berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Thursday, February 4, 2010

sambungan U4

Salam dan Hallo...

Alhamdullillah....

i pulak yg nebes lelebey...
liya maintain jer... dok sengih2 mcm biasa..

dari smlm smp rini.. i nak tidokan dia..siap dodoi atas riba..
jarang sangat dodoi liya atas riba before this..
syukur la dia tak meragam..tak demam...tak cranky even sket...
liya mcm biasa saja...

tapi mungkin liya dah rasa best sbb mama yg jarang dukung ni tetiba berbaik hati nak kelek dia...
bila letak..dia buat la muka sedih..
letak jer tangan bawak ketiak..dia kepit kuat2...pastu lonjak badan..
waaa...dah pandai eyh...?
sapa ajar...

terus mama tunjuk kat papa..

ni la drumstick yg telah ditucuk semalam...

kagum ngan liya...kuat semangat..

papa liya dok pesan...
'liya...kalau liya sakit..liya nangis tau...papa ngan mama tak marah...papa tau liya sakit kena cucuk...'
liya watper..? sengih...meleleh jer air liur smbl muka muka manja kat kitorg...

suma pelik kan naper banyak sgt kena cucuk..
i ni lg la pelik...tmbh2 nak kena cucuk kat drumstick debab anak dara i ituw..
kak ayu...betoi ke kak piyah kena 2 cucuk jer..?
kitorg kena tipu ke apa nih...ishk..
tak puas hati..
ni international certificates of vaccination liya...

skg,kat mesia ada ke menda nih...?
harap2 ada la...

masa cahya ngandung ritu, doktor check dlm darah i tak der rubella...
so depa nak cucuk lg skali..
beriya i bgtau depa..suma budak pmpn kat mesia mmg kena cucuk rubella..
memandangkan i dah detect pregnant..tak jd la nak cucuk time tu..
tapi, doktor kata bawak surat bukti i dah cucuk... if not, i kena cucuk lg skali...
kebetulan blk mesia bulan 5 tahun lepas, i pon carik la surat rubella tu..
apa yg i jumpa...?

kad besar warna ijau (yg dah nak bertukar jd warna kuning)...
pastu ada kertas kecik yg difotostat di'stapler' kat ujung kad tu......
itula surat yg menunjukkan i dah cucuk rubella tahun 1991...
kertas tu pon dah mcm surat wasiat yg diselit bawah tilam 20 tahun yg lampau...

i telan air liur...
simpan blk file tu...
terima jer la hakikat kena cucuk lg skali....huhuuu....
takkan nak bawak kertas wasiat tu blk jerman...?

ni liya punya list of vaccine kalini
1.tetanus
2.diphtheria
3.pertussis
4.haemophilus influenzae b (Hib)
5.hepatitis B (liya tak amek, tp nnt kena amek gak)
6.poliomyelitis
7.prevenar (i tak sure ni nama vaksin or what...tulisan doktor la katakan...)

doktor berger yg comel itu kata...anak dia...dia cucuk time umur setahun...
hurm...

apapon.....syukur la liya sehat... :D

7 comments:

Neny said...

aritu masa compare imunisasi Malaysia ngan Jerman punya (masa sikembar nak masuk kindy), malaysia punya adalah missing 2 items dr Jerman punya. Tapi seingat akak, masa kembar baby dulu byk gak imunisasi diorg. Mcm setiap bulan je kena cucuk. Cuma x ingat la satu kali cucuk tu ada bape byk vaksin diorg bg...

KesahKu said...

Salam kenal dari Braunschweig...

hmm...sama la ngan anak kta,
now dah 3 tahun.
masa sejak lahir sampai setahun lebe,
asik kene cucuk aje..
sama la list yang cahya tulis tu...
but, bila nak balik mesia nnt,
kene cucuk ape ek..cacar kot?

hehehehe...

Ajzie said...

cahaya..
kat msia ada ler buku tuh..(kalau bersalin di Private hospital mereka akan bekalkan buku jadual vaccine utk bayi) begitu juga kalau bersalin di hospital kerajaan(kalau tak silapnya la) memang kena folow schedule imunisasi yg tertulis dibuku sama juga mcm di Malaysia..

Masa tahun 2005 buku2 imunisasi anak2 kak azi dari Malaysia ditransfer kepada "international certificates of vaccination" dan masa balik Msia pada end 2007 kami hanya guna "international certificates of vaccination" yg updated by kinderartz disini( utk sambungan apa2 vaccine di Malaysia. Tiada masalah coz sama sahaja..

neny
2vaccine yg lain rasanya Influnza yg perlu diambil setiap bulan Oct atau Nov. dan satu lagi Meningokokken.. tetapi di klinik2 pakar kanak2 dan hospital swasta pun dah suggest ambil Meningokokken dan Pneumokokken nih..

rubaizah said...

liza,

kat mesia ni kena cucuk time 2 bulan, 3 bulan, 5 bulan, 6 bulan, 12 bulan and 18 bulan...

tp x de la plak kena cucuk 2 jarum.... cucuk cuma sejarum shj... dlm jarum tu ada la ubat yg telah di campur2 utk pelbagai vaksin... liya sama ngan amirul.. x nangis.. x demam... wat muka deq ja... ecece... padan ler plak depa ni ekk

green apple said...

berketak ketaknya peha...gerammmmm!!!

iu rf said...

ikut jek kater yg pakar...
kt jemen ni mmg byk injectnye..
maybe ikut tpt.. x pun masa..
x kena skang maybe next2 bulan len la kenanye..

jgn risau.. jgn rasa kene tipu..
insya allah everything will be fine...hehehe...

sjk cuucuk ritu da lama lak x g cucuk lagi.. agaknye luper termine kot ni.. kne buka buku kuning tu balik r...hohohoho

:cahya schatz: said...

:)
takat ni liya sehat jer..so tak der la mama liya cuak sgt...
kalau lepas cucuk ritu, liya perangai pelik2...i terus pi saman kinderartz tuh... :P