at last...

Salam dan Hallo...

rupanya dah 4 bulan cahya ada anak...
huh...
mcm tak percaya...
before this tak terasa sangat sbb liya sgt well-behaved..
harini...
start 2,3 hari lepas....
liya dah makin panjang n byk akal...
tak nak tido..
sbb byk benda dia nak sembang ngan i...
oleh kerana byk benda nak sembang... time siang.. dia akan minum susu main2...
akibatnya...i rasa susu dah makin kurang sbb dah 2,3 hari breast tak bengkak...
tak kesah la tak bengkak asalkan ada susu...
tapi..i rasa liya tak kenyang... sbb slalunya dia isap susu lama...
skg...smbl2 menyusu pon dok sebok nak sembang la... nak senyum la...
meleleh ja susu tu kat pipi...
liya tido bila dah betoi2 mata tu tak larat bukak...
kelmarin...
nangih smp tertido..
tak tau nak buat apa dah..

compare to baby yg mmg suka nangis..
liya kira ok lg.. still ada benda yg i buleh buat utk bg dia diam...
dan pastinya....kena angkat dia...
hurm...
sebelum ni...kalau ngan i...liya mmg tak kesah...
main smbl baring pon buleh..tak der hal..
ngan papa saja dia suka merengek2 soh angkat...
since 3 hari lepas...
waaahhh...dah tak makan saman...
kalau dah mai angin kus2 dia...
liya nangis kuat2...tutup mata...bukak mulut luas2...
pipi tetap maintain..seketoi kiri..seketoi kanan...
i akan cakap...'its ok liya..liya tak sakit pon...liya tido k...time tido skg...'
konon2 nak feel mcm dlm buku WTE 1st year la....
hhaahahahaaaaampeesss...tak jalan!

skg...i dah betul2 kena ketatkan jadual liya..
kalau tak...jawabnya...
i tak leh masak..
tak leh mandi..
dan paling takut...
tak sempat berak...
ouh.

masa hebamme mai ritu...dia suruh beli toys utk liya.. sbb yg ada skg sumanya besar utk liya...
so...i rajinkan diri baca WTE utk tau apa toys yg sesuai utk liya...
  • rattles
  • stuffed animals
  • mobiles
  • soft blocks
  • balls
  • Stacking Rings and Nesting Cups
  • books
  • mirrors
  • Bath Toys
satu yg bagus pasai kedai2 kat jerman nih..
i mean..kalau salegirl dia pon jerman la..
depa akan berterus terang..
kalau benda tu tak elok...depa akan cakap tak elok..
even depa jual benda tu..tak semestinya depa nak promote jugak2 barang tu..
(kenyataan nih tak der kena mengena ngan entry...saja selingan...)

i pon carik mainan liya kat amazon ngan ebay..
n jumpa nih...
  

ok...benda di dalamnya...sangat variety..dan saya syorkan mak2 lain beli...kualiti sangat ok..tip top..!

1.ABC shaker n teether - gambar2 besar n kaler cantek..mama suka..
2.colors cloth book - buku kain... kaler2 simple n menarik tertarek...
3.baby animals touch n feel book - ada contoh bulu2 binantang.. liya suka walaupun geli2..
4.bathtime bath book - buleh bawak mandi sbb buat dari plastik..gmbr besar n kaler cantek..
5.first words board book - benda2 simple yg baby tgk hari2...
6.123 flash card - gambar2 clear...warna pon cantek...

takat ni...liya suka belajar..
buleh baca suma2 buku skali harung... :)
dan i pon gembira...berbaloi i beli...

encik suami pon sama naik survey toys kat liya..
siap lari2 dari ofis pi kedai toys..

:)
first tu gajah yg berbunyi mcm itik...hahahhaaa... (mungkin sbb tu dia dicipta tanpa 4 kaki...)
yg pink2 tu...seekor lamb... itu music mobile... toys kegemaran liya.. time mood nak sembang... sepjg mobile tu berbunyi...selama tu la liya dok  aaaaiiii....aaiii....blluu...blaa....aaaaaiii....
yg bolat ada muka rabbit tu...rattles..
tak dilupakan..masa outing kat Mainz ritu.. papa beli rubber duck utk liya..kat rumah dah ada.. dpt free masa kat spital...tp yg tu keras...encik suami beli baru utk liya...1€..
bukan gmbr sbnr..hehheee...

kalau nak ikut dlm list kat atas tu.. 'balls' ngan 'Stacking Rings and Nesting Cups' jer liya tak dak lagi..
soft block... liya suka yg uncle azrul bg..
walaupun sama besar ngan kepala liya... namun tetap menjadi po-ja-an hatinyer... :))
byk dah toys liya sebenarnya...
nak tunjuk kat sini...tak larat...
apa pon...thanks utk kengkawan yg bg hadiah yg cantek2 utk liya..
mama tompang gumbira...
Insya Allah...next-next-next entry i cerita pasal toys lain pulak... :)

last but not least..
terimalah kiss dari liya raihany bersempena 4bulan... :D

Comments

CikTie said…
salam mama liya... ooo...liya dah berubah rutin yer...?! takpe mama, pd usia 4 bulan ni baby dah pandai memegang dan dah suka bermain. kita kena mula simulate dia dgn pelbagai toys. dari usia ini...kita akan enjoy sgt tgk perkembangan anak kita. kdg2 akn ada perangainya yg agak menguji mama...tp mama kena senyum...psl liya nak bagitau kat mama yg liya dah semakin besar...!!!
Jalak Lenteng said…
mmmuahh gak tuk liya..(xpe kan blom mumayyiz lagi hahaha)
asal menan tu bahase omputeh?camne liya nak kecek jemen nanti :p
CIK NANA said…
yeah, mama bought toys for liya..
:)
iu rf said…
amboi..pandai liya bg kiss ye..;p
:cahya schatz: said…
cik tie : salam..tq for the advise..takat ni buleh sabar lg..hehhe..

jalak : flying kiss jer buleh.. hahha..
papa pon tak kecek jerman ngan liya...tunggu mama terer jerman dulu..mama kecek jerman ngan liya..hahhaha...

cik nana : yeay jugak..nasib baek murah...yeay lg skali... :)

kak iu : hehehe...
m@Ri@ said…
maria ;pn tgh nk cr mainan utk aqil ni..pening gak..mainan mahal2..huhu..

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO