ayam-karamel-pedas

Salam and Hallo...


Sumber :
sendirik bikin

Mukadimah :
goreng ayam dulu...pastu br pikir nak masak apa yg cepat...

Bahan² :
  • 3 schenkel ayam (bahagian pinggang ke lutut ayam..)
  • 3sb gula
  • 2sb minyak masak
  • 1sb sos ikan
  • 1sb cili kering blend
  • 1sb sos tiram
  • 1 bawang besar - potong dadu
  • paprika
Cara² :
  1. masukkan minyak.. goreng ayam-garam-kunyit smp agak² gold keliling.. i tak letak minyak byk sbb nnt ayam tu pon kuar minyak
  2. pastu asingkan ayam... guna minyak yg sama.. cairkan gula... smp la warna cekelat..
  3. masukkan bawang n ciliboh...
  4. masak smp nmpk mcm huduh (hangit)...huhuuu
  5. slowkan api then masukkan sos tiram.. ayam n paprika...
  6. kacau bg gula hangit tu salut ayam... bg nmpk lawa...
  7. agak² dah lawa... kuatkan api sket.. n masak smp ayam masak..

Nota kaki :
adaptasi dari resepi 'Vietnamese Spicy Lemongrass Chicken '...tp yg ni version pedas sket...
tenung²kan dan selamat memasak...

Comments

x-o-x-o said…
sedapnya... nak rasa :( YANG AKAK BUAT hahahaahah~

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003