setelah setaun umornyer

Salam dan Hallo...

****************
semalam...
first time missLR bergelumang dalam snow...
(gambar lain akan diload kemudian...)
a few days before... i saja bawak dia jalan2 amek fresh air..  bagi dia jalan sendiri atas snow...
mula2 slow ja...buat berat badan...
tp bila nmpk rabbit... terus laju...siap suruh i pegang tangan dia dua2 belah so that dia buleh jln laju...
pastu nmpk bird... kejar bird pulak... hehheee...
sengih lepas kejar rabbit...


****************

tiga hari lepas besday i... missLR mula bukak langkah...
i terlampau excited smp missLR tak mau jalan dah... huhuuu...


bila org tak tgk...br la dia jalan setapak...setapak..
kalau kita dok tunggu...dia buat ketuk ketampi saja...
n semalam, liya tunjuk skill berjalan kat abah n umi (abg zul n kak neny).. byk tapak pulak tu...
2,3 hari lepas tunjuk kat papa... tp papa kena sembunyi dulu... br missLR nak jalan... kalau tak... malu2 (konon!)

****************

cepat sangat missLR berubah... byk benda yg tiba2 jer dia dah terer...
skg ni... kalau nak apa2... bukan takat angguk2 geleng2...
siap tunjuk ngan jari telunjuk dia...
dah la jari ketot... gigit kang!

****************

time dengar irama... (any!)... lagu... muzik... zikir... even azan...
dia akan goyang badan... ikut tone ok...
kalau zikir... goyang badan mcm berzanji la..
kalau lagu sentimental... goyang badan ngan kepala slow...
kalau lagu rancak... pusing2 badan....siap angguk2 geleng2 kepala..
adoi....cucu ustaz hassan kah ini..??
mama tak pernah ajar tau...

****************

hari2 lepas papa blk kerja... papa akan bawak missLR naik bobby car...
dulu... siap angkat kaki letak kat bawah stereng mcm gmbr kat bawah nih...


skg dah terer dah...
papa cuma tolak... missLR pegang stereng smbl kontrol...
papa cuma kata... 'pusing2....belok2...'

****************

time awal2 dapat hadiah besday dari i n encik suami... missLR cuma main sempua... tolak kiri...tolak kanan...
skg ni.. dia dah slalu main bhgn masukkan kiub2 kat lubang2 ikut bentuk...
kalau main sorang2 pon dah agak terer... bulat masukkan lubang bulat... segi3 masuk kat lubang segi3....
n kalau main stacking box pon..dah reti dah susun ikut susunan...

kusyuk pk nak susun stacking box

****************


malam2... bila dah tukar pampers n baju tidur... i akan tanya...
'liya nak susu?'
dia akan angguk... then tunjuk jari telunjuk kecik dia arah tempat buat susu... or bg botol susu dia kat i...
comeyl jer....heheehheee...
kalau tak nak... dia geleng... bukan slow2... geleng smp kadang2 tergolek... :P

****************

bila i siap nak pegi mana2.... then suruh dia tunggu... dia akan duduk tercongok tunggu i...
bila i dah siap... then nak siapkan dia.. cepat2 dia bangun....
n dia dah pandai masukkan kaki dia kat stokin... n seluar...
bila i pegang stokin n cakap... 'kaki?'
missLR akan angkat kaki dia tinggi2...
n baru2 ni... dia reti masukkan tangan dia kat lengan baju bila nak pakai baju...

****************

ouh... missLR dah reti turun katil / sofa sendiri.... i mean... dgn laju dan terer nyer...
mcm i type kat fb... 'good for liya but not so good for mama...'
before this... kalau letak dia atas katil... dia takkan turun.. abih2 nangis kat bucu katil...
skg ni... i baru pusing amek pampers n lotion.. dia dah ada kat lantai...
video kat bawah ni time dia baru2 nak terer... belum terer sgt lg...


****************

missLR dah pandai appreciate skg...
kalau nak say thank u... cepat2 dia kiss...
lepas kiss pipi kanan... kiss pipi kiri... lepas kiss papa... panggil mama pulak..
lately... if dia dah kiss pipi kanan... then kita tak nak pusing... nnt dia tolak muka..suruh pusing...
lepas kiss... tepuk tangan....'iyaa pandaaaiiii..' <- papa slalu kata

umi n liya bagai cas positif ngan negatif.. mama pon liya tolak tepi..
****************

encik suami slalu bg missLR pegang torchlight time nak tukar pampers...
lama2... missLR dapat idea bendalah tu buleh on-off...
skg.. dah pandai on torchlight dah... suis lampu pon dah tau nak tekan mcmn...
tapi bila dia tekan ngan jari telunjuk yg kecik tu... lampu tak nyala...
i ajar guna ibu jari pulak...
waaahhh...dah berjaya..
so skg....bila nak kuar bilik.. dia la yg tolong tutup lampu....

****************

haritu... i bawak missLR masuk dapur...


mcm biasa... dia mesti tolong kemas... dia tarik periuk... then penutup periuk... tp penutup tu kecik..
dia tak puas hati... tarik lg satu tudung periuk... kecik jugak...
amek lg satu..br penutup yg betoi...
'hhaaaaa.......' pastu siap tepuk tangan....
i pulak yg kagum!

****************

annnndddd..... cik mek tu dah reti posing..
time depan camera... bukan main sengih smp sepet mata yg dah mmg sepet tuh...


dari baring... akan terus duduk or berdiri kalau nmpk i pegang camera...
agak kurang sesuai kalau mama addicted ngan camera kan...?

posing ngan tokdee n tokcik kat sofa IKEA
****************

skg nih kalau tanya.. 'sapa nama liya...?'
dia dah tak angkat tangan... itu time kecik2 saja...
skg dah agak belagak terer.. maka dia akan tepuk2 perut or dada dia...
buleh bayangkan...?
jari2 kecik - tepuk2 perut...

****************

pagi2... time missLR breakfast... i akan bukak cartoon utk dia..
since 3 hari lepas, dia mcm focus ikut cerita... siap gelak2 then tunjuk2 kat tv...
ptg td... tgk cerita pasai binatang... tgk burung hantu... beriya missLR tunjuk2 kat tv smbl cakap bahasa dia...
'liya suka bird ka...?'
angguk2...
'nnt kita pegi tengok bird kat luar ok...?'
dan2 turun sofa pegi kat pintu ke balkon..
(dah paham bahasa rupanya anak i nih....)

tengok bird main snow..

****************
tu jer la nyer yg i dapat pk di malam² hari nih...
kalau missLR dah buleh lari...
i hapdet 2nd part of the entry...wokeh...?


nite uolz!

Comments

Shaofie said…
comelnye budak kecik tuhh... hehehe. salam perkenalan kak! heheh.
mama said…
tengok gambaq liya susun mainan tu, ingat adik masa kecik2, macamana dia dok asyik main dengan lego, senang mak nak buat kerja.
wawa said…
oh nein,sangat comel ok..rindu itu budak...
Kak Bahijah said…
Wah, dah pandai betui anak menakan mak su ni.
Ummu Ainaa said…
rindunya kat liya.. kalau ader duit ribu riban skrg ni, mmg nk je terbang ke frankfurt!
:cahya schatz: said…
shaofie : selamat kenal dik ooo...

mama : ya ka...? senang ka jaga adik dulu..?

wawa : mai la jumpa liya lagi..

mak su : bila nak jumpa liya nih...? mai la jalan2 sini..

DD : tak per... tunggu matta fair.. hehehe...

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO