kenapa org dok kat europe nmpk mcm byk duit..

Salam dan Hallo...

semalam i tak leh tido...
bukan sebab liya dan bukan sebab bapak liya...

i dok pk apa nak jadi ngan masa depan i nih...
encik suami nak sambung blaja..
tp i...?
plan2 nyer nak buat bizz...
dari 1 plan ke 1 plan..
hapaa pun taraaak....
dok plan jer la...
dah survey...dah buat bizz plan...dah buat ngan file excel bagai...
namun begitu..
setakat ni impian tettaaaapppp! menjadi plan tertunggak...

haritu sembang ngan my fren...
sembang pasal ptptn sebenarnya..
then dia kata i kaya sbb dok europe...
hah...nih hah...
i buat satu entry khas nak jawab soalan u...

ok...
amek contoh 1..
u gaji rm3000 kat mesia...n i, gaji €3000 kat jerman...

i nak beli lcd tv SONY 40" sebijik mcm dlm gmbr ni..
kat jerman = € 1030
kat mesia = rm 7999
habih dah gaji u kan... :(


ok la...u tak nak beli tv eyh...
wat per tv besar2 kan..
tv kat rumah i skg pon tuan rumah punya.. bukan encik suami tak nak beli... tp i kat sini tak tgk tv sbb semua rancangan alih suara...
depa tak der subtitle...suma alih suara....
dah macam tgk citer ultraman seven pon ada...
mulut gerak lain..kuar suara lain...
nak tunggu encik suami yg baek hati tlg translate...dah dia bantai gelak puas2, masuk scene lain br i tau kenapa dia gelak...
ok.jgn tukar tajuk entry...

u nak beli apa skg...?
ooo..i slalu sebut dslr...dslr....
ok...kita tgk apa kata survey...

nikon d5000
kat jerman = € 629
kat mesia = rm2690
kita kira one to one..u jgn la convert...
kalau convert jd mcm i la..tak beli2 smp skg..
padan muka i....

neeeexxxttttt....!
katakan i nak buat kek kan...
i nak beli benda basic la..
tepung 1kg...gula 1kg...telor 10bijik...bla2...
pastu..jalan depan sket...nmpk pulak fresh milk.. sedap buat breakfast ngan cornflakes nih...
amek jugak...
pastu nak bayar....nmpk minyak masak pulak...
dah la..nak byr...
dok beratur...teringat pulak tak bawak plastik..
kat sini kena bawak beg shopping sendirik..
so i nak amek plastik besau la (€0.50)..sekali harung angkut...
total : i hulur €10...dia bg blk baki...
mksdnya apa...?

mksdnya total tak smp €10...
kalau kat mesia...?
wwoooo....i ada pengalaman shopping utk 2 rumah beb...
masuk carrefour, purse tegang...tak leh tutup....
senyum lebey sket kat abg kaunter pon STILLLLL....... kempes purse i...
smbl kira syiling nak kasi cukup rega total..
cover la...tak nak letak blk barang punya pasai...
hahahhaa...

dah la tak larat dah nak bg contoh..
haaa...berdasarkan contoh2 di atas...
dapat kita lihat ye tuan2 dan puan2..
tak der la kaya sgt sbnrnya bila dok kat europe or oversea nih...
jz...sbb duit depa besar n barang2 depa murah...

kalau kat mesia....beriya beli suar nike nak buat pakai jogging..
kat sini... suar nike suma 'made in malaysia'
eh.terbagi contoh lg pulak...

ok...tu i br crita kebaikan dan keseronokan...
belum crita bab2 keburukan lg...
tunggu next episod la..

semalam...
teringat barang2 rumah byk dah abih...
so..
cahya : bang...nnt nak kena beli...
encik suami : nak apa lagi mamaaa....?

terus sentap smp harini.
sekadar gambar hiasan

Comments

iu rf said…
setujuuuuu!!!!
duk mesia nk bli brg2 branded.. kering tinggal rangka ler..

sementara kt cni.. leh la bli mcm2.. leh bw balik mesia..huehuehue ;p
Ajzie said…
Ayu
sini boleh beli mcm2 bawa balik Msia yea.......... yeah yeah yeahhhhhhhhh..

Betul Cahya ckp tuh... setuju sgt2. Gie Real/Globus/Kaufland(ala ala Giant, Carefour kat Msia) bawa 10-15€ pun dah mcm2 boleh dapat kan. Barang sini murah... minyak 1kgs=1.29, telur(ayam lepas=1.59) ayam reban/kurung murah la sikit kan...

p.s
ehh tapi musim2 winter ada ker ayam lepasssssssss... hahahah
Jalak Lenteng said…
setuju! sedih lak hai kena balik msia..camne nak nak maintain beli/makan apple n buah oren hari2..kat sini je murah
we all in australia pun terasa.

pernah time kopak, pikir2 budget2 nak beli groceries. skali compare, harga ikan masin or ikan bilis is so expensive..cam $7 sekilo. ikan kerisi $6 sekilo. ayam lak $2.50 sekilo aje.

so kat sini kalo miskin, kena makan ayam..tokleh makan ikan or ikan kering.LOL..

so our weekly expenses, makan penuh luxury is $50-70. kat msia arouond RM120-150. kalo beza 1 to 1, gaji ala2 sama gaji msia aje.

so camne la sedara mara kat msia nak caya yg we all ni kopak..LOL..
:cahya schatz: said…
kak ayu : niat di hati mmg nak beli MACAM2...tapi...uhuk..uhuk...
lg 1 benda best kat sini..kedai murah pon jual barang kualiti kan...?

kak ajzie : ayam lepas tu mcm maner daaa....

jalak : nak aku export utk ko ker..?

mama-miya : ha ah..betoi2..kita ni bila nak budget makan ayam.. :D
iu rf said…
hehehe... betul... tp ati2 sbb ade juga yg kurang kualti..;)

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO