Bersalin di Germany

Salam..
i nak kongsi pengalaman bersalin di Germany..
mungkin ada yg tak tahu cara² atau kelebihan² yg kita buleh dapat kat sini..
harap² 10 point ni dapat membantu.. :)

1. register to Frauenarzt@ pakar wanita
-akan ada termin tiap² bulan smp minggu ke34..pastu termin every 2 weeks n masuk minggu ke 36-37, termin tiap2 minggu...
-lepas bersalin, terus bgtau klinik utk buat next termin...iaitu after habis pantang (6weeks)
-slalunya doktor buleh cakap english..kalau assistant doktor tu..ada yg buleh, ada yg tak buleh.. jz bgtau depa yg kita nak speaking london.. depa akan try tulong..

2. cari bidan@hebamme b4 minggu ke 24-27 pregnancy..
-call dan buat termin pertama..
-contact number hebamme buleh dpt dari gynecologist..
-bidan patut datang 16x maximum selepas bersalin..(bergantung pada keperluan)..
-normally kalau suma ok, bidan akan dtg 10x aje..ada jugak hebamme yg datang few times masa pregnant..
-suma tu insurance company cover..
-hebamme akan ajar senaman, cara pernafasan, cara urus baby dan mcm2 laie...

3. starting from week 28, attend Geburtsvorbereitungskurs @ prenatal course,selama 7 weeks.(optional)
-kat spital,ada Geburtsvorbereitungskurs utk mak sj..
-ada jugak Geburtsvorbereitungskurs utk pasangan..tp slalunya bukan kat spital..blh dpt info dari spital..
-company insuran akan cover yuran utk Geburtsvorbereitungskurs, tp kita kena bayar dulu.. company insuran hanya akan byr yuran utk mak saja..kalau utk bapak,byr sendiri.. **ada jugak course utk pasangan,tp dia charge utk mak sj..

4. week 34-35,register kat hospital..
-before registering,took part in labor room tour(optional), to get a full overview of the hospital facilities.
-blh dapatkan jadual hospital tour @ kreißsalfuehrung dari kaunter pertanyaan kat spital..

5.hospital-insuran bayar utk bilik biasa..buleh jgk request utk single room tp akan kena charge skit..selebihnya insuran bayar..

6.kalau bersalin normal, akan overnite 3 hari..
kalau ceasar, akan kena tahan 5hari..

7.brg2 yg nak bawak ke hospital, jz bawak barang² utk mak...barang² utk baby biasanya depa akan guna yg hospital punya sbb takut tertukar...cekidaut ngan hospital...

8.sebelum kuar hospital, seeloknyer...daftar ler nama baby sesiap kat pejabat pendaftaran kat hospital tu... sekurang²nya dah settle 1hal... kalau tangguh takut ada org tuduh kita culik baby pulak..huhuuu....

9.lepas kuar hospital, sila amek tau yg anda..anda...dan anda entitle utk dapat kindergeld n eltengeld ke tak...
-utk baby yg mak atau ayah kerja kat germany (yg bayar tax) layak dapat kindergeld @ duit saku anak...
-duit kindergeld ni akan dapat smp anak umur 18thn selagi parents n anak tu ada kat jerman... jumlah duit berbeza² ikut jumlah anak..
-duit eltengeld @ duit parents akan dapat setiap bulan selama setahun..

10.last, sila ke konsulat utk buat surat beranak, passport n daftar baby as malaysian kat deutschland...


gambar liya ngan t-shirt 'welcome', hadiah dari hospital..
besides that, liya dapat sebeg besar barang² sample..

Comments

Ajzie said…
cahaya.. thanks for sharing.. kak azi print n3 awak yg ini.. mana ler tahu kot kot dapat baby this year..
wawa said…
wah,begitu rupanya..kalau sorang kerja pon bleh dpt elterngeld ek..elterngeld comp bagi ke?yang kindergeld stadt yang bagi kan?thanks for the info liza!=)
:cahya schatz: said…
wawa : ni soalan berbayar ker free...?kalau free,aku pass kat matt soh jawab...muahhahahha...

company takkan byr apa2..suma elaun,insuran ngan stadt yg bayar...
elterngeld adalah duit utk mak yg tak bekerja..
n utk mak yg berkerja dan bersalin..ada 2 jenis elaun..elterngeld @ parenthood allowance n mutterschaftgeld @ motherhood allowance...
kalau mak tu bekerja, dia layak amek cuti selama 12bulan.. dan dia akan dapat duit elterngeld..(67% dari nett salary dia..max €1800 per month..)
mak tu jugak buleh amek cuti bersalin 6minggu before due date dan krankerkasse akan bayar elaun(mutterschaftgeld)..
utk lepas bersalin...i tak sure dia kira mcmn...
stalker ur pregnancy n3 said…
yeayyy mama liya..jmpa gak entry penting ni..tenkiuuuu3x ;)
Assalamualaikum..

saya ada persoalan pasal bersalin kt german..cmne sy bole contact puan eh..nh email address saya and org uma saya..

mfarhan.wangit@gmail.com
norainhazizan0801@gmail.com

TQ.

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003