eyh2 saya ini....ishk..

Salam dan Hallo...

bercakap pasal minat..
i minat benda2 seni..
mungkin dapat tempias sket2 dari bonda yg pernah jadi cekgu pendidikan seni..
ataupon mungkin kena kenan seni2 sebab slalu tlg type soalan exam pendidikan seni...
well...i dulu amek bahasa arab...tak amek seni...
naseb baik la i tak tau amek rasuah..kalau tak..senang2 jer kawan2 n skandales2 i dapat soalan bocor...
tp pengsan la kalau seni pon u buleh fail kan...
mcm tak logik kalau fail melainkan u nak buat lukisan ala2 picaso...
pi letak kaler setempek kat tgh2 ketas lukisan...then anta...
haaaa...kalau mcm tu...kompem failed...

u'olz suma mesti dah tau i suka henna kan...
actually...i suka inai..
dapat pakai inai yg ujung jari tu pon...hati dah berbunga2 riang... :)
skg ni..up sket...pakai henna lukis2...
utk kepuasan diri sendiri jer..

since dok kat pantai (rumah sewa)..sikit2 i rasa i suka masak...
bila bonda pi rumah my sist kat UK, 4bulan...
i dok kat rumah ngan abah n adik lelaki (dia kata senang jaga dia...konon!)
time tuh..i praktikal...
beriya bgn pg2 masak nasik bagai...
tp tu...sebulan yg pertama la..
lg 3 bulan lepas tu...bawak blk makanan free dari kilang je..
hahhaaa...
n since jadi isteri encik suami nih...konpem la lagi rajin n buat2 rajin masak...
sebelum liya ada...paling suka..i buat cupcakes...
tp tak sempat nak deco2...
pernah suatu ketika...tengah mood rajin giler2 masak...
i buat record 60resepi berbeza dalam masa 2 bulan...kiranyer...almost everyday menu lain....
berterima kasih la pada myresipi dan blog2 masakan.. :)

hipotesisnya...
i rasa i lg sanggup habis duit beli barang2 n aksesori dapur dari beli baju2 n beg2 branded..

oohh liza.....kamu tipu yer...
td beli jacket sampai dua...
hahahhahaaa....
tp berbaloi2.... tak caya tanya kak neny ngan achik ngan encik suami...
tp kalau nak tanya encik suami... make sure i ada kat sebelah.. senang nak explain.. :P

masa pregnant ritu..
kengkononnyer nak start menjahit blk...
masa kat klang...dok kerjakan sewing machine kakak i...
ok la... dah buleh buat langsir utk rumah klang n pantai...
'eyh pantaians... ada lg ker langsir aku yg canggih ituw...huhuuuu'

everytime raya..bonda mmg jahitkan baju kurung utk kami adik beradik..
bila i dah besar sket dan buleh diharapkan utk tidak merosakkan fesyen baju kurung...
bonda potong2 kain...i cantum2 jd baju...jahit tepi...n jahit jd baju..
best2...

teringat lg masa kecik2...bonda belikan anak patung kertas yg sekepeng tuh..
so..i ngan maktam akan guna corak2 kat kertas lukisan anak2 murid bonda utk design baju anak patung kertas...suka...
masa tu mesti la terasa nak tulis cita2...'pereka fesyen'..
konooonnn.....!
bila dan besar sket...i mintak anak patung yg gemok sket...
time ni i jd sangat kagum ngan maktam...
dia jahitkan baju utk anak patung i guna kain2 perca...
cantum2...jd skirt..
cantum2...jd blouse...
skg...maktam betul2 jd full time tailor... :)
baju i time akad nikah...maktam yg jahit...suka... :D

n i pulak...skg...dah ada model anak gadis...
buleh la berangan nak sewing machine..

kalau kasi can berangan tu...stended!tak nak kalah...berangan yg hebat2 ajer...
hahhahaaa...


besides jahit2 baju tu..
i actually rindu nak buat crosstich...
masa lepas SPM...benda tu la i dok ngadap everyday..
i buat bunga kecik2...size kusyen kecik tu...
rasanya ada la kot lebih 20 set i buat... :)

hakikatnya...
suma benda pon i nak try..
cuma tak tau cukup tangan nak buat ke tak...
i rasa...once dah start...i akan focus...
tp...sementara nak start tu la...

eyh2 saya ini....ishk!

Comments

CIK NANA said…
Chaiyoooo Cahya!!!
:)
Nanti leh tolong kait sweater for Saif!
:)
Herm, kita nie contra!
Na sangat buta seni!
Tambah2 lukisan!
Arrrrrrrrrggggggggghhhh, failed!
rubaizah said…
rajin nya mak dara niii
Ajzie said…
hahahahahha lucu la cahaya nih. Tp menjahit memang asyik.. kak azi suka buat apron, pencilcase jenis2 benda mcm tuh ler.. baju nih mcm kelakar sikit pernah buat tp tang leher tuh tak cantik.. terus i sembunyi kannnnnn muhahahhaha. Tidak dpt menerima kenyataan you..


Dan bila citer pasal crosstitch kan.. bukan main semangat kak azi beli benang dan lain2 peralatan utk buat crosstitch masa di Malaysia.. Sampai lah nih benang dan benda2 lain tuh tak terusik punnnnnnnnnng.. Sungguh membazir i nih kan. Entah dlm kotak yg mana satu i simpan agaknya.. heheheh
ummiluqman@azma said…
best menjahit ni..akak sempat belajar menjahit baju kurung tapi sekerat jalan .. ingat nak sambung belajr jahit lagi..bersemangat ni
:cahya schatz: said…
cik nana : errr...kait mengait tak masuk dlm jadual lg la...
nak sweater ker...? bagi size saif utk bulan 8..aunty belikan... :)

rubaizah : cita2 n angan2 kena tinggi...huhuuuu....

kak azie : ha ah la...masa kat mesia pon,org slalu jahit benda2 mcm tu..plg kerap...jahit tmpt pegang periuk tu...
leher baju mmg susah sket.. takper kak..pratice make perfect.. :)

ummiluqman : sambung kak sambung...once dah tau basic..mesti semangat nak buat fesyen lain pulak.. :)
skg dah ada blog yg ajar buat baju...
:: butterfly :: said…
bagus2!! kami bagi sokongan padu!! humayrah, xlame lagi kite buat baju raye ngn maklong je, ok. free kan??? hehe :P
:cahya schatz: said…
butterfly : buleh2...mmg free of cas..
TAAPPIII...sila anta sewing machine canggih kat maklong dulu yer..

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003