berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Sunday, January 17, 2010

kaedah menambah susu versi German

Salam and Hallo...

list ni cahya dapat dari hebamme (bidan) cahya...
thanks to encik suami sbb jd translator yg baek...siap type dlm word utk senangkan i kopipes.. bukan setakat type..siap bold..siap underline bagai...
danke schööönnnn.... 


Foods that develop breast milk
Brew
Ingredients: barley, oats, fennel
Preparation: put in one tee spoon of each ingredient in ½ Liter water and boil up for 10 minutes. Put the brew aside. You will get 2-3 cups liquid, which can be drank during the day.

Groceries that help breast milk production
Barms, pignoleas/pine nuts, cashew nuts, green leaf salad mixed with yoghurt, salsify, mangold, apricots, parsley, sweet potato, pecan, carrot, seedling from oats, watercress, barley, alfalfa/lucern, quince, cucumber

Juice that enhances breast milk production
¼ L apple juice
¼ L apple juice
¼ L pineapple juice
Mix with 1 L plain water.

Groceries that block breast milk production
Lentil, celery, sage, basil, dried fig, lemon, red tea(example: hibiscus, rose hip, rue)


** no cauliflower, broccoli, kiwis, oranges, and lemon during confinement

okies...skg i terangkan sket...
Alhamdullillah....mungkin rezeki liya...cahya ada byk susu lepas hari ke3 bersalin...
minggu pertama tu...breast asyik bengkak..so kerap pam...n simpan..
skg...dah kurang bengkak..tp cukup utk buat liya sendawa dgn kuat nyer dan pipi liya kembang mekar mcm kuih pau...

refer pada list di atas yer murid²...
setakat ni cahya tak penah try brew tu...sbb tekak ni tak tertelan oat ngan barley... nak telan jintan lg la tak leh..
dlm list groceries tu brapa ketul benda jer yg i pernah dgr..yg lain tu...hampessss.....
yg  i tau n konpem sedap,cashew nut...so...i kerapkan makan cashew nuts....
mungkin kat mesia..org kata anak akan berangin...
cahya rasa ya...tp cahya makan jugak...sbb tgk liya pandai kuarkan angin dlm perut dia... skali dia mengentot...siap ada echo....hahahhaaa...

ok.
tu gambar jus buah yg dah dibancuh dan disimpan dalam peti es..
thanks again utk encik suami yg rajin dok sukat jus2 dlm kotak utk campur jd jus tambah susu..
kat sini panggey.... milchbildungssaft..
kalau anda nak buat jus tu..tak guna jus 100% pon tak per tau...
kat sini jus murah...so encik suami belikan jus 100%...

cauliflower ngan broccoli tuh, hebamme kata sejuk.. so i tak makan smp skg...
ouh..sat..masa cahya dok minum jus2 tu... kakak i tanya jugak...tak der effect apa2 ka dok minum air nenas masa lepas bersalin...
jawapannya, tidak..
tp maybe jgk tak der effect kat cahya...tp ada effect kat org lain..
so maybe kalau u'olz nak try...try la lepas 3,4 minggu bersalin...
cahya...? i start lepas seminggu bersalin...

selain tuh...cahya minum ni...
milchbildungstee...
 
kalau tgk rupa dia..mcm ngeri ja nak minum...
tp bila tambah ngan madu sket...ok.sedap..mcm tea boh..ada sapa² nak order...??
hehehe....
dia nyer kandungan...
verbena nettle, balm, anise, fennel n cumin...
i tau anise, fennel ngan cumin jer...yg lain...sila google image sendrik..

selain benda² ni..apa yg org mesia amalkan n pantang utk BF..cahya buat jugak...

setakat ni...fully BF...
Alhamdullillah...
liya sehat..



mama makin sehat...



liya makin botak...
eh.

13 comments:

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

oh gitu lak pantang dia. a bit opposite dgn melayu.

tp bedal aje whatever works for us kan?

ummu_abdullah said...

bestnye.. memang jaga betul pemakanan ek... Bagus la camtu. Bagus untuk kesihatan cahaya dan baby...

Piza said...

berbelitsss lidah nak nyebut perkataan kat tin-tin and kotak tu hehe...thanks for the tips..aku buat masa plan nk try guna milkmaid tea by earth mama angel baby!

Am said...

go go bfeed... good luck!!!!

m@Ri@ said...

em maria pun nk tambah susu ni..nak try gak mkn benda2 yg leh tambahkan production susu ni..;)thanks for info..leh try

:cahya schatz: said...

mama-miya : byk jgk yg beza ngan pantang melayu sbnrnya..
contoh,dari hari 1st bersalin smp la skg...bidan ngan doktor suruh minum byk air...n kena rajin berjalan...
so...ikut yg mana patut la.. sbb nak kata badan depa cantek sgt time tua pon..ada gak yg tak cantek...tp kebykkan umur 50 pon still lawa sbb depa rajin jalan...

ummu abdullah : cuaca kat sini skg terlampau sejuk sbb musim salji.. so ada jugak pantang melayu yg tak buleh apply kat sini..so kena pandai2 sendiri la adjust...

fiza : good..good...utk few days lepas bersalin,kalau tak der susu..normal..tp kalau lepas seminggu tak der susu gak..mungkin kena ikhtiar la..
btw, bahasa jerman senang nak baca sbb dia baca mcm melayu..apa dia tulis...itu la bunyi dia...jz few letter bunyi bertukar...
contoh...
w bunyi v...
z bunyi s..
grammer jerman yg teramat la susah..

am : go go BF.. :D

maria : sila try...kot2 menjadi...rezeki anak la... :)

Aan Andes said...

Wahhhh thanks Cahya! So far semua tu mmg lebih kurang sama ngan tips lain yg kita dpt tapi kan..dlm buku nona roguy tu cakap brocolli boleh makan, tak tahu la pulak sejuk eh. And cucumber pun sejuk tau..org2 kg la cakap. Me suka nuts tapi me tak berani makan hihihi

Anyway my milk skrg tak byk sgt, but tryinggggg.. And thanks again..semangat nak fully bf ni :D

Baitul SMR said...

ooo macam tu. Akak pun bersalin baby kat Germany tahun lepas. Alhamdulillah, masih breastfeed sampai sekarang. Thanks for sharing the info.

K Mar, Berlin

:cahya schatz: said...

aan andes : try yg mana ok...
mungkin brokoli jd sejuk kat negara sejuk kot..hohooo...(jgn percaya..)
yg buleh percaya ialah, lg kerap bg anak menyusu...lg byk susu... :)

kak mar : danke auch,kak..ada bidan mai kat rumah akak tak..?

zie said...

zie "for your info anak u sama umur ngan anak i, dan i buat air tambah susu tu,dan berkesan hehe, thanks"

:cahya schatz: said...

zie : waaah...iya...? good...good... :D

Anonymous said...

tq kak chza...nice petua...hug!yla, bonn

:cahya schatz: said...

yla : kein problem... :)
yang baik tu dari Allah...