berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, February 3, 2010

U4

Salam dan Hallo...

harini bawak cik puan muda,Liya Raihany pi jumpa kinderartz utk U4..
kalau nak ikut betoi2...ada 7 benda nak kena cucuk...
i dah cakap kat encik suami siap2... i tak nak tgk..
tak leh nak bayang mcmn baby nak kena 7x cucuk...
kalau liya tak nangih.... konpem2 i yg nangih kang....

ni la rupa papa yg penyayang...
tenangkan anak sebelum di cucuk..

mama...?
stended la...takkan nak suh doktor yg amek gmbr...mesti la itu kerja mama...

bawah ni pulak gmbr budak comey yg dah seberat 5060g n tinggi 57cm...
hurm...papa ukur 60cm...doktor ukur kurang 3cm...konpius 4 saat...
time ni gumbira jer dok sembang uk-ak2 ngan papa sebelum kena cucuk...


haaa...ni la jarum yg menucuk liya..
liya kena amek 6cucuk saja...dikurangkan 1 sbb tak perlu lg skg..
i ingat nak kena cucuk 7x...
nasib baek 2x jer...
6 cucuk gabung dalam 2 jarum...
i yg berpeluh tgk jarum tuh...

dan kat bawah ni sessi pegang kaki n tangan liya before doktor cucuk..
yg pakai baju kunin tu doktor...
yg baju belang siap senteng lengan sampai siku tu pembantu klinik...


liya nangih sikit jer...
time kena cucuk tu dia mmg mamai nak tido...
maybe terkejut tiba2 kena cucuk... meleleh gak la airmata dia... tp suara tetap maintain sopan...
otw,blk rumah..dia tertido dlm stroller...
smp rumah dia still tido...
jaga kejap...tido blk..
doktor kata dia akan cranky sket...
tp Alhamdullillah...
skg dah 12jam since dia kena cucuk.... liya mcm biasa jer..
merengek pon sbb dah timing susu...

liya mmg strong..
TAPI...mungkinkah esok br nak merengek...?
ye la....kalau kita kena cucuk pon..esoknyer tuh br rasa sengal2kan...
hurm...

baru semalam liya dok mengekek2 gelak...
beriya2 dia gelak... smp begoyang2 badan..
i ngan encik suami pon tergelak sama...

HAPPY~~

12 comments:

mama hanim said...

ni baru nak kena cucuk, nanti nak kena sunat sahih mama lari duduk kat luar klinik terus !!

Jalak Lenteng said...

ingat ka hat baju belang tu abg zul..
hat baju merah tu matt ka? awat nampak lebaq dari blkg hahaha :D

CikTie said...

liya dah pergi ambil injection ye... maisarah pun nak kena ni... 1 tahun punya. Tak tau lah nak nyanyi 'lagu' pelan ke kuat2!

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

terkujat i baca kata 7jabs. hebat sgt teknology german tu sampai leh selamat budak cucuk 7jab. huhuhu... tak demam ke budak kalo byk gitu..skali rupanye yg 3in1 & 4in1 tu. bikin panic aje daa..LOL..

i mula2 dulu anak kena jab, i dok jauh2. tp sampai australia, kat sini wajib the parents peluk anak bila anak kena jab. so beranikan diri la...my 1st exp, miya kena 3jab, 2belah arm & 1 peha..mama dia yg seriau. mujo anak tak nangis coz mama dia dah nak nangis. LOL.

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

time miya sunat, mmg i dok jauh2..siap lain bilik lg tu..hubby yg teman miya..dgr aje budak tu teriak, rasa nak lari masuk & peluk dia..tp tahan diri..

mama hanim said...

tapi i dah tau trick mama liya .. dia akan bawa balik kampung suruh maktok liya yang uruskan ...
kan makngah kan??

rubaizah said...

kalo amirul cucuk, abah dia je yg dukung dia... aku dok jauh kat pintu toleh muka tempat lain.... snirik kena cucuk pun dah nak nangis ni kan pulak nak tgk anak kena cucuk.. konpem aku meraung x berlagu... takutttt

iu rf said...

mak aihh.. byknye kena cucuk.. piyah paling byk 2 jab jek..

cucuk apakah itu sampai TUJUH?

Jalak Lenteng said...

iu rf said...

cucuk apakah itu sampai TUJUH?

--botox kot??wakakakak..

:cahya schatz: said...

mama : i tak der la takut sgt sbnrnya...tp nnt tak dak org nak amek gmbr...huhuuu...

jalak : ha ah kan...feberet baju abg zul warna mcm tu gak..tp sangkaan anda meleset...asst.doktor tu pompuan aaaa...
ish..takkan br perasan matt makin lebar..jgn kata kok belakang...kok tepi pon buleyh taahhaaam... :))

ciktie : ni amek cucuk utk 3bulan..dah 6jenis cucuk...kalau setahun tak tau la...

mama-miya : mmg doktor dah pesan siap2..kebykkan budak akan demam a day after cucuk..tp takat ni, Alhamdullillah..liya dok sengih mcm biasa..

mama : ishk..belum terpikir lg idea tuh..tp i rasa ok kot...kena bawak pi kat doktor yg sedap mata memandang la jawabnyer...

rubaizah : aku duduk tak der la jauh sgt sbb nak amek gmbr..tp dlm hati2 tu berdubdab2 jugak la..siap aku cakap kat matt, 'bang..ada 2 jarum la..ma amek satu..pa amek satu..ok?'

kak iu : iya..?? aisey..kami kena tipu ka apa nih..?
7 cucuk itu ialah.. refer entry seterusnya..

jalak : kulit liya tegang lg.. takyah botox la... :P

CatlinaFly said...

eh byknye cucuk?seingat sy lah, kalo kat klinik kerajaan , bagi bulan yang eprlu inject tu, cuma 1 cucuk je..atau mmg kat sana ade extra protection?wallahualam..

:cahya schatz: said...

akak catlinafly : kat sini,7 vaksin dicucuk dengan 3 jab...
maybe kat mesia..dlm 1 jab tu.. ada few vaksin campur skali kot...