berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, July 28, 2010

P to the A to the U-S-E

Salam and Hallo...


apa bondo yg ko merapu tuh hah labbuuuuu....?

i terpaksa pause kan blog nih sementara waktu...
sbbnyer... dapur dah clear.. apa pon tarakk....
pada peminat² i yg dok kuar masuk blog ni diharap setia menanti... tak pon..layan kan ajer la cerita² lama kat blog cahya-schatz...

i mungkin akan buat giveaway utk blog review.... lallalalalaaa.....
la ni dok cari barang utk hadiah....
so...cekidaut....



tenung²kan dan selamat memasak...
Salam dan Hallo...


i dalam keadaan sangat stress....
maka dengan itu blog di'pause' sementara waktu...

harap maklum...
kesulitan anda utk bergossip adalah dikesali...huhuuu...

Thursday, July 22, 2010

Beberapa kemusykilan

Salam dan Hallo...

1.fesbuk
tak abih² cerita pasai fesbuk kan...
tak per la... i sendiri dah boring ngan cerita pasal fesbuk... ni kira cerita last kopek la nih... lately i perasankan.. ramai org dok hapdet frenlist.. delete mendelete... maybe dah ramai kawan...
tp i tak delete... betoi... cakap mesjid nih... kalau u all tgk nama i tak dak dlm list... sila bgtau sbb i rasa fesbuk pon dah mengong melayan ramai sgt user... tak masuk lg kes 1 org 3 akaun fesbuk... huhuuuu... nak wat mcmn.... 1 utk kawan2... 1 utk fesbuk rm100... 1 lg utk skodeng or main game....hheehehee... i tau... ada org buat mcm tu..
tp tak per... tak kacau hidup i... kalau i kenal u.. n u nak add i 8x...then delete 4x pon.... i accept jugak u jd kawan i.. i tak nak la sbb fesbuk, kita putus kawan... tak matured i rasa.... tak gitu...?

2.pesyen
konon² nak tukar pesyen... tp bila shopping.. baju jenis yg sama jugak i beli... tahan jer la abg oii tgk bini abg asyik rotate baju yg sama..(beza cuma kaler...huhuuu)
ritu shopping ngan kak neny... i pegang baju² spesis summer... i rasa mcm tak berbaloi beli... better jahit sendiri... ceeewaaaahhh...
*sambil tongkat dagu...sambil tengok langit* bila nak dapat sewing machine nih....

3.letih
rumah dah kosong... mcm baru nak pindah masuk pulak feel dia.. sangat² sayang nak tinggai rumah nih... AJK gotong royong yg terdiri dari achik (kapla)..cik dee(penolong kapla).. abg zul (AJK angkut n susun lego)... kak neny (food caterers n AJK dapoq).. tak lupa jugak Biro pemeriah suasana iaitu nabiha...nabila(kapla) n liya(penolong kapla)...
tp yg musykilnya... pasaipa i yg letih over² smp kaki ketaq²....teruih jemmm...

4.resepi
dari ritu dok canang ada kunyit ngan kicap saja..
tp sebenarnya mcm² la jugak i masak... tambah² pulak bila ada few benda leftover... nak simpan, buat berat kotak.. nak guna, berkerak otak pk resepi apa....huh! susah ok jd surirumah.....
tp disebabkan resepi yg campak² gaya terlampau... tak dapek la nak hapdet blog masak²... kang nmpk lain mcm jer lauk tuh... tak lalu pulak org nak try....huhuuuu....
so mungkin i kena pause blog tu smp la keadaan dapur stabil...

5.camera
camera ricoh yg jatuh kat eiffel tower tu dah lama i tak guna... lepas i dok try² camera samsung encik suami belikan tuh...tetiba camera ricoh merajuk.. kat screen dia ada entiti warna itam... status entiti, i taktau... tp bila amek gmbr... entiti tu ada...
letih la nak edit pulak bendalah tuh...so i guna samsung... skg dok asyik sebut nak canon G11... samsung pulak merajuk... baru jer charge bateri... amek gambar 3x.... dah off...
camera²ku... apa kata jgn emo² sgt... i lg emo bila tak dapat amek gmbr liya 1st time duduk...1st time merangkak... n gambar dia manja² ngan i...grrrrr...

6.beautiful
skg dah summer... br la betoi² rasa pakai bengkung beautiful... rasa perut berpeluh... semoga i sempat kurus sebelum raya... budget nak pakai kebaya tahun nih...stended! cita² kena ada...
takat ni bengkung tu sgt berjasa kat i time P... dari segi kurus... i rasa belum lg.. sbb everytime i timbang.. asyik bertambah saja... tp maybe jugak sbb everytime i timbang, i guna penimbang berbeza... so bukan salah ibu mengandung... ibu tak mengandung lg tak salah....hahhhahahaa...

7.mrslingerie
ada seorang kawan (identiti dirahsiakan) memperkenalkan web mrslingerie... rasa mcm ada member dah pernah tunjuk web nih zaman² nak kawen dulu... tp time tu rasa mcm 'ish...mcm gedik je pakai benda² mcm ni..'
lepas baca blog mrslingerie.. i rasa apa dia cerita kat entry ni mmg betul...
puan Y (bukan nama sebenar) slalu pesan... 'everytime nak tido... mesti tukar baju... jgn tido dgn baju yg dah pakai seharian buat kerja kat rumah...'
utk surirumah mungkin rasa tak der maknanya nak pakai lawa²... bukan nak pi kenduri pon... tp berbalik pada kata² mrslingerie... kesian suami, tgk bini lawa kat luar saja...
apa salahnya pakai lawa² kat rumah... pakai lawa tak semestinya kena pakai benda mahal kan...
ok... lepas ni sila elakkan pakai baju besar² kat rumah... (refer pada i yg suka sangat cilok tshirt encik suami...hahhaha...)

















ok.dah puas tgk web mrslingerie... tak per... i kasik can...
diingatkan.... sila melawa utk suami...

8.silent reader
tiba² ada 4,5 org yg ym i soh hapdet blog....
ramai gak silent reader i rupanya... tp pasaipa nuffnang i dok tang situ jer jugak.. tak naik2 pon duit dia... :P
tak pa..tak pa... i berblog pon utk syok² sendiri sambil puji diri sendiri saja... so kalau kawan² nak baca diam² n senyap² pon tak pa... sila...sila...
tak puaih hati apa² sila tanya straight... jgn buat kesimpulan sendiri.... not good for health...

9.berdiri
liya dah buleh berdiri ngan kaki sendiri...


ofkos la ngan kaki sendiri... takkan ngan kaki i pulak kan...
still...dia tak merangkak... ahad lepas (18hb), tokdee main ngan dia.. dia kejar² tokdee... then, TERmerangkak 4 langkah.. i sempat nmpk 2 langkah.. tp achik ngan cikdee nmpk mmg dia merangkak 4 langkah.... ok .. masuk diari...hehehee
kalau dia dah berdiri... takat sofa 3 kusyen tu tak der hal dah nak meniti...
laju pulak tu... kalau tak sampai ke hujung lg satu.... jawabnya telentang di pertengahan perjuangan la tuh...
tp kalau sampai ke hujung sofa yg lg satu... siap berdiri ngan sebelah tangan saja pegang sofa... (gaya mcm dah smp ke puncak kejayaan..)
riuh dia pon buleh tahan jugak...
bergegar la jugak gelas kalau dia bukak key E....
belum lg tgk dia bersyarah.... dia angat tangan tinggi².. pastu mulut membebel² ntah apa²...
asyik terlepas je nak record video....
kalau ada canon G11 mungkin sempat....ngeee~~~

ouh....G11....













ouh.....G11....

Monday, July 19, 2010

Entry utk liya

Salam Liya Raihany...

Mungkin masa liya baca entry ni.. liya dah besar n dah reti sangat bezakan yang mana baik n yang mana buruk..
mama doa, saat liya baca entry ni.. mama n papa still buleh duduk sebelah liya n gelak sama² ngan liya (n mungkin ngan adik² liya jugak) ..

Liya,
tau tak apa liya dah buat harini..?
bangun pagi td... mcm biasa.. liya kejutkan mama ngan cara guling² n panjat badan mama... ok..tak per...mama tak kesah... takat ni mama rilek jer.. tp kalau liya buat kat mama skg (time liya dah buleh baca entry ni...) maybe, mama dah tak larat nak tanggung berat badan anak dara mama...
lepas pada aksi panjat memanjat...mcm biasa jugak... liya akan cari henpon mama or henpon papa or...at least remote kipas utk call kawan² liya (yg ntah sapa...)
mula² mama tak bagi.. tp lama² mama rasa comeyl pulak tgk liya sungguh² sembang kat tepon tiap² pagi (walaupun lepas cakap tu...henpon kami konpem kelemasan ngan air liur liya)...
tetapi...
pagi ni... ada sikit extra vaganza punya kejutan liya buat kat papa...
kalau liya nak tau... smp saat mama type entry ni pon.. mama masih dok rasa bahang panas dari papa sbb dok tahan sabar nak marah liya...
nasib baik mama ada skill yg baik utk redakan kemarahan papa... cepat say thanks kat mama...
ouh... sebelum mama cerita pasal suprise tuh.. sila say sorry kat mama dulu...
semalam (actually mama tak sure bila..tp mama br perasan smlm..), liya delete suma message dalam tepon mama...
abih suma message² mama hilang... jgn kata dlm inbox... abih dlm sentbox, draft, saved msg pon hilang...
dlm kemarahan itu.. mama takjub jugak ngan anak mama nih... dah la nak bukak folder 'message' tu pon susah... apatah lg nak delete...
anak mama mmg terer....tp kesian la kat mama... ada message cinta dari papa tau dlm tuh... aiseymen...

sambung cerita pasal papa..
liya dah rosakkan tepon papa... lepas liya 'guna' tepon papa pg td... tepon tu terus demam panas... smp papa nak switch off pon kena pegang ngan selimut.. tepon tu jd panas sgt... papa kata... maybe ada short circuit...
mama check tangan n jari kecik liya... nasib baik takdak apa.. fuhhh...
papa terpaksa jemur henpon papa... n dalam masa yg sama.. liya dok la membebel apa ntah sepanjang hari...
ok...nasib baik la umur baru 8 bulan... kalau 8 tahun.. siaaaaaap!

tadi papa try² on tepon papa... tp tak brapa nak function lg... maybe masih kelemasan ngan air liur liya yg dah kering....
nasib baik la papa cepat cool...

sekarang ni... anak mama dah makin besar... dlm umur liya dah nak masuk 9 bulan nih... liya dah menyulur laju... liya manja sangat ngan mama... nak tido pon pegang tangan mama... :')
kalau liya dalam walker... liya pandai datang dekat papa or mama... even mama menyorok pon liya dapat cari...
n even papa mandi lama pon.. liya tunggu jugak depan pintu toilet... hehheheee....
ramai org kata, liya akan jalan dulu br merangkak... mama tak kesah... mama tau anak mama sihat... :)

kredit to uncle lan

liya,
wir lieben dich sehr Liya.Allerdings wenn du Fehlern machst, mussen wir dir Raten erteilen da wir dir wünschen ein gutes Kind zu werden. So viel wir hoffen naturlich versuchen wir unser Bestes dich in gute und schöne Stimmung zu erziehen.
amin....



papa und mama

Thursday, July 15, 2010

cuba teka

Salam dan Hallo...

cik mek nih dok buat pa...?

situasi 1

situasi 2

situasi 3

situasi 4

Wednesday, July 14, 2010

kena mengena..

Salam dan Hallo...

14 julai 2007...
tarikh i ditunangkan ngan encik suami...
:)

hepi eniberseri....


sempena itu...
saya mendelete akaun frenster saya....



apa kena mengenanya....?
tak der kena mengena....hahhahaa...

Tuesday, July 13, 2010

sebab fesbuk...putus kawan....?

Salam dan Hallo...

awak... kenapa awak tak mau jd kawan saya lg...?
kalau awak tak suka saya... kenapa awak menerjah blog saya...?
ok la... itu bermakna awak masih nak tau pasal saya...
tp kenapa awak delete saya dari frenlist fesbuk awak...?
kat ym pon awak invi kat saya...saya tauuu....
awak tak perlukan saya jd kawan awak lg...? sbb awak dah ramai kawan...?

ouh...
awak tak suka tgk album gambar saya yg penuh ngan gambar anak saya...?
sila faham... family saya kat mesia tak pernah tgk anak saya lg... fesbuk adalah the only way utk depa tengok anak saya...
at least, even depa tak dapat tgk anak saya membesar depan depa... depa buleh la tgk gambar kat fesbuk...
kalau awak mengharapkan saya hapdet gmbr baju or beg yg saya pakai.... n event yg saya pegi... saya mintak maaf sbb saya hanya pakai brand biasa2 dan saya banyak habiskan masa dok dalam rumah saja...

or...
awak tak mau kawan ngan saya sbb game fesbuk saya slalu terupdate ker...?
kenapa awak tak bgtau awak tak suka...? kalau awak berterus terang... mesti saya akan pastikan awak tak dapat hapdet2 itu...
saya skg ni pon main game2 tu suma sbb melayan anak2 buah saya.... 
lebih baik saya jaga hati n happykan hati anak2 buah saya dari saya jaga hati awak tp at last, awak delete saya dari frenlist awak...

or at least...awak bgtau la saya sebabnya...
mungkin awak salah paham.... or mungkin saya salah paham....


tapikan..
sebenarnya...tak der la terjejas pon hidup saya bila saya tau awak tak mau kawan ngan saya...
saya terperasan pon sebab kawan saya suruh tengok gambar anak awak kat fesbuk.... tp dah tak der link rupanya...
ok...fine...
semoga awak happy slalu....
:)

Monday, July 12, 2010

baju C&A

Salam dan Hallo...

i punya la dok bertahan nak blk shopping kat mesia...
cuaca terlampau panas gila skg... n i tersedar yg i kekurangan baju utk summer....
i mmg dari zaman muda2 suka baju yg labuh smp lutut...
n kebanyakkan baju i kena pakai 2 lapis...
bak kata my besfren... 'cak ni...kalau baju dia labuh..mesti jarang... kalau tak jarang...mesti pendek...'

ok...skg i dah jd bini n mak orang.. otomatik, kesedaran sivik ada...
kena pulak lately encik suami asyik komen baju2 i...
kain dah berbulu la... warna gelap la... warna faded la... ( ouh... adakah itu simptom utk encik suami nak kata bini dia dah makin tak lawa...?? )

tp kengkunun i nak kuatkan semangat utk bertahan nak shopping kaw2 kat mesia la...
tak dapat laaaaa.... pusing2 i rotate baju yg sama... sbb baju2 yg ada akan buat i nak pengsan...
bayangkan suhu smp 35°c... dah la tak dak angin...
dok dlm rumah pon rasa bahang mcm dok sunbathing kat tengah padang...

sooo.....td.. kuar beli barang rumah... lalu kat C&A...
ok... ada baju 9€... tp tak dak size...
terpaksa beli yg 15€....deemmmmzz...
tp tak per... i beli 3 saja... hahhahaaaa...
buleh la i rotate sementara nak blk mesia.... yeee hhaaaa....


bukannya nak berkira sangat... encik suami siap paksa2 suh beli baju... beli kasut... beli beg...
tp memandangkan i ni mmg suka sangat pi uptown n downtown masa kat mesia... so bila tengok rega kat sini... rasa mcm tak berbaloi nak beli... sbb pusing2 baju yg i bekenan... MADE IN CHINA juger....

tp baju2 td bukan made in china... :)
tengkiu abang... ngeee~~

Friday, July 9, 2010

pos oh pos... (2nd episode)

Salam dan Hallo...

ritu crita pasal pos biasa...
kalini up sket... nak crita pasal pos express...
ritu punya surat yg konon2 expres....smp mesia lepas 3 minggu...

kalini bayar dekat 70€... smp dlm masa 2 hari...
bagus....well done!

TAPI
tak smp2 kat penerima...
apa crita nih...? dah smp mesia tp tak smp2 kat penerima... kehulu kehilir surat tu kat mesia...
sebabnya... penghantar surat tu tak baca notis kat depan bangunan...
i tak tau la org tu tak baca or tak reti baca or lupa nak baca or saja suka buat kerja lapanbelaskali...

crita dia senang saja...
dokumen tu dah smp penang... so nak anta ke usm nibong tebal.. tp,suma org kat jabatan aeroangkasa dah pindah ke bangunan jabatan mekanikal... dok ada notis kat depan bangunan tuh...
tgk kat status DHL, dia tulih... penerima pindah...
ouh... tidak bulehkah anda (wahai posmen DHL) menghantar surat itu ke blok sebelah...? or at least tanya org kat situ...
kalau surat tu dipos secara express dari obersi... ofkos la surat tu urgent...

bila call center... dok la pass kat org tu...org ni...
benda tu stended.. i pon pernah kerja bahagian customer service...
but at least.. selagi tak abih waktu kerja.. i akan buat kerja i sungguh2... buat customer mcm diri sendiri... kalau customer ada masalah... tulong selagi buleh...

ok.... i tgh mode geram skg... rasa mcm nak blk mesia anta surat tu sendiri...

apa pon....anda (u la...bukan posmen DHL) buleh baca nih....
http://en.wikipedia.org/wiki/Pos_Malaysia
so.... as rakyat mesia...patutkah i blk mesia nnt...apply kerja as perunding pengeposan...?

Wednesday, July 7, 2010

Masak apa harini...

Salam dan Hallo...

td sembang ngan my fren...
n seperti biasa.. dia akan tanya i masak apa harini.. dia malas masak.. so slalunya dia akan amek feel dari i.. kalau i masak benda yg sedap2.. terus dia jd semangat nak masak...
kalau tak.. jawabnya... 'bang...before blk nnt..tapau makan kat kedai depan k...'
hheheee... (sorry... aku tergelak kat hang...  :P)

skg ni suma barang2 dapur dah masuk kotak... achik ngan kak neny tolong i kemas... yg tinggal kat lemari...
gula.. garam... minyak... cili kering... kicap... sos cili... sos tomato... bawang2an... halia...
mcm org bujang punya barang....hahhahaa...
ouh..up sket... i ada serbuk kunyit ngan serai...

since sabtu lepas... i terpaksa buat2 kretip guna bahan2 yg ada saja...
kalau ikutkan encik suami... masak kicap or masak kunyit saja pon dah kira cool...
tp i la rasa tak brapa nak cool...
maklumla... la ni dah ada blog masakan...takkan nak letak resepi ayam masak kunyit 8x kan...?
deep inside serius rasa tak der mood nak masak...
seumpama... org yg ada byk koleksi beg... tup2 kena simpan semua beg n tinggai satu saja utk guna hari2...
mesti terus tersentot kan...? i pon rasa mcm tu la...
tp sebenarnya buleh ja nak masak... pusing2 i guna pan, besen n pisau yg sama jugak... huhuuuu....

dua tiga hari ni... dah start kemas baju...
bila masukkan baju dlm beg...mula la feeling... 'anta i blk rumah mak bapak i...'
mcm drama kan.... hahhahaa....
baju liya suma masuk beg utk baju yg tak leh pakai dah... sbb byk baju lengan panjang... jaket dia awai2 dah masuk kotak... yg tu mmg terus letak kat keller (store bawah tanah)... simpan utk adik luna...
luna...? sapa tuh...? jeng³....

tgk liya...

syok la dia...pakai body ngan suar kecik sajer...
mlm2 pon tido gaya bebas...pusing 180° pon dah pernah... before this tido dlm schlafsack (selimut) sopan la sket...

liya...liya.... (sambil geleng kepala tengok dia tengah tido... ♥)

Monday, July 5, 2010

Tag ~ dulu sorang kini berdua

Salam dan Hallo...

1. When was your engagement?
14 julai 2007
everytime crita pasal bertunang, mesti rasa mcm tak dak cerita nak cerita..tp kalau dah start cerita.. pjg pulak ceritanyer.. hahhahahahaaammpeeesss..
encik suami masa tu br mula kerja... dia blk bercuti.. kebetulan FIL pindah rumah.. so depa nak buat kenduri doa selamat.. n ayah kata alang2 kenduri.. nak buat majlis bertunang kami skali... encik suami pi call family i n bgtau hajat dihati... i ni terkodeng2 la taktau pa...smp la a day before encik suami blk mesia, bonda tersebut pasai bertunang... so dipendekkan cerita.. persiapan bertunang mmg simple sgt2 sbb ada masa 3 hari saja utk prepare... kebetulan masa tu purse i kena curik.. so nak kena blk penang jugak utk settle benda2 tuh...
encik suami smp jer kat klia... i amek dia kat epot.. terus pi PKNS shah alam, cari baju... pastu carik cincin.. time carik cincin tu... encik suami mmg dah tak larat nak bukak mata dah.... jet lag..
tp Alhamdullillah... family ada tulong mcm2... majlis happening walaupun simple... blk kl... i tadah jer la telinga dgr rajuk2an member sbb bertunang tak bgtau depa... tak terkecuali skandal2 yg mintak clash... eh.

apapon.... i sgt la cantek pada hari itu...hehhehe...

masa ni encik suami kurus lg...hehhee..


2. When is your marriage anniversary?
13 disember 2007
kami akad nikah 13hb kat mesjid mengkuang... blk rumah makan bihun goreng ngan posing2 sket...then encik suami blk rumah FIL..
kenduri 22 ngan 23hb.. i sentiasa mengimpikan kenduri lg skali... bukan kawen lg skali taw... i nak kenduri saja.. huhuuu.. side encik suami mmg i puas hati... side i saja byk benda lg i nak buat... gambar ngan family ramai2 pon tak sempat... maklumla.... rumah bonda dah lama tak kenduri.. so susah nak tarik bonda ngan abah utk posing2 ngan pengantin... kejap2 org ni nak jumpa...kejap2 org tu nak jumpa...
keburukan buat kenduri selang sehari ialah...muka jd lemau.. nak senyum pon tak larat... kami kawen skali ngan kembar encik suami... kiranya,ada 4 org pengantin la.. pasangan lg satu... dah kenduri a week before.. so masa kenduri side encik suami... depa senyum menawan la.... kami dua org pulak... senyum tak brapa nak menawan sbb letih hari sebelum tu pon tak abih lg.. nasib baik buat catering.. kalau masak sendiri... jenuh la encik suami ngan i nak kisahkan sental periuk pulak...

ni masa side encik suami...


3. How long have you known your spouse?
dari 1992
FIL in law pindah dari kl ke penang sbb ayah tukar tempat kerja... i satu kelas ngan encik suami.. mula2 i scorer kat sekolah tu... masuk jer dia ngan encik kembar... tergapai2 la i nak dok number 1 blk.. huh..!
rasanya smp skg pon ada lg gambar muka depa dua org kat tangga nak pi opis sekolah sbb dpt anugerah tokoh pelajar ngan anugerah pelajar lelaki terbaik...
okla...skg ni buleh la tumpang bangga... anak2 buah blk rumah kata..'makcik...ada gambar pakcik kat sekolah...' :)

4. How long did you date before you got engaged?
errr...dari 2001 kot.. tarikh couple... itu 1st time kuar ngan encik suami...
before tu...mmg kawan rapat tp tru phone saja...tak pernah kuar ramai2 pon...kuar 2 org lg tak terpikir...
lepas couple pon takder la dating beriya...buleh bilang ngan jari dating brapa kali... tak lama lepas tu encik suami fly2 away... tup2 jer... (refer nombor 1)

5.Where did you meet your spouse?
Sekolah Kebangsaan Mengkuang, Penang..

6. What is your spouse’s full name?
tan sri Mohd Razif bin Abd Mokhti

7. Do you have any children?
iyer..
lepas cukup2 setahun kawen... Allah bg rezeki utk dapat dak comel yg sempurna anggota badannya.. :)



8. How many?
takat ni..satu.
esok tak tau lg...jeng³...


9. Do you have any pets?
masa bujang..ada... mcm2 i try bela...kucing la....ikan mas la...errr...ouh 2 tu saja...
masa kawen...tak dak lagi....


10. Do you own or rent?
sewa rumah Herr Hörr yg ensem sbb kaya... :P

yg dalam line itam tu la rumah i... i mean, rumah sewa i...

Herr Hörr dah ada 30bijik rumah kat sini.... lepas tu nak beli lg... dah macam nak beli anak kucing daaa... rasa nak beli, beli... patutla i tengok makin ensem...sbb makin kaya rupanya.... :P


11. Do you live in the country, city/town?
town jer cukup...dok ruesselsheim is better...gossip u...gossip!


12. What is your favorite activity you do together?
mula2 i rasa shopping... lepas tu i rasa tak sure pulak...
penat i pikir apa aktiviti feberet kami..
nak kata jalan2... encik suami tak suka jalan2...
nak kata tgk citer korea... i tak minat citer pjg2.. encik suami ler jugak dok langut sorang2...
nak kata  kemas rumah... seminggu skali pon tak tentu lg konpem kemas rumah...
ouh...mungkin mengadap komputer.. tp encik suami ngan komputer dia.. i ngan laptop i...
ouh Tuhan... sungguh tak together2 aktiviti kami...

13. Do you have a favorite vacation spot?
rumah bonda ngan mertua...
i dah kata, encik suami tak suka jalan2...
so... tempat yg kami akan melepak lama n kerap pi ialah rumah parents... huhuuu...
time bercinta-cintun dulu... selain dari klcc... encik suami akan usung i pi rumah pakngah n paksu dia...
bukan apa... perkenal siap2... dalam erti kata lain,kalau pak ngah ngan paksu nampak dia ni (i) jalan ngan laki lain... sila anta laporan lengkap...

14. How many siblings do you have including in-laws?
all together-gether....lapan..


15. What mosque do you attend?
macam2.... turki pernah... bangla pernah... morrocco pernah... arab pernah....
nama ja lain2... tp semua kat frankfurt...

16. Is this the mosque you got marrried in?
mesti la tak...


17. What town is your current address?
Rüsselsheim @ Ruesselsheim...

18. Do you work or stay home?
dok rumah...jaga tanggarumah...
maklumla....dok rumah tinggat satu... terpaksa la jaga tangga...
ekceli teringin gak nak kerja blk... tp rasanya i try berbisnes la kot... sayang nak tinggal liya kat org...


19. Where did you go for your honeymoon?
Paris..
tak pernah terpikir pon nak pi sampai paris.. tup2 jer sampai.. happy!
jalan setiap ceruk sampai lupa kata honeymoon....  sewa bilik hotel lawa2... blk,tido tak sedar diri smp esok pg...

kami tak kissing...dia saja kiss saya...

20. Leave a piece of marriage advice :
always be a bestfren to each other...



saya mengetag :
sapa yg baca tag ni n ada blog..

tak sompek

Salam dan Hallo...

tadi dok pangkah2 tarikh kat kalender... huiih.. tak sampai sebulan dah nak kena kuar dari rumah nih...
i dok terkenang2 la benda yg i tak sompek nak buat..
i sampai sini n duduk kat rumah ni on 6th april 2008...

1. nak buat kek n anta kat opis encik suami
konon2 nak buat sepraih... bukan takat kek.. mcm2 i nak anta kat opis dia masa besday or anniversary.. tp sepraih dlm hati ja la... asyik2 tak jadi ja plan i... tup2 encik suami nak brenti kerja dah... tak per la...plan utk anta kat sekolah dia pulak nnt...

2. tanam pokok
at least...i pernah try tanam... tp maybe i buleh salahkan cuaca yg sangat panas...
kat balkoni i, mmg ada 2 pasu panjang (tuan rumah punya)... so masa summer tahun bila ntah... i dengan nekadnya.. beli benih bunga then tanam... n pokok tu tumbuh!
i sangat gembira... tp rumput pon naik jugak... dah pulak tu, lg tinggi dari pokok i...
masa tu cuaca panas.. so daun2 dah start mcm layu... i siram2 pon... layu jugak... i tak mau la paksa dia hidup jugak.. so i terpaksa biar dia mati... hhuuuuhhuuu...
lepas tu, i try pulak tanam pokok sayur yg simple2... contohnyer... daun kesum yg i rendam dalam air smp dia lemas...erk... (ada sorang kakak tu kata, daun kesum buleh hidup dalam air...so i try apply la...)
even tak berjaya... masa ada sorang lg kakak ni nak pindah... i beriya mintak pasu dari dia...
hasilnya.. pasu tu indah menghiasi lantai balkoni i smp skg.. bukan i tak nak tanam... tp i nak pindah laaa...

3. khatam Quran
ok... masuk bab ni mesti para naqib-naqibah geleng pale.... at least, i ada niat okkk... n i pulun gak baca masa pregnant ritu (ekceli i pulun surah2 sunat masa pregnant saja... ouh, patut la tak abih2 khatam quran)...
ok..saya tidak bagus.
mungkin saya buleh buat majlis khatam quran masa majlis kawen adik saya nnt...
hah...? adik...? kawen...??

4. buat scrapbook liya
niat di hati nak buat milestone ngan buku scrap liya..
i rasa tak terlambat lg nak buat buku scrap sbb i mmg ada simpan semua benda 'first' liya...
tp bab milestone tu... i terpaksa redha ngan 5bulan pertama saja... adoiyaiii....no komen la..
dari liya lahir, i dok ajak encik suami amek gambar kat studio... smp skg tak buat2 lg... tp tak per la.. tunggu blk mesia or buat masa besday dia setahun... masa tu dah buleh suruh dia posing2... mesti kiut.. :)

5. jahit butang2 yg dah nak tertanggal
bab nih.. i tak sure kenapa i tak sempat2 nak jahit.. padahal kat satu baju tuh.. bukan la semua butang tercabut.. tp maybe sbb yg tercabut tu adalah butang kat jaket yg dipakai hari2... maka dengan secara sedar, tak sempat2 nak jahit...hurrm... i rasa kukuh la alasan i tuh... ngeee~~~
but at least, kalau sempat... i buleh jahit butang tu... jz tak sempat jer.....

6. amek gambar rumah n letak kat blog
ofkos family n kawan2 nak tengok rumah i kat sini...(senang nak gossip...)
masa i mula2 masuk... i ada amek video... tp secara kelam kabut la.. sbb masa tu tak der perasaan lg nak tengok rumah... maklumla tengok encik suami pon tak puas lg...
dari rumah yg ada benda  set 3 (3 pinggan, 3 mangkuk, 3 gelas, 3 gerfu, 3 camca, 3 pisau dan 2 periuk).... telah menjadi berpinggan2...bercamca2... bergelas2 dan bercawan2 banyaknyer...  :D
i mmg suka kumpul barang dapur... pakai baju bebulu2 pon tak per... asalkan i dapat benda dapur yg best... tak yah yg brand pon tak pa... i terima asalkan senangkan kerja i... lalallaaa.....
tak per... skg dok kemas barang sket2.... nnt i letak gmbr rumah i masa i nak pindah k...

7. buat makanan frozen
masa muda2 dulu... slalu berangan... kalau dah kawen n ada rumah sendiri nnt.. nak rajin2 buat benda frozen.. so that, bila tetamu datang.. kuarkan then goreng jer....
KONOOONNNNNN..... skali pon tak penah buat... pusing2 org lain yg buat.. i tlg simpan dalam tempat beku jer...
kak neny buat... i amek...
kak ina buat... i simpan...
achik buat... i makan...
ok2... nampak sangat i berangan je lebih....

8. nak masak utk makcik bawah
kesian kat dia.. dok sorang2 ja...
i tau... walaupun dia mengaku ada masalah pendengaran, tp i tau dia dok slalu bau apa yg i masak... dalam byk2 kali bau... mesti ada bau yg buat hati dia terdetik...'sedapnya bau~~masak apa nih....'
kan...? takkan la skali pon dia tak terpikir mcm tu...?
masa i blaja buat cheesecake ngan tiramisu... ada terpikir nak anta kat dia ngan tuan rumah sket... tp tak tau pasaipa cepat pulak habih kek2 tu suma... tak sempat nak anta....hahhahahaa....
tak per...i tau malaikat dah tulih niat baik i....

9. satu hari makan masakan western
kami suami isteri ni mmg perut pure melayu... sehari mesti kena ada nasik... so kalau dah tgh hari tu bantai pizza... mlm tu, mesti terketaq2 cari nasik... makan ngan telur goreng pon rasa heaven...
gamaknya... kalau i dah terer buat steak2 bagai... maybe kami akan jd kurus tanpa perlu diet.... (nmpk tak kesinambunganya kat situ...?)


10. sunbathing kat balkon rumah















buang tebiat....??

Sunday, July 4, 2010

Minyak Senyonyong

Salam dan Hallo...

lately i kerap dengar pasal pergaduhan dan perpecahan rumahtangga dikalangan org terdekat i...
i rasa sedih... sebab i tak mampu nak buat apa2 selain dari tulong dengar... tu pon kalau depa nak cerita kat i... kalau tak, i dengar dari org lain.. lg satu, i mampu tulong doa yg paling terbaek utk depa semua...
i tau, senang telinga mendengar... susah lg hati yg menanggung..
bila i tengok encik suami ada ngan i.. i rasa happy.. sbb bg i dia suami yg baek.. maybe Tuhan belum nak test kami lg..(kecuali i yg TERtest encik suami or vice versa..)
so.. pada suatu hari yg hening... i cakap kat encik suami..
i : abg..han takut la kalau nnt abg dah tak sayang han...
encik suami : abg sayang han...insyaAllah...
i : kalau dah tak sayang...?
encik suami : tak yah la pikir kalau tak sayang...sbb abg sayang han..
i : abg...blk mesia nnt... kita pi cari minyak senyonyong nak...? abg calit kat han..han calit kat abg..nak...?
encik suami : (gelak) adaka mcm tu pulak....
i : ya la... kita jgn cari yg ilmu2 punya... kita cari guna ayat quran...
encik suami : (malas nak layan) ya laaaa....



ishk...i tau dia malas nak layan i...
so i tanya pendapat kawan2 i kat fesbuk.. ada yg message...
ada yg komen kat status...
layankan aje...

click utk baca..


end of story...
sapa lg ada idea nak eratkan rumahtangga..?

Friday, July 2, 2010

berperibahasa...

Salam dan Hallo...

syurga di telapak kaki ibu..
dua tiga harini i ekceli tak sihat sangat... gagahkan diri buat mcm sihat.. i rasa nak pitam... rasa pening... dan yg sewaktu dengannya... complete ngan batuk n sakit tekak...
tp maybe sbb ada liya... dan bapak liya.. i jd mcm sihat... mcm last week, i senggugut.. selalunya i baring saja.. skg dah ada liya... even pegang benda pon terketar2... i bgn jugak buat makan utk dia... tukar lampin dia.. n since last 2days...liya pon cranky sket...  rasanya tekak dia pon sakit sbb skg ni mmg panas n angin kering.. but still, manja sangat dgn i... masa hari 1st i senggugut.. bila tak larat sgt, i baring.. dan liya akan main jer depan i.. golek2 kat i... sondoi2 muka dia kat badan i... rasa dia sayang sgt kat i...
ada satu malam tu.. dia panjat2 badan i.. n tido melintang atas perut i...hehhee...lawak tp comeyl.. dah terasa dia besar sbb esoknya tu i sakit pinggang sbb dia tido atas i lama jugak...
skg ni liya mcm nak berjalan terus... takder gaya mcm nak merangkak... taktih dah laju even kengkang sket..huhuuuhuhuuu...

sikit2 lama2 jd bukit..
thanks a lot to achik ngan kak neny...
dah 2 hari dok mai tulong punggah barang2 i yg terbengkalai... salah i sbb dok bertunggak nak kemas rumah.. salah encik suami sbb kena tunggu mood ada baru nak start mengemas... salah liya sbb asyik merengek nak i dok menatap muka dia saja... hhhaaaa......amek la sorang sket....
skg ni dapur ngan hall.. dah nmpk clear dari slalu... yg nmpk kotak2 besar saja..
i ingat japgi...bila liya dah bgn dari mimpi indah...i nak asingkan baju utk blk mesia siap2...yg lain...nak masuk kotak dah....
P/S : next entry... maybe blh letak gmbr rumah dilanggar tornado..

rambut sama hitam, hati lain2...
encik suami dapat surat dari kredit kad... depa kata dia ada guna 700€ utk beli diamond apa ntah kat paghis... terus dia call bank utk siasat...
rupanya ada org guna kad kredit dia...yg kelakarnya... encik suami tak pernah guna pon kad kredit tuh.. dok ada melekat elok ja dlm surat bank... tak tau la mcmn punya canggih org tuh buleh dapat number kad kredit encik suami.. lepas dah tau kata org lain yg guna, encik suami terus block kad tuh... then bank suruh buat report polis... first time la dlm 8 tahun kat jermeng nih...encik suami pi balai polis...
i mcm kepo nak ikut... tp tak larat la.. panas..
encik suami kata.. nak masuk balai polis tu pon kena tekan bell dulu...bgtau ada hal apa... br la depa bg masuk.. encik suami cerita lg... polis yg datang jumpa dia..muka garang...badan besar... (i buleh bayangkan mcmn...sbb kalau encik suami dok kat sblh org jermen yg tak besar pon, dia tetap nmpk katik...apa lg i yg konpem2 dikalangan melayu pon dah mmg katik...hahhahahaaa....)
tp polis tu baik... dia pon dah penah kena kes mcm tu... so buleh la bawak2 besembang pung-pang2....
masa mula2 dapat surat bank tuh...  i dah tersengih2 sumbing... ingatkan encik suami nak buat sepraih.. tup2 ja dapat diamond rega 700€... ouh~~ (gaya gediks...)

hhmm...nak citer apa lg nih...
layan la video dak tecit nih... gambar ni masa dia 7 bulan lebih...
lawak... dia tak bg i sentuh hidung dia...



*sambil tongkat dagu tgk langit*
cepat la sket kumpul duit... gambar liya dah makin kurang dah nih...