berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, April 28, 2010

setengah tahun...

Salam dan Hallo...

liya dah umur setengah tahun daahhh...
sket gi dah buleh jadi pengkritik tetap mama n papa...

frust...
slalunya 24hb, i akan amek gmbr liya byk2...
tp bulan ni...sekepeng pon tak der..
padahal 24hb ritu siap buat makan2 sempena liya 6 bulan...
kalut kat dapur punya pasal... lgsg tak sempat nak pegang camera...
jgn kata nak pegang... niat nak pegang camera pon tak sempat...
huhh...

tp... sempena 6 bulan... i beli cop kaki liya lg... :)


nak buat sama mcm masa liya 1bulan... entry pasal tapak kaki liya

skg dah susah sgt nak amek gmbr tapak kaki dia..
dulu...every 2 weeks ada...
skg nih..hurmm.... nak tukar pampers pon puas dok suruh dia diam...
dia punya kodek... perrgghhh...mcm menari tanggo...
kiri...kiri..kanan...kiri...kanan..eewaaahhh...
eyh..tu joget lambak punya step eyh..?
hahhahaa....balun jer la...

liya sambut besday 6 bulan dia ngan selsema n batuk...
kali ni lg tambah lg satu penyakit...
takder suara...
kesian.... kecik2 lg dah tak der suara...
dia nak merengek pon asyik out of tune jer...
tp senyum...maiiinnnnttttttaaaaiiinn.....!

nota kaki utk gmbr :
topi tu...hadiah dari tokcik dier...
baju tu...hadiah dari opah dier..
star tu...hadiah dari uncle2 rüsselsheim dier...
buai tu....hadiah dari kawan papa dier...

murah rezeki liya... :)


kebolehan liya utk 6 bulan...




Monday, April 26, 2010

Tag ~ random 3

(ni entry yg ditaip semalam....)

Salam dan Hallo...

semua org tgh tido....
i pulak tgh pening2 lalat sebab dah 2 mlm tak dapat tido lebih dari 2jam...
liya selsema...
kesannya...mama yg sehat walafiat ini yg bersengkang mata telek dia sedangkan dia tido lena smp ke pagi...
apa motif mama liya tak tido kalau liya tido nyenyak...?
jawapannya... sbb i dok tlg lap hingus dak tecit tuh...
i tiarapkan dia sbb dia selsema... so..hingus meleles jer... kesian tgk...

eh..panjang pulak selingan...huhuuuu....
layan tag yg dah lama jugak dok dlm draft i nih...
ntah dari mana i dapat...


[1] 3 Names in your inbox cellphone
1. Japanese boy
2. Irmawati
3. Norradzila

eyhh jap...ni tepon mana satu nih...
td tu list kat tepon jerman...
kalau tepon mesia....
1. hotlink
2. hotlink
3. hotlink
hahhahaaa...baik tak yah jawab kan.....

[2] Your main ringtone?
Chantek by Altimet ft Adeep
dah brapa kali tukar dah ni... kang letak lagu ganas2 sket org kata apa pulak..maklumla dah jadi mak org...
kalau letak lagu slow2 kang....masalah jugak...maklumla...dah jadi mak org...
(nampak tak kesinambungan jawapan yg sama kat situ...?)

[3] What U did at 12 last night?
kemas rumah lepas lepak2 ngan adik2 rüsselsheim...
mula2 adik2 last batch sj yg nak datang jengok liya...
tp terpikir..mmg dah jarang buat makan2 dah pon...since pregnant smp la liya dah 6 bulan smlm...
before this...almost every 2weeks buat makan2...
smlm...sempena ngan liya 6 bulan... encik suami jemput suma2 junior , kak neny n family n achik...
i masak laksa.. tp sebab yg makan tu adalah budak2 kelaparan yg dah lama tak makan laksa...
tetiba wujud pulak bubur lambuk atas dapur...huhuuu....
sorry la adik2... sejak ada anak ni..tak brapa reti nak masak sedap2...

[4] Who was the last person[S] U went out with? Where?
kuar td encik suami, liya, achik n cik dee....KFC mainz kastel...
pagi td...encik suami pi main badminton... gian punya pasal..dia hentam main 2 jam non stop... blk2 jer.. cakap lapar... kebetulan achik ngan cik dee ada kat rumah...
so...achik ajak makan KFC yg lazat...
ok.ternyata seddaaaappp.... :)

[5] The color of T-shirt you're wearing now?
Black.
bantai jersey encik suami yg dia beli ritu... sebab ori..dia beli jugak walaupun hanya ada 1 size..
pada pandangan mata kasar...encik suami rasa muat..
namun..pandangan mata itu meleset kat perut... :))
no komeng..

[6] The last thing you did?
Jengok fesbuk...
biasa la...liya ngan pak dia tido...tak dak sapa i nak kacau n tak dak sapa nak kacau i...
time for goosssiiippp...
search kawan lama....ouh...anak dah 3...
Alhamdullillah.....

[7] 3 of your everyday favourite items?
1. komputer
2. kamera
3. henpon
nombor 2 ngan 3 hanya masuk dlm list 'everyday favourite items' lepas liya ada...
cepat sangat dia besar...
kalau la buleh dapat camera yg clear sket dari yg dok ada skg... (*mode berangan*)

[8] The color of your bedroom.
minggu ni ~ maroon - cream
time i masuk rumah nih...mmg bawak masuk baju sendiri saja..
suma dah lengkap...termasuk la cadar n comforter...
perabot suma warna light brown...maybe taste tuan rumah..or itu jer perabot yg paling murah kat IKEA... kaler cadar n family2 cadar...maroon...
ritu i pow kak ina punya cadar2...n buleh jer masuk ngan theme bilik tido i yg kadang2 agak picaso sket warnanya....

[9] How much money in your wallet now?
€ 42.14

ok...i tipu...i tak kira pon...
lebih kurang jer...

[11] Your favourite song?
apa eyh..? lately dok bantai dgr lagu budak2 ja....
hurm...salah satu yg suka...emmm ...andai ku tahu by ungu...

[12] What will you do next weekend?
pi flohmarkt ngan fadhilah kot...
i ulang....kkoooooottt...
tak pon..set ngan otai flohmarkt iaitu achik...
aiseeyy....tetiba pening lg teruk pulak..
adakah petanda tak leh pi flohmarkt...??
eyh...bukan... nak pi Opel Zoo la....

[13] When was the last time U saw Ur Mum?
bulan 5 tahun lepas... :(
balik mesia masa pregnant 4 bulan...skg liya dah 6 bulan....
nak berwebcam pon tak dapek....
rindu tak terucap...

[14] Where is she now?
BM, Penang...

[15] When was the last time you talked to your parents?
last few days..tp cakap ngan bonda saja.... abah tak mau cakap ngan i...busy lawat kawasan...:P
stended la...abah busy sokmo...
tp kalau dia tau i tipon masa dia tak dak... dok tunggu la pulak....
abah...abah.... (sambil geleng kepala sambil senyum....sambil tgk jam pukul brapa skg....)

[16] Who is the last person that texted U?
my skandal...japanese boy...eh.

[17] Where did U have your dinner lastnight?
home.fullhouse...together2 ngan junior2 rüsselsheim... ada kot duploh org smlm...

[18] The last suprise you got?
hurm.....suprise tu apa..?

[19] Last thing U borrowed from ur friends?
food container dari kak neny...
sebenarnya tak sure....dari kak neny or dari achik.. bak kata achik...
'bekas aku kalau tak der rumah neny...mesti ada rumah liza....'

[20] Who is ur BF/GF or husband/wife?
encik suami, my besfren a.k.a Mohd Razif.....my boifren, japanese boy a.k.a Mohd Syukri...
ouh.... 'BF/GF or husband/wife' ke....ingatkan 'BF/GF and husband/wife'...
hahhahahahaaa....

[21] What do you feel now?
Pening2 lalat hijau...rasa medengung jer....
tekak rasa perit....suara dah start garau...mungkin akan akhil baligh esok...
td tanya liya 'liya nak susu....?'
liya pandang pelik jer....mungkin sebab suara i tak semerdu biasa....
testing...testing.....lallalalaalaaaalaaghaaggaahaaaggaaagulp~

[22] Wanna share with who?
share apa...?

[23] Who knows ur secret?
besfren i...
soalan ni subjektif la....kalau i sembang ngan bedah...bedah la tau secret i..
kalau i gossip ngan gwen stefani...gwen la yg tau secret i...
tp rasanya encik suami yg tau paling banyak kot..
sbb dia suka tanya... 'td sembang pa...?'
hahahhahaa...ggooossssiiippp siiiooottt~~~

[24] They keep ur secret?
Takat ni byk dah yg bocor..tp buleh diabaikan....

[25] Are you angry with someone?
japanese boy...
sbb dia tak reti jaga diri dia smp eksiden ritu...
nasib baek tak terkehel leher tuh...
kalau tak...jgn kata kawen... jumpa i raya ni pon blum tentu tau...
lenkali...kalau agak2 hujan...jalan licin... bawak 10kmj cukup!

pesanan i pada japanese boy :
i kecewa bila u tak jaga diri u taw...setelah u menabur janji manis pada i.... u hancurkan pulak body bini nombor 2 u.... abih bila nak cukup duit utk kita bertentang mata secara live kat bumi hitler..?

[26] What do you order at McD?
soalan ni patut tanya 14 tahun lepas...
eh..tak der lama nau...
tgk la kat menu apa yg ada diskaun..hahhahaa....
tak.i tipu skali gi..
kalau pi epot frankfurt..konpem2 makan mcD..kalau pg...menu krozon ngan butter jem..
kalau siang... fries...
hahhaa...kesian.

[27] The last time you felt so sad?
last few weeks....tgk gmbr baby kena buang... semut gigit smp merah2 muka dia...
pastu dapat pulak email pasal pengorbanan sorang mak ni tahan badan dari bangunan runtuh utk selamatkan anak dia...last2 mak tu mati keras...anak tu bercalar pon tak..
masa baca email tu dah nangih..nak tido mlm tu.. smbg nangih... last2 tak leh tido sbb rasa takut tak leh nak jaga liya elok2...



[28] What is your wish for tomorrow?
urusan dan rezeki i dipermurahkan....

Thursday, April 22, 2010

Why blogging..n Is your “partner” your Blogging ally?

Salam dan Hallo...

ritu ada nmpk contest Ben Ashaari utk ibu2 yg berblog... dok pk2 nak join ke tak...last2 contest dah due... hahhahaa...
eh.
gelakkan diri sendiri. tak sesuwaaii.

thanks google bg pinjam gambar...

kenapa blogging..?
dalam entry2 lepas dah crita sket..
actually blog cahya schatz bukan my 1st blog...
fisrt blog i adalah notepad maya i yg skg dah jd tempat lambak resepi...
lepas tu...i buat blog kumpul info2 dari email... tp private..utk tatapan mata i saja..
lepas tu...i buat lg satu blog...
utk kumpul gambar2 dari email... public sat...skg dah private....
lepas tu...br i buat yg ni..
eyh..ye ker..?
haa..betul3...

kenapa blog ni buleh terwujud...?
jawapannya ialah sbb ada liya raihany.. :)

mula hidup berdua as husband n wife kat tempat org bukan benda senang...
bersalin pulak without family kat keliling....
best mmg best dari banyak segi.. tp tak best pon ada byk segi jugak... kiranya bersegi2 lah...
Alhamdullillah... jodoh i ngan besfren i.. senang nak sembang apa2...

lepas tau kata mengandung (setahun lepas kawen n i dok german..)
i buat blog ni..utk share ngan tuan2 n puan2 suma pasal pengalaman pregnancy n bersalin kat sini...
sebenarnya lebih pada utk tatapan i sendiri... sbb tu la ayat2 dlm ni suma hentam kromo jer...
bak kata hasz... 'ayat2 yg digunakan sgt real'...
real ker..? penat type..delete...type...edit...utk bg ayat sedap..
kalau i cakap depan2... huuuiiiihhhh...tak sempat la u nak mencelah....

blogging ally..?
terus terang i bgtau..i br cari word ally tu kat kamus td..

menjawab kepada soalan itu..
jawapannya ialah TAK... (apa motif tak tu huruf besar..??)
partner i yakni encik suami hanyalah silent reader yg hanya akan bukak blog i sekali sekala...
bila i merengek mintak translate apa2... mmg dia akan tulong... tp utk dia sendiri nak bg info apa2.... rasanya tak kot..
maklumla...encik suami i busy... mana nak tgk citer korea lg... mana nak baca komik online lg... pastu nak kena bahagi utk football manager lg...
tak cukup ngan tuh....tab2 lain ada berita harian.... soccernet... times....bla...bla...bla...
sooooo...mana nak sempat baca n jadik blogging ally i....

tapi tak per... i tak kesah bab tu... i tau i buleh susahkan encik suami anytime...
so..takat ni...i dok sini...mmg tak der la i nak join blogger2 punya gathering ker...hi-tea ke...picnic ker kan..
biar la i tenteram mengarang blog ni sensorang...
amek gmbr pon i...
cari idea pon i....

i redhooo.....

Tuesday, April 20, 2010

PW 452

Salam dan Hallo...


hik...hik...hik...honda cup lama...
ni motor yg i guna masa i nak blaja bawak moto...
tp gear dia tak macam gear motor skg..
gear 1 dia...depan...gear 2 blakang...gear 3 depan...gear 4 pon depan..
eyh...betoi ka nih...

laayaann ok bawak PW 452 nih...
takat nak pi tolong bonda amek apa2 kat rumah nyahmah (selang 2 rumah)...bedesup ja i kebas PW 452, moto honda cup gagah berlari....
abah tak kesah...sbb abah ada PDU 255... nmpk tak lg satu motor kat blkg PW452 tuh...?
honda EX5...baru... abah eksyen la... tak kesah kalau anak2 lenjan PW452... asalkan minyak dalam PDU255..abah yg guna sowang2... huhuuuu...

masa 2nd sem i kat uni.. i mintak moto kat bonda sbb i rasa i dah kurus jalan hari2 sejam dari hostel ke fakulti...
serius..mmg i rasa i kurus...bila pegi dah sejam...blk pon sejam.. i blk bilik jer..rasa nak tido..
tak kesah dah bab makan...yg penting..cover tido..
so i beli motor kriss sebijik...naik 3x.... i kena pi kursus BTN...
blk minggu depan tu...motor i hilang...
smp skg tak nampak bayang...
kunci motor jer i simpan wat kenang2an...hahahhaaa...
eh.gelak pulak...

apa laiieee... daku kembali menapak la ke kelas.. hasilnya...i kembali kurus... (i rasa la...)

masuk 2nd year.. i dok luar...
pengetua hostel kata..sapa ada jawatan..buleh stay kat hostel...skali nama i tak der pon dlm list even i ni AJKT multimedia...
fine...org tak sudi nak wat mcmn kan.. i pon angkut suma kain baju...bawak diri pi dok kat pantai dalam...

utk pi kelas... awal2 dok menumpang cik 'Zem Magnificent' punya magic carpet...
lama2...terpaksa la pow abah punya PDU 255... lama gak i bawak PDU 255...
masa tu rasanya PW 452 dah juai...

tetiba rasa nak senyum sorang2...

pokke...ingat tak kita merempit kat PJ...hehehee...

OMP ( oh my Prada...! )

Salam dan Hallo...


i ni..tak sempat2 nak buat milestone utk  liya...
ntah hape yg busy sgt...
tup2 sok...liya dah sama tinggi ngan i.. (i mean...maybe taller...sbb i kan kiut jer.)
cepat sangat progress dia...huh...

janji liya sehaaat..... (ayat penyelamat...)

eh.
tadi ada idea 4,5 point...

oo...henna...
kak neny belikan i henna baru..
yeay...
tengkiu kak... (senyum lebar2...)


taaadaaaa...!
ini setelah dicontiang... (diconteng..)

point seterusnya..
i dapat msg dari seorang peminat misteri... (misteri la sangaaat....)
dia soh i buat entry pasal masak..
oo maaannn....u should baca my older entry..
i dah ada blog masak2 ok... dah ada lebih 400 entry dah pon...
means..dah ada 400++ resepi dalam tuh..
n ofkos...mesti la i tak masak suma2 tu kan...
alasan yg paling kuat kenapa i tak publish utk tatapan public ialah..
i malas nak edit resepi..
i kopipes jer suddeeeehhhh...
ditambah pulak malas nak amek gambar lepas i masak...

tp i rajin masak okk..
tak caya tanya encik suami...
kadang2 tu dia main taram tababoo jer nama masakan i...
asal kuning jer...masak kalio...
asal ada bau sesame oil jer...masak kung pao...
tak per la..
asalkan perut dia n i happy...

P/S :
ini adalah entry yg meneniba...
because of that...the whole entry takkan ada kena mengena dengan tajuk...
jz i love 'pisau cukur'...
heheheee....

Sunday, April 18, 2010

Tag ~ random 2 (repost setelah di edit)

Salam dan Hallo...

haritu...
sambil buaikan liya dlm buai letrik... i dok baca blog...
n tersinggah kat blog puan maria...
n terbaca tag ni...
n dia kata...sapa yg baca...dipersilakan buat tag ni...
n skg...i terasa ada mood nak buat tag...
lallalaaa lalalaa....

Siapakah anda di rumah?
pemegang degree IT yg jd surirumah berkaliber... isteri kesayangan encik suami... mama liya raihany.. chef yg masak ikut selera sendiri... pengemas rumah yg tak lately asyik2 tak kemas....

Siapakah diri anda di samping rakan?
cekgu motivasi.
titik.

5 Benda yang anda idamkan tapi masih belum tercapai?
(part ni mintak izin elaborate pjg sket...)

1.repair camera yg jatuh kat eiffel tower
serius...camera i tu jatuh kat eiffel tower...
masa anta kat kedai (penang), cina tu gelakkan i...
ok...mcm lawak la kan bila kata jatuh kat eiffel... maklumla...tak der cop kata 'i was there - paghis'
sioot jer cina tuh...
i pon sioot la jugak..betoi bendoi pi cakap i bg jatuh... budget nak claim warranty..? mimpi la...

2. pizza super supreme
balik mesia tahun lepas, tak der la rasa teringin sangat even masa tu tgh pregnant...
blk jer jerman...terus rasa teringin sesangat... terpaksa la cover ngan pizza vege lover...
huh..dah la tak sedaap..
maybe depa tak boh ajinomoto kot...hehehheee...yakin jer pizza mesia letak pak aji...
apapon dah set ngan seseorang.. dia mesti belanja pizza super supreme time i blk mesia nnt...
i ulang...super supreme okk...tak nak pizza lain...
tp kalau nak tambah ngan salad ngan ciken wing...cantek gak tuh...

3. fabric steamer
haaa..yg ni betoi2 dah lama i ngidam..
style iron mcm kat kedai baju tuh... sambil berdiri pon buleh iron...
zap2 zuss... setel...
tak yah iron pad bagai....
letak kat hanger... 3,4x lalu kat baju..
'waaahh...tiada kedut kelihatan lg..' (baca mcm tone dlm iklan..)

4.mesin jahit 
berkobar2 nak menjahit...liya mcm kasi line jer mama dia nak buat apa2...
asalkan mama tercatok dok depan dia...
tak per la.. kumpul duit utk benda no.1 dulu kot...
cik yam la nih...buat i jeles bila dia jahit macam2... ishk...
dah pulak sesuka hati nak point kat org lain.. mcm la kalau ada mesin jahit sebijik...tetiba jer i buleh jd kretip...
mungkin i perlu lebih muhasabah diri...huuumm....huuuummm.... (yoga)

5. satu bilik khas utk baju2an....n satu bilik khas utk barang2 masak..
haaa hambek..sapa suruh bg soklan mengidam2 nih....
i dah bayangkan rumah i nnt..(nnt tu..bila kaya la..kalau tak kaya...anggap jer jawapan no.5 ni tak wujud)
i nak bilik khas utk baju2 i n encik suami... ada rak build-in... pastu suma yg berkaitan ngan 'pakai'..suma nak lambak situ...
kat dapur pulak... bilik yg patut buat store... i nak buat bilik rempah ratus i.. ada bulit-in kabinet gak... mcm nigella lawson gitu...
tp i nak canggih dari tu...ada rak tarik...ada rak angkat...ada bakul tingkat2...
tak dilupakan suma barang2 dari jawapan no.6 :)

6.koleksi container / rack / dividers / basket / shelf utk dapur (jawapan ni i tambah jz in case jawapan no.5 disqualified...)
lately kerap ikut achik pi flöhmarkt (fleamarket)... so survey barang apa yg buleh dibuat koleksi...
stended la...bila carik... mesti la tak dak..
time tak carik..mula la bersepah depan mata...siap satu 1€...
itulah lumrah kehidupan... so lepas ni...i tak nak carik... tunggu dia bersepah...i kutip ajer.. :P

Siapakah nama pasangan anda?
em-oo-ha-dey er-aa-zet-eiy-eff aa-bey-dey emm-oo-ka-ha-tey-eiy (ejaan jerman)
MOHD RAZIF ABD MOKHTI

Ceritakan 5 perkara yang paling anda suka tentang pasangan anda?
1. sayang i..
2. sahabat baek i..
3. tau layan karenah i..
4. selalu buat i rasa diperlukan..
5. family type..

Bila tarikh couple
21 Oktober 2001

Kenangan Pahit bersama rakan anda
errr....citer ni antara yg pahit la...
accident kat tol jelapang ngan faizah n own..
pastu tumpang keta yg i langgar...sbbnyer...keta i remuk teruk..n menurut own..kalau try start enjin jugak...keta tu buleh meletop sbb ada benda kat enjin yg dah bocor n minyak apa ntah dok kuar..
pjg citernyer... tp dipendekkan citer, abg yg kerja kat sapura tu tetiba buat lintas hormat dikala hujan renyai2... bayangkan dari lane paling kanan...dia nak ke lane2 belah kiri...
aiseymen..sorry la brader... i dah tekan break...tp keta i nak gak kiss bontot keta u...
nasib baek keta u gagah perkasa... lantas.. keta i jugak yg tersadai kat workshop, 3purnama lamanya...
demm..

Lagu tema cinta anda
ishk...mana nak ingat aihh...
rasa macam tak dak...
kuch kuch hota hai <-- encik suami kata

Apa perubahan yang anda ingin lihat pada pasangan anda
ketahuilah jadual anak n ibu anak anda... blaja men'manage' masa anda sebaeknya..

TAG 10 rakan lain
5 org yg pertama kat list 'malaysia'..
5 org yg pertama kat list 'deutschland'... :)

Friday, April 16, 2010

Keinsafan lepas semayang zohor tatkala lg 7 minit nak masuk waktu asar..

Salam dan Hallo...

lepas baca doa td teringat pasal email yg i dapat last week...
mmg terasa betoi...
terkena kat batang hidung sendiri..
walaupon tak semua...
i tetap ada rasa malu kat Dia...

email itu...


90% Kebanyakkan diantara

 KITA SEBENARNYA........... lebih gembira menyambut 1hb Januari daripada 1 Muharam

 KITA SEBENARNYA...........lebih tahu apa itu 14 Februari daripada 12 Rabiul Awal

 KITA SEBENARNYA...........lebih membesarkan hari Sabtu dan Ahad dari hari Jumaat

 KITA SEBENARNYA........... lebih khusyuk mendengar lagu dari mendengar azan

 KITA SEBENARNYA...........lebih suka lepak, tidur, tengok TV daripada sembahyang

 KITA SEBENARNYA.......... lebih tahu tentang artis pujaan kita daripada nabi-nabi Allah

 KITA SEBENARNYA........... lebih suka menyebut Hello! Hai! daripada Assalamualaikum

 KITA SEBENARNYA...........lebih suka menyanyi daripada berwirid, bertahmid

 KITA SEBENARNYA..........lebih suka memuji manusia daripada tuhan kita sendiri

 KITA SEBENARNYA.........lebih suka membaca majalah hiburan daripada buku-buku agama

 KITA SEBENARNYA.........lebih suka konsert, karaoke daripada ceramah agama

 KITA SEBENARNYA..........lebih suka mengumpat dan bercakap hal orang lain daripada bercakap tentang kebaikan mereka

 KITA SEBENARNYA...........lebih suka merapu daripada menyebut masyaAllah

 KITA SEBENARNYA...........lebih suka kemungkaran daripada membuat kebajikan

 KITA SEBENARNYA.........lebih berbangga dengan kejahilan kita daripada bersyukur dengan keimanan kita

 KITA SEBENARNYA..........lebih cintakan urusan dunia daripada urusan akhirat






 







TETAPI....................................Bila orang bertanya arah tujuan kita, kita pasti akan menjawab

 KITA SEBENARNYA............... lebih suka menuju ke SYURGA daripada NERAKA

 LAYAKKAH KITA DENGAN SYURGA MILIK ALLAH??????

