food for si bolat²...

Salam dan Hallo...

seorang kawan bertanya...
apakah makanan yang saya berikan pada anak saya selain dari susu badan...?

well...well...well..
selain daripada i make sure i makan suma benda yg i nak makan...
tidak dilupakan...
jangan makan benda2 yg akan memudaratkan anak kita yer...

rezeki liya murah kat sini...
makanan hebat2 even utk budak tecit umur 4 bulan... :)

iyer...
selain susu badan..
liya dah makan solid food sejak umur 4 bulan...


ni brei.... lebih kurang mcm nestum... tp perasa dia mcm2..
awal2 liya makan gandum ngan susu...
itu awal2 4 bulan...
dah dekat2 5 bulan... i belikan dia perasa lain pulak...
skg ni..dia dok pulun makan apfelbrei... brei perasa epal...
laaayaann....
seronok tengok dia makan...
kalau brei...i akan bg dia makan dalam botol..
kat sini ada puting khas utk makan brei...
lubang puting tu bentuk '+' ...


ok..?
nampak tak lubang puting tu....?
kalau tak nmpk...tak per la...


ini adalah antara makanan lain utk liya...
makanan baby yg di blend... kiranya.. time nak makan...bukak tudung balang..then suap!


kalau nak tau details...buleh check kat web hipp.de
utk budak 4 bulan... kebanyakkannya perasa buah2 n sayur2...
utk 6 bulan... dah ada daging...ayam.... perasa spagetti bolognese pon ada... :)


ini antara yg i dah bagi kat liya...
dari kiri - epal,rasberi ngan strawberi - epal, grapes ngan nasik - sayur²an blend - sayur ngan nasik - pear ngan epal...

kalau makan makanan dlm balang tuh...
i suap liya guna sudu...
i cedok jer.... liya dah siap2 bukak mulut...
paaannddaaiii....
satu balang tu...2x jer dia makan... :)
kadang2...skali makan pon buleh habis 3 suku balang....
itu la rahsia pipi dia mengembang... :P


yang penting...liya sehat...


eh.
itu bukan makanan liya...
itu tiramisu a.k.a. cake besday papa liya... :)

Comments

Anonymous said…
salam perkenalan..
tak pe ke 4 bulan dah makan solid food?
rubaizah said…
awal gak ekk liya start mkn... tp yg kelakar nama nestum tu MILUPA...

bestnya dia mkn strawberi ekk.. tp best lg kek tiramisu tuu.. uhuhu..
:cahya schatz: said…
anonymous : depends kat budak..ada yg tak leh makan lg masa 4 bulan..

rubaizah : ha ah...ada sorang aunty kat sini..slalu try2 bg liya makan... n so far liya ok...
masa mula2 dia start makan bubur nasik...2hari dia tak berak..
tp lepas tu...dah ok...
Anonymous said…
nak tnya,nak crik mknan utk baby ni kat ne?
baby br 2 bln,ingt nnti 4 bln mmg nk start bg mkn skit2...
:cahya schatz: said…
Hallo Anonymus...u Kat mana?
Kalau kat mesia, i rs ada jual kat Jusco or Markt biasa..
But,better if u buat sendiri..Blend buah ngan nasik ke.. The best Time utk Baby start makan umur 6months rasanya..

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO