berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, June 28, 2010

diari lagi..

Salam dan Hallo...

huh..berpeluh gak la kena karang surat (email) dalam bahasa melayu..
tu belum dalam english lg...
tak per...semoga keajaiban akan berlaku lepas berhempas pulas pikir word dlm bahasa malaysia utk tulih surat kat USM... insya Allah...
u'olz doakan eyh...?

panas la skg ni.. dah macam cuaca kat mesia...
liya pon dah makin yekci.. pakai singlet... pakai suar pendek...
kalaula mama pon buleh pakai mcm tu... mesti mama dok berjemur kat balkoni... (takder maknanyerrr....)

i dok smbl tgk citer '16 & pregnant'..
episod kalini... siap pregnant anak kembar...huhuu..
sblm bersalin, mcm happy2... tp lepas kawen pompuan tu buat hal... boring la... tak larat la... kalut nak pi sekolah blk... tup2 jumpa ex-boifren...ishk..tak sesuwai tau... anak dia, dia tinggai terkodeng2 kat rumah ngan boifren dia (bapak anak2 dia..)...
time dah beranak br nak menyesal... nasib baik la dapat boifren baek...
mau jaga anak... mau ajak kawen...huhuu...
tp ada depa kesah kalau tak kawen pon... tak kesah kot...
tuh la..ada sebab Tuhan buat hukum2 tu suma..

cakap pasai hukum...teringat td...
i nak semayang...
letak liya tengah2 katil, main toys dia...
dia dok sembang apa ntah ngan bunny.. i pon start semayang...
skali.. dia pandang kat i... sengih2...siap teleng2 kepala mcm main lutcak...
errrr...tiba2 i jd tak kusyuk semayang... liya dok main lutcak ngan sapa... jeng³...
lepas bg salam... jd berdebar2 nak toleh belakang...
sepanjang semayang tuh...mmg liya dok gelak... bunyi mcm gaya2 sembang ...
bila i angkat liya.. br terpikir i semayang depan cermin..
mmg i rasa nak gelak guling2 la...
liya main ngan muka dia kat cermin rupanya...
dia dok gelak sbb bila i rukuk... dia tak nmpk muka dia...
then bila i berdiri... dia nmpk muka dia...
so...i rasa liya ingat i dok main ngan dia la kot...
huhuuu...
(think positif la kan....jangan la nak buat hal rumah ni berantu2 lepas dah 2 tahun lebih dok sini.... :S)

haritu... achik ajak pi picnic...
i nak cerita tp tak dak gambar...nnt la i cerita (lepas dapat gambar dari kak neny...)
kalau agak tak sabar sangat nak gossip pasal i... sila refer blog kak neny..
sangat best.. rasa ketenangan bila dok bersantai kat tengah taman bunga...
1st time liya pijak...pegang...berguling kat rumput... :)
rindu uptown ngan downtown mesia.. (apa relate ngan picnic....? abaikan...)

smlm pulak pi rumah kak neny... pastu pi main kat playground...
first time tgk pokok epal yg berbuah... pokok plum ada... pokok cherry ada... pokok pear ada.... ouh....sungguh obersi skali...huhuu...
kat playgroud... 1st time liya naik jongkang-jongkit ngan gelongsor....
kena tunggu gambar dari kak neny jugak br ada cerita...hehheee...

1 benda yg i notice... i jd gayat... adakah sindrome selepas bersalin..??
sbb dulu i kan aktif ngan akviti lasak2 nih.... abseiling la... river crossing la... apa2 lg yg lasaking suma i dah penah buat kecuali bungy jumping ngan water rafting (nyaris2 nak buat tp pak moktaq tak bg)...
abseiling tuh siap dah level 2....turun kepala dulu okk.... hebat2 tak hebat....?
tp smlm...nak turun gelongsor pon kecut perut...heh?!

amboi...gelak lebih2 pulak...
dah2...











end.

Saturday, June 26, 2010

Deutsch 4

Salam dan Hallo...

Ich möchte nach Hause gehen

(ish mueshte nakh hauze geheyn)

I want to go home.


bunyiknyer ituw adalah lebih kurang...tunggu i terer sket gi.. i buat buleh klik2 utk sound...huhuuu...

Thursday, June 24, 2010

diari yg tak diari sangat...

Salam dan Hallo...

hari ini 24 jun 2010...

Saya mengharapkan keajaiban berlaku... saya taknak 'cross finger'... tp saya akan berdoa pada Dia... sbb mungkin Dia plan utk men'cancel'kan keajaiban yg saya harapkan.... Dia tau yg terbaek...

i tak sabar nak blk malaysia... bawak liya n kenalkan kat semua family dia... :) i nak anak i jd anak yg baik... sentiasa ingat dan hormat family... mcm papa dia... setinggi mana pon dia duduk... dia tetap ingat pada akar umbi... tak pernah tinggi diri...
liya...mama harap, liya ikut perangai papa yg tu...

ouh...tima kaseh liya sbb rosakkan spacebar laptop mama... mungkin lepas ni papa kena consider utk beli laptop baru utk mama...hehehhee...
tak la...lawak jer.. still buleh guna tp kena tekan ganas sket...
sbbnyer... liya tekan ngan kaki masa chat ngan mak caq hanim... terus spacebar tu tersentap... natijahnya... mama pon kena tekan spacebar kuat2...huhuhuu....
**i sbnrnya masih musykil...kenapa liya ber'videocall' ngan mak caq...tp dlm masa yg sama kaki dia dok try nak type sumting...adakah rahsia antara liya n makcaq...?
jeng..jeng..jeng...

encik suami n i (buat2 sibuk jgk)  skg tgh giat cari rumah kat tmpt baru... kalau jd sambung blaja... kena la cari rumah baru... i berhajat nak tulih surat kat tuan rumah skg...
to herr hörr,
why dont u follow us to Aachen then buy a house there... u dont have to stay there la... just buy a beautiful n big house for us to rent..ofkos u can stay in rüsselsheim... we can pay the rent tru bank... hehhehe....
i hope u can consider this matter... *wink2*

liebe gruß,
frau matt..

harap2 dapat la rumah yg ok utk kami besarkan liya yg dah makin byk akai tuh...


ouh...harini liya dah 8 bulan...dah beshaaa.....! :D

smlm...1st time liya masuk opis papa....


harini pi foreign office utk extend visa...
budget nak jumpa officer muka manis.... tp terjumpa officer muka ketat..ouh..
tak nak la elaborate pjg2... tunggu saja visa siap nnt...
apapon...i still kena pi kelas bahasa utk dapat 3rd level punya certificate...menci....

harini jugak... 1st time i masak something yg encik suami cakap tak sedap... i rasa ok ja...tak per i makan sorang... tp sbnrnya... bukan senang nak dgr encik suami kata tak sedap... selalunya dia makan ja apa pon...
tak per la...mungkin harini rezeki encik suami makan kebab...huhuuu...

harini besday aneem ismail...
zum geburtstag viel glück liebling...:D

end.


eh. cop...
harini jugak.... ada sorang silent reader i suruh delete blog nih....
so...mcmn...?

Wednesday, June 23, 2010

what a small world...

Salam dan Hallo...

pengantin laki + pengantin pompuan = sepasang pengantin baru..


pengantin laki = sepupu encik suami...
kawen ngan pengantin pompuan = junior encik suami...

bila family encik suami nak pi menyambut pengantin pompuan..tup² bonda i yg ada depan muka pintu...
eh..? sedara jugakkah...?

rupanya... pengantin pompuan tu anak sedara besfren bonda... huhuuu...
pusing2 kok situ jugak...hehhehee...

dicelok dari fesbuk pengantin lelaki..

to abg fuzairin n sue : selamat pengantin baru n menempuh satu alam yg baru....  :)

Monday, June 21, 2010

OPS clear...

Salam dan Hallo...

skg ni...operasi meng'clear'kan rumah dah smp ke dapur..
walaupun bahagian2 lain tak abih kemas lg...tp tetap nak continue ngan misi kemas dapur jugak..

hari weekend, mmg i khaskan utk aktiviti lain... kemas rumah adalah tidak termasuk dlm tentatif... sbb tlg la kasik chance i sedut udara lain dari udara dlm rumah...
takat kuar jalan2 beli barang kat pekan pon dah cukup dihargai... apatah lg kalau encik suami bawak jamu mata kat frankfurt...oooh sungguh gembira...

tp 2,3 hari ni sejuk skit.. namun tidaklah sampai kena pakai jaket...
summer mmg memeluhkan ketiak... malah memeluhkan tong sampah yg juga menjadi tmpt persenyawaan ulat2...
eeuuuwwww....
tolongla... i ni mmg kerap camping dulu... tp tak der pulak task kena buang sampah yg berulat...
lalu, sekali lg..jasa baik encik suami yg budiman diperlukan...
masa ni la skill2 menggoda diperlukan... walaupun encik suami nmpk rilek saja buang sampah yg berulat.. namun terselit jugak muka ketat dan kelat... jd lepas buang sampah tu... apa saja dia mintak haruslah ditunaikan....

kini,
liya dah makin berani buat aksi2 yg marabahya... tak perlulah i cerita kat sini apa aksi2 dia... takut disalah tone kan pembacaannya...

eeehheemm..eehhheeem... awat ayat i macam buku cerita lagenda..??

mungkin efek dari baca blog org sebelum type entry nih... senang sgt i terpengaruh..huh...




aiseymen...nak cerita apa ntah td...
dok chat ngan family...gossip2 sket...dah lupa apa nak type kat blog...huhuuu...
tak pa la...next time smbg...
chiow....

Saturday, June 19, 2010

Deutsch 3 - tengkiu

Salam dan Hallo...

word wajib kita blaja... 
thank you...terima kasih... :)

Jerman  : Danke
Bunyiknyer : dahnk-ke
English  : 'Thanks' or 'Thank you'

so kat bawah ni... ada few ayat utk kita say thank you...cekidaut...

german bunyi (bm)english
Danke schön dahnk-ke shoonThank you!
Danke vielmals dahnk-ke fielmalsMany thanks
Ich danke Ihnen/dir ish dahnk-ke ihnen / dierI thank you
Vielen Dank fieelen dahnkMany thanks
Danke sehr dahnk-ke ziehrThank you very much!


then..word2 n ayat2 yg berkaitan ngan 'terima kasih'...

german bunyi (bm)english
Bitte bitteYou're welcome
Nein, danke nain, dahnk-keNo thanks
Nichts zu danken nisht su dahnk-kenDon't mention it. You're welcome


source : german.about.com

Friday, June 18, 2010

Chantek...

Salam dan Hallo...

Chantek..
Sechantek suria menyinar..
Seindah bunga yang di taman..mekar..
Chantek...
Dirimu buat ku tertarik..
Menghilang segala prasangka..
Di jiwa...
Oohhh chantekk..
Sungguh aku cinta kamu...

Wednesday, June 16, 2010

everything in the well

Salam dan Hallo...

rumah i dah naik taraf sikit...
dari kapal dilanggar todak ke tongkang pecah berkecai....
kotak pindah@ umzug karton dah smp... so sesi mengemas start smlm...
mula2 skali... simpan jaket2 winter... mama punya...papa puna...liya punya... dah penuh 2 kotak... bukan sbb byk tp sbb jaket2 tu semua kembung2... isi 4 jaket...dah separuh kotak...
pastu...kuar kat hall... simpan buku2 yg dah sekian lama menjadi bahan display... disebabkan buku2 tu sgt tebal...terpaksa bahagi ke 3 kotak.... patutnya muat jer sekotak... tp nnt konpem patah 8 la tulang belakang sapa yg angkat kotak tuh....
i baik...so i bahagi 3... at least..tergeliat sket ja pinggang sapa yg angkat... hihihiii...
so harini pulak dah bukak kotak utk barang2 kat dapur....
satu set pinggan dah selamat di bungkus masuk kotak dia blk...
toaster... sandwich maker... blender kasar...pon dah slamat masuk kotak...
rasanya pinggan2 lain pon dah buleh masuk kotak dah... tp tu task esok...

huh... sayangnya nak tinggal rumah nih...
harap2 la dapat rumah yg dapur besau gak nnt...

liya oh liya... asyik menjerit bila i tak duduk dekat dia... abih kuaq suma dengung2...idgham2 suma...
bila i bersila dekat dia... manja...terus mai sangkut dagu kat lutut i... automatik diam..
konon2 cair ler hati mama buat mcm tu..? nehi kabi nehi...

so... sekali lg...encik suami terpaksa terima jer la masakan campak2...
sbb kalau nak masak yg spesis goreng dulu...pastu tumis2 bagai.... mungkin encik suami kena lunch pukul 4,5 petang...

tak sabarnya nak blk mesia... encik suami dah survey2 tiket...
best2!

Monday, June 14, 2010

Whatever 10 point

Salam dan Hallo...

whatever 1
surat yg i kecoh2 dlm entry haritu br smp mesia... smp pulak sama ngan surat yg kawan encik suami tlg poskan dari mesia... huh....salah siapa sering ditanya... salah germany..atau melaysia...wo-oo-ooo.... (jadik la mcm lagu KRU...hehehhee...)
org konsulat yg encik suami mintak tulong tu smp mesia hari kamis...terus pos... esoknya,jumaat...surat tu smp USM...
surat yg pos dari jerman..bertarikh 22 mei...smp td..hari senin...?? apakah...?? *tuutt*
ouh...i tak mencarut...i nak kata 'hampessss' je...

whatever 2
kotak utk pindah dah smp... huhuuu...
tetiba rasa emo... tu belum lg nak packing blk mesia..eh...kalau blk mesia watpa nak feeling over2... bukankah itu yg dicita2kan...
tp kan...mmg sayang sgt nak kuar rumah ni n nak tinggalkan herr hörr yg hensem dan kaya ituw... nnt before pindah nak amek gmbr ngan dia la.....
i ni br 2 thn dok sini...encik suami lg la...dah 7 thn... mesti lg terkenang2 kebab ngan half ciken ruesselsheim.. hehehe...
tak per la bang... nnt kita try survey kebab2 kat aachen pulak... kot2 lg sedap dari sini kan...

whatever 3
liya sgt laju 'mengulat' skg...
TAPI.... ada pelik sket 2,3 hari nih... dia asyik nak melekat ngan i... melekat dlm erti kata yg sebenar... sebelum ni..asalkan i ada depan mata..dah ok dah... tp 2,3 harini.. mesti kena sentuh dia.. kalau nak tido...i kena baring skali... bukan liya nak susu pon....tp dia tenyeh2 idung dia kat i... tarik2 baju i.... garu2 tangan i...huhuuu... adakah addicted bau i seperti papanya juga...? jeng...jeng..jeng....
huh.... mcmn nak hapdet blog kalau asyik nak melekat nih......



whatever 4
ada lg tak sampai 2 bulan utk kemas rumah... huhuu.... pastu blk mesia... yeee haaaa....
ada sapa2 nak pesan apa2 dari sini....? baik cakap cepat2.. kalau sempat, i cari.... kalau tak sempat..i sorry..(pantun 2 kerat.. :P)
harap2 suma urusan utk encik suami nak sambung blaja setel b4 kami blk mesia... insya Allah..rezeki utk liya... :)
antara brg2 yg maybe uol buleh terpikir nak order...(smbl prepare duit convert siap2...)
1. cekelat
2. herbs (oregano, rosemary, serbuk bawang putih..bla...bla...bla..)
3. brg2 NUK (botol susu, puting, sippycup)
4. brg2 baby (pelapik salin pampers, toys, selimut@sleeping bag)
5. dan lain2...

whatever 5
i am happy bila liya sangat pandai berkawan... ritu en ashaari datang rumah... bawak zahra yg bolat2... beriya liya main n tegur... i wish liya akan mcm tu bila blk mesia... skg dok ajar dia salam... masalahnya.. liya terer salam ngan papa dia saja... siap kiss tangan... ouh..maybe mama dia tak pernah ajar... papa yg slalu hulur tangan n ajar liya salam...mama...? dok asyik 'guten morgen' saja... huh...lupa daratan la kamu ini puan cahya oiii.... astaghfirrahhalazziiiimmmmm...

whatever 6
i dah start kumpul tutorial utk menjahit... n start terpikir nak kerjakan baju2 lama tokwan bila blk mesia nnt...hehehehe...
buleh k tok wan....? plan A (kalau tok wan tak bg) - letak liya atas riba tokwan smbl mama punggah baju2 kemeja lama tokwan....yeee haaaa....
i dok terbayang ada satu baju batik jawa abah i... kalau i lelaki..mmg slumber i pakai baju tuh... tak tau pasaipa bila tgk baju tu tup2 jd patriotik... eyh....jawakah i...? jeng..jeng..jeng....

whatever 7
skg dah makin panas...n i ajar liya utk berpanas... tapi sebenarnya... i yg tak tahan panas...(ouh.lg skali lupa daratan...)
bak kata zurina..'it sounds funny when malaysian kata weather mcm ni panas...' --> refer pada suhu 27°c
masa pi Rüdesheim naik cable car ritu... suma omputeh2 nih dok tgh panas slumber jer...
yg i ni siap ngan topi... siap ngan spek itam... siap ngan sandals.. siap ngan ketiak berpeluh2... pendek kata sungguh lupa daratan...

over kan...


kalau u kata 'ya'...means u are jelez...


whatever 8
liya dah merengek2 manja....
apa maknanya...?




tak der la smp whatever 10....
cukup2 ler tuh...

eh.sat...last but not least...
utk tatapan peminat2 liya out there...

Saturday, June 12, 2010

Deutsch 2 - ♥

Salam dan Hallo...

stended la kan...bila nak blaja bahasa..
apa yg kita nak tau first...?


80% org akan tanya 'i love you'
kan..?
eleeehh...tak ngaku...


ok... pelajaran kalini

Ich liebe dich.

cara sebut..

ish libe dish..

maksud
Aku cinta padamu.


note :
ch buleh bunyi 2 macam...
1... sh -> contoh : dich bunyik dish
2... kh -> contoh : machen bunyik makhen

Friday, June 11, 2010

tertengok nuffnang...

Salam dan Hallo...

harini keadaan liya mcm tenang... main pon sorang2...
actually hari2 pon dia rilek ja... dgn syarat mama dok depan mata.. tp harini extra tenang.. dia main toys dia smbl 'mengulat' ke hulu ke hilir... ukur luas ruang tamu kot... :P

i ingat nak start menjahit...tp dok tunggu tetamu nak mai.. aunty tu tak konpem nak mai pukul brapa... even nak mai ka tak pon tak tentu lg...

i dok melangut depan laptop... td layan fesbuk... layan game ngan anak2... kalau i delete game2 i... nnt depa tak dak neighbour pulak.. tak leh dah depa nak tlg boh baja... tlg cuci tank... kekekeee...

klik punya klik... termasuk nuffnang...
harini ada 86 pelawat setakat pukul 1528.... buleh tahan gak... tp sorang pon tak komen or say hai... tak pa...mau rilek.. jemput2 la mai lawat lg... lg baguih kalau tlg klik iklan2 nuffang tuh...bila i kaya... nak buat rumah utk anak2 yg nak kena buang kat tong sampah or toilet bowl.... i ngan liya nak tlg jaga..

tp kan...
td masa i dok godey2 nuffang... i tergelak besar seround.. liya pon terkejut... tp lepas tu dia join sengih... jd cool blk...hehheee...
ada org guna keyword 'membuang tahi telinga' utk cari blog i... hihihiii...
layankan ajer la...

OMG...

Salam dan Hallo...

i HEART all new blogspot template designs..

n now...i am editing n posting n publishing my cooking blog... ngeh3...
( org ada blog masak...i pon nak ada gak....biasa la..kipociii... )

lepas ni...budget nak on sewing blog pulak...
mesin jahit achik dah amek dari last 2 weeks...tp mesin tu mengadap dinding laie... projek pertama masih tergendala... huih...
apapon..yg penting dah bookmark setsiap tutorial2 menjahit yg best2...
cita2 kena tinggi... smp ke baju tido pon nak buat sendiri....
botak la encik mat rajip lepaih nih...

Wednesday, June 9, 2010

jangan mudah menilai orang..

Salam dan Hallo...

rambut sama hitam...hati lain-lain..

dah tau hati lain2.. jgn la cepat sgt kita nak nilai peribadi org lain.... kita pon sendiri tak der la suma org suka kan... sama jugak ngan org lain... maybe jugak dalam ramai2, kita jer yg tak suka org tu... org lain ok jer...
better cermin diri sendiri dulu... tp kawan2 pon kena la cermin muka kawan2 jugak...huhuuu...



kes 1.
kita tolong kawan2 bukan sebab balasan....tp org berbudi kita berbahasa... kalau dah ada org tulong... jgn la kita balas ngan benda buruk... kalau tak tau sangat nak balas budi... at least, jgn kata yg buruk2 pasal org... tu pon dah cukup bagus...

kes 2.
kawan buat pelecey kat kita...patutka kita terus jauhkan diri..?
jawapannya TAK.. cuba pikir2 blk... tak der langsung ke jasa org tu kat kita..? kalau dah byk kali dia tolong kita...awat kita terus tak nak kawan ngan dia lepas sekali dia buat pelecey ngan kita... maybe kawan kita tu spesis yg kurang reti melawak kot...

kes 3.
kawan kita tak sepesyen ngan kita... kita pakai tudung..org tu tak pakai...adakah itu ukuran utk nak judge org tu mesti tak semayang...? ouh..mesti la tak... i ada kawan yg everyweek pegi clubbing tp tak penah tinggal semayang...
perli2 pon tiada berguna... tup2 nnt mungkin akan kena kat batang idung kita blk... tgk2 adik kita yg pakai tudung amek gambar peluk2 ngan boifren... dah jd 2x5 ngan kawan kita yg tak pakai tudung....

kes 4.
kurang bertanya sesat jalan... tp kalau dah byk sgt tanya pon buleh sesat juga... apa kata rancang dulu soalan yg nak ditanya..supaya tidaklah kelihatan tidak bijak bila asyik bertanya... pastu..jgn pulak harap semua soalan ada jawapannya... kawan2 kita pon tak brapa cerdik pandai mcm kita jugak... so logik jer ada benda yg dia tak tau...
n jgn la pulak kata org yg tau byk benda tu belagak pandai...mungkin dia dulu2 pon rajin bertanya jugak...

kes 5.
jalan hidup kita lain2..walaupun mungkin dekat2 nak sama ngan drama swasta punya cerita...
bg nasihat kat kawan2 mmg amalan yg mulia.. tp rasanya better be sure yg nasihat kita mmg buleh diguna pakai... jgn disebabkan kita rasa kita tau byk penyudah cerita drama... maka kita suruh kawan kita buat itu ini ikut pengalaman kita...

kes 6.
tolong jaga hati org kalau org tu kita panggil 'kawan'.. kawan baik or tak baik... tetap kawan...
selagi org tu tak buat pelecey byk2 kali ngan kita... adalah afdal kita melayan kawan kita dgn baik... jgn terlampau emosi asyik nak merajuk or what-so-ever ngan kawan...cukup2la merajuk ngan boifren/gilfren dulu...
kan lg senang kalau kita berterus terang.... problem pon settle...ntah2 kita yg salah paham...wat malu jer merajuk over2...kekkeee....

kes 7.
dah la..tak larat dah...

p/s: entry ni adalah random...tak ditujukan pada siapa2 yg specifik... tp kalau terasa jugak....sila email i...

sekian...

Award ~ blog paling comel

Salam dan Hallo...


comel...

ketuk papan dengan mertun
dapat award,kena buat pantun

cicah nyok ngan ubi kayu...
dapat award dari kak ayu..

anak india kawen ngan bangla
ada award lg..bagi la..

nyanyi lagu dabedabedi
terima kasih daun keladi..


saya mengetag anda. sila buat.

Tuesday, June 8, 2010

pos oh pos...

Salam dan Hallo...

sekarang encik suami sibuk ngan application nak masuk Uni utk sambung master..
dalam kekalutan ituw...terselit pulak ke'pelecey'an dari pihak pos...tak tau nak blame pos negara mana... encik suami blame pos mesia...

22hb jun - sabtu
i tolong encik suami isi borang yg berkeping2 sampai terketaq2 tangan i.. nak tulih 'N' pon jd huruf  'U' terbalik... pastu encik suami bergegas2 nak pi anta kat pos... pejabat pos yg kat rumah pulak tutup.. so pi yg jauh sket... dipendekkan cerita...2 minggu lepas tu... surat yg konon2nya pos laju tu..tak smp2 kat pihak USM..
encik suami jd hangin... n hangin tu terpantul kat i skali...
hari2 encik suami call deutsche post n pos mesia....hampeesss.... tak dapat dikesan...dah la surat tu penting...ishk...
ada org konsulat kata..dia pon penah pos surat ke mesia... amek masa 4 minggu... tp ada gak student yg pos surat guna airmail biasa then surat tu smp mesia tak smp seminggu...pulak dah...

call tmpt encik suami anta surat...org tu kata..surat tu dah kuar dari tmpt dia.. n mustahil jatuh...sbb dia kena seal before anta kuar dari tempat dia...
call center pulak... depa kata...tak dapat detect sbb itu pos laju biasa...tp mmg surat2 utk pos laju...akan kuar dari jerman dalam masa 24jam...itu mmg polisi depa...
n bila call pos mesia pulak.. depa kata surat tu tak sampai mesia...
mungkinkah gugur di tengah lautan....??


dah tak tau nak detect mcmn... so semalam...encik suami nekad.. print n isi blk borang2 tuh... amek gambar lg... n cari org utk buat pengesahan utk 30 pages borang...huuhhh...
sekaligi tangan i terketaq2 isi borang yg banyak keping itu... tp kali ni...i isi borang2 tu dlm masa 2 hari...
skg surat tu ada kat tangan sorang org konsulat yg nak blk mesia...
harap2 surat tu dapat smp ke tangan org yg sepatutnya as soon as asap... eh. as soon as possible...
n harap2 jugak... semua urusan selepas ni dipermudahkan Allah... :)

Saturday, June 5, 2010

food liya...

Salam dan Hallo...

Alhamdullillah..dengan limpah kurnianya... i dapat buat makanan liya sendiri.. pada mak2 out there yg mmg dah lama buat makanan anak sendiri...tahniah... mmg rasa puaih hati...
walaupun kadang2 agak menggelumpur nak masak sebab dok buat2 kalut ngan benda lain... tp takat ni agak berjaya jugak buat brei utk liya makan sehari 2x...
i suka hati.

takat ni...liya dah rasa few flavour...
first skali....buat kentang + epal = sedap n liya suka...


mula2 buat sikit...try2 dulu...pastu br buat portion lebih utk simpan beku...



second time...buat brokoli + ayam + nasik = mula2 liya tak suka..pastu suka...


dua bekas tu dia hadap skali saja...almost licin bekas 2nd tuh...huhuuu...

lepas tu... try buat epal + ikan bilis + nasik = gaya2 mcm tak suka tp makan jugak sbb kalau tak makan mama gigit telinga...
hahahhahahaa....


tak la... daripada i gigit telinga...better i gigit pipi or peha....ggggrrrr...
brei ikan bilis ni..liya abiskan 3 bekas jer...yg lg 1...i buang..sbb dia makan slow sangat...
maybe bukan taste dia...(eksyen...ikan bilis tak mau....kentang mau byk2...ishk!)

pastu i buat brei kentang + ayam pulak... ofkos la gabungan yg mantap... mmg dah hagak dah liya akan makan sgt byk...bukak mulut pon luas2... lambat suap..dia marah...

bekas tutup biru adalah 2x ganda besar bekas tutup merah...
so bayangkan la mcmn keadaan si liya lepas makan satu setengah bekas tutup biru... bak kata pepatah... kenyang perut suka hati... dan liya akan berguling2 dan bernyanyi riang...pastu tido smp 3jam..mama kejut pon buleh tido lg atas riba... huh!

latest....nasik ngan ayam... tp sbb terlembik...i blend epal sebijik kasi pekat sket...
sedap..
gambar tak der sbb masak2 jer..terus suap liya...pastu dah nak abih dah...
esok kena masak menu lain pulak... :)

semoga anak mama sihat membesar menjadi hamba Allah yg cemerlang... (mode teringat masa jd naqibah...)


p/s : apa penjodoh bilangan bg botol susu...?

Tuesday, June 1, 2010

Deutsch 1 - Die Zahlen (number)

Salam dan Hallo...

ok...selepas sekian lama dok kata nak bukak kelas bahasa jermeng... kalini baru kuar jermeng part 1...
huhuuu...
pada sapa yg menanti....sorry...my bad...
pada sapa yg tak menanti...meh ler kita tambah pengetahuan....



kita blk ke tadika....
blaja 1,2,3...

ok murid2...
bukak buku skg...

number german bunyiknyer (bm)numbergermanbunyiknyer (bm)
 1 eins ains  1st ersteerste
2 zwei svai 2ndzweitesvaite
3drei drai 3rddrittedraite
 4vier fier 4thviertefierter
 5fünf  fumf 5thfünftefumfte
 6sechs  zeks 6thsechstezekste
 7sieben   ziiben7thsiebte ziibte
 8acht  akht 8thachteakhte
9neun  noen 9thneuntenoente
10zehn seyn10thzehnte seynte
1/2halb, Hälfte halb, helfte


1/3drittel drittel


10viertel fiertel



note :
bila 'r' di tgh perkataan... bunyiknyer - 'gh' ( mcm 'ghaib' )
n utk tunjukkan kedudukan nombor contohnya ke-2 or ke-3... 'te' tu bunyi macam 'telur'..

biss dann (till then..)
tschüss...!