berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, December 28, 2009

Bahasa baby

memandangkan liya dah makin banyak bunyi2an skg ni... maka cahya cari info pasal bahasa baby...
n dapat info ni dari babyibu... just sebagai rujukan sbb bak kata babyibu.. lain baby, lain progressnya..

Perkembangan Penguasaan Bahasa

0 Bulan
Biasanya menangis

1 Bulan
Menghasilkan bunyi berlainan ketika lapar atau sakit.

1 – 2 Bulan
Menghasilkan vokal seperti ‘ah’

2 – 4 Bulan
Berupaya menghala ke sumber bunyi manusia.

4 – 6 Bulan
Menghasilkan bunyi seperi ma, da.

6 – 9 Bulan
Berupaya mengabungkan bunyi yang sama dan mengulangnya seperti mama..mama...papa..papa..baba..baba..

9 - 10 Bulan
Gemar meniru bunyi orang lain.

11 -15 Bulan
Berupaya meniru suku kata yang senang.

12 Bulan
Berupaya menyebut dua perkataan berlainan.

13 – 18 Bulan
Berupaya menyebut tiga perkataan berlainan.

17 – 24 Bulan
Berupaya menamakan objek biasa yang terdapat dalam gambar.

18 -21 Bulan
Berupaya mengabungkan perkataan-perkataan mudah menjadi frasa.

23 -24 Bulan
Berupaya menggunakanfrasa atau ayat-ayat yang mudah

senyum

Salam dan Hallo...

hadiah utk mama n papa sempena besday liya yg kedua bulan...


KRANK MODE ~ skg musim saket...encik suami cirit birit+muntah smp lembik...cahya batuk+selsema+nyaris² demam...liya batuk+selsema+hidung tersumbat....

takder entry.sebab suma dah tulih kat title

Sunday, December 27, 2009

happy 2months

Salam dan Hallo...

nampaknya dah terlambat 3hari entry ni...
namun begitu...
still nak wish
happy birthday yg ke 2bulan utk liya raihany...

harap2 setakat 2bulan ni, papa n mama berjaya jd papa n mama yg terbaik utk liya...

kesian liya..sambut besday 2bulan ngan selsema n batuk..
dok bersin²...tp comey tetap maintain...
skg dah pandai senyum..
even tak sehat... dok la sembang uk-ak2 smbl senyum²...

layankan aje gambar² nih..

Thursday, December 17, 2009

bukan tapi bukan...

entry ni akan beremosi...
sebabnya cahya mmg tgh beremosi tidak stabil...

cahya bukan pengemas..tp cahya bukan la pensepah..
part ni rasanya pantaians paling paham..
cahya tak der la mcm 'monk' yg nak sumanya susun teratur all the time..
cahya would prefer kalau suma terletak kena kat tempat dia..
contoh :
1.pinggan kat dapur..sepah pon tak per..asalkan dia kat dapur bukan kat ruang tamu...
2.baju kat bilik tidur... tak berlipat or sepok2 kat dlm bakul pon tak per... asalkan baju2 tu tak bersidai kat kerusi meja makan...

toooolong la...jgn nak letak barang merata...pastu nak hempas2 benda lain sbb cari barang tak jumpa... buat i pun rasa nak hempok² u pulak.

cahya bukan selalu punctual..tp cahya tak kan lewat without reason...
abah ajar cahya to be punctual... skg abah dah tak kisah dah...
tp,penah dulu abah pegi hostel,janji ngan cahya pukul 3ptg...cahya br blk camping...kalut2 angkat barang...kul 3.05ptg, cari abah dah tak der kat car park... rupanya abah dah blk....
smp skg cahya ingat!
n smp skg cahya kinda fobia nak berjanji pasal masa ngan org..
bila dah kawen n ada anak... rasa mcm suma² nak kena buat 2,3jam awal bila dah berjanji ngan org...
tak per la...at least, saya buleh menjadi lebih berdisiplin...
but pleezz la... jgn bg reason sbb TIDO maka dengan itu anda mungkir janji ngan saya...
saya bakar katil awak nnt...

cahya bukan tak takut Tuhan...tp cahya bukan alim...
jangan salahkan abah n bonda kalau cahya bodoh bab agama...
depa dah ajar semua yg patut cahya blaja sbg sorang anak..
dulu dok doa la semoga dapat suami yg baek rohani dan jasmani..
so, dah ada suami... encik suami pulak jd cekgu agama cahya..
ouhh....cahya yg jahat..
sedar...bukan tak sedar...
buat ibadat takat yg wajib...
tp bab rezeki...tau pulak nak frust2 kalau Tuhan bg rezeki sket...
ya Allah...amponn...!

cahya bukan panas baran..tp cahya bukan org yg sgt penyabar...
sila refer pada family dan kawan²... ouh..kecuali adik lelaki cahya sbb dia kurang berperasaan...
susah sgt cahya nak marah.. mungkin sbb dah lama train utk berpikiran positif...
positif sgt pon susah gak sebenarnya...
maybe part ni cahya ikut abah.. bila marah, diam...
ouh..tak..cahya ikut bonda...bila marah, senyum...
hurm...cahya rasa cahya gabungan abah ngan bonda la...
bila marah, diam n senyum...
n bila tak tahan sgt...menangis...
itu tak ikut sapa2....mmg perangai cahya...
kalau ngan family or kawan2... marah takat 5,10minit....then buleh gelak sama² blk..
tapi...kalau ngan encik suami... tahan² marah... 2,3jam buleh nangih...
sila take note yer encik suami...bila saya menangis...mungkin saya sedey...atau mungkin awak ada buat salah... cekidaut!

cahya bukan tak der perasaan... tp cahya bukan org yg suka beremosi...
member pernah tanya mcmn cahya buleh in long distance relationship lama² n tak pernah gaduh...
i seorang yg positif...kan dah bgtau td...
contohnya setiap kali anta encik suami ke epot, cahya tak pernah nangis even org lain dah soksek2..
bukan tak rasa sedih... tp i seorang yg positif...
bila org lain tgh bengang...automatik, cahya akan jd cool..
tp..bila org lain cool, cahya pulak yg cepat melatah...apakah perangai sebegitu mulia..?
TIDAK jawapannya...

dah la..tetiba rasa emosi dah stabil..
pastu tak der idea dah nak type apa...
nak membaca utk liya raihany pulak....
end.

Selamat Tahun Baru 1431

Salam dan Hallo...

sempena ngan nak masuk tahun baru hijriah 1431 jumaat ni...
cahya nak kongsi doa awal muharram...

renung²kan dan selamat beramal... :)


Friday, December 11, 2009

Tag ~ about....hubby

Salam dan Hallo...

ahha...! tag ni di curi dari blog Sobrina Hani... (mintak halal yer sempena raya haji nih... :D)
rasa mcm swweeeettt... so nak buat jugak even tak di tag...

bersempena ngan 2nd wedding anniversary cahya on 13th dec nak mai nih... cahya dgn berbesar hati nak UP encik suami sket ngan tag nih...


encik suami

1. First time jumpa with your hubby bila and kat mana?
15 Julai 1992 :: sekolah kebangsaan mengkuang, bkt mertajam, pulau pinang...
encik suami n family baru pindah dari KL...so dia n adik² masuk sekolah cahya....kami darjah 4...
time tu hangin la sbb b4 encik suami n kembar masuk, cahya top ranking kat sekolah...depa masuk saja...terus tak leh nak cecah dah number 1 ngan 2... asyik² depa...asyik² depa...

2. Love at first sight?
mesti la TAK...
time tu encik hubby tak menyerlah lgsg dari segi rupa paras... skg pon tak jugak tp dah hensem sket aa....hhuhuuu...
tp dia n kembar sgt ler pandai... ada sedikit kagum..namun tidaklah smp ke tahap suka...

3. Who is he when the first time u met him?
student
waktu itu...encik suami adalah budak biasa...bak kata lain...budak hingusan... hehehe...pegi sekolah ngan basikal stereng straight..time tu kira hebat la..sbb org lain suma naik beskal biasa sj...ingat lg..1 warna ijau..1 warna purple..
menjadi pujaan budak2 pompuan kelas M..
kalau tanya encik suami konpem dia tak ingat..

time darjah 6, encik suami jd ketua pengawas...cahya jd penolong ketua pengawas... punya la pemalas nak buat tugas...TAPI...mai time nak kena buat annoucement or baca doa pagi² kat speaker...dia plg laju... turn org lain baca pon dia sebok nak tulong baca.. sama naik ngan kembaq dia...

time hari penyampaian hadiah darjah 6..kami berlakon..'the golden fish'..
encik suami jadi King Razif..cahya jd Princess Liza... jd anak raja...hahahha...
tak leh blah...asal tercerita blk jer part ni.. mesti kami 2 org tergelak2...
tu tak masuk lg cerita encik suami dok try ngorat kawan kami... teettt...!


hehehee...gambar zaman muda dulu...blur sbb capture dari gmbr kat album...
hah..! time tu pon dah bersanding...tp sbnrnya masa kami berlatih berlakon...cahya kena bersimpuh kat bawah...anak ler katakan... bapak jer dok kat krusi...skali..time hari penyampaian hadiah betoi2..naik2 pentas..ada 2 kerusi.. terus lupa skrip 5 minit...!
tak sangka bila dah besar nak bersanding betoi²... :D

4. How long it takes for him to ask u out for a date?
ouh...saya tidak sure.. 1st date adalah pada tahun 2001..
lepas pada darjah 6, kami lain sekolah... tp makin rapat compare to masa satu sekolah... paling rapat masa cahya kat matrik Perlis n dia kat PPP Shah Alam...
kenapa buleh rapat...? antara sebab nya adalah ADAM 017 adalah free waktu ituw... hahahaa...
hari² encik suami call...kata free kan...msg pon macam chat YM gitu... kejap² tett!tett!... kejap² tett!tett!...
dari side cahya...time tu pon, encik suami still besfren cahya..tak der bergelora² dlm dada lagii....
cuti masa 3rd sem matrik...cahya pegi KL straight dari Perlis sbb ada kerja ngan kakak cahya..
haaa....time tu la encik suami ajak jumpa...before tu...mmg kami tak pernah kuar sama...ramai² tak pernah..berdua lg la tak pernah...

5. First place dating?
specific tmpt dating tak dapat dikenalpasti...
encik suami tunggu cahya kat stesen komuter Klang...
time tu cahya tak pernah naik komuter n yg seangkatan dengannya...
so..encik suami bawak cahya naik suma benda² tuh...
dari Klang naik komuter...pegi KLCC ngan putra...
pegi sg besi ngan STAR...

6. How he proposed?
ihiikk...ihhiikk...mula la nak blushing nih... ngeee~~~
kami pi KLCC...sembang²...pom pang...pom pang...
pendek citer....lepas kias² apa yg patut...
encik suami kata..'razif rasa razif dah fall in love ngan bestfren razif...'
'ouh'..itu je cahya jawab..tak sangka sbnrnya..sbb masa dok tepon2 tu.. encik suami kerap dok cerita pasal sorang pompuan yg dia suka...
adakah encik suami mksdkan pompuan itu sbnrnya cahya...? adakah...? (masih misteri...)

dipendekkan cerita lg...
cahya tak buat keputusan time tu...kasi relax dulu...
seminggu lepas tu baru bg keputusan...

7. Special date with your hubby?
07 apr 1982 - besday encik suami
23 nov 1982 - besday cahya
15 julai 1992 - 1st jumpa
16 okt 2001 - 1st date n encik hubby proposed
21 okt 2001 - cahya kata 'ok!' kat tangga ketapi
14 jul 2007 - bertunang
13 dis 2007 - akad nikah
06 april 2008 - cahya fly ke germany utk hidup togehter-gether ngan encik suami
24 okt 2009 - Liya Raihany lahir

8. Changes that he asked you to do?
hurm...
everytime besday or tahun baru, kerap gak cahya soalan ni kat encik suami...
jawapan dia setakat ni... 'abang terima isteri abg seadaanya...'
so...tunggu awal tahun 2010, cahya tanya lg..kot² ada jawapan selain jawapan di atas... :P

9. What is about him that you love so much?
very best fren...
dari dulu smp skg... cahya buleh bersembang macam² ngan encik suami.. dari hal biasa² smp la hal² yg luar biasa... dari hal kawan² pmpn smp la hal kawan² lelaki...
hari 1st kuar berdua ngan encik suami.. rasa dia ni mcm lurus sket... tp disebalik lurus ituw... sbnrnya dia gentleman.. suka! :D
dia tau bila nak puji...bila nak marah... n bila nak abaikan cahya..

10. What is about him that u wish he would change?
hurm...
pepatah kata... tak der org yg sempurna... tp kita akan jumpa org yg kita rasa sempurna hanya utk kita...
org puteh kata..complete each other...
dan lepas cahya kenal ramai org...cahya rasa, encik suami la pilihan yg terbaek... Insya Allah...
tapi kan bang...kalau buleyh...abg sabar sket lg... mmg terbaek aa...!
ada gak tuh....! :P

11. You will lose your mind n crack your head when he?
cari barang
errr....no komen plis...
(sambil angkat tangan gaya 'talk to the hand'..tak mau diinterview)

12. You will smile tru your eyes for the whole day when he?
bersabar n being my besfren...
it is normal when people get angry kan... since kawen, encik suami mmg byk sgt bersabar ngan cahya.. n cahya really² appreciate that....
dgn perangai yg bodo² alang ni, kerap gak cahya TER cuba try test kesabaran encik suami...
selain tu...hati cahya akan berbunga² riang bila encik suami try his best utk jd kawan baek cahya... kdg² kita lg perlukan kawan baek dari family sendiri kan....

13. complete below sentences
"My love towards my hubby is as big as...?
hurm lg skali...
ada ukuran ker...?
hurm...sebesar matahari  yg mempunyai diameter 1,391,980 kilometer dengan suhu permukaan 5,500 °C dan suhu teras 15 juta °C...
eh.

last but not least...


tag ini diforwardkan teristimewa kepada irmawati,birasku sempena 2nd anniversary jugak...
utk kak ti yg akan sambut wedding anniversary ke 11 pd 13hb ni..tahniah dan selamat ulangtahun perkahwinan diucapkan...kalau rajin...buat la tag ini..
sekian..

Monday, December 7, 2009

makan² utk party bye²

Salam dan Hallo...

first....
nak canang kat semua org yg harini... cahya dah MERDEKA...
den dah abih pantang..
NAMUN BEGITU..
sebab cahya breastfeed liya sepenuhnya... maka STILL kena jaga makan..
supaya...
liya akan tetap sehat...anggun dan menawan... :D

cerita kedua..
semalam, bersamaan 6 dec 2009..
cahya n encik suami jd host kepada farewell party Zul, Godi n Azrul...
depa dah nak blk mesia for good end of this month...
nak story sket pasal party smlm...
pelakon² utama mula mai rumah cahya on saturday utk einkaufen (sopping) barang² nak masak...
before tu...dah siap2 create event kat fesbuk utk jemput kawan2 yg pelakon² utama dah listkan..
ada dalam 40 worang! wow... big party!

perbelanjaan ditanggung sepenuhnya oleh pelakon² utama..
timakaseh...kenyang perut den...
sabtu malam... pelakon² utama tunjuk bakat memasak...
bravo utk chef godi utk menu nasik ayam yg menjadi pojaan ramai org di hari sabtu ituw... 
bravo utk chef zul kerana berjaya memastikan segala kelengkapan (alat² dan bahan²) memasak lengkap dan bersih...
bravo utk chef azrul utk sos² nasik ayam, keropok grg dan task² yg lain...
ouh...tak lupa juga...utk encik suami yg telah menunjuk bakat masak sup daging yg DIA KATA SEDAP utk dinner mlm sabtu ituw...
paling penting... bravo 2x ganda utk cahya... :D
cahya yg konon2 tak mau buat apa sbb pantang ada lg sehari telah berjaya buat nasi daging, air asam n acar rampai...
n ofkos! cahya dibantu oleh pelakon² utama dan encik suami...
last but not least... bravo 3x ganda utk liya raihany sbb relax n buat hal sendiri sementara mama dok terkebil2 cari suma barang kat dapur lepas 40hari lebih tak masuk dapur...
kesimpulannya bravo 5x utk suma... :D

hari ahad..
serius!! bagai nak rak lantai rumah cahya...
n...
serius!! rasa mcm kenduri kat mesia...
BEST!

