tak sompek

Salam dan Hallo...

tadi dok pangkah2 tarikh kat kalender... huiih.. tak sampai sebulan dah nak kena kuar dari rumah nih...
i dok terkenang2 la benda yg i tak sompek nak buat..
i sampai sini n duduk kat rumah ni on 6th april 2008...

1. nak buat kek n anta kat opis encik suami
konon2 nak buat sepraih... bukan takat kek.. mcm2 i nak anta kat opis dia masa besday or anniversary.. tp sepraih dlm hati ja la... asyik2 tak jadi ja plan i... tup2 encik suami nak brenti kerja dah... tak per la...plan utk anta kat sekolah dia pulak nnt...

2. tanam pokok
at least...i pernah try tanam... tp maybe i buleh salahkan cuaca yg sangat panas...
kat balkoni i, mmg ada 2 pasu panjang (tuan rumah punya)... so masa summer tahun bila ntah... i dengan nekadnya.. beli benih bunga then tanam... n pokok tu tumbuh!
i sangat gembira... tp rumput pon naik jugak... dah pulak tu, lg tinggi dari pokok i...
masa tu cuaca panas.. so daun2 dah start mcm layu... i siram2 pon... layu jugak... i tak mau la paksa dia hidup jugak.. so i terpaksa biar dia mati... hhuuuuhhuuu...
lepas tu, i try pulak tanam pokok sayur yg simple2... contohnyer... daun kesum yg i rendam dalam air smp dia lemas...erk... (ada sorang kakak tu kata, daun kesum buleh hidup dalam air...so i try apply la...)
even tak berjaya... masa ada sorang lg kakak ni nak pindah... i beriya mintak pasu dari dia...
hasilnya.. pasu tu indah menghiasi lantai balkoni i smp skg.. bukan i tak nak tanam... tp i nak pindah laaa...

3. khatam Quran
ok... masuk bab ni mesti para naqib-naqibah geleng pale.... at least, i ada niat okkk... n i pulun gak baca masa pregnant ritu (ekceli i pulun surah2 sunat masa pregnant saja... ouh, patut la tak abih2 khatam quran)...
ok..saya tidak bagus.
mungkin saya buleh buat majlis khatam quran masa majlis kawen adik saya nnt...
hah...? adik...? kawen...??

4. buat scrapbook liya
niat di hati nak buat milestone ngan buku scrap liya..
i rasa tak terlambat lg nak buat buku scrap sbb i mmg ada simpan semua benda 'first' liya...
tp bab milestone tu... i terpaksa redha ngan 5bulan pertama saja... adoiyaiii....no komen la..
dari liya lahir, i dok ajak encik suami amek gambar kat studio... smp skg tak buat2 lg... tp tak per la.. tunggu blk mesia or buat masa besday dia setahun... masa tu dah buleh suruh dia posing2... mesti kiut.. :)

5. jahit butang2 yg dah nak tertanggal
bab nih.. i tak sure kenapa i tak sempat2 nak jahit.. padahal kat satu baju tuh.. bukan la semua butang tercabut.. tp maybe sbb yg tercabut tu adalah butang kat jaket yg dipakai hari2... maka dengan secara sedar, tak sempat2 nak jahit...hurrm... i rasa kukuh la alasan i tuh... ngeee~~~
but at least, kalau sempat... i buleh jahit butang tu... jz tak sempat jer.....

6. amek gambar rumah n letak kat blog
ofkos family n kawan2 nak tengok rumah i kat sini...(senang nak gossip...)
masa i mula2 masuk... i ada amek video... tp secara kelam kabut la.. sbb masa tu tak der perasaan lg nak tengok rumah... maklumla tengok encik suami pon tak puas lg...
dari rumah yg ada benda  set 3 (3 pinggan, 3 mangkuk, 3 gelas, 3 gerfu, 3 camca, 3 pisau dan 2 periuk).... telah menjadi berpinggan2...bercamca2... bergelas2 dan bercawan2 banyaknyer...  :D
i mmg suka kumpul barang dapur... pakai baju bebulu2 pon tak per... asalkan i dapat benda dapur yg best... tak yah yg brand pon tak pa... i terima asalkan senangkan kerja i... lalallaaa.....
tak per... skg dok kemas barang sket2.... nnt i letak gmbr rumah i masa i nak pindah k...

7. buat makanan frozen
masa muda2 dulu... slalu berangan... kalau dah kawen n ada rumah sendiri nnt.. nak rajin2 buat benda frozen.. so that, bila tetamu datang.. kuarkan then goreng jer....
KONOOONNNNNN..... skali pon tak penah buat... pusing2 org lain yg buat.. i tlg simpan dalam tempat beku jer...
kak neny buat... i amek...
kak ina buat... i simpan...
achik buat... i makan...
ok2... nampak sangat i berangan je lebih....

8. nak masak utk makcik bawah
kesian kat dia.. dok sorang2 ja...
i tau... walaupun dia mengaku ada masalah pendengaran, tp i tau dia dok slalu bau apa yg i masak... dalam byk2 kali bau... mesti ada bau yg buat hati dia terdetik...'sedapnya bau~~masak apa nih....'
kan...? takkan la skali pon dia tak terpikir mcm tu...?
masa i blaja buat cheesecake ngan tiramisu... ada terpikir nak anta kat dia ngan tuan rumah sket... tp tak tau pasaipa cepat pulak habih kek2 tu suma... tak sempat nak anta....hahhahahaa....
tak per...i tau malaikat dah tulih niat baik i....

9. satu hari makan masakan western
kami suami isteri ni mmg perut pure melayu... sehari mesti kena ada nasik... so kalau dah tgh hari tu bantai pizza... mlm tu, mesti terketaq2 cari nasik... makan ngan telur goreng pon rasa heaven...
gamaknya... kalau i dah terer buat steak2 bagai... maybe kami akan jd kurus tanpa perlu diet.... (nmpk tak kesinambunganya kat situ...?)


10. sunbathing kat balkon rumah















buang tebiat....??

Comments

mila.ibunajihah said…
tergelak lak baca entry u yg ni..especially part makcik yg kurang pendengaran..tp boleh hidu bau masakan u...hahaha... of course la dear..
:cahya schatz: said…
puan ibu najihah : hehehe... tu la i pon rasa dia bau i masak dari bawah.. kesian kat dia.. ntah2 tiap2 hari dia dok tepi tingkap time i masak lunch... *mode gaya terer masak*

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003