Posts

Showing posts from November, 2010

In my daughter's eyes

Image
Salam dan Hallo...

dedicated to my little princess...


In my daughter's eyes I am a hero I am strong and wise and I know no fear But the truth is plain to see She was sent to rescue me I see who I wanna be In my daughter's eyes
In my daughter's eyes everyone is equal Darkness turns to light and the world is at peace This miracle God gave to me gives me strength when I am weak I find reason to believe In my daughter's eyes
And when she wraps her hand around my finger Oh it puts a smile in my heart Everything becomes a little clearer I realize what life is all about
It's hangin' on when your heart has had enough It's giving more when you feel like giving up I've seen the light It's in my daughter's eyes
In my daughter's eyes I can see the future A reflection of who I am and what will be Though she'll grow and someday leave Maybe raise a family When I'm gone I hope you see how happy she made me For I'll be there In my daughter's eyes

hai...

Image
Salam dan Hallo...


hallo...ich bin die liya... :)

my 28th

Image
Salam dan Hallo...

thanks a lot for almost 300 wishes tru fesbuk... phone.. email....n ym..
dah macam artis dah nih hah...
tu tak termasuk yg nak wish tp tak der phone n fesbuk...
n... tak termasuk  jugak yg bukan lupa...tp tak teringat...
n tak termasuk jugak skandal² yg segan2 nak wish....huhuuu...
kalau tak.... mau cecah 500 wishes weeyyhh... hahhahaahaaaa... (gelak gaya glemer...)

thanks uols... :)
uols really make my day...

encik suami n liya, pagi2 dah buat kezutan kat i...
selalunya pukul doblas malam encik suami dah wish siap2....
tp tahun ni...kami bertiga hentam tido punya awal tanpa aktiviti2 yg diingini mahupun tak diingini berlaku...

pukul 3 pagi.. i terjaga... lampu tak tutup... tv tak tutup... laptop tak tutup...
ishk..ishk..ishk...
lepas tutup2 suma... dah pulak i tak leh tido..
dok klip-pot-klip-pot... ntah pukul brapa br tertido (lepas tembam muka kat tetiak iyah)....

pukul 8 pagi... ada org tekan loceng rumah...
jeng..jeng...jeng...
i terus tanya... 'abg ada beli apa2 eyh...?'…

pagi ini

Salam dan Hallo...

pagi td dah snow seround...
playground belakang rumah dah putih.. tp tak tercover suma² lg....
dijangkakan winter kali ni paling teruk...
erk...

encik suami dah start tak sihat sket²...
i pon dah start sakit tekak...

huh..mood pon swing² ikut cuaca....
ishk...

u....n u have all my heart

Image
Salam dan Hallo...






selingan...

pesyen...

Salam dan Hallo...

i need more

jeans - tops - cardigans - shoes








n more idea...
oh mann....

shhoooooooohhhh...

Salam dan Hallo...

























jz go away..

Rantai panjang

Image
Salam dan Hallo...

untuk tatapan orang yg kata 'tak bekenan' kat rantai avon i...

 for me.. rega tak penting...
asal cantek jer... kira on la...
memandangkan i ni pakai tudung... so harusla memilih rantai yg labuh smp paras dada or paras perut...
i rasa ok jer... depends kat baju... n style tudung...
i pilih rantai avon tuh sbb demen kat tgh rantai tu buleh tukar2.. ada lg 3 kaler...
n design dia simple...

contoh² pemakaian rantai labuh...
(abaikan model²...)



p/s : gambar lain dari sini



pendek kata... nak pakai labuh mana pon...asalkan pemakai tu rasa cool... mesti nmpk lawa...
kalau ada org kata 'tak bekenan'...itu bermakna dia jeles...

kan, abang..?
eh.

part 02 - suprais yg tak suprise sangat..

Image
Salam dan Hallo...

citer mesia br nak masuk second episode...huhuuu...

blk ritu langsung tak bgtau family tarikh betoi...
tp ayah (ayah encik suami) ngan bonda (mak i) dah teka dgn tepatnyer tarikh kami blk.. tp dah namanya nak wat seprais... harusla deny even depa teka betoi kan....

so!
hari yg dinanti telah tiba.... smp ja epot penang.... i call satu²nya org yg tau tarikh kami blk... adik teruna i... tp dia tak jawab... byk kali i call... byk kali dia tak jawab..
i dah panas time tuh.... (mula la nak ungkit segala pengorbanan...)
i call kakak i... rupanya adik i pi bercinta kat KL... adooiii... sengal...
time tu mmg i marah betoi... org lain pon bercinta jugak... tp tak leh ka korban sehari utk angkut kakak dia yg setahun skali blk mesia ni...

encik suami mula start ngan plan B...naik teksi...
tp kat epot penang rupanya tak dak MPV... teksi biasa pon mahal... pastu kalau kami nak amek teksi.. kena 2 bijik... sbb beg besar... ngan stroller lagi... ngan car seat lg...
jeeeeemmm....

lepas ja miss…

Bihun Goreng Singapore

Image
Salam and Hallo...
Sumber :
resepi asal dari sofinar @ mR... tolak darab bahagi...jadik resepi i...lallaalalallaa...

Mukadimah :
dah few times buat.. n buat lagi masa besday missLR...
tumpang ada gambar... better i tempek siap2...

Bahan² :
1 bungkus bihun - direndam duludaging / ayam / udang - dipotong kecil23-4 ketoi fish ball / fish cakemix vege - carrot, jangung dan kacang pis2sb cuka4 bawang putihserbuk lada hitam / lada putihgaram dan gula secukupnya  cili api- potong nipis + kicap sebagai sos
Cara² :
panaskan minyak, goreng daging / ayam smp lembut, tambah air jika perlu.. + fish cake / fish ball....goreng lagi.+ serbuk lada hitam dan bawang putih, goreng hingga naik bau..+ cuka + mix vege....kacau² ler sket...+ gula dan garamthen, jgn ler lupa masukkan bihun... pastu kacau smp sebati n nmpk lawa...Bila bihun masak, tabur bawang goreng...daun bawang...Nak lg cool...buat cili padi campur kicap...Nota kaki :
dah buat 8x pon...dok rasa ada bahan tertinggal..
kena gak intai resepi sero…

Gulai daging cincang

Image
Salam and Hallo...
Sumber :
Ramlee

Mukadimah :
lauk ni wujud masa majlis besday liya... pair ngan nasik rainbow (hujan panas)..
encik suami request nak makan gulai daging cincang... tp harusla tak sama ngan paklong Zul masak..
tp sorang lg pengkritik tetap, mr ZulIb kata sedap... ok la...mmg kak neny yg masak pon ritu...hehhee...

Bahan² :
1.5 kg daging cincang / tetel ( i suka yg ada lemak²... br la soddaapp...)3 cawan santan pekat5 sudu rempah kari6 sudu cili boh1 sudu asam jawa dan dicampur dengan 1 inci belacan (campur dengan 4 cawan air)Sedikit gula melakaDaun pudina (jika suka) - i tak letakDaun pandan Bahan A ( blender )
1 labu bawang besar4 ulas bawang putih3-4 batang serai dimayangsedikit halia Bahan B
bunga lawangsudu cengkehbiji buah pelagakulit kayu manisMinyak untuk menumis [jika suka, gunakan minyak sapi]
Cara² :
Cuci daging then perap dengan bahan A + rempah kari.Tumis bahan B smp naik bau. Masukkan cili boh dan kacau sehingga pecah minyak. Masak dgn api besar.+ daging ..bia…

Kami masih di Hessen bukan di Aachen

Salam dan Hallo...

dah macam pantun 2 kerat pulak tajuk entry tuh..
well... rasanya ramai yg dok tunggu entry kali ni... (i agak jer la.. lepas ni kalau ada org tanya lg.. i soh refer blog jer kot... malas nak mengenangkan kisah silam yg hitam...)

soalan : korang dah kat aachen?
jawapan : tak...tak jadi...kami pindah ke raunheim... sebelah rüsselsheim (rumah lama)..
bebelan : sayang sangat nak tinggal rumah lama... dah la kena kuar dari rumah yg best... menumpang pulak kat rumah org smp sebulan...pastu kelam kabut pulak cari rumah baru...

soalan : tak jadi sambung blaja?
jawapan : tak jadi... encik suami sambung kerja kat tempat lama...
bebelan : nasib baik tak anta surat anta brenti kerja lg.. punya la nak jd staf USM... last2 kami jugak yg susah...

soalan : apply blk kat tempat lama...?
jawapan : tak... tp tak letak jawatan lg ritu... kalau nak letak jawatan, notis sebulan
bebelan : kita merancang.. Tuhan menentukan... USM wat pelecey...

soalan : kalau still kerja kat tempat lama... kenapa pind…

liya's first loti tolor...

Image
Salam dan Hallo...

carik idea nak bagi budak tecit tu makan..

loti tolor... :)
i buat bentuk star ngan bulan sabit.


liya makan ngan papa...
liya suap liya satu... liya suap papa satu...
liya makan roti besar ibu jari papa... papa makan roti besar ibu jari liya...
fair n square!
opss... ada tumpah...
kutip balik...
ishk.... tumpah lagi la...
ok... abih dah.....
kemas tempat makan...















kemas la saaanngaatt....

resize gambar secara terer ngan VSO..

Salam dan Hallo...

layan youtube dulu...
http://www.youtube.com/watch?v=34PIBw7YnG4&feature=related

dulu i guna softaware Microsoft PowerToy...
tp lepas guna laptop vista... tak leh dah nak guna software tu..
so!
dalam pencarian dalam dunia tanpa sempadan.... i dipertemukan dengan si dia.. VSO Image Resizer...
sonang kojo den...
better than powerToy... :D
average user pon rate 4/5 bintang...
setakat i guna nih... i bg 5.5/5 bintang... (dah macam dapat bonus pulak dok promote menatang nih...)



buleh dolod kat sini --> VSO

apa yg i bekenan kat VSO nih...
1.dah nama pon resizer... ofkos la buleh resize dari kecik ke besau.... besau ke kecik....
2.buleh create copy or resize yg ori...
3.buleh pilih mana nak simpan...
4.buleh resize byk2 skali... nak satu2 pon buleh juger..
5.buleh letak watermark sendirik.... buleh create kat situ...or letak gmbr sendiri utk watermark..
6.support byk format image..


try sendirik baru tau...

Roti Telur missLR

Image
Salam and Hallo...


Sumber :
idea tetiba

Mukadimah :
masa missLR lapar... tetiba terpikir nak buat roti telur utk dia...

Bahan² :
rotitelursusu segargaram n pepper
Cara² :
potong roti guna cookies cutter...ikut suka la nak bentuk apa..dlm satu bekas lain... pukul telur,susu, garam n pepper...panaskan kuali dgn minyak sket..celup roti dlm telur then goreng mcm biasa...
Nota kaki :
-garam ngan pepper i letak sket sgt2... garam tu takat rasa sket²...n pepper tu... takat amek syarat...
-i celup roti takat letak-angkat....tak rendam smp roti tu serap telur... errr...alasan specific tak dak.. tp i rasa better jgn byk2 telur...nnt berminyak...
tenung²kan dan selamat memasak...

izinkan...

aaarrrrrgggggghhhhhhhhhhh....




izinkan i melayan perasaan sebentar...
huh.

part 01 - balik kampong..hohooo...balik kampung...

Image
Salam dan Hallo...

lepas 7 tahun posa ngan raya kat jermeng... akhirnya, encik suami blk beraya bersama family kat mesia... yeee hhaaa...
eh.
Alhamdullillah...

malam sebelum fly tu, encik suami ngan i tak tido sebab kemas barang... stended.. beg over limit.. huhuuu... encik suami dok try rearrange barang dlm beg...beg missLR saja ada 2 (ekceli 3..)
amboi senang hati ja dia tido.. tp i pon sempat gak tido setengah jam sementara encik suami mandi (time tu rasa syukur encik suami mmg spesis mandi lama..)

so pagi tu, kami 3 beranak, achik, cik dee n family abg zul suma pi epot beramai2.. kat epot, jumpa kak ayu n family.. mmg dah tau akan naik satu flight..

1st experience naik fligt ngan baby..nerbes weeyyhh... tp achik dah bg pesan sebakul.. so ok la sket.. at least, tau apa nak buat.. n also, achik dah belikan sunblock n makanan utk cucu dia siap2.. :)
masa beratur, kami dapat masuk fast lane sbb ada baby..barang2 suma lepas.. termasuk la air2 utk missLR..
missLR mcm biasa.. excited tegur n ten…

Nasi Hujan Panas

Image
Salam and Hallo...
Sumber
gabungan dua resepi.. dari chef hanieliza ngan saper ntah.. web mana pon i tak ingat..
yg pasti link dari google..

Mukadimah :
nasik ni i masak masa besday liya yang bertemakan malay wedding..
menjadik sedapnyer.. so next time.. buleh buat lagi...

Bahan² :
1 kg beras1 liter air1 tin susu cair2sb minyak , 2sb margerin (4sb minyak sapi)gajus & kismis ½ sudu teh pewarna hijau, merah & kuning Tumis:
2 bawang besar - mayang1 inci halia - mayang3 bawang putih - mayangkulit kayu manisbunga cengkihbunga lawangbuah pelaga
Cara² :
Di periuk lain... tumis semua bahan tumis dgn minyak n margerinBila naik bau.. masukkan air dan susu cair...then garam.Lepas mendidih... tuang benda2 tu suma dlm rice cooker utk pemasakan yg lebih pro.. Masukkan beras, buah gajus n kismis...  gajus ngan kismis ni letak takat sedap mata memandang jer... jgn la over smp lebih dari nasik...Masak nasik mcm biasa...bila rice cooker tu dah tendang kata 'cook'... letak pewarna tompok2.…

Wishlist utk besday 2010

Image
Salam dan Hallo...

wishlist ni sekadar memberi pendapat apa encik suami  uolz nak bg kat i tahun ni...
buleh pilih... agak2 nak terbagi hadiah yg sama... tontong pun buleyh... tak der masalah... i terima dengan hati yg terbuka..
berangan jer la lebih2 kot ada org nak bg kat i.... ekceli wishlist ni setakat tatapan i jer... kalau dapat... dapat la.. kalau tak dapat... masuk pulak wishlist utk 2011...huhuu...


1. suar jeans
kat jermeng...suma org akan ada at least 5 or 6 jeans...sbb almost everyday n aktiviti akan pakai jeans... sesuai ngan semua weather pon... tak yah contohkan org jauh2... encik suami pon ada berbelas jeans..
i..? errr...takat 2tahun dok jermen.... i ada 2 jeans SAHAJA... buleh jer survive tp mmg dah naik lunyai ler jeans tuh...
so blk mesia kali ni..i roket adik ipar i yg kecik molek tu punya jeans... (maksud tersirat.... i pon dah makin kecik molek...)
then... i punggah i punya beg kat rumah bonda... jumpa lg 2 jeans lama i... okies... dah ada 5 jeans skg...(senyum kepuasan.…