 WALLAHUALAM

 "HAI KAUMKU, SESUNGGUHNYA KEHIDUPAN DI DUNIA INI HANYALAH KESENANGAN SEMENTARA DAN SESUNGGUHNYA AKHIRAT ITULAH NEGERI YANG KEKAL. BARANG SIAPA MENGERJAKAN PERBUATAN JAHAT, MAKA DIA TIDAK AKAN  DIBALASI MELAINKAN SEBANDING KEJAHATAN ITU. DAN BARANG SIAPA MENGERJAKAN AMALAN YANG SOLEH BAIK LELAKI MAHUPUN PEREMPUAN SEDANG IA DALAM  KEADAAN BERIMAN, MAKA MEREKA AKAN MASUK SYURGA, MEREKA DIBERI REZEKI DI DALAMNYA TANPA HISAB " surah Al Mukmin 39-40



:'(
kat mana harga diri i di sisi Dia...

Thursday, April 15, 2010

blaja bahasa jerman

okies darling2 sekalian...

jom kita blaja bahasa jerman...
nak..?

seminggu 1 ayat yg simple2 k..
:)

achtung! achtung!

jadual Liya Raihany Mohd Razif

Salam dan Hallo...

entry ni dibuat atas request silent reader i yg tetiba bersuara...
huhuuu...

dari kecik...i mean...dari umur sehari..
i buat jadual kat liya...
konon2 amek iktibar dari hasil pembacaan ler...
dan resultnyer...
memuaskan...(setakat ni...)

jadual liya adalah seperti berikut...

6am BF
nap
8am tukar pampers
9amBF
nap
12pm tukar pampers
BF / makan brei
1pmmain sendiri
nap
3pm BF
4pm tukar pampers
main ngan mama
6pm BF /makan menu lain
7pm main ngan papa
8pm tukar pampers
9pm BF
muhasabah diri
tido
12am BF n sambung tido

okies...itu jadual liya yg i buat..

n ni pulak jadual yang bukan i buat...
tp org lain buat kajian..

nak lg details...sila baca kat sini.. sleepforkids.org

jadual liya tu i main plan2 di otak jer.. tak perlu terlampau timing betul2 sgt...
kang anak dah nangis tak berirama dah... uolz dok la tunggu jugak cukup timing...
itu namanya tindakan kureng bijak yer...
utk sapa2 yg anak masih merah dan halus (berumur beberapa minggu)..
buleh start praktik jadual...

yg i tetek beratkan....
erk..sorry.. yg i titik beratkan ialah...
tukar pampers every 4 hours....
n... BF every 3 hours..
selain tu...aktiviti bebas...
ouh...lg satu...waktu tido liya mesti cukup..
supaya otak bayi dapat berkembang ngan baek...

kalau waktu siang... i akan kejutkan liya bila sampai waktu BF...
tp malam...
lepas dia tido kul 9 tuh...i akan kejutkan dia kul 12 saja...
kalau dia tak mau minum..
naseb ler... tunggu esok...

eh.tak jugak...
awal2 dulu..
yer...mmg i buat mcm tu..
tp dekat2 umur dia 5 bulan...
dia kerap jugak jaga malam..
sbb haritu ada seminggu dia tak sehat..
so terbawak2 la smp skg..
mlm..skali dua bgn nak susu..
tp asal bg je.. 2,3x sedut...
tido blk....

layankan ajer la...

Alhamdullillah...susu i maseh cukup utk tuan empunya dua pipi bolat2 tuh... :)


sekian.

Monday, April 12, 2010

Selimut.

Salam dan Hallo...



itu selimut baby..

sapa yg baca entry2 lepas..mmg dah tau itu selimut sarung @ schlaftsack...
n utk sapa2 yg tak tau...
i nak bgtau selimut tu adalah bagus...
i mean... yg sepesen ngan selimut mcm dlm gambar tu...

skg ni...
liya dah reti tarik dua2 kaki dia rapat kat badan...
n kalau dia pakai selimut yg biasa tu...
maka.. selimut tu akan tutup muka dia...
dan dia akan dengan syoknya tarik2 selimut tu tutup muka dia...
n dah few times jugak... dia tak leh nak tolak selimut tu blk...
pastu... lemas.. kaki dok tergawang2...
ngeri ok everytime dia wat lawak mcm tu...
rasa nak telan masuk perut blk jer...
bila i tarik selimut tu... dia sengih...
ada one time tu..siap gelak2..pastu tarik lg selimut tu tutup muka dia...
ingat dok main ngan dia kot..
tak lawak ok...
kena la marah sedas.

i rasa suma budak2 pon akan buat mcm tu...
bila ada benda atas badan... dia akan tarik masuk mulut...
n kalau benda tu besar...ofkos akan tutup muka dia skali...
bahaya tau kalau kita ter tak tengok...

so people out there...
i menyarankan pakai la selimut mcm dlm gmbr tu..
i tak sure kat mesia ada ke tak...
rasa mcm nak beli 8 dozen... jual kat mesia...

selimut tu macam pakai skirt kembang...
dia ada zip kat ujung kaki...
so...kalau baby dah pakai selimut tu...
dia nak pusing ka...nak terguling ka..
konpem....
selimut tu akan stay kat badan dia... :)

ouh...gmbr yg 1st tu....
selimut liya masa kecik...
yg warna cream ada tgn tu....
utk selimut winter...

skg...liya pakai yg warna pink...
selimut utk summer.. :)
ketebalan adalah berbeza...

i am thinking of nak buat giveaway menatang nih la....
nak..?

Sunday, April 11, 2010

food for si bolat²...

Salam dan Hallo...

seorang kawan bertanya...
apakah makanan yang saya berikan pada anak saya selain dari susu badan...?

well...well...well..
selain daripada i make sure i makan suma benda yg i nak makan...
tidak dilupakan...
jangan makan benda2 yg akan memudaratkan anak kita yer...

rezeki liya murah kat sini...
makanan hebat2 even utk budak tecit umur 4 bulan... :)

iyer...
selain susu badan..
liya dah makan solid food sejak umur 4 bulan...


ni brei.... lebih kurang mcm nestum... tp perasa dia mcm2..
awal2 liya makan gandum ngan susu...
itu awal2 4 bulan...
dah dekat2 5 bulan... i belikan dia perasa lain pulak...
skg ni..dia dok pulun makan apfelbrei... brei perasa epal...
laaayaann....
seronok tengok dia makan...
kalau brei...i akan bg dia makan dalam botol..
kat sini ada puting khas utk makan brei...
lubang puting tu bentuk '+' ...


ok..?
nampak tak lubang puting tu....?
kalau tak nmpk...tak per la...


ini adalah antara makanan lain utk liya...
makanan baby yg di blend... kiranya.. time nak makan...bukak tudung balang..then suap!


kalau nak tau details...buleh check kat web hipp.de
utk budak 4 bulan... kebanyakkannya perasa buah2 n sayur2...
utk 6 bulan... dah ada daging...ayam.... perasa spagetti bolognese pon ada... :)


ini antara yg i dah bagi kat liya...
dari kiri - epal,rasberi ngan strawberi - epal, grapes ngan nasik - sayur²an blend - sayur ngan nasik - pear ngan epal...

kalau makan makanan dlm balang tuh...
i suap liya guna sudu...
i cedok jer.... liya dah siap2 bukak mulut...
paaannddaaiii....
satu balang tu...2x jer dia makan... :)
kadang2...skali makan pon buleh habis 3 suku balang....
itu la rahsia pipi dia mengembang... :P


yang penting...liya sehat...


eh.
itu bukan makanan liya...
itu tiramisu a.k.a. cake besday papa liya... :)

Thursday, April 8, 2010

lu buat wa pannaasss doowwwhh....

Salam dan Hallo...

ok...td i belek2 fesbuk....
gedebuk gedebak i mencelok masuk fesbuk kawan2...
skali....mcmn ntah i terbukak satu web nih...

seryeeeessss....
lu bikin hati gua tak brapa nak aman tenteram beeebbbb....

uolz sendiri tgk...benda 699 hengget.... org dapat beli 3.57 hengget....
uolz tak pannnassszz ker...?

tgk lg....


uolz.....
nampak tak...?? power shoot G11 ttuuuhhh.... 13 henggett dari rega 2 ghiiibuuu...??

NEEXXXTTTT.....


huh....seryes...wa pannaazz nih...tapak tangan kiri dok gatal jer nih....


daaannnn laaagiii.....


ok....part last ni...
mmg buat wa betul2 tak leh tido malam nih....


dan ini.....







jom kita nangis ramai2... :((


p/s :
jgn tanya i address web nih...
i tak mau bgtau...
nnt uolz tayang2 pulak kat i barang dua kupang dua det uolz....

28 oledi...

Salam dan Hallo...

semalam kan...
besday dua org yang best...
salah sorangnyer...sangat best...
sorang lg pon best...tp yg lg sorang lg best...


happy birthday abang n dikwan... :)
semoga kita menjadi family bahgia di dunia dan akhirat... ♥

Tuesday, April 6, 2010

2 tahun

Salam dan Hallo...

6th April 2010...
tup2 dah dua tahun i kat perantaun...

ni entry setahun di Germany...
http://cahya-schatz.blogspot.com/2009/04/1-year.html

Alhamdullillah...
i maseh bercinta dengan encik suami macam dulu2 jugak..


dia mmg menjaga i dengan baek...maka dengan itu...i berjaya menambahkan berat badan i yg selama ni maintain jer takat 45kg...
berat skg...jgn ditanya....
walaupon pada mata kasar...mungkin skg ni muka i lg kiut sket dari dulu (few days before kawen)...
tp hakikatnya... i lg gemok dari dulu (time kawen)..

ok...itu bukanlah satu isi penting yg patut ada dlm entry '2 tahun di germany'...




ofkos...apa yg lebih best ialah...tahun ni ada si bolat2...


bak kata abg izi..
penang + penang = germany
konon2 muka liya mcm org german la eyh...?

hentikan la mimpi indah kamu itu liya oooii...
idung kamu TETAAPP hidung mama....penyek....

at least..ada la sket2 pengalaman di tempat org...
Allah tau yg terbaek...
ntah2 kalau dok kat mesia skg ni...
i still tak reti masak...
or i still dok sebok nak melepak ngan hosmet2 lama dulu...:)

last but not least...

bunga yg i dapat masa i br jer jejak kaki kat epot frankfurt... :)

Sunday, April 4, 2010

plez...plez...plez...

Salam dan Hallo...

ok.
i dah sedikit fedup..

barang sesiapa yg nak add i kat fesbuk... mintak ler letak gambar yg jelas sket...
tak kesah la nak letak gmbr anak sepupu ker... gmbr mata saja ker...gmbr lutut saja ker...
but at least...dlm byk2 folder gambar tu..letak la gmbr sendiri seketoi...

kalau rasa tak nak diri dikenali... tak yah add i k...

i pon tak der la terer sangat nak hapal suma nama kawan2...musuh2...senior2...junior2... kosmet2.. hosmet2.. n rommet2 sekalian..
kalau tak tinjau mutual fren... mungkin i tak dapat clue siapa gerangan yg add i...

before this...i add jugak walaupun i tak sure siapa tuan empunya akaun...
tp skg ni...i kena lebih berhati2...
dlm akaun i penuh gambar anak i...
kang ada yg jeles..pi bomoh2 gmbr anak i kang...
ishk!

tak nak la pikir negatif2...
but plez la...
haaa...
or... add...then anta msg kat i...
'liza....ni aku nih....cik joyah..kawan masa kat mrsm...'

konpem i tak add...sbb u salah org..
i tak pernah masuk mrsm....
hahahhahahhaaa...
ok.tak lawak.

itu contoh saja.

utk pengkomen2 kat blog...
utk masa skg..
i tak kesah sgt lg ngan 'anonymous'...
tp nnt... kalau i dah start tak suka...
siap!
i tutup blog.

Friday, April 2, 2010

plan A

Salam dan Hallo...

nak tanya la kan...
kata lah...
i nak buat contest or giveaway...
u all nak barang dari german ka....nak barang dari butik riben cik tie...?

kalau u olz nak barang dari jerman...apakah...?
cuba bg contoh sket...
nak barang mainan baby...? or barang2 kegunaan harian utk baby...?
or... fridge magnet germany....?

kalau dari butik cik tie...
u olz nak apa...?
i terpikir nak hadiahkan hairband...
tapi..kalau utk baby boy...?


kita tunggu kata survey.... :)

baru saya tau...

Salam dan Hallo...

harini bawak liya pi klinik...
thanks utk suma komen kat entry 'kesian liya' tuh..
actually 'alles in ordnung'... suma ok..

tunggu hingus liya ok...then liya akan sehat ceria seperti biasa...
skg pon dah ceria..
bukan main lg dia membebel time i br nak cecahkan bontot kat depan laptop..
maklumla...dah 2hari tak belek fesbuk... abih mati dah pokok2 i...huhuu...
TETAPI..
apa la pentingnya pokok2 tu kalau nak banding ngan liya yg bolat2 ituw..

bulat kan...?
yg penting liya sehat... :)

dia tak meragam sangat...
i pulak rasa kesian...
tak tau betoi2 dia tak saket ka...or dia tak mau susahkan mama n papa dia...
hingus dok meleleh jgk...
semalam...i tak tido lgsg...
i baringkan liya atas dada i...
kalau hingus meleleh.... i lap... n pam hidung dia...
tup2 i tgk jam dah pukui 6 pg...
ishk... tak sempat nak tido dah...

skg mmg musim sakit... sbb nak ubah musim kan...
encik suami pon sakit tekak..batuk...
i... br nak sakit tekak... n baru dok berdehem2... itu tandanya akan batuk jugak dlm masa sehari dua lg..
gambar kat atas tu.. i amek masa kat klinik td...
tunggu punya tunggu doktor... liya smp tertido...
tido mesti gaya hebat...selang kaki...tangan mesti terkedang....
hahhahaa....

tp comeyl!

keputusan dari doktor... suma ok...
n then amek ubat..

tahukah anda yg belanjawan utk medical baby di germany adalah percuma...?
i tak tau...
br td i tau...

lepas jumpa doktor..pi beli ubat kat aphoteke (farmasi)..
rupa2nya..ubat utk baby pon free...
punya la kerajaan nak galakkan org depa ada anak...

bukak cerita pasal aphoteke pulak..
kat sini... ubat mmg kena beli kat aphoteke...
tak dak farmasi or kaunter amek ubat kat klinik or spital...
so td...sambil tunggu2 encik suami beli ubat liya...
i nmpk keta aphoteke...
maybe sbb tokey2 aphoteke ni buleh buat duit..
walaupon kedai dia kecik...namun ada kereta rasmi...
pada i...i kagum...
dan2 nak soh liya amek medic...

tp kesian kat doktor kecit...
hidung tersumbat..maka mata berair...
strong girl mama... ♥

Thursday, April 1, 2010

Giveaway ~ Aqid's Birthday

Salam dan Hallo...



Zum Geburtstag viel Glück..
zum Geburtstag viel Glück..
Zum Geburtstag lieber Aqid..
zum Geburtstag viel Glück...
:D

haaa...siap aunty dah nyanyi lagu besday version german utk Aqid..
semoga menjadi anak yg baik.. dan semoga doa2 mama Aqid utk Aqid menjadi kenyataan...insya Allah...

sesiapa yg nak join...
pi la tinjau kat rumah mama aqid...
tarikh : 30 Mac 2010 hingga 18 April 2010