berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, February 26, 2010

ani berseri2 n suuiiiieeeett.....

Salam dan Hallo...

sapa ani..?
bukan nak cerita pasal ani pon..
nak cerita pasal anniversary... :)

tahun ni...kiranyer...dah 9 tahun encik suami dan i jd kekasih...
*blushing*
dia tetap besfren..
n ofkos...
tetap encik suami kesayangan daku...
*blushing* skali gi...
iyer...kami kawan dari darjah 4..
tapi bukan bercinta dari darjah 4 ok..

utk anniversary kawen, encik suami decide utk beli benda yg kami dua org buleh guna..
br 2 kali...

1st...beli wii...
last2 encik suami yg pulun main sorang...
tak salah kan dia la..i yg tak brapa nak berkecimpung dlm game2 nih..
br try main boling 4,5x ...dah tau mcmn nak bg strike..
tu br TRY....belum betul2 main lagi...

2nd anniversary kawen...
takder hadiah..sbb ada liya...
berbaloi2... :D
special present ever...!!

tp dok kenen jugak encik suami beli dslr...
namun....
















abaikan.


cerita pasal hadiah anniversary couple kami pulak...
kami slalu beli benda pair.. suka..! :)


tahun 2002..
kasut leather brand puma..
bukan pair pon sbnrnya...
tp ala2 sama..
encik suami beli dulu..
pastu...
i kuar ngan pantaians (hosmet masa kat UM)...jumpa kasut yg ala2 sama..
berdesup i beli... 1st time beli kasut branded n rega 100 lebih...
menggeletar jer time nak bayar...
tp ternyata....i pakai kasut tu smp tapak dia hancur...
sedap gilerrrsss....

penat dah cari kat google nak tunjuk gmbr yg sama..
maybe itu design di masa terlampau lampau...
lebih kurang mcm ni la kasut kami..
tp stripe straight2 jer..tak der silang2 mcm tu...n leather warna brown..


tahun 2003
before encik suami fly...encik suami bg jam pair.. :)

kesahnyer...
jam i hilang masa nak pi kenduri che pah tahun 2007...
tak tau hilang kat mana...buleh tak sedar...smp kat kenduri, nak tgk jam...br perasan tak der...
blk rumah... siap pi blk kat stesen minyak, tanya ada nmpk jam i tak...
i rasa..kalau ada pon...konpem2 org pam minyak tuh dah plan nak pi gadai kat kedai pajak mana...
eyh..tak elok berburuk sangka... Astaghfirullahalazeem...
pastu...masa besday tahun 2007 tu... encik suami belikan jam exactly the same utk i... terharu..
rasa nak peluk2 cina kedai tu sbb still ada design jam tuh...

amboi...yg encik suami tlg beli tak der pulak nak peluk...hahhaha...
aiipp!! time tu tak kawen lg...

neexxxttt!
tahun 2004.

sepasang wallet n purse...
sangat suka purse nih..
yg i punya ada kat mesia..yg dlm gmbr, encik suami punya...
purse i..design yg sama tp panjang...eyh...lebar....
ada kesah gak pasal purse tuh..

(citer panas kena guna 'aku')
pada suatu hari, tahun 2007..
lokasinya di opis kat klang...
ada la 3 org india yg kureng berakal dtg kat opis aku.. mintak sedekah..
sorang bapak n 2 anak dgn gaya pemintak sedekah...
mula2 aku kata...ok..tunggu 5minit..
aku nak pi beli makanan sbb dia kata dah lama tak makan......
dia kata..'tak mau kak...kak bg seringgit pon cukup...aku nak beli roti canai kat bawah..'
so..aku bg singgit..
pastu..yg kecik tu sebok buat isyarat2 konon2 bless aku la...
bapak dia kata...anak dia bisu...
dia nak bg something kat aku.. konon2 tanda thanks la..
dia suruh aku pusing mengadap anak dia yg bisu tu..
aku mcm bengong 5minit...ikut ja isyarat budak bisu tu...
rupa2nya dia nak bg number ekor...
last2...depa yg menang loteri sbb amek purse aku...dan didalamnya terkandung rm150, fresh lg dari ATM...

bodoooo laa...

aku terus bgtau boss yg aku dah kena rompak...
rompak ker...? bukan aku yg bagi...??
hahahhahaa...
gelakkan diri sendiri..
bos yg baek hati itu pon mula memberi tazkirah sbb aku ni berhati mulia sangat...
esoknya...boss bg rm150 utk aku belanja...
dia kata kesian kat aku...
tak tau nak senyum ka nangis... :P

tamat citer.
eh.belum...
disebabkan purse n kad2 i suma hilang..
i mintak cuti nak blk penang...
kebetulan encik suami yg time tu berstatuskan boifren i, blk mesia...

suddenly family decide nak tunangkan kami...
jeng3...
episod baru pulak...
blk klang senin tu..berstatuskan tunangan orang...hihiiii...

lepas 2 bulan...
purse i jumpa blk..
india tu pi buang kat glenmarie..
waah..wah..wah..ko kata ko tak makan...
ko curi purse kat klang...smp ke glenmarie ko buang..larat pulaakkk...??
kebetulan, org yg jumpa purse tu kerja kat company anta2 barang...
hah..tak ke tekejut bonda i tetiba lori besar parking depan rumah..
ingatkan saper la nak anta keta ke sebijik kan...
tup2..driver lori hulur purse i...
suma lengkap...
kad2...gambar encik suami turut selamat (macam la india tu hingin...)
duit ofkos la tak der...
smp duit 1sen pon dia amek...
tak per la..pusing2 lu masuk neraka jugak...
the end.

tahun 2005..
i tak tau kenapa tak dak hadiah pair...
mungkin simpan duit nak kawen..hahhaaa..

tahun selepas itu...2006
baju pair..
i beli kat PDI... excited tgk baju pair2..
kalau tak salah...i beli baju ni masa dekat2 nak praktikal kot...
tgk ada byk choice tapi..kekandaku itu...kalau tak belang..kotak2 ler taste nyer..
terus terang jer la i cakap...
skg i dah tak muat pakai baju tu..

tahun 2007...
bertunang dan kawen... :D
duit gaji kerja 11 bulan...simpan punya simpan... cukup utk beli cincin seketoi utk encik suami..
tu pon dah berpeluh...hahahhaa....

terukir di dalam nyer...
'ONE AND ONLY - RAZIF'  kat cincin i...
'ONE AND ONLY - LIZA'  kat cincin encik suami...

selain cincin, untuk hantaran...kami beli jam pair lg... :P
kira tercover la tahun 2005 nyer...huhuuu...

(amek dari album kawen)

tahun 2008 pon menjelma..
by april, i fly ke jerman...
october...encik suami bawak terbang ke kota chenta utk honeymoon...
ceewaaahh....
bersempena anniversary...kami beli ini..
dan ini...
beli dari disneyland paris..

yg mug tu...dok guna kat rumah...
yg cawan separuh tu..simpan wat kenang2an...

tahun lepas..2009..sebuk ngan mengandung n bersalin...
liya lahir 24 oct, sama tarikh ngan kami fly pi paris...
tapi....sabtu lepas jumpa jugak benda menarik tertarek... :)

hheheee...baju yg ala2 pair...
sukaaa....!

lepas ni nak apa pulak...?

nota kaki :
dok aim cadar pair kat ROOM,mid valley dari 5,6 tahun lepas...
tapi kat bantal dia...satu 'ADAM'... satu 'EVE'...mmmm

Thursday, February 25, 2010

at last...

Salam dan Hallo...

rupanya dah 4 bulan cahya ada anak...
huh...
mcm tak percaya...
before this tak terasa sangat sbb liya sgt well-behaved..
harini...
start 2,3 hari lepas....
liya dah makin panjang n byk akal...
tak nak tido..
sbb byk benda dia nak sembang ngan i...
oleh kerana byk benda nak sembang... time siang.. dia akan minum susu main2...
akibatnya...i rasa susu dah makin kurang sbb dah 2,3 hari breast tak bengkak...
tak kesah la tak bengkak asalkan ada susu...
tapi..i rasa liya tak kenyang... sbb slalunya dia isap susu lama...
skg...smbl2 menyusu pon dok sebok nak sembang la... nak senyum la...
meleleh ja susu tu kat pipi...
liya tido bila dah betoi2 mata tu tak larat bukak...
kelmarin...
nangih smp tertido..
tak tau nak buat apa dah..

compare to baby yg mmg suka nangis..
liya kira ok lg.. still ada benda yg i buleh buat utk bg dia diam...
dan pastinya....kena angkat dia...
hurm...
sebelum ni...kalau ngan i...liya mmg tak kesah...
main smbl baring pon buleh..tak der hal..
ngan papa saja dia suka merengek2 soh angkat...
since 3 hari lepas...
waaahhh...dah tak makan saman...
kalau dah mai angin kus2 dia...
liya nangis kuat2...tutup mata...bukak mulut luas2...
pipi tetap maintain..seketoi kiri..seketoi kanan...
i akan cakap...'its ok liya..liya tak sakit pon...liya tido k...time tido skg...'
konon2 nak feel mcm dlm buku WTE 1st year la....
hhaahahahaaaaampeesss...tak jalan!

skg...i dah betul2 kena ketatkan jadual liya..
kalau tak...jawabnya...
i tak leh masak..
tak leh mandi..
dan paling takut...
tak sempat berak...
ouh.

masa hebamme mai ritu...dia suruh beli toys utk liya.. sbb yg ada skg sumanya besar utk liya...
so...i rajinkan diri baca WTE utk tau apa toys yg sesuai utk liya...
  • rattles
  • stuffed animals
  • mobiles
  • soft blocks
  • balls
  • Stacking Rings and Nesting Cups
  • books
  • mirrors
  • Bath Toys
satu yg bagus pasai kedai2 kat jerman nih..
i mean..kalau salegirl dia pon jerman la..
depa akan berterus terang..
kalau benda tu tak elok...depa akan cakap tak elok..
even depa jual benda tu..tak semestinya depa nak promote jugak2 barang tu..
(kenyataan nih tak der kena mengena ngan entry...saja selingan...)

i pon carik mainan liya kat amazon ngan ebay..
n jumpa nih...
  

ok...benda di dalamnya...sangat variety..dan saya syorkan mak2 lain beli...kualiti sangat ok..tip top..!

1.ABC shaker n teether - gambar2 besar n kaler cantek..mama suka..
2.colors cloth book - buku kain... kaler2 simple n menarik tertarek...
3.baby animals touch n feel book - ada contoh bulu2 binantang.. liya suka walaupun geli2..
4.bathtime bath book - buleh bawak mandi sbb buat dari plastik..gmbr besar n kaler cantek..
5.first words board book - benda2 simple yg baby tgk hari2...
6.123 flash card - gambar2 clear...warna pon cantek...

takat ni...liya suka belajar..
buleh baca suma2 buku skali harung... :)
dan i pon gembira...berbaloi i beli...

encik suami pon sama naik survey toys kat liya..
siap lari2 dari ofis pi kedai toys..

:)
first tu gajah yg berbunyi mcm itik...hahahhaaa... (mungkin sbb tu dia dicipta tanpa 4 kaki...)
yg pink2 tu...seekor lamb... itu music mobile... toys kegemaran liya.. time mood nak sembang... sepjg mobile tu berbunyi...selama tu la liya dok  aaaaiiii....aaiii....blluu...blaa....aaaaaiii....
yg bolat ada muka rabbit tu...rattles..
tak dilupakan..masa outing kat Mainz ritu.. papa beli rubber duck utk liya..kat rumah dah ada.. dpt free masa kat spital...tp yg tu keras...encik suami beli baru utk liya...1€..
bukan gmbr sbnr..hehheee...

kalau nak ikut dlm list kat atas tu.. 'balls' ngan 'Stacking Rings and Nesting Cups' jer liya tak dak lagi..
soft block... liya suka yg uncle azrul bg..
walaupun sama besar ngan kepala liya... namun tetap menjadi po-ja-an hatinyer... :))
byk dah toys liya sebenarnya...
nak tunjuk kat sini...tak larat...
apa pon...thanks utk kengkawan yg bg hadiah yg cantek2 utk liya..
mama tompang gumbira...
Insya Allah...next-next-next entry i cerita pasal toys lain pulak... :)

last but not least..
terimalah kiss dari liya raihany bersempena 4bulan... :D

Friday, February 19, 2010

again..mencari kerja di waktu tak der kerja...

Salam dan Hallo...

:)
sapa kata bila ada anak kecik tak der masa utk diri sendiri...

eyh.
i yg kata ritu kan... :))

memandangkan i nak bukak e-shop i....
so...skg i dok susun...update...downdate...upload...download segala segi utk e-shop i yg sebenarnya tak der gah mana pon... :P

skg ni...mai mood nak design2 pulak...
dok asyik design layout blog jer..
sanggup tak bukak facebook...
dok langut tenung photoshop jer...

oleh yg demikian...
buat julong2 kalinyer..
i nak join contest..
laalallaa...lalalaa...

adios amigos...

Thursday, February 18, 2010

timing BF..

Salam dan Hallo...

Guidelines associate with breast milk during pumping down, conserving and feeding


First and foremost is important information: mother’s breast is not a container that will be emptied and then continue empty for a long time! 

Even during the breast feed or pump down, hormone prolactin(responsible for milk production) increases in mom’s body and develops the next production. When the breast is emptied, the mother will have a new milk production reflex in every 2 minutes. That means; 1 hour after the emptying, the mother will gain back 35% of total milk volume. After 2 hours it will be 70% volume and after 3-4 hours 100% milk volume will be reproduced. That’s why a baby can drink from the breast in every 3-4 hours.


In other words, frequent breast feeding (often 6 times in 24 hours) enhance milk reproduction. In the contrary, rarely emptying the breast (less than 6 times in 24 hours) has a negative effect to the milk reproduction and can lead to the reduction of the reproduction.

thanks to mr husband for being a very good translator...
and i will happily explain it in malay...
like always la kan...
maklumla...i anak che hassan..bukan anak mat salleh...

Alhamdullillah...liya dah 4bulan skg...dan masih fully BF..
cahya masih amalkan minum jus n tea seperti yg i cerita dlm entry doolu..

Since liya lahir..
eh...masa liya umur 3 hari br ada susu...
so..
since umur liya 3 hari..
i buat jadual susu utk liya...
start BF at 6am...last at 12am..
between that time..i akan BF liya every 3hours...
so..kiranya kul 9am, kul 12pm, kul 3pm, kul 6pm n kul 9pm...
kalau siang dia tido time BF, i akan kejutkan..
tp kalau lepas pada kul 9 mlm...dia tido..i akan biar dia tido dan tunggu dia jaga sendiri...

lg satu...i'll make sure dia akan hisap both side..
kalau ikut hebamme...dia suruh kiri 15minit...kanan 15minit...
i tak buat mcm tu...
katakan kul 9am tu i bg kanan..
kul 12pm tu..i akan bg kiri...
tukar2...
tp make sure susu byk la...
kalau rasa susu sket...i akan bg both side...

hurm...
2minggu yg pertama...kena tabah sket dgr baby nangis...
liya jaga jugak waktu mlm...
tp i tepuk2..n bg dia dummy (puting)..
lama2 dia ikut jadual i....
kalau siang pon...dia akan merengek time2 menyusu saja..
kagum :)

jadual dia mula lari bila dia demam masa masuk 3 bulan...
dia selsema...n batuk...
bila hingus dok meleleh...liya tak selesa nak menyusu..
time tu...mmg dia kerap jaga n menyusu malam..

skg...
liya still follow jadual waktu siang...
n last susu dia biasanya kul 9pm...
lepas tu dia akan tido...
between kul 9pm tu smp pg... dia akan jaga sekali or dua kali..

posisi waktu menyusu ialah baring mengiring...
jarang i bg liya menyusu sambil i duduk...
i rasa liya selesa mengiring jugak...
awal2 dulu..dia slalu tido telentang...then telengkan kepala dia utk menyusu...
skg tak dah...
i akan lapik kepala dia ngan bantal...then bg dia mengiring...
n liya akan hook tangan dia either kat baju i or bra i...
hihihiiii.....
takpon...dia akan jd macam anak kucing..smbl menyusu...smbl gawang2 tgn kat badan i..

plg penting...
make sure baby hisap cara betul...
kalau tak betul...breast saket..pinggang saket...badan pon saket..


next time...i akan bg info mcmn nak pam cara yg betoi...

**i nak juai pam medela nih....
tunggu pembukaan kedai i yer...

Wednesday, February 17, 2010

Mimpi

Salam dan Hallo...

org tua kata...
kalau nak tido..jgn lupa basuh kaki...
kat sini 24jam berstokin...
so....utk i...aktiviti membasuh kaki hanya ketika mandi...
n skg...senow menyelubungi bumi rüsselsheim lg...
maka dengan itu...i terpaksa jarangkan mandi... :))

lately...
i mean..since habih pantang...
i kerap mimpi pelik2...
bukan la mimpi yg hantu2 tuh...
ada yg kategori lawak pon ada...
tp ...agak kerap..
ada few yg i buleh ingat lepas terjaga...

mimpi 1
i camping kat batas sawah...
bayangkan sebesar2 padang dok ada...i n the geng camping kat batas sawah...
i tak ingatla mcmn keadaan nak pacak khemah..
tp i mcm dok teringat2...bukak jer pintu khemah...terus nmpk orang2 halau burung tu depan khemah i...
sapa kenai pak moktaq, angkat tangan tinggi2..
kalau tak kenai...tak per la..
malas nak cerita kisah jiwa kacau...hahahaa...
dlm mimpi ni...pak moktaq ada...
i tak ingat apa watak dia..hahhaaaa..
yg pasti.....NGERI bila ada dia!

mimpi 2
i drive keta BMW...
i nak pi mana ntah...drive laju2...
tp BMW i tak leh break..
time2 tak leh break la nak ada org menari tgh jalan la...
org nak kena rogol kat tepi jalan la...
budak2 nak lintas jalan la...
hish....keta gue tak leh break nih....mcmn nak tulong..
aiyak...
last2...smp rumah sapa ntah..buleh pulak parking cantek jer kat porch org tu...

mimpi 3
mimpi kali lain pulak...bawak 4 wheel drive...
bawak laju2..sbb konon bawak keta gabak...takkan nak drive slow2 kan...
tp serius letih...last2 tersadai kat celah pokok kelapa sawit...
sedar2 jer terus rasa saket2 satu badan...
melelong jer kuar bilik cari encik suami...hahahahaa...

mimpi 3
i ngan encik suami pi bercuti ala2 kampung...
skali ada rumah cantek nak jual...
rumah corner lot...
mmg cantek rumah tu...owner dia dah edit2 dah..
so sementara bercuti..owner rumah tu offer kami duduk rumah yg dia nak jual tu..
amek feel la katanya...
masa nak masuk tu...org2 kampung tu suma tgk kami semacam jer...
eh.sat.
tak ingat pulak apa jd lepas tu..
yg i ingat...
rupa2nya sebelah rumah tu...yg kat kawasan lapang corner lot tuh...ada mayat kena tanam...
patut la hiasan2 dlm rumah tu pelik2...
dah tak ingat dah apa jd..

mimpi 4
oh.ada skali tu...i mimpi hantu..
i tak suka ok mimpi tuh..
tp buleh teringat pulak..
sesusah2 encik suami tu nak terjaga tgh malam...
buleh pulak dia terjaga mententeramkan i mlm tu..
i tak brapa ingat detail...
tp i dok dlm rumah kayu ngan sapa ntah...
pastu dgr org jerit2 kat luar..
i bukak pintu...terus ada sorang pompuan jerit n lari rempuh i...
pastu..ada benda masuk badan i...
sakit...
time tu...i dah mengucap..berzikir segala..
n time tu i sedar...encik suami kejutkan i smbl peluk..
badan i rasa keras...n pelan2 rasa lega...
huh.
i tak suka ok mimpi2 yg diklasifikasikan 18PL nih... :((

mimpi 5
ni mimpi malam semalam...
tak tau pasaipa tup2 mimpi pi kursus kawen...
hahhaaa...
yg peliknya kursus tu buat kat gereja...
encik suami tak dak..
yg satu group ngan i..kalau tak salah ada tokyie (kawan i masa kat kl..)
i tak ingat sebenarnya..
tp org tu badan bulat2...kuat gaduh ngan i...
hahahhaa...mesti tokyie tensen kalau dia tau i labelkan dia seperti di atas...
kursus tu mmg kursus kawen...tp tak ingat kursus cara agama mana...
kena diskas2 la...kena bentang2 perbincangan segala segi...
dah la i sorang yg pakai tudung...
pastu suma pon mcm respek kat i la..
sebab i dah kawen dan berbahgia...
eh.kalau i dah kawen...kenapa i kena pi kursus kawen..??
tetiba terpikir.

Saturday, February 13, 2010

Dia..

Salam dan Hallo...

saya tgh rindukan seseorang..
betul....
seseorang itu..yg saya tak yakin samada dia maseh sayang saya atau tidak...
tp saya..? iya...saya sayang dia...dan akan sayang dia sampai bila2 mcm dulu2...

saya rasa bersalah kerana hukum dia sbb kesalahan org lain...
tapi saya tak sangka dia akan memilih org itu lebih dari kasih sayang saya...
mungkin bg dia..kasih sayang saya tak setara dgn kaseh dari org itu...
hurm...
saya mengeluh 47x pon....perasaan dia pada org itu tetap sama...
saya bukan org yg suka putuskan hubungan baek org lain..
tp sebab dia...org istimewa di hati saya...
saya jd ralat...
saya jadi kecewa dengan keputusan dia...

saya rindu dia...
saya nak sentuh dia macam saya selalu buat dulu...
pernah satu masa..dia iyakan pendapat saya tentang org itu..
tp sekelip mata pula...
dia terima org itu sepenuh hati...
ouh..waktu itu...saya mungkin jadi org yg paling berkecil hati tapi dia macam tak kisah..
saya nak dia tahu yg saya masih mengharapkan dia menjadi dirinya yang dulu tanpa org itu...
susah benar saya nak jelaskan kenapa saya kurang merestui hubungan mereka...
pada sesiapa yg mengenali org itu..mungkin akan memihak pada saya..
tp tidak pada dia yg dah dikaburi ngan kaseh sayang dan janji manis...

saya mahu dia bahagia seperti saya...
tp saya doakan dia bahagia bukan dengan org itu..
jahatkah saya bila mendoakan begitu...?
bagaimana kalau setelah sekian lama...baru dia menyedari yg saya benar...?
tp...bagaimana kalau saya salah...?
ouh Tuhan...Engkau tahu yg terbaik...
lindungi dia ya Tuhan...
saya terlalu sayangkan dia..
malah seperti saya menyayangi adik beradik saya sendiri...
walaupun watak saya bersahaja... tp dia patut sedar yg saya tak berpura2 sayang pada dia...

airmata saya hanya gugur pada org istimewa seperti dia..
dan bila saya teringat pada dia..
saya pasti akan berdoa agar dia selamat dan bahagia...
saya masih rasa bersalah kerana jauhkan diri dari dia..
mungkin tak dia masih mengharapkan pendapat saya...?
mungkin tak dia rindukan saya...?
mungkin tak dia perlukan saya dalam hidup dia...?
kalau org lain tanya saya..saya akan jawab ya utk semua soalan tu...
dlm hati kecil saya, saya harap dia bg jawapan yg sama...

kita tak boleh kawal hati org...yg kita mampu ialah,jaga hati kita sendiri..
dan...
hati saya kata, saya sayang dia...dan masih sayang dia walaupun dia ada org itu...
sekali lagi...saya minta maaf kerana menghukum dia atas kesalahan org lain...
mungkin Tuhan cuba nak tunjuk sesuatu pada kita...
mungkin Tuhan nak kita berfikir...
mungkin Tuhan mahu kita lebih menghargai....

to my pengapit pengantin kesygan...

Friday, February 12, 2010

fakta ke 9 dan 10

sambungan...huhuuu...

fakta 9
i dah tak keruan nih....
D3000 kat jerman lg murah dari mesia..
mcmn nih...?
ayayaaaaiii.....

fakta 10
aritu kan i kata i nak buat projek mega...
ahha....tak lama lg dah...
tp ni utk org mesia la...
i ada barang mau jual...
lalallaaaallaaa....lalaallaaa...
nnt kan kemunculannya...
tp mcmn nak ada traffic jam nih...
perlu rajin2 blog hoopingkah...?
atau perlu rajin2 masuk contestkah...?

