Laksa yg lg sedap dari laksa tembok....

Salam and Hallo...


Sumber :
mula² belajar ngan kak hanim.. pastu blaja ngan achik

Mukadimah :
masak laksa ni kena ada perasaan cinta..sbb encik suami mmg suka sesgt makan laksa..
kdg² menjadi...means adala i boh rasa cinta dlm laksa tu... tp kalau rasa tak brapa nak layan tuh...sila salahkan encik suami...
n resepi ni adalah utk kuah lebih setengah periuk 26"....(giler tepat kan....)

Bahan² :
  • laksa
  • 10 keping asam keping
  • 2sb serbuk paprika @ 15 bijik cili kering diblend
  • air - ikut nak byk mana kuah
  • garam
  • kiub ikan bilis seketoi
  • 2 tin besar ikan sardin
  • 2 tin kecik ikan tuna (dlm air bukan dlm minyak)
  • segenggam tangan missLR daun kesum
  • 2 kuntum bunga kantan
  • 1" belacan
  • 1" lengkuas 
  • timun
  • salad cina
  • bawang besar
  • cili merah n cili padi
  • limau
  • daun pudina (optional)
Cara² :

laksa
  1. rendam laksa ngan air...
  2. agak² dah lembut... masukkan air sejuk dlm periuk...skali ngan laksa yg dah lembut..
  3. rebus smp laksa kembang n masak..
kuah laksa
  1. tuang air ikut nak byk mana kuah....kalau i...i letak tak lebih 3/4 dari periuk...
  2. + asam keping + serbuk paprika + garam + kiub ikan bilis.....tutup periuk... rebus smp agak mendidih..
  3. bila dah mendidih.. anggap jer la cili2 n asam keping tu suma dah kembang... + ikan sardin + ikan tuna + daun kesum + bunga kantan +lengkuas
  4. time ni should be dah ada bau kuah laksa..kalau tak der means...something wrong somewhere...
  5. biar api gaya rilek (medium)... smbl tu..lenyek le ikan supaya hancur... jgn hancur sgt.. nnt tak jd mcm laksa kedai...
  6. pastu... + belacan...
  7. then tambah2 la kalau tak cukup asam or garam... tp kalau tak cukup asam, tambah asam jawa..cepat sket kembang...
  8. ajak le jiran² datang makan sebab kalau makan sorang2...mmg tak best...
benda tabur²
potong mcm gambar di bawah... kecuali daun pudina... cubit sedaun²...


Nota kaki :
cara rebus laksa adalah berbeza² ikut jenis laksa... so,kalau ada direction kat pelestik tuh... ikut la...
tp kebykkannya guna cara di atas...

utk tatapan di masa hadapan..
daun kesum kat jermeng dipanggey praew leaf...


tenung²kan dan selamat memasak...

Comments

lpas tgk post yg ni.sy pun masak jugak.cayaq sket ja.tp still bole makan buh otak udang?kat jerman ado?dak kn.hahah.so saya menang tang otak udang
Adrina Adi said…
adoiii.. sedapnya. kak ed belum pas buat laksa. ahaks!
Piza said…
Salam Liza, gilaaaa lama aku tak komen, jadi pembaca sonyapp jo. timaceh bagi resepi ni eh aku pun tgh carik ni ha...authentic laksa mershap hill kah?
:cahya schatz: said…
estrella : hellloo....otak udang ada la kat sini... sila belagak guna point lain...huhuuu...

kak ad : laksa kan ada mcm2 jenis.. resepi liza ni laksa utara..try la.. kot2 tiba2 buleh bukak kedai laksa...jeng³...

piza : salam darl, dah try blom nih..? mana laporan..?

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003