berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, April 15, 2010

jadual Liya Raihany Mohd Razif

Salam dan Hallo...

entry ni dibuat atas request silent reader i yg tetiba bersuara...
huhuuu...

dari kecik...i mean...dari umur sehari..
i buat jadual kat liya...
konon2 amek iktibar dari hasil pembacaan ler...
dan resultnyer...
memuaskan...(setakat ni...)

jadual liya adalah seperti berikut...

6am BF
nap
8am tukar pampers
9amBF
nap
12pm tukar pampers
BF / makan brei
1pmmain sendiri
nap
3pm BF
4pm tukar pampers
main ngan mama
6pm BF /makan menu lain
7pm main ngan papa
8pm tukar pampers
9pm BF
muhasabah diri
tido
12am BF n sambung tido

okies...itu jadual liya yg i buat..

n ni pulak jadual yang bukan i buat...
tp org lain buat kajian..

nak lg details...sila baca kat sini.. sleepforkids.org

jadual liya tu i main plan2 di otak jer.. tak perlu terlampau timing betul2 sgt...
kang anak dah nangis tak berirama dah... uolz dok la tunggu jugak cukup timing...
itu namanya tindakan kureng bijak yer...
utk sapa2 yg anak masih merah dan halus (berumur beberapa minggu)..
buleh start praktik jadual...

yg i tetek beratkan....
erk..sorry.. yg i titik beratkan ialah...
tukar pampers every 4 hours....
n... BF every 3 hours..
selain tu...aktiviti bebas...
ouh...lg satu...waktu tido liya mesti cukup..
supaya otak bayi dapat berkembang ngan baek...

kalau waktu siang... i akan kejutkan liya bila sampai waktu BF...
tp malam...
lepas dia tido kul 9 tuh...i akan kejutkan dia kul 12 saja...
kalau dia tak mau minum..
naseb ler... tunggu esok...

eh.tak jugak...
awal2 dulu..
yer...mmg i buat mcm tu..
tp dekat2 umur dia 5 bulan...
dia kerap jugak jaga malam..
sbb haritu ada seminggu dia tak sehat..
so terbawak2 la smp skg..
mlm..skali dua bgn nak susu..
tp asal bg je.. 2,3x sedut...
tido blk....

layankan ajer la...

Alhamdullillah...susu i maseh cukup utk tuan empunya dua pipi bolat2 tuh... :)


sekian.

5 comments:

CikTie said...

bolatnya pipi dia!!! tp kalau tok lang mah dia tgk mesti tegur mulut tu...kecik comel aje. masa u kecik dulu pun... dia selalu tegur mcm tu...(i kena ceritalah...pasal waktu tu u tak sedar pun lagi org dok kata apa kat u....)

Mummy said...

salam...comelnyer anak u...tang pipi dia tu...geram tgk...

iu rf said...

rajinnya mama liyaaa....

meh nk cubit pp mehhh...gelammmm

Piza said...

Cak, pasal freestyle tu aku tengah kempen kat indra hehe tengoklah camne nanti. Liya suka tido eh? Faheem suka tido jugak taapii mesti dalam dokongan orang. Dia tidak tetipu dengan teddy bear yg aku letak kat tepi dia. Mak dia lagiii besar dr teddy bear tu :P

:cahya schatz: said...

ciktie : harap2 sempat la maintain tembam smp blk mesia nnt...

mummy : suma pakat geram kat pipi...yis terlebey daa...

kak iu : mai la sini..buleh cubit.. :)

piza deary :
bagus2...kempen2...kalau ko nak kempen kat kengkawan ko pon buleh.. :)

baby mmg suka tido..bila dia tido..urat otak dia berhubung..
eh.dah macam iklan susu pulak..