berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, January 29, 2010

kenapa org dok kat europe nmpk mcm byk duit..

Salam dan Hallo...

semalam i tak leh tido...
bukan sebab liya dan bukan sebab bapak liya...

i dok pk apa nak jadi ngan masa depan i nih...
encik suami nak sambung blaja..
tp i...?
plan2 nyer nak buat bizz...
dari 1 plan ke 1 plan..
hapaa pun taraaak....
dok plan jer la...
dah survey...dah buat bizz plan...dah buat ngan file excel bagai...
namun begitu..
setakat ni impian tettaaaapppp! menjadi plan tertunggak...

haritu sembang ngan my fren...
sembang pasal ptptn sebenarnya..
then dia kata i kaya sbb dok europe...
hah...nih hah...
i buat satu entry khas nak jawab soalan u...

ok...
amek contoh 1..
u gaji rm3000 kat mesia...n i, gaji €3000 kat jerman...

i nak beli lcd tv SONY 40" sebijik mcm dlm gmbr ni..
kat jerman = € 1030
kat mesia = rm 7999
habih dah gaji u kan... :(


ok la...u tak nak beli tv eyh...
wat per tv besar2 kan..
tv kat rumah i skg pon tuan rumah punya.. bukan encik suami tak nak beli... tp i kat sini tak tgk tv sbb semua rancangan alih suara...
depa tak der subtitle...suma alih suara....
dah macam tgk citer ultraman seven pon ada...
mulut gerak lain..kuar suara lain...
nak tunggu encik suami yg baek hati tlg translate...dah dia bantai gelak puas2, masuk scene lain br i tau kenapa dia gelak...
ok.jgn tukar tajuk entry...

u nak beli apa skg...?
ooo..i slalu sebut dslr...dslr....
ok...kita tgk apa kata survey...

nikon d5000
kat jerman = € 629
kat mesia = rm2690
kita kira one to one..u jgn la convert...
kalau convert jd mcm i la..tak beli2 smp skg..
padan muka i....

neeeexxxttttt....!
katakan i nak buat kek kan...
i nak beli benda basic la..
tepung 1kg...gula 1kg...telor 10bijik...bla2...
pastu..jalan depan sket...nmpk pulak fresh milk.. sedap buat breakfast ngan cornflakes nih...
amek jugak...
pastu nak bayar....nmpk minyak masak pulak...
dah la..nak byr...
dok beratur...teringat pulak tak bawak plastik..
kat sini kena bawak beg shopping sendirik..
so i nak amek plastik besau la (€0.50)..sekali harung angkut...
total : i hulur €10...dia bg blk baki...
mksdnya apa...?

mksdnya total tak smp €10...
kalau kat mesia...?
wwoooo....i ada pengalaman shopping utk 2 rumah beb...
masuk carrefour, purse tegang...tak leh tutup....
senyum lebey sket kat abg kaunter pon STILLLLL....... kempes purse i...
smbl kira syiling nak kasi cukup rega total..
cover la...tak nak letak blk barang punya pasai...
hahahhaa...

dah la tak larat dah nak bg contoh..
haaa...berdasarkan contoh2 di atas...
dapat kita lihat ye tuan2 dan puan2..
tak der la kaya sgt sbnrnya bila dok kat europe or oversea nih...
jz...sbb duit depa besar n barang2 depa murah...

kalau kat mesia....beriya beli suar nike nak buat pakai jogging..
kat sini... suar nike suma 'made in malaysia'
eh.terbagi contoh lg pulak...

ok...tu i br crita kebaikan dan keseronokan...
belum crita bab2 keburukan lg...
tunggu next episod la..

semalam...
teringat barang2 rumah byk dah abih...
so..
cahya : bang...nnt nak kena beli...
encik suami : nak apa lagi mamaaa....?

terus sentap smp harini.
sekadar gambar hiasan

Tuesday, January 26, 2010

tiga...three....drei...

Salam dan Hallo...



yee haaa...
Alhamdullillah...liya dah 3 bolan... :)


layankan aje...

Thursday, January 21, 2010

tag ~ blog

Salam dan Hallo...
td 'walk-walk eat air' kat blog² org yg tak dikenali..
terjumpa tag nih...
memandang liya tido lena... i rasa rajin nak buat..

1.bila n kenapa mula blogging?
kalau tak salah, i ada 1st blog dlm tahun 2002 kot..masa awal² masuk UM...tp bukan utk berblog...
blog tu i guna utk jd tmpt simpan note or link blaja...
huhuu...time tu asyik terlupa nak bawak thumbdrive...lgpon tahun 2002, thumbdrive size kecik giler... letak gmbr 5 keping ngan note powerpoint dah full...
belum lg kira i nak save lagu ramli sarip...
terpaksa la i save note kuliah kat blog.....hahahhaa...

2.ada brapa blog
sekarang ada 4 blog..
tp utk public, 2saja...
yg lain for my eyes only...hahahhaa...

3.brapa lama dah berblog?
dari 2002,kiranya 8 tahun la..
tp i rasa itu tak menjawab soalan...
i start berblog dlm erti kata yg sbnr ialah lepas i brenti kerja..
1 nov 2007...
start aktif...bila mai dok jermeng...tak dok kije nak buak..kawang dok ngadap kompiter sokmo...
(eyh...feel ganu lak...)

4.brapa umur anda masa mula blogging?
umur adalah rahsia...buleh mcm tu... :P
yg pasti bukan umur setahun jagung...
masa i start berblog, masa tu i tgh kalut prepare utk kawen..
dok survey² benda kat internet...so.. save link n info kat blog...

5.tulis sendiri or ada few authors...?brapa org...?
sorang.
dgn sorang pengkomen tetap before entry di'publish'.

6.apa nama dan link blog...?
nama : cahya schatz
link : http://cahya-schatz.blogspot.com/
maksud : harta/kesayangan cahya

blog lain pon ada 'cahya' gak...tp nama ikut isi blog...

7.anda guna brapa bahasa dlm blog..?
3 bahasa...
kebanyakkannya malay...tp ada jugak word english n jerman...

8.subject blog..?
info n personal...
utk blog ni.. byk letak info pasal pregnant, bersalin n parenting...
selain tu...letak cerita2 pasal life kat germany...
utk blog lain...ada simpan resepi..
ada simpan benda2 best dari email...
ada jugak yg simpan petua2 n koleksi 'meaning of..'

9.element apa ada dlm blog..?
a.teks
sudah semestinya...kalau tak,mcmn org nak baca...?
b.gambar/photograph
iyer..ada juger...
c.audio
takat ni tak der laie...
d.imej
ada..konon2 nak bg menarik ler...tp lg byk guna gambar sbnr...
e.video
ada juger...
f.lain² :..........
hurm...tak der kot...

10.hosting service...?kenapa pilih yg tu..?
blogger..
pernah try wordpress...namun...jodoh kami tidak kekal...malas betoi nak godey coding dier...

11.berblog tru...?
a.computer
takat ni cuma ngan laptop...senang guna screen besau..tak der la kena sepet2kan mata nak type benda kecik2...
b.PDA
tak der PDA...kalau ada pon,maybe guna utk check FB jer...huhuuu...
c.handphone
dah dapat phone screen besau...tp adalah lebih afdal update blog guna laptop..
alasannya...adalah seperti di atas...

11.restricted or public..? y..?
2 public...2 private...
2 yg public tu pon,1 dah lama tak hapdet..so link dia dilupuskan utk tatapan org ramai...sapa yg dah simpan link dia jer buleh tgk...huhuu....
2 yg private tu adalah...salah satu, tmpt kopipes resepi..
malas nak edit..so i private kan...settled!

12.buleh komen...? komen terus publish or kena tapis dulu..?
buleh komen n terus publish...
ada ker org nak komen merapu2 kat blog i..?
kalau ada..aci jer...i laaayaaannn tumpang i tak der ramai follower lg..
kalau dah ada ramai follower kang..maybe i kena pk utk tapis komen2 dari u'olz...

13.ada list of links blog lain tak..?
ofkos...kita hidup kena bermasyarakat...

14.brapa kerap jump masuk linked blog...?
tak ramai laie dlm list i...
so..kalau ada sapa2 hapdet...kerap jugak i jengok...
even tak tinggalkan komen...u'olz patut seronok sbb at least...ada sorang reader membaca entry anda...

15.blog anda ada counter...? masa buat tag ni,brapa dah..?
mula2 tak nak letak..konon2 tak kesah..tp dah lama sket..i jd pelik...tgk kat live traffic feed...bukan main meriah lg org dok kuar masuk...
tp tak der saper pon bg komen...
so..i letak counter utk puaskan hati i...padahal ada counter pon tak menjanjikan org bg komen...
mungkin entry i boring...
mungkin patut buat tajuk seperti.... 'ex boifren liza ialah.....'

counter skg = 7092


16.design guna add element or cari coding sendiri..?
hello....i ni budak multimedia,IT ok...
mesti la buat coding sendiri...
contoh...tukar dari tak der border ke border size 2....
u'olz tau ker...? kalau tak tau..meh i ajar...
kalau u dah tau...dok diam2 jer...jgn bgtau org kata benda tu senang...
diam2 jer k....

17.siapa targer reader anda...?
family, kawan² yg dekat n jauh...n blog reader yg baek²...
kiranya walau jauh di mata..suma² still blh bergossip pasal i sbb baca blog i...
kalau i tak hapdet blog...mcmn u'olz nak gossip...?
susah kan..? so..i senangkan kerja suma org...
i cerita kat blog...then u'olz blh komen...blh tanya soalan...blh refer...paling penting blh gossip...

18.adakah anda baca blk post lama anda...?
ha ah...sbb ada info2 pasal pregnancy,bersalin n parenting..
selain tu...nak cari blk tarikh2 buat aktiviti apa2..
refer blog...pastu kalau terbaca blk tag...
mesti rasa nak edit2 sket...
huhuuu...tp rasa jer la...tak edit pon... :P

19.adakah blog penting utk anda...?
setakat ni tak der la penting... sbb tu kalau tak hapdet pon tak kesah...
tp bila pk2 blk...kot2 la ada pembaca tegar blog ni... so i rajinkan la diri hapdet...
i baik kan...?
weeelllll....

20.penah terpikir nak delete...? kenapa..?
setakat ni tak pernah terpikir laie nak delete or nak private...
minggu depan tak tau lg keputusannyer mcmn...
selagi liya relax jer tido...n kira jari dia sensorang...mungkin i akan berpeluang update blog...
tapi..kalau liya nak i mengadap muka dia jer masa dia kira jari dia...
terpaksa la gue ngudur...

eyh.dah abih...la..br dok syok2 type...ishk!

Sunday, January 17, 2010

kaedah menambah susu versi German

Salam and Hallo...

list ni cahya dapat dari hebamme (bidan) cahya...
thanks to encik suami sbb jd translator yg baek...siap type dlm word utk senangkan i kopipes.. bukan setakat type..siap bold..siap underline bagai...
danke schööönnnn.... 


Foods that develop breast milk
Brew
Ingredients: barley, oats, fennel
Preparation: put in one tee spoon of each ingredient in ½ Liter water and boil up for 10 minutes. Put the brew aside. You will get 2-3 cups liquid, which can be drank during the day.

Groceries that help breast milk production
Barms, pignoleas/pine nuts, cashew nuts, green leaf salad mixed with yoghurt, salsify, mangold, apricots, parsley, sweet potato, pecan, carrot, seedling from oats, watercress, barley, alfalfa/lucern, quince, cucumber

Juice that enhances breast milk production
¼ L apple juice
¼ L apple juice
¼ L pineapple juice
Mix with 1 L plain water.

Groceries that block breast milk production
Lentil, celery, sage, basil, dried fig, lemon, red tea(example: hibiscus, rose hip, rue)


** no cauliflower, broccoli, kiwis, oranges, and lemon during confinement

okies...skg i terangkan sket...
Alhamdullillah....mungkin rezeki liya...cahya ada byk susu lepas hari ke3 bersalin...
minggu pertama tu...breast asyik bengkak..so kerap pam...n simpan..
skg...dah kurang bengkak..tp cukup utk buat liya sendawa dgn kuat nyer dan pipi liya kembang mekar mcm kuih pau...

refer pada list di atas yer murid²...
setakat ni cahya tak penah try brew tu...sbb tekak ni tak tertelan oat ngan barley... nak telan jintan lg la tak leh..
dlm list groceries tu brapa ketul benda jer yg i pernah dgr..yg lain tu...hampessss.....
yg  i tau n konpem sedap,cashew nut...so...i kerapkan makan cashew nuts....
mungkin kat mesia..org kata anak akan berangin...
cahya rasa ya...tp cahya makan jugak...sbb tgk liya pandai kuarkan angin dlm perut dia... skali dia mengentot...siap ada echo....hahahhaaa...

ok.
tu gambar jus buah yg dah dibancuh dan disimpan dalam peti es..
thanks again utk encik suami yg rajin dok sukat jus2 dlm kotak utk campur jd jus tambah susu..
kat sini panggey.... milchbildungssaft..
kalau anda nak buat jus tu..tak guna jus 100% pon tak per tau...
kat sini jus murah...so encik suami belikan jus 100%...

cauliflower ngan broccoli tuh, hebamme kata sejuk.. so i tak makan smp skg...
ouh..sat..masa cahya dok minum jus2 tu... kakak i tanya jugak...tak der effect apa2 ka dok minum air nenas masa lepas bersalin...
jawapannya, tidak..
tp maybe jgk tak der effect kat cahya...tp ada effect kat org lain..
so maybe kalau u'olz nak try...try la lepas 3,4 minggu bersalin...
cahya...? i start lepas seminggu bersalin...

selain tuh...cahya minum ni...
milchbildungstee...
 
kalau tgk rupa dia..mcm ngeri ja nak minum...
tp bila tambah ngan madu sket...ok.sedap..mcm tea boh..ada sapa² nak order...??
hehehe....
dia nyer kandungan...
verbena nettle, balm, anise, fennel n cumin...
i tau anise, fennel ngan cumin jer...yg lain...sila google image sendrik..

selain benda² ni..apa yg org mesia amalkan n pantang utk BF..cahya buat jugak...

setakat ni...fully BF...
Alhamdullillah...
liya sehat..



mama makin sehat...



liya makin botak...
eh.

Friday, January 15, 2010

apa yg addicted sgt...

Salam dan Hallo...

well...well...well...
ni kira 2nd episode story pasal fesbuk...

selain dari gossip.... reconnect ngan kawan lama... gossip... mendekatkan yg jauh di mata... gossip... cari link bisnes...dan gossip...fesbuk jugak bertanggungjawab di atas masalah addicted terhadap game...
(tak leh apply kat encik suami sbb inbox fesbuk dia pon i yg tulong check...)

ok..ok..senang citer... i la org yg tertuduh...
dari before pregnant... i dah mula menceburi bidang fesbuk...
smp la skg..
TAPI masa pantang ritu pause la kejap..
erm....dlm 10hari cemtu...
huhuuu...

haritu, liya tak sehat...so dah slowkan permainan...
dah stop tanam pokok...dah stop masak2...dah stop pi fashion show..etc...

skg...liya dah sehat... dah back to dia punya time table...
jadi...i pon plan baeeekk punya utk i punya timetable...
benda2 wajib didulukan...masak...basuh membasuh...blogging...then fesbuk...
eyh...tambah sket lg sebelum blogging tu.. mandi... aktiviti di toilet... belek muka kat cermin...
sbbnya bila liya dah bukak mata...hancur la harapan mama nak belek jerawat ... tup² jer rasa kulit muka papa lg licin dari kulit muka mama...
eyh.

layan, layan jugak game...
tp takat 6 jer setiap season...
siap ada season okk....
kalau dah agak boring...delete game tu... add game lain..
mantain takat ENAM SAHAJA....

enam sahaja...??
hampeesssss.... :))


game 1 : tanam² pokok...dulu dok main game farm town...tp macam slow sket...so i layan farmville...buleh tanam,harvest, seed laju sbb ada mesen...tp dgr kata farm town pon dah ada mesen skg ni...patutkah i menoleh semula pada kenangan silam...?mesti la TAK,kan...?macam tak der keja lain nak jaga 2,3 farm...
bukannye dapat anugerah peladang pon...


game 2 : game masak²....bukan masak...tp manage restaurant...game ni saingan game cafe world... dulu layan cafe world jugak...tp memandangkan nak kena jaga lauk pauk dari basi...nak kena manage masa ikut time game pulak..tak der maknanya... so..i layan restaurant city ajer...di mana..kalau i tak masuk 8 hari pon..takat pekerja dier jer pengsan...tp tak hilangkan point game...huuhhuu....


game 3 : game ni paling rileks...tanam pokok tp tak mati2 walaupon sebulan dah pokok tu berbuah...game ni takat layan utk hilangkan stress tak dapat tanam pokok kat balkoni rumah... tp lately game ni kerap update.. dah banyak task kena buat every level...so terpaksa la bukak tiap2 hari jugak....lallalalaaa...lalalaa~~


game 4 : cita² kena tinggi ok...walaupun tak leh kerja di awan biru...haruslah i layan game airline ni... nmpk tak company i nama apa...? 'MAWAR AIRLINES' okkkk.... sungguh kemelayuan...nasib baek tak letak chempaka airlines ke...puspasari airlines ke...
game ni dulu tak best sgt...lately mcm laayaaann pulak...dia tak der kena jaga apa2...jz kena beli n manage flight jer...skg dah tau few tricks...so tu yg dok syok tgk duit ribu2 masuk akaun... agak nyer mcm tu la perasaan Tony Fernandes yer....


game 5 : feeling ala² diva....wajib...walaupun hidung kemek... STILL... yakin yg diri ini anggun... nampak nick i apa...? minah glemer...weelllll.....stended la kan..mmg glemer pon...
cara main game ni sama ngan mafia wars...dulu layan mafia wars..bila tau ngandung anak pmpn...terus beralih arah kepada game yg lebih girly... skg dah level 110.. game ni pon kalau tak masuk 42hari...tak der effect apa2...duit dlm akaun pon dah bermilllion²...suma benda dah beli...boifren pon dah ada 9!
tp...still laaaayyyaaaannnn.....


game 6 : game yg br join last 3 days sbb dah boring layan cafe world.... main2 ngan binatang...telah2 la nama pon zoo world kan... gaya mcm boring...tp sbb task dia still byk yg i tak dapat capai...i layan kan jugak... :P

nmpk sgt tak i tak der kerja....dah la dok main game...siap buat entry bergambar pasal game² i...
yg penting ialah time management yer tuan2 dan puan2...
time management....

ouh...nak kena masak... liya tgh tido...
tata...

Wednesday, January 13, 2010

oh dslr...

Salam dan Hallo...

harini hari selasa...
encik suami nak urus pasal surat² utk daftar masuk uni sambung blaja..
so dia amek cuti 1 hari memandangkan dekat pukul 2ptg, br suma benda setel...
kat sini, setengah² company tak der office hour..
syarat... kerja 40 hours seminggu..
tak kesah ler ko nak datang pukul 14 ker... blk pukul 23 ker...
asalkan...hujung minggu cukup ko nyer working hours = 40jam...

encik suami mmg menggunakan kelebihan yg diberi sebaiknya...
rasanya....since cahya datang sini...buleh kira ngan jari dia pi kerja pukul 9pg ke bawah...
selalunya time² tu...dia dok berdengkur elok jer kat sblh i.... huhuuu....
pastu jgn ler ditanya kenapa pukul 7ptg pon dia tak blk² lg dari opis...
ok..tutup cerita pasal tu..

bukak gossip kedua...

kul 3ptg, ada termin ngan hautartz (pakar kulit)... termin utk liya..
ada mcm tompok panau kat kepala dia...
macam jer... bukan panau...
so..td meredah senow yg sungguh ler amat sejuk skali itu...
jalan 2,3 meter...rasa la ke'europe'an nyer... weee hhuuu..jalan dlm senow...
masuk 3meter setengah.... arrrgghhh....sanggup lg berpeluh ketiak kat mesia...

tak der apa yg menarik jd kat hautartz...
melainkan doktor n pekerja² klinik kata liya comey...
stended! tgk mama liya la...

lepas pegi klinik..
alang² encik suami cuti...kami pi la kedai gmbr.. nak amek gmbr utk pasport liya...
haaa...kat sini br start citer yg i nak cerita...
encik suami tanya nak pi kedai murah ka mahal...
cahya kata murah la..
tp encik suami belok masuk kedai mahal... dgn harapan... kualiti lebih elok...
mmg la tersangat elok...


gambar pasport liya

4 keping gambar lain size 5R...

dia punya tmpt letak gmbr...
cantekk.....mmg cantek...
secantek harganya...

nampak tak rega dia berapa...?
utk 4keping gmbr pasport...n 4 keping gmbr 5R yg telah diedit utk men'cun'kan liya...
€47.50

hah! hambek ko...rm230++...
dah buleh cuci gmbr 8 album dah kat mesia weeyyyhh....
demm...


tgk la makcik cun yg amek gmbr liya...

dia adalah nenek tua yg mempunyai sijil kepakaran dlm fotografi okkk...
i tetap hangin sbb takat edit gmbr guna photoshop tuh...i pon masuk kategori terer taw...
alasan dia...dia tak leh bg senang2 hasil karya dia...
wooo...patut la sekeping gmbr smp 9 hengget ekau hentak...!

kalau la ada dslr sendiri... amek gmbr sendiri..pastu pi cuci kat mesin segera kat REAL tu...br 19sen...

Friday, January 8, 2010

tapak kaki

salam and hallo...



tapak kaki 3rd week


tapak kaki 5th week

tapak kaki 8th week

tapak kaki 11th week

macam tak der keje lain kan...dok tayang tapak kaki anak dara i...
huhuuu...
bila dah ada week by week punya gmbr..
rasa seronok tgk liya membesar bagai johan... :)
dari tapak kaki tu besar 2jari i...smp skg dah makin lebar...

susah sebenarnya nak amek gmbr kaki dia...
dia punya kodek tak hengat...
dari 6keping gmbr...belum konpem dapat 1 gmbr kaki yg clear..
yg ada² tu pon...kira hasil ke'terror'an mama dia la..
mungkin kalau dapat dslr akan lebih terror...mungkin..!
lalalalalaaa~~~



harini...TERjalan² kat blog babyibu..
n ibu cerita pasal 'Baby Prints Mementos'..

i ada buat utk liya masa umur dia sebulan..
kengkonon nak buat masa time lahir.. sbb tgk kat website hospital, depa ada buat cop ngan waterkaler kat 'mutterpass' @ buku checkup mak...
tp time i bersalin...tak buat la pulak..demm..

bila liya dah umur seminggu...dok sebut² kat encik suami pasal cop tuh..
ada byk jenis rupanya...
encik suami pon survey kat amazon...n beli... €9.99..


n lepas umur liya sebulan, cahya pon cop! (jgn tanya kenapa dah umur sebulan br buat cop tuh...)
dan...hasilnya...
 
zoom sket...
 
dapat skali ngan stand...


nak cop kaki pon bukan senang cik kiah ooi...
2,3x gak la uli balik clay tuh...
nasib baek style tekan...kalau style celup alamatnya tup² jari liya jd 8...
uh..!
i plan nak buat tiap² tahun...
so..tgh² tapak kaki tu..i dah cucuk ngan lidi nama n umur liya time buat cop tuh...
bravo...bravo..mama liya sangat hebat...!

p/s: teringin nak supply kat kengkawan kat mesia... (smbl berangan tongkat dagu..)

ps cs3

Salam dan Hallo...

yeay!!

dah dapat install photoshop cs3 balik...!!
yee haaa....


ni gambar zaman muda² dulu..skg lg ringan n slim sket daaahh...

Tuesday, January 5, 2010

kaji cuaca

Salam dan Hallo...

rasa mandom..
i baru blk dari kinderartz.. bawak liya jumpa doktor lepas dah 2weeks dia selsema..
before new year dah bwk skali.. tp tak dak beza...
kalau dah besar sket buleh jugak nak suruh seyh² kat tisu...
ni kecik laie...dok soksek2... meleleh hingus tu kat pipi...
naseb baek la dia dok gian senyum...
batuk² pon..senyum.. soksek² pon.. senyum...
gamak nyer kalau dia dah boring senyum.. br dia nak meragam kot bila hingus meleleh² kat pipi dia..



cuaca dilaporkan terang hari ini...
matahari tak menyorok dah.. mmg terang harini..
TAPI... -4°c!!
pg td time encik suami nak pi kerja -6°c..
kuar kejap pon dah beku suma hingus...huhuuu...

semalam, snow turun.. tp rintik2 sepanjang hari...
namun begitu...suma tempat lapang jadik putih... termasuk la jalan depan rumah i...
eyh..ada ker istilah salji rintik2...?
tp korang buleh paham kan keadaan salji rintik2...?

kalau tgk weather forecast kat atas tu... friday n saturday akan snow laie...
suka snow...tp tak suka sejuk..
mcmn tuh..
jawabnya i ni kena dok kat tempat yg taraf² ice factory kat the mines wonderland jer la...
agak² tak tahan...kuar building tu...
kat sini.. kalau sejuk dlm rumah...kuar...terus beku... wakakakaa...

skg ni.. air², sayur² n buah² suma berada di balkoni, luar rumah..
sonang...
suhu dicatatkan lebih sejuk dari peti ais...
kalau ayam ngan daging pon buleh lambak jer kat luar takat sehari semalam tuh...
maintain jer kesegarannyer...

ouh...baru sedar... winter kali ni tak der lgsg gambar i ngan seleji..
kesian i kan...
ntah haper² ntah...dok langut jer tgk seleji depan mata...

so..td... amek gak sekeping..


gambar kedua : atas ihsan encik suami yg kesian tgk bininyer posing n amek gmbr sendiri...

Saturday, January 2, 2010

Bersalin di Germany

Salam..
i nak kongsi pengalaman bersalin di Germany..
mungkin ada yg tak tahu cara² atau kelebihan² yg kita buleh dapat kat sini..
harap² 10 point ni dapat membantu.. :)

1. register to Frauenarzt@ pakar wanita
-akan ada termin tiap² bulan smp minggu ke34..pastu termin every 2 weeks n masuk minggu ke 36-37, termin tiap2 minggu...
-lepas bersalin, terus bgtau klinik utk buat next termin...iaitu after habis pantang (6weeks)
-slalunya doktor buleh cakap english..kalau assistant doktor tu..ada yg buleh, ada yg tak buleh.. jz bgtau depa yg kita nak speaking london.. depa akan try tulong..

2. cari bidan@hebamme b4 minggu ke 24-27 pregnancy..
-call dan buat termin pertama..
-contact number hebamme buleh dpt dari gynecologist..
-bidan patut datang 16x maximum selepas bersalin..(bergantung pada keperluan)..
-normally kalau suma ok, bidan akan dtg 10x aje..ada jugak hebamme yg datang few times masa pregnant..
-suma tu insurance company cover..
-hebamme akan ajar senaman, cara pernafasan, cara urus baby dan mcm2 laie...

3. starting from week 28, attend Geburtsvorbereitungskurs @ prenatal course,selama 7 weeks.(optional)
-kat spital,ada Geburtsvorbereitungskurs utk mak sj..
-ada jugak Geburtsvorbereitungskurs utk pasangan..tp slalunya bukan kat spital..blh dpt info dari spital..
-company insuran akan cover yuran utk Geburtsvorbereitungskurs, tp kita kena bayar dulu.. company insuran hanya akan byr yuran utk mak saja..kalau utk bapak,byr sendiri.. **ada jugak course utk pasangan,tp dia charge utk mak sj..

4. week 34-35,register kat hospital..
-before registering,took part in labor room tour(optional), to get a full overview of the hospital facilities.
-blh dapatkan jadual hospital tour @ kreißsalfuehrung dari kaunter pertanyaan kat spital..

5.hospital-insuran bayar utk bilik biasa..buleh jgk request utk single room tp akan kena charge skit..selebihnya insuran bayar..

6.kalau bersalin normal, akan overnite 3 hari..
kalau ceasar, akan kena tahan 5hari..

7.brg2 yg nak bawak ke hospital, jz bawak barang² utk mak...barang² utk baby biasanya depa akan guna yg hospital punya sbb takut tertukar...cekidaut ngan hospital...

8.sebelum kuar hospital, seeloknyer...daftar ler nama baby sesiap kat pejabat pendaftaran kat hospital tu... sekurang²nya dah settle 1hal... kalau tangguh takut ada org tuduh kita culik baby pulak..huhuuu....

9.lepas kuar hospital, sila amek tau yg anda..anda...dan anda entitle utk dapat kindergeld n eltengeld ke tak...
-utk baby yg mak atau ayah kerja kat germany (yg bayar tax) layak dapat kindergeld @ duit saku anak...
-duit kindergeld ni akan dapat smp anak umur 18thn selagi parents n anak tu ada kat jerman... jumlah duit berbeza² ikut jumlah anak..
-duit eltengeld @ duit parents akan dapat setiap bulan selama setahun..

10.last, sila ke konsulat utk buat surat beranak, passport n daftar baby as malaysian kat deutschland...


gambar liya ngan t-shirt 'welcome', hadiah dari hospital..
besides that, liya dapat sebeg besar barang² sample..

Friday, January 1, 2010

menjelang o1o12o1o

Salam dan Hallo...

owh...esok...o2o12o1o...
buleh dikategorikan number cantek...
mesti ramai kawen esok...
kan best kalau ada kat mesia..blh pi makan kenduri...
waaahh..sedap²!

liya tido...smbl soksek² tarek ingus..
huh! kesian.
tlg pam ingus dia..kuar secebis cuma..
huh lg skali kesian.

td hooping kat blog² org..
majoriti wish 'happy new year'...
then listkan azam tahun baru...
azam tahun lepas dah setel...?
azam i..?
ouh...mohd azam ke abdul azam...?
{buat muka blur}
hahhahaaa...sapa tuh..?

list utk santa pon tak sempat buat.. :(
anak n suami i tak sehat..
i pon tak sehat...
tp i strong...sbb i minum milo..
milo kata 'minum milo badan jd sehat dan kuat~~'

rumah dah sunyi blk...
last week, kembar encik suami mai ngan family dia..
hepi!
tp suma saket..
sedey~~
hepi sbb snow turun heavy...
tp heavy smp tak leh nak kuar jenjalan...
sedey lg skali~~
kesian humayrah...then kesian liya...
dua² saket... suma org pon saket sbb winter..
tak suka winter..
i nak matahari yg bersinar²..
bukan matahari yg dok nyorok blkg awan!
hish...

lepas duan n family blk..
kakak i n family dia smp..
lepas 1 mlm...
gerak pi swiss..
pehtu smlm, blk sini blk...
pg td dah gerak blk UK..
tak suka taw~~
suma org suka mai sat²... :(

skg rumah dah sunyi...
liya tido..
pak dia tumpang sekaki...
i..?
kan dah cakap td...! i hooping kat blog² org..
hish..!

ouh.
smlm main² ngan d40 kakak i..
sungguh memikat hati walaupun d40..
belum laie d300..
ahha..! tambah lg satu kosong.
d3000...
hurm...
d3000...
bila nak ada rm1900 nih...
{sambil garu pipi..then dagu}

ok la..
nak buat jugak list azam tahun baru..















tp tak nak bgtau u'all...
nak simpan dlm hati i jer...
hahahahhaaa.....
ok.dah gap 3 jam liya tak nyusu..
nak kejutkan dia...n bg susu perasa nasik daging..
wwaaaahhhh..... :))

two zero ten

Salam dan Hallo...


selepas tunggu santa tak turun²...akhirnya tahun baru pon sampai..
ucapan di perantauan adalah seperti format biasa..

saya,suami serta anak di rüsselsheim,germany...ingin mengucapkan selamat tahun baru pada seisi keluarga di malaysia dengan ucapan kenang kami dalam doa kalian..
tak lupa juga utk jiran² kami di tanah liat dan mengkuang.. kami ucapkan berhati² di jalan raya..utk kawan² kami tak kira di mana jua berada, kami ambil kesempatan utk menyoal...azam tahun lepas dah buat ker...??
opppss...