Tag ~ lesen

Salam dan Hallo...

Adakah anda mempunyai lesen memandu?
ada.. lesen keta ngan moto


Bilakah anda mengambil lesen memandu?
i amek lesen moto dulu... lepas spm...
actually nak pi daftar utk lesen keta...sbb bonda kata..anak pompuan better bawak keta...
tapi bila smp driving school... i daftar utk lesen B1- utk motor kuasa besau.... (cita² kena besau beb!)
lepas 2 tahun... kiranyer.. dah dapat lesen penuh... br i berkesempatan nak amek lesen keta... masa tu dah abih matrik... dapat2 jer lesen keta...dah tak der P dah... *eksyen..*

masa i pi training bawak moto tuh... kena bawak virago ka harley ntah... nak tegakkan moto utk tolak tongkat pon i tak larat..berat giler moto tuh....pakcik cina tu sound... 'cik...bawak moto kecik dulu la..nnt suda besa...buleh mai...bawak moto besar...'
demm u...pandang i kecik..
tp memandangkan i tak besar2...maka smp skg i ada lesen b2 saja...

Berapa lamakah pengalaman memandu anda?
pengalaman memandu termasuk ngan tak der lesen kira skali ke tak nih.. kalau nak kira betoi... i start bawak moto..masa tingkatan 1 kot... n driving... masa lepas matrik...
n ofkos secara legal nyer... lepas dapat lesen la...mmg terus intensif... abah terus pass stereng kat i...
pas masuk UM..bawak moto.. merempit ngan pokke....
lepas tu..bawak keta pulak...smp la abih study then kerja...
dok kat jermeng...dah tak drive dah... blk mesia ritu pon...drive skali jer sbb pregnant... tp gian punya pasai... drive gak dari tanah liat blk mengkuang... (10minit driving....kekkekeee...)

Pengalaman pahit ketika memandu?
eksiden masa 'Putri Gunung Jerai' umur 4bulan..

Pengalaman manis?
everytime driving pon pengalaman manis kot... sbb saya mmg suka driving...
ouh.. plg manis rasanya masa drive keta baru kot...
1st masa beli 'putri'..... 2nd masa beli 'queen'

3 tabiat ketika memandu?
tak der tabiat sbb saya pemandu berhemah...(heh?)
jz..i sangat suka keta manual... tp time2 nak buang tabiat, menjadi gak...
kalau part parking...i suka parking masuk bontot dulu... ni suma pembelajaran tidak langsung masa dok kat pantai dalam la nih... everytime nak parking.. kena buat 'no sweat challenge' sket... dgn sempitnya... dgn byk ketanya... mmg pemandu2 pantai dalam akan terer parking lepas 6bulan dok situ... bg jer la style parking mcmn...konpem pass...
n i....rileks orangnyer..i bukan spesis bawak keta laju2...n nak hon suka2 hati...ni pulak hasil pembelajaran secara langsung lepas abah dah tak mau drive lepas i dapat lesen...
kampung abah kat perlis.. kalau sapa2 penah drive ke perlis.. mesti tau ada satu kawasan ni mmg kena drive slow giler sbb hadlaju dia 50-70kmj.... dah kata pon perlis negeri terkecik... konpem2 la polis pon tak byk port nak lepak... mmg sentiasa ada jer speedtrap... dekat2 pulak tu...
so adalah lebih afdal anda drive jer keta ikut hadlaju...
eh.eh.tiba2 teringat satu tabiat bila i driving... i slalu pegang stereng sebelah tangan... lg sebelah... letak kat tepi tingkap..tak pon.. letak kat hand rest.... tabiat ni utk long distance...
tak pon..sebelah pegang stereng.. sblh lg letak kat gear... tabiat ni kalau bawak keta auto...

3 pantang time memandu bila:
bg satu keta kuar... abih membontot jer yg keta blakang2 tu pulun kuar... tak leh ke bg i ni lepas dulu sebijik... apa yg rugi sangat kalau kuar selang2...
pastu ada jugak spesis yg membontot keta depan giler2...pastu tiba2 jer potong...tak pon..tetiba jer masuk berdesup... ooo...ko nak celah2 yer... i bg can u kiss bontot keta i kang... i tak kesah..keta i kancil jer... tp u tak sayang keta honda u ker...?
kedua.. jangan berebut nak dengar siaran radio... nak tanya sket...sapa yg lg stress.. i yg dok drive ke... u'oll yg dok terlentok kat sblh@ blkg... yg sama naik kalut nak pilih siaran radio kenapersal....? apakata paling tak leh nak tulong pon...tulong diam jer buleh..?
teringat satu cerita...masa i n hosmet nak sambut new year... detik2 kul doblas malam tu la kami tersangkut dlm terowong jalan ampang dekat ngan klcc... sempat sedut asap jer dlm terowong tuh...ada 1 kapel cina nih... nak terkencing kot... dok himpit2 keta hosmet i...memandangkan kami sempat sedut asap saja... kami tergelak2 smp goyang keta... (ganas ok..).. dok wat lawak apa ntah...
skali tak pasal2... mamat cina tu selit kat depan keta hosmet i... kami rilek jer la...dok sambung gelak2.. n ofkos la smbl gelak kawan i dok terjengok2 bhgn depan keta... mcm dekat sgt cina tu himpit...
skali..bila keta depan gerak..n cina tu masuk depan keta kami... awek cina tu tunjuk middle finger kat kami...
eh.gelabahwatlu....??
jalan depan sket...konpem...konpem... mmg cina tu nak terkencing... dia singgah petrol station...hahhahahaa...

Pernah terlibat dengan kemalangan?
eksiden moto ka keta nih.. dua2 penah...
eksiden moto kat federal highway...eksiden keta kat highway utara selatan...kat tol jelapang...
i rasa pasal eksiden keta...i dah pernah crita dulu kat sini...
eksiden moto pon buleh tahan terok gak...ni suma sbb ada dua mamat yg cuba ngorat2 tak kena tempat...
i nak blk klang dari pantai dalam... dua org mamat ni dok saing2 ngan i... letak2 kaki kat motor i...ishk.. tak berkaliber lgsg gaya ngorat.. last2 moto naik atas i sbb langgar batu... 4,5x gak la i berpusing ngan moto...
bila i dah abih tergolek2... i nak bgn... satu lg moto langgar moto i.. masa tu i dah pening2.. tgk2 baju...darah dok menitik... terus i duduk..
datanglah seorang hero selamatkan keadaan...eyh..bukan sorang... 3 org...termasuk sorang letchumi yg buat lawak tak kena tempat...
org yg brenti tengok pon ramai gak....demm...hilang seri.
masa org dok tanya nak call sapa...i rasa lonely gila... rumah pantai tak der org...rumah klang tak der org... n i tak tau nak call sapa masa tuh..

si letchumi : abis..u sorang2...abg..? kakak..? boifren tada...?'
i : tak dak...
si letchumi : kesian u..cantik..boifren tada...

alllooooo...!!!
nak kiss helmet i tak...? meh nak tulong..
n pakcik yg langgar moto i tuh dok ulang2 kata.. 'ishkkk..aku ingat dah mati dah budak nih...jauh dia tergolek..'
'pakcik....doakan yang baek2 buleh...saya kawen pon belum lg... ' i berkata didalam hati...

lepas tu..ada sorang pakcik ngan sorang hero iring perjalanan i blk smp klang... moto teruk gak..tp still buleh jalan... mlm tu...mmg rasa muka i kena tonyoh ngan tanah liat... bengkak n berat semacam...
nasib baek ada hamba Allah sorang nih sanggup mai pagi2 bawak pi klinik...


P/S : dah biasa dok kat tempat driver....bila kena dok blkg...terus pening nak pengsan...

Comments

FeeQ said…
hehe nice XD
iu rf said…
heheheheh...comey jer mama liya ni citerrr.... :D..

thanks sudi layan tag ni..hihihi
CikTie said…
nasib baik i tak dak masa letchumi tu kata mcm tu... kalau tak maunya i bagi helmet tu kat dia dulu!! nak tambah sikit ni... perkara yg i takleh lupa bila u drive... kalau ada lagu yg best2 u akan nyanyi dgn sepenuh hati! siap dgn action2 lagi... merewang tangan tu merata2, menghayati lagu2 tu!
:cahya schatz: said…
feeq : 'nice' saja...? amek la tag nih...

kak iu : mama liya layan tag waktu liya mood baek..kalau tak baek..dia nak mama mengadap dia saja...hhuhuuhuuu...

kak tie : u nak bg helmet kat letchumi tu watpa..?
ouh....i mcm tu eyh...? kekekke.. i mcm tu kalau ngan u'all saja.. penghibur di kala sunyi... :P
Jalak Lenteng said…
derrr..giller ganaih! awat time kene kaco ngan mat rempit tu, tak call Adnan Sempit..gerenti dia tlg cikaro yg dlm kesusahan :P
:cahya schatz: said…
jalak : haruslaaa~~~
aku ingat hero yg tulong aku tu adnan ler..tp apakan daya...rupanya bobby...hahhahaa..
tp tadakpa...bobby buat baek pi antaq smp klang...

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003