jangan mudah menilai orang..

Salam dan Hallo...

rambut sama hitam...hati lain-lain..

dah tau hati lain2.. jgn la cepat sgt kita nak nilai peribadi org lain.... kita pon sendiri tak der la suma org suka kan... sama jugak ngan org lain... maybe jugak dalam ramai2, kita jer yg tak suka org tu... org lain ok jer...
better cermin diri sendiri dulu... tp kawan2 pon kena la cermin muka kawan2 jugak...huhuuu...



kes 1.
kita tolong kawan2 bukan sebab balasan....tp org berbudi kita berbahasa... kalau dah ada org tulong... jgn la kita balas ngan benda buruk... kalau tak tau sangat nak balas budi... at least, jgn kata yg buruk2 pasal org... tu pon dah cukup bagus...

kes 2.
kawan buat pelecey kat kita...patutka kita terus jauhkan diri..?
jawapannya TAK.. cuba pikir2 blk... tak der langsung ke jasa org tu kat kita..? kalau dah byk kali dia tolong kita...awat kita terus tak nak kawan ngan dia lepas sekali dia buat pelecey ngan kita... maybe kawan kita tu spesis yg kurang reti melawak kot...

kes 3.
kawan kita tak sepesyen ngan kita... kita pakai tudung..org tu tak pakai...adakah itu ukuran utk nak judge org tu mesti tak semayang...? ouh..mesti la tak... i ada kawan yg everyweek pegi clubbing tp tak penah tinggal semayang...
perli2 pon tiada berguna... tup2 nnt mungkin akan kena kat batang idung kita blk... tgk2 adik kita yg pakai tudung amek gambar peluk2 ngan boifren... dah jd 2x5 ngan kawan kita yg tak pakai tudung....

kes 4.
kurang bertanya sesat jalan... tp kalau dah byk sgt tanya pon buleh sesat juga... apa kata rancang dulu soalan yg nak ditanya..supaya tidaklah kelihatan tidak bijak bila asyik bertanya... pastu..jgn pulak harap semua soalan ada jawapannya... kawan2 kita pon tak brapa cerdik pandai mcm kita jugak... so logik jer ada benda yg dia tak tau...
n jgn la pulak kata org yg tau byk benda tu belagak pandai...mungkin dia dulu2 pon rajin bertanya jugak...

kes 5.
jalan hidup kita lain2..walaupun mungkin dekat2 nak sama ngan drama swasta punya cerita...
bg nasihat kat kawan2 mmg amalan yg mulia.. tp rasanya better be sure yg nasihat kita mmg buleh diguna pakai... jgn disebabkan kita rasa kita tau byk penyudah cerita drama... maka kita suruh kawan kita buat itu ini ikut pengalaman kita...

kes 6.
tolong jaga hati org kalau org tu kita panggil 'kawan'.. kawan baik or tak baik... tetap kawan...
selagi org tu tak buat pelecey byk2 kali ngan kita... adalah afdal kita melayan kawan kita dgn baik... jgn terlampau emosi asyik nak merajuk or what-so-ever ngan kawan...cukup2la merajuk ngan boifren/gilfren dulu...
kan lg senang kalau kita berterus terang.... problem pon settle...ntah2 kita yg salah paham...wat malu jer merajuk over2...kekkeee....

kes 7.
dah la..tak larat dah...

p/s: entry ni adalah random...tak ditujukan pada siapa2 yg specifik... tp kalau terasa jugak....sila email i...

sekian...

Comments

CatlinaFly said…
cahya,sy ada seorg kawan baik yg selalu kecik hati dgn sy dek my loud mouth(kami saling jadi pengkritik tetap hehehe)..since dia ni jenis sensitif dan emotional sikit.but, friendship memang mcm tu..forgive and forget..:)
:cahya schatz: said…
wirda : mau taauu....huhuuu...

kak catlina : its good to have a fren yg buleh forgive n forget.. masalahnya..tak ramai yg nak buat mcm tu.. kita saja asyik forgive n forget...side dia.. asyik kita saja yg buruk...
i ni kecoh jer lebey..kalau kawan tu mai dok mengendeng...i layan jer jugak....hahhahaa...

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO