berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, May 31, 2010

ok set n go

Salam dan Hallo...

i ingatkan...
i nak buat ruang wishlist... supaya i ada aim dlm hidup dan memudahkan org bagi hadiah kat i...
itu yg first...
yg kedua... i akan bukak i punya blog masak2 utk tontonan umum... tp mungkin i akan hapdet 2,3minggu sekali... wakaka.... tak per kot... sbb 2,3org ramai yg dok soh publickan... i tak sampai hati nak keciwakan hati peminat2 i... so... i akan publickan..tp korang kena promise jgn soh2 i hapdet2 slalu k..
pastu...i akan launch blog kedai i jugak.. supaya senang korang2 nak tgk pam2 medela ngan barang NUK... :)
tp i bgtau siap2 la... sapa2 yg nak beli byk2 then jual kat mesia... i alu2kan contact i... i akan tulong supply...

waaahhh...banyak nyer cita2 i....
padahal smlm pinjam sewing machine achik.... kena buat jadual waktu la cemni...

Friday, May 28, 2010

pemberitahuan

Salam dan Hallo...

1. cahya schatz
ada org tanya i ni kawen ngan org putih ker...? terus i tgk gmbr2 i kat fesbuk..nak kata i tak letak gmbr encik suami...ada..siap ada folder gambar kawen...
even kat blog pon ada gmbr kami masa akad nikah...
org putih ker..? encik suami saya yg hensem itu bukan org putih...tp cekelat terang..
jgn gelak lebeyh2 k.. saya sayang encik suami saya.. hatinya sangat putih... dan saya tak perlukan kulit yg putih utk tawan hati saya...(mode dalam hati ada taman..)
actually org tu konpius ngan nick i tuh... schatz tu bukan nama family.. tp mksd dia 'kesayangan' or 'harta'... bahasa jermeng.. n cahya tu nick i...


2. status YM
br2 ni status i stick ngan 'proud like having KL tower'.. kisahnyer... ritu ada delegasi mesia mai ofis encik suami kerja... dato'2....tengku2....prof2... org besau2 yg datang... masa talk ngan owner company... bos encik suami mention yg ada worker depa dari mesia.. so lepas kuar talk... org2 besau nih dok carik2 la org mesia itu... kebetulan encik suami sgt2 sibuk... sempat gak jumpa depa sat..
n salah sorang dari org2 besau tu kata.. 'we are proud like having KL tower' bila tau ada org mesia kerja as engineer kat company mcm tu...
n ofkos...suma pon dok pakat ajak join company n uni depa... :)


3. geburtstag
smlm besday ke5 si kembar, nabiha n nabila... family depa dok kat kampung sebelah... kawan baik n kawan rapat kami sefamily..


i mmg excited terover... liya tidak terkecuali... pakaikan dia topi party tu.. dia tak pulak kalut nak tarik or nak buang...hehhehe..comeyl...good!
mula2 i siap plan nak buat tuh.. n  buat ni... agak beriya jugak nak buat kuih lapis bagai...tp kak neny kata, budak2 sini tak makan kuih lembik2... so end up ngan buat cupcake aje...


sempat deco satu bekas...satu bekas lg pi deco kat kindergarten budak2... dah la ngan choc chip tak cukup nyer... kul 6 pg bangun parut cooking choclate utk ganti choc chip...hahhahaa...kretip..kretip...


4. sambung blaja
i rasa i tak pernah cerita lg kat blog pasal encik suami nak sambung blaja.. skg ni proses suma dah sampai ke 70%... dah dapat universiti yg nak sponsor... n dapat good feedback dari universiti kat sini... :) Alhamdullillah.... rezeki liya... skg tunggu keputusan dari KPT jer...
lepas nih, kami akan pindah ke tempat lain...still kat jermeng...tp ujung jermeng...dekat ngan holland..
sayang nak tinggai rumah skg... rumah ni cantek... kawasan pon senang nak cari makanan halal...
tp tak per la.. selagi tak pegi tmpt baru... tak tau mcmn keadaan lg kan... mcm encik suami kata... 'there's always a first time for everything'.....


5.


ouh...liya dah jaga... tak jadi tambah nombor 5.

Tuesday, May 25, 2010

liya dah 7 bulan dan bolat..

Salam dan Hallo...

kejap ja masa jalan... liya dah 7 bulan dah.. sikit masa gi uban pon penuh la kat kepala i.. hurm...
*rindu kat bonda*

tak tau nak cerita apa padahal byk cerita nak cerita...
la ni panaih sgt.. otak tengah menggelegak..tu yg susah nak menuturkan kata2 indah utk titipan kalian..
esok mungkin ada idea nak cerita sbb esok dijangka hujan... suhu pon akan turun sket...

smlm....bwk liya jalan2.... first time bawak liya keluar utk tujuan 'jalan-jalan'..
liya naik cable car....panjat bukit...tp mama ngan papa yg pancit.. liya rilek sbb dok dlm stroller.. tak pon dlm baby carrier..
tak pa...tu hadiah besday liya yg ke 7 bulan... :D
tp yg kelakarnya...liya dah separuh bogel dah dgn suhu 24°c.... mcmn nak blk mesia nih....? huhuuuu...

mula² mcm ni...

sampai suku jalan....dah jadi mcm nih...

kekkee...dah la 1st time pakai body sleeveless...yekshi u... habih nampak otot bolat2..


mama ♥ papa ♥ liya

Monday, May 24, 2010

Contest ~ cahya schatz

Salam dan Hallo...

Dengan limpah kurnia-Nya... dengan ini i merasmikan 1st contest i...



cara²nyer....

1. Jadi follower cahya-schatz.blogspot

2. Letak banner contest kat entry dan side bar...link ke entry ni...

3. Tinggalkan link u'ol kat bhgn comment entry ni..(bukan di shoutbox)... tak ketinggalan link referral u'ol..

4. Benda yg u'ol kena buat...
buat satu entry menggunakan 5 tajuk entry i...
ikut suka u'ol la nak sambung2 jadik lagu ke... nak buat karangan 5 perenggan ker... nak wat sajak ker...
asalkan menepati syarat contest...okies...?
n utk senangkan i n pengadil2 i nak check... i mintak u'ol highlight tajuk2 entry i yg u'ol guna...

contoh :

seekor virus yg depression bernekad.. 'saya mahu rajin ' tetapi...tp at last kawan2nya tidak menyokongnya dari segala segi..


Tarikh tutup : 24 jun 2010 pukul doblas waktu jermeng...

3 pemenang dgn entry yg best dan sorang referral terbanyak akan di pilih...

hadiahnyer..

sebijik pouch handphone sponsor dari butikriben.
tak dilupakan sorang pemenang misteri.. yg akan mendapat hadiah misteri import dari jermeng... :D

P/S : blogger dari mana2 pelusuk dunia pon buleh join... :)

utk yg tak der blog...buleh tinggalkan hasil karya kat bhgn komen... pastu tinggalkan email skali...
kalau agak2 email tu secret...sila email ke nch_2311@yahoo.com
tengkiu... :)

Sunday, May 23, 2010

ok..lets change...

Salam dan Hallo...

encik suami nak makan nasik tiap2 hari..
tapi...apa salahnya kalau kita makan nasik hari2... tp lauk...bukan malaysian food...
ok...
minggu ni tema chinese food... pastu... vietnamese... pastu japanese... pastu mongolian food...

waaahhh...
mesti badan i n encik suami bagai di pam2..



eyh..tapi ingat nak ubah menu rini.... spanish nyer masakan...

bukan gambar masakan i..n ofkos dari google.


cancel...cancel...
kita masak as planned la...

vietnamese punya food... :)
biar wajahnyer tak semeriah mana...yg penting...sedap..

yang paling penting i dah glemer sbb resepi i dah masuk tv...kekkekeee....

Friday, May 21, 2010

liya ke kinderkardiologie

Salam dan Hallo...

ada skali tu..masa pi checkup kat kinderartz@ pakar kanak2... doktor liya kata paru2 dia bunyi sket...
so liya direfer ke kinderkardiologie...
smlm termin liya ngan kinderkardiologie..kat Mainz... dlm 20 minit naik train..
liya mcm biasa rileks... naik train pon sempat usyar2 mamat jermeng kat kerusi sblh... smp mainz... terus cari kinderkardiologie tuh...rupanya mmg betoi2 depan station ketapi... sampai awal.. terus daftar.. terus tunggu... kejap jer.. dah kena panggil...

doktor dia.. Dr. med. Ertel Mathias ....punya la lemah lembut... cakap pon gaya2 berbisik gitu..

cool papa n cool liya

nmpk tak liya senyum lebar tgk doktor..kengkonon doktor tu sembang ngan dia la..padahal doktor dok explain kat papa liya...

yg ni i tak sure dia check apa.. err... buleh check blood pressure kat betis ka..?
nmpk tak kaki kecik dok try tolak bendalah tuh...

yg ni pon i tak tau utk check apa... liya kalut nak pegang sbb ada lampu merah..

masa ni...liya baru rileks sbb dia start merengek bila bendalah tu dok pam kat tangan dia... bg schnuller@dummy pon tak mau diam.. last2 mama amek gmbr...
ok.diam.

kat bilik ultra sound...bg kerjasama kat doktor...
'doktor...check sini...sini...'


dlm byk2 test...ada 1 test saja i tak amek gmbr... EKG tuh la...

mcm ni la test EKG..(pic from google)

i mcm tergamam sekejap... byk sgt wayar kat badan liya.. liya maintain rilek..
dia merengek masa check blood pressure kat tangan saja... maybe dia rasa rimas kot benda tu dok picit lengan debab dia... selain tu... liya mmg rilek... :)


 result : doktor kata paru2 liya berbunyi sbb ada bahagian yg tak develop habih masa lahir... tp sket saja.. lama2 nnt benda tu akan develop.. nothing serius n nothing to worry...
Alhamdullillah....

Wednesday, May 19, 2010

Tag ~ lesen

Salam dan Hallo...

Adakah anda mempunyai lesen memandu?
ada.. lesen keta ngan moto


Bilakah anda mengambil lesen memandu?
i amek lesen moto dulu... lepas spm...
actually nak pi daftar utk lesen keta...sbb bonda kata..anak pompuan better bawak keta...
tapi bila smp driving school... i daftar utk lesen B1- utk motor kuasa besau.... (cita² kena besau beb!)
lepas 2 tahun... kiranyer.. dah dapat lesen penuh... br i berkesempatan nak amek lesen keta... masa tu dah abih matrik... dapat2 jer lesen keta...dah tak der P dah... *eksyen..*

masa i pi training bawak moto tuh... kena bawak virago ka harley ntah... nak tegakkan moto utk tolak tongkat pon i tak larat..berat giler moto tuh....pakcik cina tu sound... 'cik...bawak moto kecik dulu la..nnt suda besa...buleh mai...bawak moto besar...'
demm u...pandang i kecik..
tp memandangkan i tak besar2...maka smp skg i ada lesen b2 saja...

Berapa lamakah pengalaman memandu anda?
pengalaman memandu termasuk ngan tak der lesen kira skali ke tak nih.. kalau nak kira betoi... i start bawak moto..masa tingkatan 1 kot... n driving... masa lepas matrik...
n ofkos secara legal nyer... lepas dapat lesen la...mmg terus intensif... abah terus pass stereng kat i...
pas masuk UM..bawak moto.. merempit ngan pokke....
lepas tu..bawak keta pulak...smp la abih study then kerja...
dok kat jermeng...dah tak drive dah... blk mesia ritu pon...drive skali jer sbb pregnant... tp gian punya pasai... drive gak dari tanah liat blk mengkuang... (10minit driving....kekkekeee...)

Pengalaman pahit ketika memandu?
eksiden masa 'Putri Gunung Jerai' umur 4bulan..

Pengalaman manis?
everytime driving pon pengalaman manis kot... sbb saya mmg suka driving...
ouh.. plg manis rasanya masa drive keta baru kot...
1st masa beli 'putri'..... 2nd masa beli 'queen'

