berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Friday, July 9, 2010

pos oh pos... (2nd episode)

Salam dan Hallo...

ritu crita pasal pos biasa...
kalini up sket... nak crita pasal pos express...
ritu punya surat yg konon2 expres....smp mesia lepas 3 minggu...

kalini bayar dekat 70€... smp dlm masa 2 hari...
bagus....well done!

TAPI
tak smp2 kat penerima...
apa crita nih...? dah smp mesia tp tak smp2 kat penerima... kehulu kehilir surat tu kat mesia...
sebabnya... penghantar surat tu tak baca notis kat depan bangunan...
i tak tau la org tu tak baca or tak reti baca or lupa nak baca or saja suka buat kerja lapanbelaskali...

crita dia senang saja...
dokumen tu dah smp penang... so nak anta ke usm nibong tebal.. tp,suma org kat jabatan aeroangkasa dah pindah ke bangunan jabatan mekanikal... dok ada notis kat depan bangunan tuh...
tgk kat status DHL, dia tulih... penerima pindah...
ouh... tidak bulehkah anda (wahai posmen DHL) menghantar surat itu ke blok sebelah...? or at least tanya org kat situ...
kalau surat tu dipos secara express dari obersi... ofkos la surat tu urgent...

bila call center... dok la pass kat org tu...org ni...
benda tu stended.. i pon pernah kerja bahagian customer service...
but at least.. selagi tak abih waktu kerja.. i akan buat kerja i sungguh2... buat customer mcm diri sendiri... kalau customer ada masalah... tulong selagi buleh...

ok.... i tgh mode geram skg... rasa mcm nak blk mesia anta surat tu sendiri...

apa pon....anda (u la...bukan posmen DHL) buleh baca nih....
http://en.wikipedia.org/wiki/Pos_Malaysia
so.... as rakyat mesia...patutkah i blk mesia nnt...apply kerja as perunding pengeposan...?

8 comments:

Anonymous said...

pehal ko dah meroyan ni cak ooii...?

Miss F said...

kak liza.. org pon selalu ada masalah problem dgn perkhidmatan pos nie.. pos mesia ke private ke sama aje.. kalau org yg dalam building tu pon die xmau cari, die main kasi jer parcel pada siapa2 yg dan, apetah lg diorg rajin nak mencari kt bgnn yg baru dipindah.. sakit jiwa bila fkr terpaksa pakai pos2 nie..

PatinPasta said...

Salam Liza,

Uiks.. sampai masuk Wikipedia tuh. Alahai!

Tapi sadly memang betul, kan?

:cahya schatz: said...

anonymous : nyaris2 meroyan...belum meroyan lg...

pink lady : ha ah..tu la pasal.. jd frust ngan perkhidmatan kat mesia...

aida rezuan : haah..mmg sad... satu dunia bg pengiktirafan buruk... wat malu ja....

Emma Manson said...

Liza, syok betul aku baca blog kau nih. Seriously tak boring! Haha. Kau memang ada sesuatu dengan post service kat Msia ni... aku agak la :P

:cahya schatz: said...

emma : tengkiu...mai la baca slalu kalau rindu nak dengaq aku merapu....hahhaha...
ko bila due nih...?
kensalam own..

Emma Manson said...

Hehe. Slalu la mai blog, cuma silent reader ja.. aku due bulan 25/9 insyaAllah. Own sibuk sangat, dah tak calling2 dengan aku huhuhuhu.

:cahya schatz: said...

emma : awat own sebuk sgt...? jd PA YB ka...?
all the best utk ko nyer bersalin nnt... :)