoyang2 sbb weather tak elok... i yg dah tua umur 20-an ni pon rasa letih... dah la i tak tido lgsg... 

bab makan... harus dipentingkan juga..
i mmg tak posa time tu...
tp harusla makan time org bukak posa n time sahur...
stewardess siap dtg utk suggest kami makan gilir2... tp i letak missLR kat bassinet soh dia duduk ngan tenteram sbb i nak makan... setel..
bukak posa..
sahur..
smp KLIA... jumpa kak ayu kejap... pass barang... then gerak ke flight domestic...
tengah tunggu nak masuk domestic flight kat KLIA
masuk domestic flight.. missLR mcm tak keruan... tak nak duduk kat basinnet dah...

gambar2 ni adalah beberapa minit sebelum missLR mengamuk..
dari flight take off.. smp la mendarat... missLR bukak full volume... tea pon tak sempat bg sbb dia dok meragam.. tp paham la... mmg letih pon..
i kata 'tak per la liya... nangis la... mama tau liya penat... kalau ada org marah... mama marah dia blk...'
missLR pon amek kesempatan nangih sungguh2...
kuar jer dari flight... i letak missLR kat baby carrier... terus dia tido...
dia tido smp la kami jejak kaki kat rumah mak tok liah...

Tuesday, November 2, 2010

Nasi Hujan Panas

Salam and Hallo...
Sumber
gabungan dua resepi.. dari chef hanieliza ngan saper ntah.. web mana pon i tak ingat..
yg pasti link dari google..

Mukadimah :
nasik ni i masak masa besday liya yang bertemakan malay wedding..
menjadik sedapnyer.. so next time.. buleh buat lagi...

Bahan² :
  • 1 kg beras
  • 1 liter air
  • 1 tin susu cair
  • 2sb minyak , 2sb margerin (4sb minyak sapi)
  • gajus & kismis
  • ½ sudu teh pewarna hijau, merah & kuning
Tumis:
  • 2 bawang besar - mayang
  • 1 inci halia - mayang
  • 3 bawang putih - mayang
  • kulit kayu manis
  • bunga cengkih
  • bunga lawang
  • buah pelaga

Cara² : 
  1. Di periuk lain... tumis semua bahan tumis dgn minyak n margerin
  2. Bila naik bau.. masukkan air dan susu cair...then garam.
  3. Lepas mendidih... tuang benda2 tu suma dlm rice cooker utk pemasakan yg lebih pro..
  4. Masukkan beras, buah gajus n kismis...  gajus ngan kismis ni letak takat sedap mata memandang jer... jgn la over smp lebih dari nasik...
  5. Masak nasik mcm biasa...bila rice cooker tu dah tendang kata 'cook'... letak pewarna tompok2.. i letak 2 tompok merah....2 tompok ijau...2 tompok kunin..tutup periuk n biar 'keep warm'..
  6. bila nak hidang nasik... gembur2 nasik.. pastikan gembur smp bawah.. kalau tak...nasik kat bawah tak tercampur ngan nasik yg berkaler...
  7. agak2 dah cantek nasik tuh... buleh la hidang kat mak mertua..

Nota kaki :
nasik ni i pair ngan kerabu timun... ayam masak merah... ngan kari daging tetel...
layan... :)

tenung²kan dan selamat memasak...

Monday, November 1, 2010

Wishlist utk besday 2010

Salam dan Hallo...

wishlist ni sekadar memberi pendapat apa encik suami  uolz nak bg kat i tahun ni...
buleh pilih... agak2 nak terbagi hadiah yg sama... tontong pun buleyh... tak der masalah... i terima dengan hati yg terbuka..
berangan jer la lebih2 kot ada org nak bg kat i.... ekceli wishlist ni setakat tatapan i jer... kalau dapat... dapat la.. kalau tak dapat... masuk pulak wishlist utk 2011...huhuu...


