berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, March 31, 2010

kesian liya..

Salam dan Hallo...

kesian liya...
dia selsema n batuk...
maybe sebab cuaca berubah...
tp still senyum n riuh mcm biasa...
hingus meleleh jer...
kesian... :(

i letak babex (ubat mcm vicks) kat baju dia..
sbb tu hingus meleleh...
better than biar hidung dia tersumbat kan..
tp kesian la jugak tgk dia...
kecik lg... tak reti nak seyh hingus...

tp liya strong girl..
dia merengek sikit2 ja...
jz bila dia baring without bantal... hidung dia tersumbat..
then dia akan menangis sket...
bila betulkan kepala dia.. hidung dah tak tersumbat.. dia akan diam..
tak der pon nak mengamuk2...

liya jz nak i ada dekat ngan dia..
kalau i masak kat dapur... i akan letak liya atas buai n make sure dia nmpk i kat dapur...
at the same time...i pon buleh nmpk dia even i tgh masak...
kejap2 dia panggey... 'aaaaaiiiy....aaa-ggoooo'
then, i akan jengok n panggil nama liya..
dia dah reti respond... carik bila org panggil nama dia..

skg...liya tgh tido kat buai...
i rasa mcm nak pi basuh pinggan...
tp tak puas2 tgk liya... comel... tido pon comel.. :)
semua baby pon comel kan...
apa la perasaan org2 yg buang anak...?
ya Allah... sesungguhnya Engkau tahu yg terbaik...

kesian liya...
bila tido pon, dok dgr bunyi hingus dia...
at least... bila dia tido atas buai.. kepala dia tinggi sket.. tak der la hidung tersumbat...
gute besserung mein kleines Schätzchen....

Tuesday, March 30, 2010

dari segala segi

Salam dan Hallo...

*********************

5 bulan yg indah....
Liya Raihany dah umur 5 bulan skg...
Alhamdullillah... liya buat i rasa seronok sgt jd mama...
skg dia dah pandai respond dgn apa yg ada kat keliling dia..
dah pandai gossip...
dah pandai menyembur juger...

baju2 liya suma dah sendat...
itu membuktikan liya membesar sehat bagai johan...
skg pulak dah nak masuk spring...
geram jer tgk baju skirt...gaun...blouse...utk liya...
utk mama...?
maybe cukup kalau papa hadiahkan benda yang mama wish semalam... *wink2*


liya budak baik..
pandai layan suma org yg dekat ngan dia...
tak byk ragam....
tak sabar nak bawak liya balik malaysia..
kenal2 family... :)

*********************

and after sekian lama...i got my P back...
ouh...
n the pain come together2..
org kata..kalau dah kawen... buleh ilang saket tuh....
lepas i kawen....sama jer...
lepas bersalin. pon sama jugak....
ouh...(lg skali...)

tp bergossip...TTEEETTAAPPP....!
huhuuuu...

satu benda yg i perasan...
i jd cepat hangin...
benda2 kecik2 yg slama ni i tak kesah pon buleh jadik punca kemarahan i...
menci taww...
tp tak leh nak dibendung...
mangsanya -> encik suami...
ouh..sungguh bukan isteri yg mithali i ini...
mungkin sbb ini my first P lepas pregnant n bersalin....
maka dengan itu...
habih short urat2 satu badan...
sbb tu berangin...
harap encik suami memahami..

*********************

haritu...
kawan encik suami bg buai kat liya... :)
liya sgt2 suka...
bagus!
senang mama nak buat cupcakes....


uncle ding wei bg sbb anak dia dah besar... br pakai sekejap jer pastu dah tak leh guna... max 9kg jer...
tak tau la liya pon buleh guna brapa lama...
yg pasti.. setakat skg... buai tu sangat membantu... :)
liya sangat high bila dok dlm buai tu..mata stim jer...
tp bila mai time dia nak active...
suma cerita kuar... dgn kleine maus (tikus kecik) dia pon jd geng bersembang...
tak per la nak...
asalkan bahgia...

*********************

sekian dulu cerita utk harini...
(sebenarnya entry ni di type 3 hari lepas....huhuuuu....)

akhir kata....
mama sayang liya bolat2...

Friday, March 26, 2010

Award ~ beautiful blogger

Salam dan Hallo...

1. Thank and link the person that gave you the award.
2. Pass this award to 15 other bloggers you've recently discovered and think are fantastic:
3. Contact them and tell them that they've won the award.
4. State 7 things about yourself:


1. danke schön irmawati omar...

2. 15 eyh...? apesal tak letak 51 terus...??
http://notadaripadahatiku.blogspot.com/
http://seliparlaila.blogspot.com/
http://w0rld0fmin3.blogspot.com/
http://warkahbuatbulan.blogspot.com/
http://myangels-love.blogspot.com/
http://rubaizah.blogspot.com/
http://dailyclickclicks.wordpress.com/
http://alifetowalk.blogspot.com/
http://whensheblogs.blogspot.com/
http://ceriterachentaku.blogspot.com/
http://ceriterakasih.blogspot.com/


3. ishk...baeklah....

4. 7 thingy
  1. jual pam susu especially medela n barang2 keperluan asas baby n mak2 yg mengandung n ada anak kecik..
  2. lately kerap senggugut...eyh...sembelit...
  3. dapur i tgh berkecah since last week.... kesahnyer...liya dah makin pandai dibawak bersembang... i dok asyik sgt layan dia... jd terlupa yg i ni kena jugak basuh pinggan mangkuk kat dapur tu.. huhh...
  4. terasa makin kurang pandai sejak dok kat bumi german nih...
  5. seriiiuussss....i love organizer.. kotak2... partitions... racks...dividers...
  6. dok berkira2 nak buat kenduri kawen i all over again...part akad nikah tak yah dah...
  7. i HEART travel...tapi...
  8. i ingatkan...
eyh...dah 8 pulak...so kasi ayat tu tergantung menunjukkan kata i tak sangka dah i dah berjaya bg 7 point..
padahaaaallll....masa mula2 amek award....mcm tak der idea...
hahahhaa..
buleh percaya ker i tak der idea....?
:))

Wednesday, March 24, 2010

tag ~ huruf dan nama

Salam dan Hallo...

1. pikir 3 huruf...random..
2. pikir 3 nama org yg anda kenal yg bermula dengan 3 huruf yg anda pilih td..
3. cerita serba sikit pasal org tu..banyak pon buleyh..

ok...ni tag yg i cipta sendiri...
kan kretip namanya...(kretip nak korek rahsia...jeng3...)

1. K O Z ( siap guna random.org )


2. K - Khairi
   O - Oli
   Z - zalina

owh...kebetulan...insan2 yg perlu i bercerita panjang...

K- khairi
a.k.a. abg azan... a.k.a abg su...
senior i time teknik.. dia azan n ngaji sedap giler...i sgt2 suka...
buleh melekat kat tepi tingkap time dgr azan dia... masa tu tak kenal orgnyer...
dekat2 tgh semester... lalu depan kelas dia.. kak ijat tarek n tunjuk abg khairi kat i... paling tak tahan... 'khairi...ni la peminat hang...'
what...??
i tak pernah teringin nak kenal pon tuan empunya suara tuh...jz sgt2 suka suara dia azan n ngaji...
tapi tak kesah la kan...abg khairi org baik...
lepas scene tu...kami rapat sket2..
abih sekolah.. kami still continue contact2... smp skg...
skg abg su dah kawen ngan kak weeda.. :)

gambar masa konvo i...

O - oli
a.k.a syuk...
adik laki i ...the only adik..
seorang yg suka bercakap manis ngan i...
i love u la...anything for u la...
deep inside...i suka bila dia cakap benda2 mcm tu...
rasa dia sayang i... :)
kami membesar sama2.... bg i...i sanggup wat apa saja utk dia...
mcm dia....sanggup berkorban utk bini2 dia....si turbo dan si jazzy...
menci taww...
clash la mcm ni...!
owh...oli tu nama timangan dia masa kecik... arwah pak caq yg slalu panggey dia nama tu...
kalau tak salah...nama i...jert..
comeeyyyylll~~

Oh My LV....rupanya i tak der gambar ngan darling i...gossshh...

Z - zalina
a.ka. kipaq...
besfren of mine...
besfren i ramai.. tp kipaq among yg paling besfren...
i jaga dia mcm i jaga sedara i...
sanggup anta dari pantai dalam ke gombak ngan keta.. then patah blk ke pantai dalam ngan putra n komuter...
pikir2 balik...eyh..eyh...dah macam boifren-gilfren pon ader...hahahhaa...
n kipaq juga begitu.. apa saja dia ada...tak lokek nak kongsi ngan i...
dia akan transform jd mak bila time i malas nak study..
tp tiba2 jer jadi minah rempit bila beriya2 ajak i kuar ronda2 kl..
eh.pecah rahsia sudaaa....

masa besday i tahun 2005..actually byk gmbr kami dua worang.. tp i suka yg nie..

saya mengetag :
http://warkahbuatbulan.blogspot.com/
http://adik-abang.blogspot.com/
http://notadaripadahatiku.blogspot.com/



p/s : sorry2....i dah siap tag org...tp rupanya i pi save entry nih...hahahhhahahaa...
eh.sori.tak lawak.

Tuesday, March 23, 2010

Sleeping Cutie Contest

Salam dan Hallo...
yeehaa...
ni kali first mama liya nak men'try' nasib kat contest utk liya...

terlampau banyak gambar tido liya yg kiut miut...
tak tau nak letak yg mana satu...


version tido menonggek sket kah...?

atau...
version tido gaya meniarap sekepeng kah...?


ataukah...
gaya angeLIYA jolie kah...?


ahhaa...
atau...gaya org eskimo time summer....eh.


mungkin yg ini....
gaya org eskimo time winter...



yg ni version ganas sket...
rambut pacak....sambil sendal pipi tembam kat bantal busuk mama...


ataupon...version alim sket...
tido sambil menadah doa...



haiihh...
aci tak mama zakwan pilih...
agak2 tak tau pilih yg mana satu...kasik jer borang...
kita set jd besan...settle..
eh.

i pilih gambar yg ni...
tido gaya ahli pikir...sambil tido...sambil pikir...


Liya Raihany Mohd Razif
24 Oktober 2009

lagunyer...

Fly away, little angle...
Bring something home tomorrow..
To my dear little princess;
Bring her star and moon...

Bring her sunshine too...
So that she can smile...
The whole day long...


huh..penat pikir lirik....
semoga berjaya... :D

kenapa tak sayang anak sendiri oooii...

Salam dan Hallo...

sayau..
eyh..
sayu tau baca paper pasal buang anak...
tau tak...
dulu...masa i yakin yg i akan jd kaya tak lama lg..
i slalu niat nak bukak rumah kebajikan mcm PERWAJA..
kumpul anak2 luar nikah...n mak2 muda yg dah terpregnant...

tapi Allah tau apa yg terbaek...
Dia tak bg i jd kaya n realisasikan impian i..
eyhh.....mana tau.... tulat... bank Jerman call...kata i dapat cabutan bertuah...
well....rezeki kan...

i tau mak2 yg tak kawen tp terbersalin mesti konpius n blur...
sampai sanggup buang baby kat tong sampah...baling dari atas bangunan... bla.. bla.. bla..
tp...benda ni terjadi kat negara kita ja rasanya...
haritu baca kat blog yusufislam..
betoi dia kata... kat negara luar.. kurang la pulak cerita2 mcm ni..
pendekatan lain yg depa guna...
bukannya pendekatan memalukan org yg terlibat...
depa sah2 la stress...

kat sini (germany)...i ada tgk rancangan realiti yg melibatkan remaja yang mengandung..
citer US sebenarnya...tayang kat sini...
ada 2 citer... teen mom ngan 16 & pregnant...
ada positif ada negatif...
n ofkos ada sebab kenapa dlm Islam....Allah suruh kawen dulu br beranak...

harini...i dapat email..gambar baby2 yg kena buang...
meleleh la airmata i..
konon2 muka brutal...tp tak sangka dlm hati ada taman..
huhuuu..nak jugak guna skrip tuh... :P

ok...teen mom dah start kat tv...
oo..kalini dia kumpul suma cerita2 dulu..
ada yg jaga baby sendiri... ada yg bg kat family angkat.. ada bg kat parents..
dari 7 pasangan...1 je yg jd elok...
yg lain suma bergaduh sbb si laki dok pk nak berjolly jer....
si bini stress tak leh kuar bergossip sbb kena jaga anak...


Ya Allah...jauhkanlah family i dari terpikir nak buang zuriat sendiri walaupun tak halal...

ok...i dah tak sanggup nak sambung entry ni...
rasa sayu sgt2... :((

syukur pada Allah..dapat zuriat sempurna sifat dan secomel Liya Raihany..

Sunday, March 21, 2010

gossip mode

Salam dan Hallo...

ok nyah...
harini mak ada mood nak gossip k..
ada few gossip yg mak nak gossipkan..
penggossip2 sekalian...jgn terlampau teruja...
sbb mungkin gossip2 nih tak dek kena mengena ngan uolz...
tp kalau terasa... diam2 suda...

gossip pertama..
jam menunjukkan pukul 11 mlm..
mak tak sehat dah 2 hari nyah...
batuk n saket tekak...
ni la susah dok negara 4 musim nih.
badan br nak adjust ngan winter...dah nak tukar musim pulak...
mak tak suka taw...

gossip kedua..
bila tak sehat...
mula la rasa nak melingkar dlm selimut..
tp nama pon dah jd MAK skg..
tak der maknanya..
br tarik selimut..budak tecit tuh ek-ek2...
belum tutup mata lg...dia dah bg pantun 4 kerat...
eek..ekk..uuk..bbuuoooo..
eekk.waa...waa...
(pantun version liya)

gossip ketiga..
td i tetiba pegi browse satu account fesbuk nih..
org empunya akaun tu..tak der kena mengena ngan i... tp ada kena mengena ngan org yg ada kena mengena ngan i...
tak la curious sgt pasal dia.. tp i buleh pi klik 'older posts'.. smp la ke past few years..
kenapa terjadi begitu..?
ofkos la sbb dia bukan fren i...
so..i kena la go one by one dia punya post..so that i buleh menyelinap masuk album dia...
kesudahannya..
i migrain...(buat2 migrain)
bertambah meluat pulak..
eh. apahal i nak meluat2 pulak kan...? jeng3...

pada org itu...buleh tlg 'match'kan elok2 pakaian u dari atas smp bawah...??
tak semestinya kena pakai baju brand a|x br org nak kata sttaaiilll...

sorry la.. disebabkan cara kita kenal tak brapa nak elok... maka dgn itu, u berjaya mengjengkelkan i hanya dgn status 'rinduunnyyyaaa....'

Oh My Gucci....!
tak kuasa mak nak layan ko nyah...
tp dlm tak layan pon...habih jugak la semua folder yg i buleh bukak..i tgk gmbr u...
ouh...mulut i ni kadang2 buleh layan ringan nyer jugak...
tp i tak nak kutuk u over2 dalam blog i yg indah permai ni....
memandangkan i dah buang masa pi browse fesbuk u..pastu buat pulak entry luahan perasaan nih..
i rasa better i tido awal mlm ni...
chooww....

migrain tetiba..

Friday, March 19, 2010

jawabannyo...

ANAMMERA..


adalah...


ANAK MAMA MERIAH...


huhuuuuu...

thanks pada semua yg sudi menjawab...
maybe next time kalau menyasul lg.. buleh kasi hadiah utk penjawab2 tepat..
pada pengalah...diharapkan tidak berputus asa...
:D

Wednesday, March 17, 2010

cuba teka

Salam dan Hallo...

aritukan i ada buat entry pasal i suka menyasulkan perkataan...
harini i buat perangai mcm tu lg...

cuba teka...


ANAMMERA..

aperkah....?

C-L-E-A-N

Salam dan Hallo...

ok..
i dah kureng sempat nak mengemas rumah lately..
bukan salah liya... n bukan salah encik suami...
jz..i yg makin kureng terer urus masa...

so... kalau org lain suka meng'goolge'...
i meng'you tube'...
hehehee...
i found this...from daily idea
ngan nih...from howcast

ni tips utk nak kekalkan rumah sentiasa kemas...
i rasa buleh di'apply'..

1. Put clothes where they go. (dirty - laundry bag. clean - hang / put in the drawer)
passed...i mmg buat mcm tu...jz time angkat baju...kena terus lipat... kalau tak lipat, jawabnya nnt nak pakai..amek kat bakul jugak la...huhuuu....
tp skg i dah berubah k... i akan berdiri smbl lipat baju kat ampai..n susun dlm bakul...
bila dah lipat... tak masuk dlm lemari pon tak per...nmpk kemas sket...

2. Wash your dishes as soon as your done with them.
ouh..part ni encik suami passed...i failed...
sbbnyer....time2 i nak basuh tangan n basuh pinggan tu la TERnmpk periuk, besen, senduk, sudu tak basuh lg...
konon2 nnt basuh skali harung... akhirnya... bila sink penuh...i gak yg kena betenggek kat situ menyental dgn hati yg uh-eh2...
n kalau u'olz nak tau...i paling menyampah basuh cutlery...
jgn tanya kenapa.

3. Clean your shower, toilet and bathroom sink after every use.
every use...? ooo..... patutla toilet i tak berkilat2...
uolz paham tak apa kaitan yg i cuba terangkan...?

4. learn to stack. (mail, bills, newspapers or boxes - the most important thing to deal with on top.)

i looovveee organizer...kotak2...file2...dividers...
but stillllll..... nmpk bersepah...
kalau nak ikutkan...suma benda i nak sorokkan dlm kotak bertutup or lemari bertutup..
kat dapur.. kitchen cabinet i ada 5 drawers...10 pintu...
tak cukup dik noonn oiii.... tak cukup...
sbb tu kat ruang tamu i pon ada periuk...heh.


secondly....tips utk kemas rumah dlm 3 minit..
kiranya kalau tetiba ada tetamu klingen kat pintu...

Step 1: Fill laundry basket
Grab a laundry basket and run around the living room, tossing in everything that’s not where it’s supposed to be. Put the basket in a closet and shut the door.

TIPS - Open the windows. Research shows bright light gives the impression of cleanliness—even in a dirty room.

Step 2: Clean with fabric softener sheet

Grab a fabric softener sheet and quickly run it over any obvious surfaces —tables, bookcases and the TV. Its anti-static properties pick up dust with little effort.

Step 3: Clean dust with wet paper towel

Round up dust bunnies with a wet paper towel. Just collar the most visible ones, usually around chair and table legs.

TIPS - Spritz some lemon air freshener in each room; the scent of citrus subliminally signals “clean.” If you don’t have any, cut a real lemon in half and go from room to room squeezing it into a glass.

Step 4: Clean bathroom

Attack the bathroom with a spray bottle of cleaner and some paper towels. Wipe down the sink and the toilet. Pour some bleach into the toilet, then throw any clutter into the tub and close the shower curtain.

Step 5: Clean up kitchen
Rush to the kitchen, stash dirty dishes in the sink, shove any remaining clutter into cabinets and drawers, and wipe down the counter.

Step 6: Close doors

Close doors to the remaining rooms. It will present an image of tidiness while discouraging people from entering.

Now put on your best smile—you’re ready to greet your visitor!

Tuesday, March 16, 2010

lumrah alam...kalau dah tak der...br dihargai...

Salam dan Hallo...

lumrah alam ker...?
tak patut jadi lumrah..sbb sifat sebegitu bukanlah sifat yg terpuji...
tp itulah hakikatnyer...
dan dah terkena di batang idung i yg dah sedia kala penyek ini...

lately datang mood nak menyegarkan ikatan perkahwinan...
so...i pakai cincin kawen kat rumah...
cincin tunang tak dapek la nak pakai...ada deymen sebijik tuh...
kang calar balar bontot liya time i nak cuci taik dia kang...

cincin kawen mmg i pilih yg flat...tanpa ada deymen or hiasan2 yg timbul..
sekali tgk..dah macam cincin belah rotan pon ada...

rabu lepas..nak bawak liya kuar pi pekan...
cari2 cincin tak jumpa...
tgk kat tempat2 yg slalu i letak..tak der jugak...
demm....
tak buleh ingat kat mana i letak..
lek lu... i bawak jugak liya kuar....

malam tu dah merengek2 kat encik suami mintak dia tlg carikkan...
mlm tu...esoknyer...esoknyer lg skali...n esoknyer lg...
i carik2 tak jumpa jugak...
perasaan i kuat menyatakan jatuh bawak katil..
sbb everytime nak salin lampin liya.. i akan bukak cincin...
hari sabtu...encik suami siap tlg angkat tilam.. tak der..
i cari2 kat dapur....tak der..
cari kat meja encik suami...tak der...
huh...
dimanakah....??

n harini.... setelah seminggu...
i nekad nak angkat tilam n pelapik katil...




nak tau kat mana i jumpa cinicin i...?
























betul2 kat celah 2 kayu...
kalau takat intai2 kat bawah katil...konpem tak nmpk...
Alhamdullillah....dah jumpa...
janji! lepas ni..i jaga baek2...
tak nak bg hilang dah...

Monday, March 15, 2010

gaya Yang berhormat

Salam dan Hallo...

Alhamdullillah...
liya dah makin besar...

dan semakin menunjukkan apa dia nak jadi bila besau nnt...

sentiasa memikirkan apa yg terbaek utk rakyat sekeliling sambil/sampai tertido...

masa makan juga harus dikongsi bersama rakyat...
sambil pikir..sambil makan...sambil tgk laptop mama utk pastikan...tanam2an... perniagaan... dan butik2 berjalan lancar...

berehat sambil selang kaki sket.. nampaknya semua tanam2an, kedai2 makan dan butik2 under control...

berkhidmat dengan senyuman manis di bibir sentiasa...
dont be hesitate to contact me if u have any question...


tp i, selaku mama liya nak habaq siap2...kalau tanya liya skg... kena tunggu la smp dia buleh cakap br dia jawab....

hehheheee...liya...liya... :D
eh.
mama....mama...

Sunday, March 14, 2010

Pets

Salam dan Hallo...

td,bukak fesbuk...
tertengok gambar one of my fren...
dia owner kedai binatang..

i bukan minat sgt2 nak jaga binantang..
tp dalam tak minat tu..kalau dibagi sekor binatang kat i, MUNGKIN i buleh jaga dengan baik..
kat rumah bonda ada kucing ngan ikan..
owh...ayam pon ada..
dulu..burung pon ada.... hamster pon ada... angsa pon ada... itik..? owh..i rasa itik tak der...
dari i kecik...ada byk aquarium kat rumah..
tp skg..rasanya dah tinggai 1 sj aquarium kat rumah...
tu pon dah makin diabaikan sbb tak der saper dah nak belek..
huhuuu..mmg dari dulu bonda sorang jer yg belek pon...
bonda mmg tak reti nak dok diam walaupon dah lama pencen..
haritu call bonda, bonda kata... harap2 liya tak turun perangai pemarah mcm i...
uh...i pemarah ker..??

ok...kembali pada tajuk entry..
masa i dok rumah sewa dulu...
rasa mcm nak beli binatang..
tp dok 'nak beli...'...'nak beli...'...
sampai abih belajar pon tak beli2 any pets..
dok jamu mata saja la kat kedai pet mid valley tuh..

masa kerja...dok sorang2 kat rumah teres 2 tengkat...
terasa diri perlukan teman..
ceeehh.. kalau tak sebab mak kucing tu masuk beranak kat dlm bilik stor..
tak der nyer i nak tlg jaga anak2 dia...
almari kat dlm stor tu mmg ada lubang kat belah belakang sbb anai2 buat party lunch...
lepas i cuci2 n letak ubat.. i mmg kosongkan bahagian berlubang tu..
lubang tu tak besar... ada kot sepanjang jari telunjuk i..
(jari telunjuk i comey ok...mmg kecik jer lubang tu..)
i mmg heran mcmn mak kucing yg mengandung 4 anak buleh masuk beranak kat dlm lemari tu melalui lubang yg kecik...
ooo...mungkin dia dah beranak kat tmpt lain..pastu bwk masuk dlm tu kot...
pendek citer.. i dok dgr bunyi anak kucing dari dlm stor..
cari2 tak jumpa...
nama pon stor kan.... telah2 la byk barang...
dlm 2,3 hari gak la...
bila jumpa...rupanya mak dia tak mai tgk pon anak2 dia..
dah kurus dah anak2 kucing tu...
naluri seorang ibu menular dalam hati i...
lantas....
taim2 tu jugak kuar beli sangkar....beli botol susu kucing...susu kucing...
natijahnya...habis 50 hengget utk 4 ekor anak kucing..
esoknya...sekor dah menghembuskan nafas terakhirnya..
i mmg bukak jer sangkar tu...dgn harapan mak dia mai cari blk...
dekat2 seminggu... i nmpk mak dia ada skali dlm sangkar tu..bg anak2 dia susu..
mungkin dia tak jumpa anak2 dia sbb dia lupa nombor rumah i...or... dia ada masalah ngan bapak budak2 tu..
tak per la..i tak nak campor bab tu...
lepas 2,3 hari... mak dia bawak lari 2 ekor...
tinggal la sekor ajer ngan i...
iaitu...
sebenarnya smp kesudah, i tak tau aboo tu jantan ke betina..
merata i bawak aboo..
i nak kuar makan ngan opismate pon i bawak...
ada 1time tu...i blk penang...driving...cuti apa ntah..
masa otw blk kl blk...jam pjg giler...
dekat 7jam dari penang ke klang...
last2 aboo mati kejung sbb letih sgt jd co-driver....

lepas pemergian aboo..
i rasa mcm nak beli ikan pulak..
cina kedai pet tu kata...'ikan mas susah mau jaga la amoi cantek..'
(sila highlight kat 'cantek' tu yer..)

i tgk bonda bela ikan mas rilek jer..
i beli jugak 2 ekor...romeo n juliet..
kalau kucing pon i taktau jantan betina nyer..
apatah lg ikan mas yg sama jer kegedikkannya di dalam air..
percaya jer la cina tu kata ikan tu sepasang...
nak pergi n blk kerja... i akan sembang ngan romeo-juliet..
lama gak depa hidup ngan i...ada kot lebih setengah tahun...
hipotesis yg i buat..i mmg buleh jaga ikan mas...

dekat2 i nak brenti kerja...
n i start kumpul brg2 i kat hall...
romeo n juliet maybe rasa sgt sedih smp salah sekor mati...
n i ofkos tak sanggup tgk sekor lg merana menduda/menjanda...
so...i bg kat jiran i...

itu jer cerita i nak citer..
kat sini (frankfurt)..
i tak pernah tgk kedai pets..
mungkin ada..tp i tak pernah tgk...
tak per la..
tunggu blk mesia la..

liya...kita bela ikan k... :)

Friday, March 12, 2010

oleh kerana saya banyak bercakap...

Salam dan Hallo...

sapa yg kenal i...mesti akan meng'konpem'kan i ni mmg byk cakap...
dulu.....i cakap banyak n laju....
oleh kerana byk benda nak cakap...n nak cakap laju...
kerap jugak 2,3perkataan ter'combine' jd satu...

perkataan 1 -  cerang
masa tu...kerja kat klang..
bos suruh bukak lampu di waktu siang...bg i, time tu tak yah bukak pon tak pa...lgpon,kat kawasan tu..ada i sorang saja...terbelit2 lidah i nak cakap...
'tak yah bukak lampu pon tak per bos...cerang jer kat sini..'
3,4 kali i terulang perkataan cerang tu coz nak cuba sebut terang or cerah...
last2 bos kata.. 'tak per la kalau tak nak bukak..'
n minggu depan tu...
'liza...kamu mmg tak suka buat kerja dalam cerang yer...?'
eyh...bos ni...mmg lidah dia terbelit jugak ker...dia perli i...??

perkataan 2 - lembat
sembang2 ngan tok i..
dia tanya bila kakak i nak sampai... masa tu i dok cerita pasal apa ntah...
so..tgh2 cerita tu..terus jer i smbg ayat tu tanpa titik or koma..
'depa sampai lembat sbb singgah tmpt lain dulu..'
tok buat muka heran...
yg i pulak..dok terkebil2 cuba nak sebut lambat n at the same time otak i dok register word 'lewat'...
yg kuar kat mulut asyik2..' lem...lem...lem...' aaiiisshhh....

perkataan 3 - pang
hahahhaaa...tak tahaaan nak gelak...
itulah natijahnya kalau panggey suami, papa...konon manja ler tuh..
byk kali dah terpanggil encik suami 'pang'...nasib baek la dia tak perasan...
tp i dah terbgtau dia...so maybe lepas ni dia akan lebih alert...
namun lenggok memanggil tu mesti la dgn muka konfiden...
pang pon pang la.... :))

perkataan 4 - sasramer
time ni kat masjid matrik...
nak citer kat member mcmn i buleh kenal ngan sorang minah ni...
gossip punya pasal...gabung 3 perkataan skali... 'sama satu asrama.' jd sasramer...
hamppesss...

itu jer perkataan yg maseh lekat dlm otak i..
ada byk lg sbnrnya...
tp dah nama pon tersasul..susah la nak ingat...
gelak2 time tu..pastu lupa..
kalau i ingat suma2...dah namanya i sengaja menyasul...huhuuhuu...


eh.menyasul...??

Thursday, March 11, 2010

bila papa jaga liya

Salam dan Hallo...

semalam ka kelmarin ntah...
jengok kat blog mommy baru, fiza..
baby Imtiyaz Faheem br seminggu...
kelakar tgk gmbr indra pakaikan mitten kat kaki baby..

tak elok la kalau kita gelakkan org kan..
tp kinda cute jugak...
hehheeeehheee...
eh.tergelak pulak.
sorry indra..

sooooooo...
ini tercerita dari i pulak...

kisah 1 @ liya 8weeks
time ni rasanya encik suami kengkonon nak kurangkan main game kat komputer.... so encik suami main game wii kat tv...
at least tak der la tenung monitor dekat sangat...
dah la seharian dok kat opis mengadap komputer kan...

tengokla betapa tabahnya liya dok terleleh kat riba papa...asalkan papa angkat...setel..
sesungguhnya liya mmg anak bapak..kalau papa buat mcmn pon..redho aje..
n hanya time nak tido je liya redho cari ketiak mama...hahhahaa...
masa ni papa main game bola..maybe liya dah tak kuasa nak layan.. dok la tenung muka papa... yg papa pulak...sket punya sreyes main...
part ni paling tak tahan...sumbat puting kat anak pon, mata tgk tv...
ishkk....nasib baek la puting tu besar..kalau kecik..logik2 jer sumbat dalam lubang idung...


kisah 2 @ liya 17weeks
oowh...nampaknya keazaman tak nak tgk citer korea dan nak kurangkan main game kat komputer..kekal hanya sementara...
nak wat mcmn....dah 7tahun dok buat rutin tu...
blk kerja..bukak jaket...on komputer dulu sblm buat benda lain...
encik suami mmg hantu citer korea....hari2 dia tgk citer korea n follow few drama dlm satu2 masa...
kalau sapa hantu korea jugak...sila layari... www.aznv.tv
time pregnant pon, mmg encik suami tgk citer korea.. n ada few citer, i pon follow..
naseb baek tak dapat anak muka macam pelakon korea..
kalau dapat, tak ker suspek salah amek anak...huhuuu...
kusyuk tau liya tgk citer korea... mata dia ikut je mana pelakon tu gerak... time ni tgk citer masak2 tajuk 'pasta'..tp sbnrnya...liya paling kerap baca paper ngan papa..tiap2 hari, kalau tak salah encik suami akan baca 7 newspapers..antaranya utusan, berita harian, soccernet, the times n benda2 yg seangkatan dgnnya..
like father like son...huhuu....tak ketinggalan...gajah biru yg mempunyai 2 kaki ituw...
ni mungkin scene tak penting...scene khadam@heroin kena buang sampah..
so liya amek kesempatan toleh tgk mama watpe... :)
masa ni i wat pe eyh....?
makan kot....

Wednesday, March 10, 2010

private

Salam dan Hallo...

bila tak der entry...i private...

aci tak..?

Sunday, March 7, 2010

saja2...

Salam dan Hallo...

liya dah makin berani buat aksi2 yg berjaya buat i gigit pipi dia...
kalau ada tak kena...
dia akan tutup mata rapat2...bukak mulut luas2...n jerit guna key E!
sapa tak tau bunyi key E mcmn....tgk citer 'rock'...
just liya tak bunyi eeyyy.....liya bunyi ghaaaaa....ghaaaa....
tp tu masa dia betoi2 tak dak idea nak smpkan message kat i yg dia lapar or dah terkincit even sikit...
hhuuuhuuu...
tak per la...budak baru nak besar...
kalau dia tak nangis langsung kang...i pulak yg nangis..
eh.macam kenal ayat tuh...

i blog walking td...
actually...blog clicking...
rata2 blogger skg letak wishlist kat sidebar...
patutkah i pon buat begitu...?
either memudahkan org nak bg hadiah kat i...
or...setakat buat pelepas syarat i mengidam ituh dan inih...

td...
i balut hadiah utk seorang kenalan yg br bersalin...
1st balut...
i tarik selotep...tup2 wrapper tu terkoyak sket..terus i koyak rabakkan..
huh..
encik suami kata..
'han nak buat elok dah tu...kena sabar sket jer lagi...'
amboi...kopipes nasihat naaammmpaaakkk...
tak per...tak per....
tup2 i tercatok kat depan laptop...
tgk youtube..mcmn nak wrap hadiah yg tak berkotak...
aisey...stended la..time cari mmg tak jumpa...
tabahkan hati sket...mula wrap blk..
teringat dulu... sgt suka n byk idea nak balut hadiah..
siap tlg balut hadiah utk org lain...
kan bonda...? kan..? kan...?

mungkin skg otak dah berkarat sket...

tak lama lg nak easter...
selain dari telur2 yg warna warni...
kat kedai2 n supermarket2 suma dah penuh ngan aksesori buat kuih n kek...
ishk...gatai tangan kiri la..
bukan tangan kiri i...tangan kiri encik suami...
hahahhaaa...

ouh...pengumuman....
i dah start jual pam medela...
kat jerman dah ada rega...
sila refer kat mygi --> http://malaysia-germany.com/

utk mereka2 yg di malaysia...
pon buleh order...
sila email utk sebarang pertanyaan...
blog still under construction.... :P

Friday, March 5, 2010

tag ~ 8th photo

Salam dan Hallo...

These are the rules:

1. Go to your photo files…Select the 8th photo folder.
2. Select the 8th photo in that folder.
3. Post that photo along with the story behind it.
4. Then challenge 8 blogging friends to do the same!


tajuk folder : '20090808 hönEy ße€ @ badminton'

insan di dalam photo : kak neny, nabiha n nabila.. 
-aktiviti sebenar adalah bermain badminton....ini adalah aktiviti stretching ajer..

tempat kejadian : Friezeit Oasis Sporthalle, Karlsbader Straße, Rüsselsheim
-siap paksa encik suami ejakan nama jalan..pastu google map...punya la nak menjawab tag...

tarikh : 08082009
-eyh...mcm kena pulak ngan tag 8-8 nih...hhahhaaa

insan yg tiada di dlm gmbr tapi sebenarnya ada di tempat kejadian : encik suami, abg zul, zul conti, azrul conti, azmi a.k.a. godi n apiz..ouh...dan.. i n liya dlm perut..
-ingat nak letak gmbr insan2 tersebut...tp nnt kang tak menepati kehendak tag pulak...so harap maaf...kalau dah taraf pelakon sampingan tuh...terpaksa la dok diam2 ajer...

saya menge'tag' : 8 worang yg bertuah...
1 kak neny...buktikan anda mmg suka ambek gmbr yg best2.
2 birasku...sila buat tag bila anda sudah tenteram berada di rumah sendiri.
3 catlina...sila pilih gmbr ikut syarat tag yer..saya tau anda mempunyai koleksi gambau yg cantek2..
4 kak ad...curik masa sket...buat tag... :)
5 mami...kannst du bitte.....?
6 kak ajzie...sila tayang sket gambar anda...
7 woody....sila tambah entry ko....
8 rubaizah... apo laie...layankan ajer tag ini....

aisey...dah lapan...ada lg nih org nak masuk list..tak per la..
sila la buat sapa nak buat...
dah buat tag ni.. bgtau kat komen k...nak jengah tgk... :)

Thursday, March 4, 2010

eyh2 saya ini....ishk..

Salam dan Hallo...

bercakap pasal minat..
i minat benda2 seni..
mungkin dapat tempias sket2 dari bonda yg pernah jadi cekgu pendidikan seni..
ataupon mungkin kena kenan seni2 sebab slalu tlg type soalan exam pendidikan seni...
well...i dulu amek bahasa arab...tak amek seni...
naseb baik la i tak tau amek rasuah..kalau tak..senang2 jer kawan2 n skandales2 i dapat soalan bocor...
tp pengsan la kalau seni pon u buleh fail kan...
mcm tak logik kalau fail melainkan u nak buat lukisan ala2 picaso...
pi letak kaler setempek kat tgh2 ketas lukisan...then anta...
haaaa...kalau mcm tu...kompem failed...

u'olz suma mesti dah tau i suka henna kan...
actually...i suka inai..
dapat pakai inai yg ujung jari tu pon...hati dah berbunga2 riang... :)
skg ni..up sket...pakai henna lukis2...
utk kepuasan diri sendiri jer..

since dok kat pantai (rumah sewa)..sikit2 i rasa i suka masak...
bila bonda pi rumah my sist kat UK, 4bulan...
i dok kat rumah ngan abah n adik lelaki (dia kata senang jaga dia...konon!)
time tuh..i praktikal...
beriya bgn pg2 masak nasik bagai...
tp tu...sebulan yg pertama la..
lg 3 bulan lepas tu...bawak blk makanan free dari kilang je..
hahhaaa...
n since jadi isteri encik suami nih...konpem la lagi rajin n buat2 rajin masak...
sebelum liya ada...paling suka..i buat cupcakes...
tp tak sempat nak deco2...
pernah suatu ketika...tengah mood rajin giler2 masak...
i buat record 60resepi berbeza dalam masa 2 bulan...kiranyer...almost everyday menu lain....
berterima kasih la pada myresipi dan blog2 masakan.. :)

hipotesisnya...
i rasa i lg sanggup habis duit beli barang2 n aksesori dapur dari beli baju2 n beg2 branded..

oohh liza.....kamu tipu yer...
td beli jacket sampai dua...
hahahhahaaa....
tp berbaloi2.... tak caya tanya kak neny ngan achik ngan encik suami...
tp kalau nak tanya encik suami... make sure i ada kat sebelah.. senang nak explain.. :P

masa pregnant ritu..
kengkononnyer nak start menjahit blk...
masa kat klang...dok kerjakan sewing machine kakak i...
ok la... dah buleh buat langsir utk rumah klang n pantai...
'eyh pantaians... ada lg ker langsir aku yg canggih ituw...huhuuuu'

everytime raya..bonda mmg jahitkan baju kurung utk kami adik beradik..
bila i dah besar sket dan buleh diharapkan utk tidak merosakkan fesyen baju kurung...
bonda potong2 kain...i cantum2 jd baju...jahit tepi...n jahit jd baju..
best2...

teringat lg masa kecik2...bonda belikan anak patung kertas yg sekepeng tuh..
so..i ngan maktam akan guna corak2 kat kertas lukisan anak2 murid bonda utk design baju anak patung kertas...suka...
masa tu mesti la terasa nak tulis cita2...'pereka fesyen'..
konooonnn.....!
bila dan besar sket...i mintak anak patung yg gemok sket...
time ni i jd sangat kagum ngan maktam...
dia jahitkan baju utk anak patung i guna kain2 perca...
cantum2...jd skirt..
cantum2...jd blouse...
skg...maktam betul2 jd full time tailor... :)
baju i time akad nikah...maktam yg jahit...suka... :D

n i pulak...skg...dah ada model anak gadis...
buleh la berangan nak sewing machine..

kalau kasi can berangan tu...stended!tak nak kalah...berangan yg hebat2 ajer...
hahhahaaa...


besides jahit2 baju tu..
i actually rindu nak buat crosstich...
masa lepas SPM...benda tu la i dok ngadap everyday..
i buat bunga kecik2...size kusyen kecik tu...
rasanya ada la kot lebih 20 set i buat... :)

hakikatnya...
suma benda pon i nak try..
cuma tak tau cukup tangan nak buat ke tak...
i rasa...once dah start...i akan focus...
tp...sementara nak start tu la...

eyh2 saya ini....ishk!