tag ~ blog

Salam dan Hallo...
td 'walk-walk eat air' kat blog² org yg tak dikenali..
terjumpa tag nih...
memandang liya tido lena... i rasa rajin nak buat..

1.bila n kenapa mula blogging?
kalau tak salah, i ada 1st blog dlm tahun 2002 kot..masa awal² masuk UM...tp bukan utk berblog...
blog tu i guna utk jd tmpt simpan note or link blaja...
huhuu...time tu asyik terlupa nak bawak thumbdrive...lgpon tahun 2002, thumbdrive size kecik giler... letak gmbr 5 keping ngan note powerpoint dah full...
belum lg kira i nak save lagu ramli sarip...
terpaksa la i save note kuliah kat blog.....hahahhaa...

2.ada brapa blog
sekarang ada 4 blog..
tp utk public, 2saja...
yg lain for my eyes only...hahahhaa...

3.brapa lama dah berblog?
dari 2002,kiranya 8 tahun la..
tp i rasa itu tak menjawab soalan...
i start berblog dlm erti kata yg sbnr ialah lepas i brenti kerja..
1 nov 2007...
start aktif...bila mai dok jermeng...tak dok kije nak buak..kawang dok ngadap kompiter sokmo...
(eyh...feel ganu lak...)

4.brapa umur anda masa mula blogging?
umur adalah rahsia...buleh mcm tu... :P
yg pasti bukan umur setahun jagung...
masa i start berblog, masa tu i tgh kalut prepare utk kawen..
dok survey² benda kat internet...so.. save link n info kat blog...

5.tulis sendiri or ada few authors...?brapa org...?
sorang.
dgn sorang pengkomen tetap before entry di'publish'.

6.apa nama dan link blog...?
nama : cahya schatz
link : http://cahya-schatz.blogspot.com/
maksud : harta/kesayangan cahya

blog lain pon ada 'cahya' gak...tp nama ikut isi blog...

7.anda guna brapa bahasa dlm blog..?
3 bahasa...
kebanyakkannya malay...tp ada jugak word english n jerman...

8.subject blog..?
info n personal...
utk blog ni.. byk letak info pasal pregnant, bersalin n parenting...
selain tu...letak cerita2 pasal life kat germany...
utk blog lain...ada simpan resepi..
ada simpan benda2 best dari email...
ada jugak yg simpan petua2 n koleksi 'meaning of..'

9.element apa ada dlm blog..?
a.teks
sudah semestinya...kalau tak,mcmn org nak baca...?
b.gambar/photograph
iyer..ada juger...
c.audio
takat ni tak der laie...
d.imej
ada..konon2 nak bg menarik ler...tp lg byk guna gambar sbnr...
e.video
ada juger...
f.lain² :..........
hurm...tak der kot...

10.hosting service...?kenapa pilih yg tu..?
blogger..
pernah try wordpress...namun...jodoh kami tidak kekal...malas betoi nak godey coding dier...

11.berblog tru...?
a.computer
takat ni cuma ngan laptop...senang guna screen besau..tak der la kena sepet2kan mata nak type benda kecik2...
b.PDA
tak der PDA...kalau ada pon,maybe guna utk check FB jer...huhuuu...
c.handphone
dah dapat phone screen besau...tp adalah lebih afdal update blog guna laptop..
alasannya...adalah seperti di atas...

11.restricted or public..? y..?
2 public...2 private...
2 yg public tu pon,1 dah lama tak hapdet..so link dia dilupuskan utk tatapan org ramai...sapa yg dah simpan link dia jer buleh tgk...huhuu....
2 yg private tu adalah...salah satu, tmpt kopipes resepi..
malas nak edit..so i private kan...settled!

12.buleh komen...? komen terus publish or kena tapis dulu..?
buleh komen n terus publish...
ada ker org nak komen merapu2 kat blog i..?
kalau ada..aci jer...i laaayaaannn tumpang i tak der ramai follower lg..
kalau dah ada ramai follower kang..maybe i kena pk utk tapis komen2 dari u'olz...

13.ada list of links blog lain tak..?
ofkos...kita hidup kena bermasyarakat...

14.brapa kerap jump masuk linked blog...?
tak ramai laie dlm list i...
so..kalau ada sapa2 hapdet...kerap jugak i jengok...
even tak tinggalkan komen...u'olz patut seronok sbb at least...ada sorang reader membaca entry anda...

15.blog anda ada counter...? masa buat tag ni,brapa dah..?
mula2 tak nak letak..konon2 tak kesah..tp dah lama sket..i jd pelik...tgk kat live traffic feed...bukan main meriah lg org dok kuar masuk...
tp tak der saper pon bg komen...
so..i letak counter utk puaskan hati i...padahal ada counter pon tak menjanjikan org bg komen...
mungkin entry i boring...
mungkin patut buat tajuk seperti.... 'ex boifren liza ialah.....'

counter skg = 7092


16.design guna add element or cari coding sendiri..?
hello....i ni budak multimedia,IT ok...
mesti la buat coding sendiri...
contoh...tukar dari tak der border ke border size 2....
u'olz tau ker...? kalau tak tau..meh i ajar...
kalau u dah tau...dok diam2 jer...jgn bgtau org kata benda tu senang...
diam2 jer k....

17.siapa targer reader anda...?
family, kawan² yg dekat n jauh...n blog reader yg baek²...
kiranya walau jauh di mata..suma² still blh bergossip pasal i sbb baca blog i...
kalau i tak hapdet blog...mcmn u'olz nak gossip...?
susah kan..? so..i senangkan kerja suma org...
i cerita kat blog...then u'olz blh komen...blh tanya soalan...blh refer...paling penting blh gossip...

18.adakah anda baca blk post lama anda...?
ha ah...sbb ada info2 pasal pregnancy,bersalin n parenting..
selain tu...nak cari blk tarikh2 buat aktiviti apa2..
refer blog...pastu kalau terbaca blk tag...
mesti rasa nak edit2 sket...
huhuuu...tp rasa jer la...tak edit pon... :P

19.adakah blog penting utk anda...?
setakat ni tak der la penting... sbb tu kalau tak hapdet pon tak kesah...
tp bila pk2 blk...kot2 la ada pembaca tegar blog ni... so i rajinkan la diri hapdet...
i baik kan...?
weeelllll....

20.penah terpikir nak delete...? kenapa..?
setakat ni tak pernah terpikir laie nak delete or nak private...
minggu depan tak tau lg keputusannyer mcmn...
selagi liya relax jer tido...n kira jari dia sensorang...mungkin i akan berpeluang update blog...
tapi..kalau liya nak i mengadap muka dia jer masa dia kira jari dia...
terpaksa la gue ngudur...

eyh.dah abih...la..br dok syok2 type...ishk!

Comments

liya dah pandai kira jari sendiri...ala comelnya.. =P
iLhAm said…
alaaa kak liza,
besstlaa blog nieh...
tak dan lah nak tinggalkan comment,
blog lists bersusun2 nak baca after balik keje...ekeke..;).

slmt bercuti kak..dah nak WE nieh =).

ilham bingen
:cahya schatz: said…
ahmad : ha ah...dari umur sebulan dok belek jari dia..smp kdg2 juling punya la dok belek..hehehee...

ilham : ok..ok..alasan diterima... :P
rubaizah said…
oit cik kak... jgn ko berani nak delete blog ko... sbb aku adalah pembaca setia blog ko.. andaikata ko delete jugak atau malas hapdet maka hancur luluh la hati ku ini tauuuuuu... kerana tiap2 ari aku buka blog ko... kalo tak buka rasa x lengkap hidup ku ini... uhuh.. ada mcm drama tak?? keh keh keh
zie said…
zie "salam...jangan lah berenti dari blog ni coz i suka baca blog u banyak info tentang pareting,tambah susu ala german and mcm2 lagi yg berfaedah utk baca"
:cahya schatz: said…
baizah : terharu aku baca komen ko..
ok la..aku tak jd delete...sbb kang tak pasal2 aku kena ganti hati ko yg akan hancur luluh ituw...huhuuu...

zie : salam...tengkiu zie.. :D

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003