1. suar jeans
kat jermeng...suma org akan ada at least 5 or 6 jeans...sbb almost everyday n aktiviti akan pakai jeans... sesuai ngan semua weather pon... tak yah contohkan org jauh2... encik suami pon ada berbelas jeans..
i..? errr...takat 2tahun dok jermen.... i ada 2 jeans SAHAJA... buleh jer survive tp mmg dah naik lunyai ler jeans tuh...
so blk mesia kali ni..i roket adik ipar i yg kecik molek tu punya jeans... (maksud tersirat.... i pon dah makin kecik molek...)
then... i punggah i punya beg kat rumah bonda... jumpa lg 2 jeans lama i... okies... dah ada 5 jeans skg...(senyum kepuasan..)
bukannya i tak try cari jeans masa blk mesia ritu... siap kena paksa ngan encik suami.... tp sumanya low cut... mana i nak sorokkan perut yg menggelebeh ni...tu la... org pakai premium beautiful... i pon nak pakai... tp org pakai hari2.... i pakai sebulan 5x..... hahahhahahaa...
ok.tak lawak..


ouh... lupa... size i 26/27... eyh...dah 28 kot  =I

2. sewing machine
benatang ni mungkin diingatkan kat encik suami... kengkonon hadiah lepas bersalin... anak dah setahun dah... tp tak nmpk pon gaya dok survey benatang nih...
takat survey pon dah ok... bukannya i nak guna skg.. tp at least... bulehla i kerjakan bantal2 yg lembik tu utk diperkeraskan blk... (errr....utk bantal kita guna 'diperkeraskan' ker....?)
bantal kat sini style bantal lepak kat mesia.... besar 4segi tuh... so... bila dah lama guna... span2 kat dlm tu pon dah berserabut.... bila nak guna kena kumpulkan suma span2 n lipat dua sarung bantal tu... br la buleh dipanggil bantal... kalau tak lipat jawabnya.. tido atas lengan sendiri beralaskan sarung bantal.....
eyh...jangan belikan hadiah bantal utk i k...

3. iPod or iPhone or blackberry
tak perlu la iPhone4...
ekceli... i nak gadget yg senangkan i hapdet blog n fesbuk... tu sajer...
tp kalau adik laki i baca entry ni... bg tepon u pon tak pa..tak kesah... adik beradik punya hal...
eyh...semalam i mimpi kat u la dik... kita pi pinang anak org...whheeeeettttt...wwhhheeettt....

4. lemari kecik aksesori
sejak menjak ada anak nih... pakai jam pon tak sempat... dok pk botol dia... susu dia... pampers dia...
jangan kata jam... cincin kawen pon dah lama tak pakai...
blk mesia ritu konon2 nak berubah la... beli la sekalung rantai silver AVON... sbb nmpk dlm katalog mcm lawa..
pakai sehari... liya tarik.. kalung tuh gugur ke bumi... jawabnya... smp skg dok dlm kotak AVON blk..
blk sini semua jd tak sempat... rantai emas i pon dok ada dlm beg lg...ishk...
so...mungkin kalau ada sesapa yg bg lemari aksesori ni akan membuatkan barang2 i tersusun n senang nak dicapai bila nak kuar or berhias utk encik suami...
(bunyik mcm nak suruh encik suami jer jugak yg kena beli...hahhahahaaa)

5. Wii Fit
or at least... wii sport game utk exercise... i dah mcm beruang polar dok atas kayangan nih... dah la skg sejuk... nak turun jalan2 pon hilang mood... kalau kuar... mesti nak cepat2 blk...
so adalah afdhal... i meng'exercise'kan diri...
ouh....yoga pon layan gak kan....tak der nyer i nak baca mandrem2... tp maybe smbl yoga... smbl..'liya duduk... liya makan..... liya diam....'

