berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, November 11, 2010

Kami masih di Hessen bukan di Aachen

Salam dan Hallo...

dah macam pantun 2 kerat pulak tajuk entry tuh..
well... rasanya ramai yg dok tunggu entry kali ni... (i agak jer la.. lepas ni kalau ada org tanya lg.. i soh refer blog jer kot... malas nak mengenangkan kisah silam yg hitam...)

soalan : korang dah kat aachen?
jawapan : tak...tak jadi...kami pindah ke raunheim... sebelah rüsselsheim (rumah lama)..
bebelan : sayang sangat nak tinggal rumah lama... dah la kena kuar dari rumah yg best... menumpang pulak kat rumah org smp sebulan...pastu kelam kabut pulak cari rumah baru...

soalan : tak jadi sambung blaja?
jawapan : tak jadi... encik suami sambung kerja kat tempat lama...
bebelan : nasib baik tak anta surat anta brenti kerja lg.. punya la nak jd staf USM... last2 kami jugak yg susah...

soalan : apply blk kat tempat lama...?
jawapan : tak... tp tak letak jawatan lg ritu... kalau nak letak jawatan, notis sebulan
bebelan : kita merancang.. Tuhan menentukan... USM wat pelecey...

soalan : kalau still kerja kat tempat lama... kenapa pindah rumah...?
jawapan : sebab rumah kena end contract dlm masa 3 bulan... kerja kena anta surat brenti kerja notis sebulan...
bebelan : kat sini suma sistematik.. tak der janji2 mulut manis suma tuh... contract dah ada.. maka ikut apa yg dah janji la... tak guna anta kontrak sekilo... isi borang smp terketaq2 tangan...last2... 'oh...kita cancel la yer...' 
penat² jer i carik rumah kat aachen bagai... last² berkampung area sini jugak....
 
soalan : kenapa tak jadi sambung blaja..?
jawapan : elaun USM tak mampu tampung kami 3 orang..
bebelan : nak suruh blaja smp dapat Dr-Ing.... tp nak bg tak smp €1000 sebulan... aiseymen... budak degree pon kaya lg... at least... depa suap mulut sendiri... kami ni dok ada 3 mulut...
duit utk lepas visa pon tak cukup kalau 1000€... bawak² la anta org2 bendahari tu mai dok obersi sebulan dua...bg merasa sket bukan senang dok tempat org nih...

soalan : takkan kot... depa mesti ada budget kalau depa dah offer...
jawapan : yap... mmg depa offer.. tp KPT tak dak budget utk anta student master...then... USM kata nak bg elaun ikut kadar master kat mesia utk single..
bebelan : i tau... ni bukan kes 1st... USM dah femes dah kat sini ngan kes² yg kurang best didengar... tp encik suami nak jugak sbb itu jer uni yg dekat ngan family.. bab APEX² tu tak der la jd focus sangat...

soalan : tak logik la sbb USM ada elaun utk student yg berkahwin.. kalu duk luar negara, rate elaun bukan rate msia, tp ikut rate negara yg kita study tu...
jawapan : ntah.. tak tau...
bebelan : maybe sebab kami² ni insan biasa... tak der politik²... takder kabel²...

soalan : tak try apply uni lain...?
jawapan : USM bg jawapan seminggu lg nak smp ke tarikh tutup bayar yuran..
bebelan : padahal... a month before USM buat pelecey tu...ada segerombolan org2 hebat dari projek MIROS datang opis encik suami.. boss encik suami bgtau ada malaysian kerja kat situ...depa kagum ngan encik suami n ofkos offer encik suami join depa... TTAAAPPPIIII... encik suami stay nak ngan USM... sbb, USM dekat ngan family...
ketua MIROS tu.... org UPM.. ada jugak org UTM...
ishk... kalau la ada org USM jugak... br depa kalut nak soh encik suami sain kontrak kot...
erk..sengal.

soalan : bila kena byr yuran...?
jawapan : utk kemasukkan bulan 10... yuran kena byr bulan 7...
bebelan : haaaaahhhh.... tu pon...encik suami call uni aachen mintak tunda... USM cakap gaya hebat, suruh tunda dulu sbb nak ikut prosedur.. lepas tunda 2kali... last2 smp encik suami offer nak byr sendiri dulu... pastu USM cakap.. 'ouh..kita cancel lah...'

soalan : abih... USM tak nak byr yuran ke...?
jawapan : nak... tp lepas 1 oktober br anta email kata nak byr...
bebelan : bayar yuran utk master yg 2 tahun...tak der budget... pastu USM suruh buat PHD, 4 tahun tu... ada budget pulak...??

soalan : kenapa lambat sangat br tau kata tak jadi...?
jawapan : proses apply² nih amek masa setahun lebih...
bebelan : sbb yg bergeraknya hanya dari pihak encik suami n registra USM cawangan... org² part lain suma saaaannngggaaattttttt folllow prosedur...(sambil TERlupa....n TERtinggal)

soalan : setahun...? tak guna pos express ker...?
jawapan : guna pos plg express...utk sekeping surat bayar dekat €70 (+-rm280)... tp org USM tak sempat nak bawak masuk meeting...
bebelan : ada skali tu... DHL anta pg... tp direport penerima pindah bgnn... ok..maybe salah DHL tak baca notis kat situ... the other day.. DHL anta lg... si mamat ni amek.. simpan dulu kat dia.. ptg dekat2 nak blk opis.. br anta kat penama surat... tak ke terpikir surat tu urgent maka dengan itu dihantar gn pos plg express...?? encik suami siap call DHL german...DHL mesia.. brapa kali jgn tanya la...
dah dpt kat penama surat...simpan lg, sbb org induk pesan soh bg by hand...lepas bg by hand..tak tau depa buat apa pulak kat induk.. org cawangan call.. ok, surat dah smp kat induk.. tp.... tak sempat jugak nak bawak masuk meeting..
bila call pembantu tadbir... 'eh..ni bukan kemasukkan oktober ke...?'
'yes...mmg kemasukan oktober...tp yuran kena byr bulan 7..'
dlm hati i berkata... i yg isi borang 50keping tu... i konpem tarikh2 tu ada kat borang2 tu... u tak baca ka...?? u dapat borang tu... buat tgk gambar pemohon saja ka...??