3 tabiat ketika memandu?
tak der tabiat sbb saya pemandu berhemah...(heh?)
jz..i sangat suka keta manual... tp time2 nak buang tabiat, menjadi gak...
kalau part parking...i suka parking masuk bontot dulu... ni suma pembelajaran tidak langsung masa dok kat pantai dalam la nih... everytime nak parking.. kena buat 'no sweat challenge' sket... dgn sempitnya... dgn byk ketanya... mmg pemandu2 pantai dalam akan terer parking lepas 6bulan dok situ... bg jer la style parking mcmn...konpem pass...
n i....rileks orangnyer..i bukan spesis bawak keta laju2...n nak hon suka2 hati...ni pulak hasil pembelajaran secara langsung lepas abah dah tak mau drive lepas i dapat lesen...
kampung abah kat perlis.. kalau sapa2 penah drive ke perlis.. mesti tau ada satu kawasan ni mmg kena drive slow giler sbb hadlaju dia 50-70kmj.... dah kata pon perlis negeri terkecik... konpem2 la polis pon tak byk port nak lepak... mmg sentiasa ada jer speedtrap... dekat2 pulak tu...
so adalah lebih afdal anda drive jer keta ikut hadlaju...
eh.eh.tiba2 teringat satu tabiat bila i driving... i slalu pegang stereng sebelah tangan... lg sebelah... letak kat tepi tingkap..tak pon.. letak kat hand rest.... tabiat ni utk long distance...
tak pon..sebelah pegang stereng.. sblh lg letak kat gear... tabiat ni kalau bawak keta auto...

3 pantang time memandu bila:
bg satu keta kuar... abih membontot jer yg keta blakang2 tu pulun kuar... tak leh ke bg i ni lepas dulu sebijik... apa yg rugi sangat kalau kuar selang2...
pastu ada jugak spesis yg membontot keta depan giler2...pastu tiba2 jer potong...tak pon..tetiba jer masuk berdesup... ooo...ko nak celah2 yer... i bg can u kiss bontot keta i kang... i tak kesah..keta i kancil jer... tp u tak sayang keta honda u ker...?
kedua.. jangan berebut nak dengar siaran radio... nak tanya sket...sapa yg lg stress.. i yg dok drive ke... u'oll yg dok terlentok kat sblh@ blkg... yg sama naik kalut nak pilih siaran radio kenapersal....? apakata paling tak leh nak tulong pon...tulong diam jer buleh..?
teringat satu cerita...masa i n hosmet nak sambut new year... detik2 kul doblas malam tu la kami tersangkut dlm terowong jalan ampang dekat ngan klcc... sempat sedut asap jer dlm terowong tuh...ada 1 kapel cina nih... nak terkencing kot... dok himpit2 keta hosmet i...memandangkan kami sempat sedut asap saja... kami tergelak2 smp goyang keta... (ganas ok..).. dok wat lawak apa ntah...
skali tak pasal2... mamat cina tu selit kat depan keta hosmet i... kami rilek jer la...dok sambung gelak2.. n ofkos la smbl gelak kawan i dok terjengok2 bhgn depan keta... mcm dekat sgt cina tu himpit...
skali..bila keta depan gerak..n cina tu masuk depan keta kami... awek cina tu tunjuk middle finger kat kami...
eh.gelabahwatlu....??
jalan depan sket...konpem...konpem... mmg cina tu nak terkencing... dia singgah petrol station...hahhahahaa...

Pernah terlibat dengan kemalangan?
eksiden moto ka keta nih.. dua2 penah...
eksiden moto kat federal highway...eksiden keta kat highway utara selatan...kat tol jelapang...
i rasa pasal eksiden keta...i dah pernah crita dulu kat sini...
eksiden moto pon buleh tahan terok gak...ni suma sbb ada dua mamat yg cuba ngorat2 tak kena tempat...
i nak blk klang dari pantai dalam... dua org mamat ni dok saing2 ngan i... letak2 kaki kat motor i...ishk.. tak berkaliber lgsg gaya ngorat.. last2 moto naik atas i sbb langgar batu... 4,5x gak la i berpusing ngan moto...
bila i dah abih tergolek2... i nak bgn... satu lg moto langgar moto i.. masa tu i dah pening2.. tgk2 baju...darah dok menitik... terus i duduk..
datanglah seorang hero selamatkan keadaan...eyh..bukan sorang... 3 org...termasuk sorang letchumi yg buat lawak tak kena tempat...
org yg brenti tengok pon ramai gak....demm...hilang seri.
masa org dok tanya nak call sapa...i rasa lonely gila... rumah pantai tak der org...rumah klang tak der org... n i tak tau nak call sapa masa tuh..

si letchumi : abis..u sorang2...abg..? kakak..? boifren tada...?'
i : tak dak...
si letchumi : kesian u..cantik..boifren tada...

alllooooo...!!!
nak kiss helmet i tak...? meh nak tulong..
n pakcik yg langgar moto i tuh dok ulang2 kata.. 'ishkkk..aku ingat dah mati dah budak nih...jauh dia tergolek..'
'pakcik....doakan yang baek2 buleh...saya kawen pon belum lg... ' i berkata didalam hati...

lepas tu..ada sorang pakcik ngan sorang hero iring perjalanan i blk smp klang... moto teruk gak..tp still buleh jalan... mlm tu...mmg rasa muka i kena tonyoh ngan tanah liat... bengkak n berat semacam...
nasib baek ada hamba Allah sorang nih sanggup mai pagi2 bawak pi klinik...


P/S : dah biasa dok kat tempat driver....bila kena dok blkg...terus pening nak pengsan...

apakah...?

Salam dan Hallo...


jeng...jeng... jeng...
nantikan...
24 Mei 2010...

Tuesday, May 18, 2010

hadiah dan hadiah dan hadiah²...

Salam dan Hallo...

hari tu kan hari ibu @ muttertag....
encik suami balik kerja ajak kuar... kengkonon nak beli barang la... lg few minutes kedai nak tutup... encik suami ajak masuk kedai beg... ngeh3...
dalam tak nak tak nak tuh... gue angkut gak satu... walaupun tak brapa staiii di mata org lain (maybe..)
tp bg i cukup stai.... sbb liya tulong pilih kaler....
kesimpulan :: liya mmg staiii....!


brand...PRADA..


perggghhhh...tak nak kalah menipu... ampon k...bukan prada...
i pilih yg bekenan di mata dan di hati i jer... kalau nak tgk beg hebat2 n brand2... jgn cari kat blog i... celah mana pon tak jumpa...
tapi...
kalau nak cari barang dapur stai2...haa...mungkin ADA kat entry ni....kekkekeee...


encik suami kata...ni hadiah muttertag gak...i pulak anggap bukan hadiah muttertag..tp hadiah sbb i dah glemer kat tv...
tgk link ni... cyberjaya-tv
mmg la konpem tak der muka i celah mana pon...tp dgr betoi2..ada nama nick i...
thanks to kak nor sbb tlg bgtau pasal rancangan tv tuh... n sekaligus bg i peluang perasan ala2 chef diva utk 24jam yg seterusnya... i boh resepi dlm trymasak tu masa web tu mula2 bukak..masa tu...member pon ada tak smp 15 org kot... load 2,3 resepi...i pregnant...pastu stop masak.. smp skg i tak load dah...
tak per... tunggu liya besar sket gi... kot2 i blh aktif merekacipta resepi campak2 lagi....huhuuuu...

ahad lepas ada pesta asparagus kat pekan@stadt... kedai pon ada yg bukak...
kat jerman...kalau ahad...senyap sunyi... suma kedai tutup..rumah org pon sunyi jer...
so...jalan2 sket ahad lepas... bwk liya jamu mata... hirup udara segar...
skali... TERjumpa dan TERbeli hadiah father's day utk papa...

beli ngan rega 1/3 dari rega asal...





eh..eh...spek mama pon rosak la... (dan2 rosak...)

hamik kau...dapat mata lalat sebijik...

Monday, May 17, 2010

1st food from mama n 1st time berus gusi

Salam dan Hallo...

nak tergelak pulak baca tajuk entry... berus gusi...? hahahahaaa...

entry lepas kan i kata i buat food utk liya... epal ngan kentang...
liya suka sangat kentang...
before this..i yg suap liya makan...so tak der sapa yg nak amek gmbr..
n bila papa liya berkesempatan nak suap liya lunch... mama liya pon amek ler kesempatan amek gambar...

sedaap.... tak sempat2 papa nak cedok...liya dah bukak mulut luas2 dah... nmpk tak bekas tu dah kosong.. before tuh...penuh...
naik semangat mama nak buat brei utk liya lg... :)

part ni...rasanya dah hilang focus sket kat makan.. sibok nak posing pulak...smp senget2 kepala...

muka kepuasan... perut kenyang..suka hati... muahhahahhahaaaa....lalallaaalllaaa llaaa...

memandangkan kak ad kata brei ni nmpk sedap...i tayang lg...
ni brei yg sama...kentang ngan epal... ni utk stok... kekekeke....




bila dah abih makan kita kena la gosok gigi...
ekceli berus gigi tu encik suami beli sebelum liya lahir rasanya... excited... biasala...
berus gigi tuh ada 3... utk berus gusi... utk berus gigi yg br nak naik..n utk berus gigi...
so..layankan aje la anak dara sorang ni beriya tonyoh gusi dia...

testing...testing...

nampak muka ngan kekodekkan dia tuh...mcm beriya sgt gosok gusi... nasib baik la ada benda bulat tu kat batang berus... kalau tak... maunyer si liya buat try berus anak tekak dia skali....

gosok lg...

dan lagi....

ok....dah... check berus dulu...

eyh..sambung gosok lagi....
kotor benau gamaknya gusi liya... dekat setengah jam dah gosok gusi tak bersih2 lg...
(mama dah boring layan....pass kat papa...)


liya...kalau liya baca blog mama nnt2...
liya ingat tarikh ni tau... 13 may 2010...
1st time liya gosok gusi... ngan 1st time makan food yg mama masak...

love u, hany...

Saturday, May 15, 2010

depression

i am depressed.








n sorry bukan word yg i nak dengar...

Friday, May 14, 2010

virus

Salam dan Hallo...

ada org panggey i 'virus betina'..eyh.

smlm, encik suami mc sbb virus infection..
mula2 batuk...then virus tu turun kat perut...maka cirit birit n muntah2..
itu encik suami...
i pulak...cirit birit tak teruk...penin2 n terasa loya..ouh.ada muntah skali..

kari ikan yg menjadi mangsa keadaan

i ingatkan kami cirit birit sbb kari yg i masak...rempah dah expired rupanya..huhuhuuu..
tp doktor kata pesakit dia selang dua org...sakit yg sama...
so doktor kata cirit tu sbb virus...
tp encik suami tetap suruh buang kari ikan yg mula2 dia kata sedap tuh...
ishk..dah la part ikan tu part yg i paling suka... :(

sayang..tp i buang jugak...

dari hari selasa mlm, encik suami dah start rasa tak sehat... mlm tu dia tak tido...kejap2 muntah...
smlm..satu hari encik suami tak makan apa2 lgsg....asyik berkampung dalam toilet jer..
tak betenggek kat toilet bowl... dia tertunduk kat sink...
tak pon...smbl bertenggek smbl muntah... smp pucat muka dia...
i pulak pening...pening sgt2...
tp stended la..kalau namanya 'mak'..mesti la akan jadi superwoman...

doktor kata liya pon buleh jangkit jugak...
tp takat ni..liya maintain... Alhamdullillah... nmpk mcm tak der effect...

n sebab liya good girl...
mama tabahkan hati buat first food liya...

kartoffel mit apfel brei (puree epal ngan kentang)

liya suka sangat..makan smp abis2... :)
nnt mama buat flavour lain pulak...

P/S :
thanks for suma2 yg bg idea n resepi...
pada cik tie...takkan tak jumpa lg buku resepi....huhuuuu....
pada kak ayu... betoi ka mama liya comey...? or sbnrnya nak kata liya yg comey..mama dia dah kembang kuncup dah nih...

Tuesday, May 11, 2010

Saya mahu jd rajin..

Salam dan Hallo...

ok.
ni bukan cakap pasar nih... ni cakap mesjid tau.. i betul2 nak jadi rajin...

hari ni selasa...smlm ngan harini...i sakit perut sbb P...
terima kasih pada bengkung beautiful... i tak der la nak tertungging2 sbb senggugut... dari zaman muda2 mmg i kerap senggugut... bukan sket2.... tp mmg terus tahap terkelepek atas katil..
org kata..lepas kawen..tak senggugut dah.. kalau tak lepas kawen..lepas bersalin mesti tak senggugut...
mungkin itu hanya menjadi impian utk i... i dah kawen n dah beranak pon still senggugut jugak..huh.
bila i pakai bengkung beautiful.. i rasa jgk sakit..tp buleh bangun..buat kerja rumah... good...good..

semlm ngan pg td.. i menghancurkan harapan i nak jd rajin..
few weeks ago..konon2 i berazam nak kumpul baju2 utk iron semua sekaligus...
hahahhahhahaaaaaammmppeeeesss..
time encik suami dah sarung seluar... br nak terketaq2 panaskan iron... ishk. bila nak berubah nih...

lately liya dah makan solid food...
so baju n bip dia mmg cepat jer dah penuhkan laundry box..
time nak makan la dia nak gawang2 tangan...nak cerita mimpi semalam la.. nak bertegur sapa ngan papa la...
natijahnya... 3/4 food masuk perut... 1/4 food calit kat baju ngan bip...
tak ketinggalan...kat tangan...kat perut... dan kat bouncer...


ouh...br perasan.. tak pernah amek gmbr liya tgh makan... nnt tak der bahan la nak gelakkan dia bila dah besar...hhuhuu..
cakap pasal gmbr...gmbr liya 6 bulan pon tak load lg kat fesbuk...peminat2 liya ada yg tanya dah...
aiyaya...saya sesungguhnya sudah jd pemalas...

slalu masak... sempat gak pikir nak masak apa...
skg ni..si cenonet tu... dok panggey mcm ngan nampak ada rumah terbakar jer...
dia punya volume...pergghhh....buleh tahan la..
dia nmpk jer muka i... terus senyum...
macam ada switch on-off... dia tak nmpk i...volume kuat skali... dia nmpk...otometik sengih...
hasilnya...lately..papa terpaksa berpuas hati ngan nasik n lauk campak2 tp nmpk sedap...
tak pon... relakan jer la makan nasik ngan satu lauk sahaja... yg tu la lauk...yg tu la sayur...

nampak gayanya... i kena cari hobi yang i buleh dok tercatuk kat depan liya...
tak semestinya kena baring ngan dia... jz dia nak bila dia pusing2... i ada...
selain dari chatting dan update blog dan main game fesbuk... i rasa i kena cari hobi yg lebih berpekdah...
contohnya...?
hurm....i tak pikir lg..huhuuu...

Monday, May 10, 2010

baby food

Salam dan Hallo...

-tengkiu google-


i dok cari resepi utk liya nih...
sapa2 yg kretip2 nak share resepi...plez leave a comment...
sangat2 dihargai...

tengah semangat nak masak food utk liya...

hehhehee...lepas ni ada list 'things to buy' for liya pulak...
selama ni..papa dok mengadap list to buy utk barang rumah jer...

sweet... :)

luv u papa...
luv u liya...
tp luv papa lagi banyak...
tp luv liya banyak jugak...

Friday, May 7, 2010

liya main buai lima kali yg pertama...

Salam dan Hallo...

first time liya naik buai...kat rumah en.Ashaari (pegawai JPA kat germany)..
buai style kat mesia...yg enjut2 ngan spring tuh..
mula2 dia gayat...
pastu...terkekek2 gelak.. :)

tak lama lepas tu...liya dapat buai dari uncle ding wei...
excited...!
maybe sbb ada benda pusing2 atas kepala..then buai tu ada muzik..




kali ketiga...
dia naik buai kat playground dlm hutan raunheim...
first time naik buai kat playground...
naik ngan papa... dia diam saja... maybe still gayat... muka pon muka cuak...






kali keempat...
naik buai kat playground depan rumah...
masa tu...ada sorang budak umur 21bulan ngan nenek dia...nama budak tu mira bella...
comel..
bila liya dok jauh..mira panggey... 'baby...baby...'
tp bila liya dekat...mira diam saja.. liya yg sembang lebih2...heheheheee...
masa pi klinik ritu...dr berger tanya..ada pi playground ka...?
suspek! mcmn dia tau...
rupanya mira bella tu anak dr berger... :D
hehehee....silap tak amek gmbr mira ngan liya ritu...
comeyl....





kali kelima liya naik buai..
ritu..kat playground hospital...masa pi lawat abg ayman, anak kak azma..





tp tak se excited mcm naik buai ngan papa..
awat eyh...?
*dengki mode*

Ganz liebe Grüße zum Muttertag

Salam dan Hallo...


selamat hari ibu untuk ibu seluruh dunia...
semoga mimpi indah anda menjadi kenyataan.... :D

i would like to dedicate this banner to all mum n mum-to-be in my bloglist...