6. buku resipi yg i buleh paham
kalau u all rajin nak print out then jdkan buku pon i terima..
buku resepi tu haruslah ada page kandungan yer... tajuk ngan mukasurat selari... ada bhgn ikan..daging.. kek.. western... dan sebagainya...

dah la wish kat org... byk syarat pulak...
tp tak per... kalau uolz malas nak buat buku resepi kat i... buleh pilih benda lain... pjg lg wishlist nih... hahahaaa...

7. boot winter
caya laa..... at last... i mintak boot... hahaha...
kelakar la... tp bila tgk org mesia pon makin ramai buat koleksi boot... jd marilah kita ber'boot' beramai2.... yeee haaaaa.... (gaya koboi...)
**but plz...i dont want UGG...it makes me look like beruang polar...gemuk pendek...

8. big bag... i mean BIG bag..
tak yah yg branded pon tak per... yg penting BIGGER dari suma2 handbag yg i ada...
ada ciri2 keibuan (perlu byk compartment)... buleh sling n letak kat lengan gaya posh beckham...
contoh dari google seperti di bawah...

9. containers / organizers
i HEART containers / organizers...
tak kisah la.. kaca ker...kotak ker... seramik ker... kayu ke...
suma i suka...
pendek kata.. kalau ada rumah besar 4tingkat... harusla suma benda dok ada dlm kotak or balang... huhuu..
(tp time i ada rumah 4 tingkat tu..mintak2 la ada lg duit lebeyh utk i beli containers tu suma...)


10. house furniture
from resourcefurniture.. tgk youtube nih... http://www.youtube.com
indahnya kehidupan bila suma benda dlm rumah buleh tolak2.. tarik2.. sembunyik2.. lipat2...

11. frame gambar - size 40.5cm x 50.5cm
size lain pon perlu... tp plg perlu since april 2008 adalah size di atas..

12. indoor games yg berilmiah
selain wii yg ada cuma 2 controller... i teringin nak ada game2 mcm scrabble.. monopoli... chess... dominos..
supaya tetamu2 yg datang kat rumah i tak der la terpaksa melangut tgk citer jermeng yg tak dipahami itu...
selain itu dapat juga mengeratkan silaturrahim bila main beramai2...
ouh...kalau dapat batu seremban best jugak kan..

13. set 'herbs garden' or set hidroponik
semangat nak hijaukan alam n makan makanan segar dari ladang.. maklumla...skg kan duduk atas kayangan yg tak bertanah...kena la cari alternatif lain kan..
abg...bersedialah utk tgk pasu2 dlm rumah...

14. sebijik GPS
ekceli...i dont need one..
so... hadiah ni buleh masuk dlm wishlist besday encik suami...
kan,abaang...??? (sambil angkat kening..)

15. deep fryer
tak brapa perlu skg... tp kalau dah ada... i konpem deep fryer tu tak brenti buat kerja...
maklumla...i kan rrrraaaaajjjjiiiinnnnnnnnnnnn masak...

16. portable studio
perrggghhhh.... yg ni i br terpikir n br google...
kalau tak dapat kotak tu pon..tak per... i buleh buat sendirik... tp kalau dapat spotlight 2 bijik tuh.. alangkah mcm pro nyer...
sesuai utk amek gambar masakan2 i...
n ofkos bukan amek gambar liya... tp, kalau liya pon muat masuk dlm kotak tuh... apa salahnyer...

17. something from victoria secret
u name it... http://www.victoriassecret.com
aaabbbbbaaaannnnggg~~~~ (panggilan mendayu...)

18.

uhh...tak larat pk dah la...
entry ni pon dah seminggu dok dalam draft...
maka yg selebihnya... i listkan dalam hati encik suami jer la...


i ni part meng'list'kan barang mmg terer.. tp bila time nak kuar shopping.. mula la... mahal la.. tak kena taste la... dapat suami pemurah hati pon tiada berguna kalau bini dia pulak dok wat pelecey...
baju dah smp berbulu pon tak terpikir nak beli baru... smp kena sound ngan encik suami br la nak pi pusing kedai baju 18x utk beli 3lai baju...
jem!