soalan : rugi la ek...last minit tak jadi...
jawapan : tak der rezeki...
bebelan : rugi dari segala segi... penat pikir... penat amek exam... penat plan.... penat call sana sini.. penat email sana sini.. penat isi borang... penat kuar duit...
encik suami dah spend almost €700... tp USM rilek... sbb depa sekupang pon tak kuar... kalau kena kat family sendiri baru nak kalut kottt....
encik suami dah konpem frust.. i nih...?? penat tau bg motivasi suruh sabar... suruh usaha bagai...ishk! 


soalan : tak dak citer terbaru dari USM..
jawapan : depa dah anta surat tawaran..
bebelan : bagus... anta surat tawaran sama tarikh ngan tarih masuk kelas.. budget kat sini ada second, third, fourth intake kah...? well.... tak semua uni HEBAT mcm USM kooottt....

soalan : so..skg...?
jawapan : pindah raunheim...encik suami kerja mcm biasa.. i ngan liya buat routine mcm biasa..
bebelan : carik rumah kalut²... bila dah dapat pon, harusla tak puas hati kan..? tp tak per.. i redha.. mungkin ada hikmah... dan byk pengajaran juger...
encik suami pon dah dapat status 'Permenant Resident'... n rumah skg ada bilik tido asing utk missLR...
mungkin itu yg terbaik utk kami.. insya Allah...

uol doakan la yg baik² utk kami k...

p/s : sessi soal jawab ini adalah berdasarkan perbualan dan pertanyaan dari family dan kawan²...
cerita di atas adalah separuh dari apa yg kami alami... malas nak citer panjang²...  

11 comments:

Ummu Ainaa said...

hikmahnya.. bule kitorg singgah kalau nk gi deutschland nanti! yeay! sabarlah sayang, walaupun dugaan lebih berat di bahu yang memikul, mata yang memandang ini merasa peritnya juga.. menitik air mata membacanya. salam takziah untuk cik mat, dan peluk cium untuk liya..

:cahya schatz: said...

puan nurdiana : ofkos..wajib ke atas kamu singgah rumah kami kalau mai sini.. walaupun dok depan rumah kak neny... tp mesti tido rumah kami jugak..hehehhe...

timaseh,DD...
*rindu*

Ajzie said...

Insyallah ada hikmahnya.. Mungkin rezeki uols terus tinggal dan kerja disini. Alhamdulilah dah dapat PR pun kan..

Apa apa pun yg kak azi tahu kebanyakan Uni di Malaysia tidak hantar lagi student2 utk buat Master di Obersi lagi.. dan digalak kan buat dalam negara sahaja kecuali utk PhD sahaja...

:cahya schatz: said...

kak ajzie : mmg.. tp masa interview first2 dulu (tgh tahun 2009)..depa dah konpem kata nak sponsor sbb depa nak org yg ada DR-ing..
depa siap letak syarat..kena dapat RWTH aachen...then,depa sponsor..
org RWTH kata, matt terlebih layak utk RWTH... skali USM pulak wat pelecey...hampess..

tp tuh la...maybe liya tak nak papa jd lecturer kot..liya nak papa jd engineer..
skg pon matt dapat dok kat site.. Alhamdullillah...

Jalak Lenteng said...

oo al kisah nyaaaaaa..all this while tertanya2 gak apa status matt. mesti matt cam dah tawaq hati nak sambung blajaq..ape la deorang ni!

kak yatt mus said...

oo...itu ceritanya..tak pa..uol sabar ja..
my fren dah siap semua smp dah nak fly..USM cancel..
at least,uol tak join USM lg..kalau dah join lg susah nak komplen..

fylla said...

salam liza.. aritu dh dgr explanation dr kak nenny, tp xdela se-details ini..uhuhuu..dugaan di perantauan betul..byk2 bersabar.. Insya-Allah ada hikmah di sebaliknye..
terkenang segala susah payah disana dulu..huhu

harnidahussin said...

sabaq na..mungkin boleh sambung lain kali..

dahliya said...

meh join ukm lak.. hihihi.. tp xdpt status apex lg la.. tp we're on that direction.. besa la ngn ipt ni.. byk sket kerenahnye..segala bagai officer nk kna endorse dl..

mrsharkz said...

sabar banyak² mat n liza sekeluarga. InsyAllah, ada hikmah yang baik. Amin.

:cahya schatz: said...

jalak : mmm...mula² tawaq...pastu mcm dah ok... tp bila depa tiba2 offer blk...terus rasa mcm 'padia depa nih...??'

kak yatt mus : tengkiu sbb tlg bg semangat...

fylla :salam... aku terpaksa buat entry ni sbb ramai yg tanya.. thanks suma kawan²...

harnida : haah...tu la.. rasanya liya tak mau papa dia jd lecturer kot..huhuuu...

yaya : yekye jer ko ajak join UKM... huhuuu....
aku dah paham jugak la ngan karenah org² kerajaan...tp encik suamiku tidak paham...dia dok wat deal cara sama ngan org sini...

mrshark : ni shark mana pulak sesat masuk blog aku nih hah..?
ko ke yas...?
tengkiu ler atas ucapan alu²an ko tuh...
amin..