Random berfakta benar

Salam dan Hallo...

betoi la org kata, bila ada anak kecik... abih suma kerja lain jd bertangguh... dok kena ngadap dier jer...

tapi!
fesbuk buleh maintain pulak.. hampess jer mama liya :P

tak der la...liya budak baik..
time makan...dia makan...time tido dia tido...
sooooo clever..!

actually...entry ni dah tulis dekat seminggu yg lalu...
hari2 dok hapdet n edit...

fakta 1
hari ahad, hebamme datang utk kesekian kalinya...
kali ni dia datang ngan gaya lain..
we'all mmg tau dia potong rambut...sbb haritu dia tak jawab call encik suami sbb tgh potong rambut...
pastu...dia datang kali ni bukan ngan baju belang2..
slalunya..belang putih -merah...belang hitam-putih-kelabu... tak pon...belang2 ijau..
tambah pelik...dia pakai rantai silver labuh smp paras perut...

in a good mood kah...?

hari kamis, tetiba ada org klingen kat bwh...rupa²nya hebamme dtg mintak sain utk claim kat insuran...
kalini dia mai mcm hari ahad haritu...makin berseri2 pulak i tgk...
apakah rahsianya...?

fakta 2
dari lepas cucuk ritu smp la ahad...
liya sehat walafiat... syukur...
tp tetiba petang ahad, suhu dia naik sket...
tak la panas sgt...
tp nmpk dia tak ceria..
so i check suhu...
ha ah....panas sket... tp stended la liya...dok sengih jer...

mmg penyejuk hati mama ngan papa...
skg liya dah sehat dah..
dah buleh gelak kekek2...


fakta 3
minggu lepas i batuk n nyaris2 nak demam...
kesian liya...tak leh nak peluk2 n dok kat ketiak mama mcm slalu...
skg dah sehat dah...
liya dah buleh ngendeng2 kat mama dah...

nak tido...nak tido ngan mama...nak mama peluk...nak bau badan mama..
carik papa bila utk aktiviti riadah sj..
n also waktu nak zikir2 ngan liya.. mesti papa berzanji smp org kat rumah sebelah pon dengar...
tp mama suka...
mmg tu la yg i bekenan kat encik suami...
bak kata suraya-sazli...'seksi tapi beriman...'

fakta 4
achik selalu kata liya 'otak karey'...
mmg pon... hehhee...
dah makin besar...makin byk akal..
stended la kan... kalau liya dok 1 tahap jer...i pulak yg histeria nnt...
eh.tak der la smp histeria...
i syukur, Tuhan bg i anak yg baik n sempurna mcm liya...
Alhamdullillah...
i syukur, Tuhan bg i suami yg buleh jadi besfren i dari dulu smp skg... n harap2 smp akhir hayat i...
tp smlm, teringat soalan yg kak atie tanya abg ijat...
'abg..kalau han mati esok, abg jgn kawen lg tau...tunggu liya besar dulu k...'
'mama kena ada la...mana buleh mama tak dak...'
ok la..tak mau sambung dah...
tp airmata meleleh jugak..
eh.emo terlebey sudaaa....

fakta 5
masa hebamme datang ritu, dia kata dia nak buat terapi..
kot2 la parents; especially ada 1st baby...akan ada problem between depa dorang...
Alhamdullillah...takat ni encik suami sgt byk giler tolong i...
dah SGT BYK...ada GILER lg...
mksdnya mmg byk sgt2 la...huhuu...

hebamme amek kertas tutup sebelah muka dan telek2 sket...
tak tau la buleh percaya ka tak...
keputusannya...
encik suami : hide feelings...
cahya : tak cukup kaseh sayang..
huh?? tak cukup kaseh sayang dari sapa...?
ah-ha...! tetiba rasa nak tuding jari kat abah... :P

fakta 6
skg snow n suhu pon negatif blk....angin pon kuat...
semalam achik ngan cik dee datang...
meredah angin n snow utk tgk liya..
ternyata berbaloi...
pandai anak mama amek hati tok chik ngan tok dee dia...
beriya dia sengeh..sembang...terkodek2...
tak ketinggalan buat aksi2 manja dok merengek soh tok dee main ngan dia...
time nak blk...siap dok senget2 badan nak intai tok chik ngan tok dee dia pakai kasut...

at last...dpt gak amek video dia gelak... :)
berbelas kali ulang...gerammm....
nmpknya nak kena kuarkan album 'liya 4 bulan' kat fesbuk awal sket..
tak sabar nak bg family tgk liya berpusing n gelak...

laaayyaaannn...



fakta 7
haritu i kata i nak lukis henna kan...?
haah...mmg i lukis pon... :P
tak der kerja kul doblas dok melukis henna..

tp stended la...mesti lukis sebelah ajer...belah kiri...
lupa pulak bidan nak dtg esoknyer tuh...
last2, bidan pon soh lukis henna kat dia time bday dia bulan 4 nnt...
nak charge ke tak...hahhahahaa...gila mata wang!

fakta 8
i dah buat milestone liya dari sebulan...
dok tersengih2 i sorang2...
mcm dok type surat chenta pulak... :P

fakta 9
aisey...nak kena cukupkan 10 fakta ker...
ni bukan tag...dah la..
abis.

Saturday, February 6, 2010

kerja yg hobi...

Salam dan Hallo...

dulu...zaman² dah tak muda sgt(dekat² nak kawen)... i kerja sat as graphic designer...
eyh... web designer..
PA sebenarnya...hahahaa...
multipurpose... dalam erti kata cuci toilet dan kemas dapur pon..muka yg sama...

eyh.
bukan tu yg i nak cerita...

i minat design...
i amek multimedia,IT kat UM dulu...
kalau tengok result.. subject2 design..wah...cemerlang la jugak...
subject2 coding...hampes...
siap ada yg repeat 3x...hahhaa...
mintak² mr ang tang fong tak baca blog nih...
kalau tak...mesti dia frust..
tp sir, tiap kali i kena repeat...i bukan fail... markah i atas pagar..
bak kata senior2 yg sama2 repeat paper... 'tak der rezeki nak pass lg..'
masa buat final projek..i buat ngan kipaq (kak+ipaq=kakipaq)
dia buat coding...i buat design...
sanggup bersengkang mata dok belek button satu2...

eyh.
bukan tu yg nak cerita..

i nak cerita nih...
smlm...setelah 3hari i dok godey photoshop dan HTML blogger...
maka terhasillah....
ini...

tak la cun...
tp i puas hati sbb i buat sendiri skin utk blog yg ke...
hurm..5 kot..
hahahaa....
ada projek mega i nak buat nih... :P

dengan itu...haruslah dimulakan ngan semangat yg gitu walaupun sebenarnya projek mega i tuh tak der kena mengena ngan skin tu di'dolod' or di'design' sendiri...

hurm...lama tak pakai henna...
nak pakai la...
bye.

Thursday, February 4, 2010

sambungan U4

Salam dan Hallo...

Alhamdullillah....

i pulak yg nebes lelebey...
liya maintain jer... dok sengih2 mcm biasa..

dari smlm smp rini.. i nak tidokan dia..siap dodoi atas riba..
jarang sangat dodoi liya atas riba before this..
syukur la dia tak meragam..tak demam...tak cranky even sket...
liya mcm biasa saja...

tapi mungkin liya dah rasa best sbb mama yg jarang dukung ni tetiba berbaik hati nak kelek dia...
bila letak..dia buat la muka sedih..
letak jer tangan bawak ketiak..dia kepit kuat2...pastu lonjak badan..
waaa...dah pandai eyh...?
sapa ajar...

terus mama tunjuk kat papa..

ni la drumstick yg telah ditucuk semalam...

kagum ngan liya...kuat semangat..

papa liya dok pesan...
'liya...kalau liya sakit..liya nangis tau...papa ngan mama tak marah...papa tau liya sakit kena cucuk...'
liya watper..? sengih...meleleh jer air liur smbl muka muka manja kat kitorg...

suma pelik kan naper banyak sgt kena cucuk..
i ni lg la pelik...tmbh2 nak kena cucuk kat drumstick debab anak dara i ituw..
kak ayu...betoi ke kak piyah kena 2 cucuk jer..?
kitorg kena tipu ke apa nih...ishk..
tak puas hati..
ni international certificates of vaccination liya...

skg,kat mesia ada ke menda nih...?
harap2 ada la...

masa cahya ngandung ritu, doktor check dlm darah i tak der rubella...
so depa nak cucuk lg skali..
beriya i bgtau depa..suma budak pmpn kat mesia mmg kena cucuk rubella..
memandangkan i dah detect pregnant..tak jd la nak cucuk time tu..
tapi, doktor kata bawak surat bukti i dah cucuk... if not, i kena cucuk lg skali...
kebetulan blk mesia bulan 5 tahun lepas, i pon carik la surat rubella tu..
apa yg i jumpa...?

kad besar warna ijau (yg dah nak bertukar jd warna kuning)...
pastu ada kertas kecik yg difotostat di'stapler' kat ujung kad tu......
itula surat yg menunjukkan i dah cucuk rubella tahun 1991...
kertas tu pon dah mcm surat wasiat yg diselit bawah tilam 20 tahun yg lampau...

i telan air liur...
simpan blk file tu...
terima jer la hakikat kena cucuk lg skali....huhuuu....
takkan nak bawak kertas wasiat tu blk jerman...?

ni liya punya list of vaccine kalini
1.tetanus
2.diphtheria
3.pertussis
4.haemophilus influenzae b (Hib)
5.hepatitis B (liya tak amek, tp nnt kena amek gak)
6.poliomyelitis
7.prevenar (i tak sure ni nama vaksin or what...tulisan doktor la katakan...)

doktor berger yg comel itu kata...anak dia...dia cucuk time umur setahun...
hurm...

apapon.....syukur la liya sehat... :D

Wednesday, February 3, 2010

U4

Salam dan Hallo...

harini bawak cik puan muda,Liya Raihany pi jumpa kinderartz utk U4..
kalau nak ikut betoi2...ada 7 benda nak kena cucuk...
i dah cakap kat encik suami siap2... i tak nak tgk..
tak leh nak bayang mcmn baby nak kena 7x cucuk...
kalau liya tak nangih.... konpem2 i yg nangih kang....

ni la rupa papa yg penyayang...
tenangkan anak sebelum di cucuk..

mama...?
stended la...takkan nak suh doktor yg amek gmbr...mesti la itu kerja mama...

bawah ni pulak gmbr budak comey yg dah seberat 5060g n tinggi 57cm...
hurm...papa ukur 60cm...doktor ukur kurang 3cm...konpius 4 saat...
time ni gumbira jer dok sembang uk-ak2 ngan papa sebelum kena cucuk...


haaa...ni la jarum yg menucuk liya..
liya kena amek 6cucuk saja...dikurangkan 1 sbb tak perlu lg skg..
i ingat nak kena cucuk 7x...
nasib baek 2x jer...
6 cucuk gabung dalam 2 jarum...
i yg berpeluh tgk jarum tuh...

dan kat bawah ni sessi pegang kaki n tangan liya before doktor cucuk..
yg pakai baju kunin tu doktor...
yg baju belang siap senteng lengan sampai siku tu pembantu klinik...


liya nangih sikit jer...
time kena cucuk tu dia mmg mamai nak tido...
maybe terkejut tiba2 kena cucuk... meleleh gak la airmata dia... tp suara tetap maintain sopan...
otw,blk rumah..dia tertido dlm stroller...
smp rumah dia still tido...
jaga kejap...tido blk..
doktor kata dia akan cranky sket...
tp Alhamdullillah...
skg dah 12jam since dia kena cucuk.... liya mcm biasa jer..
merengek pon sbb dah timing susu...

liya mmg strong..
TAPI...mungkinkah esok br nak merengek...?
ye la....kalau kita kena cucuk pon..esoknyer tuh br rasa sengal2kan...
hurm...

baru semalam liya dok mengekek2 gelak...
beriya2 dia gelak... smp begoyang2 badan..
i ngan encik suami pon tergelak sama...

HAPPY~~

Monday, February 1, 2010

Adab berdoa

Salam dan Hallo...
info antara yg terbaek utk dikongsi...renung²kan dan selamat beramal...
  • Hendaklah dalam keadaan suci dari hadas kecil dan besar selain memakai pakaian bersih serta tempat berdoa yang selesa.
  • Menghadap kiblat dan berdoalah dengan khusyuk tawaduk selain merendah diri kepada Allah.
  • Doa dimulakan dengan membaca al-Fatihah atau memuji Allah sekurang-kurangnya, “Alhamdulillahirabbilalamin” diikuti dengan membaca selawat atas nabi.
  • Angkat tangan hingga kelihatan kedua-dua ketiak disamping perut anak jari menghadap ke atas.
  • Selepas selesai berdoa, sapukan kedua-dua tangan ke muka.
  • Berdoa perlulah dengan penuh keyakinan bahawa Allah akan memperkenankan doa kita itu. Jangan sekali-kali berdoa dalam keadaan hati lara dan lalai atau kurang yakin kemahuannya.
    Rasulullah bersabda, maksudnya: Berdoalah kamu kepada Allah dalam keadaan penuh yakin. Dia akan memperkenankan doa kamu. Dan, ketahuilah sesungguhnya Allah tidak akan memperkenankan doa daripada hati yang lalai atau keluh kesah. (Riwayat At-Tarmizi).
  • Setiap orang Islam hendaklah banyak berdoa kepada Allah ketika dalam keadaan senang atau mudah supaya Allah akan memperkenankan doanya dalam keadaan susah.
  • Berdoa dengan suara yang perlahan dan merendah diri selain mengakui segala kesalahan serta dosa-dosa yang pernah dilakukan.
    Firmah Allah yang bermaksud: Berdoalah kamu dengan merendah diri dan (dengan suara) perlahan (Surah al-Araaf ayat 55).
  • Sebaik-baik doa ialah dengan kata-kata yang mudah dan ringkas serta mempunyai pengertian yang luas, contohnya:
    “Ya, Tuhan kami! Kurniakanlah kepada kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari azab neraka”.
  • Untuk memohon sesuatu hajat, ulangi perkara itu sekurang-kurangnya tiga kali.
  • Jangan sekali-kali berdoa untuk meminta sesuatu keburukan atau kejahatan, perpecahan dalam masyarakat atau keluarga. Ingat, apabila berdoa jangan meminta sesuatu yang mustahil.
  • Jangan mudah merajuk apabila doanya tidak dikabulkan Allah. Sebaliknya hendaklah bersabar dan terus berdoa selain berserah diri kepada Allah.
  • Sebelum mengakhiri dengan ucapan Amin, setiap doa perlu ditutup dengan selawat ke atas Nabi s.a.w selain puji-pujian kepada Allah.
info dari mymetro