menu...
nasi ayam yg sedap n nasi daging yg kurang sedap...
menu² beranak terdiri dari...
kak ina bawak kuih bom n sempat buat kuih badak berendam @ puteri mandi @ puteri badak mandi berendam..
kak atie bawak bihun grg..
kak neny bawak triffle...
kak rahmah bawak tiramisu n kueh pandan bakar..
semua² sedap...!

aktiviti ialah
makan pastu... main wii pastu... makan pastu... makan pastu... gossip
gelak
makan
nyanyi sambil main gitar
makan
gossip
makan
makan
gelak
makan

dah cukup...
 
pada pelakon² tambahan...
encik suami, cahya n baby liya nak ucapan all the best utk hari² yg mendatang...
Insya Allah...panjang umur jumpa lagi...
thanks n sorry for everything...
halalkan suma² yg teramek... termakan... termelawak...

note : gmbr akan diload kemudian..kesulitan amatlah dikesali

Wednesday, December 2, 2009

Liya Raihany dan test U3...

Salam dan Hallo...

dah lama tak cerita pasal liya...
cepat sangat dia besaq...
br nak update citer...dia dah buat benda baru...
Alhamdullillah... liya sehat.. n tak byk ragam...

27hb november..
liya punya 1st termin ngan kinderartz (doktor pakar kanak²)...


ni kinder-untersuchungsheft @ buku rekod checkup liya...
kalini buat test U3...
test U1 ndgan U2 dah buat time kat spital...

awai² pagi dah tercongok kat depan main entrance nak pi klinik...
nak tgk liya..?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


hahhahaa....muka dah tinggai kecik dah....
skg sejuk...cakap pon dah kuar asap kat molot...
kesian liya...

nak bgtau jugak.... jacket tu hadiah dari aunty² frankfurt yg ber3 ituw n uncle toher..
size elok² liya jer...
n sangat berjasa dikala sejuk² nih...
danke... :D

sampai kat klinik...org tak ramai lg...antara termin yg terawal...
masuk bilik doktor...
bukak baju² liya yg berlapis² tuh...
timbang berat....
n ukur tinggi..

berat liya : 3670g
tinggi liya : 52cm
ukur lilit kepala : 38cm

doktor kata.. dlm sebulan, biasanya baby akan naik 500g...
liya...?
naik 700g!
syabbas bettey...syabbas! :D

lepas ukur².... doktor buat test kat liya...
mula dia angkat then pusing² liya...
erk...macam pusing anak patung jer...
tapi liya maintain....

pastu test kaki...
doktor pegang bawah ketiak..
pastu bg kaki liya cecah tilam...
automatik...liya gerak kaki gaya jalan..
skali lg...
syabbas bettey...syabbas!

pastu... doktor scan liya...
baringkan...then buat scan kat area pinggul dia..
cahya tak sure utk apa..
utk check sendi apa ntah...

liya maintain cool...
even lotion tu sejuk... muka dia relax jer..
doktor dok tonyoh² scanner tu kat tepi bontot pon, liya buat muka relax...
tapi rupanya dalam relax² tu...dia suda melepas daaaa....

tak per. dah abih check² suma... dah nak blk..
pakaikan blk body,baju,seluar,stokin, selimut n jaket liya.. (kan dah kata td...berlapis²..)
masuk dlm car seat..liya sambung tido..

senang sungguh jaga liya... :D


Cara Merangsang Minda Anak 0-6bulan

Salam dan Hallo...

ouh...liya sudah tidur..
skg masa utk mama mentelaah....
info yg cahya baru baca dan kopipes dari blog anakku sayang

Kebolehan Bayi Berumur 0 hingga 6 bulan
- Dapat memusatkan perhatian
- Lebih suka kepada warna-warna terang
- Belajar memalingkan muka
- Bertindak balas kepada bunyi ataupun suara
- Mula belajar mengacah

“Ketika bercakap dengan bayi, elakkan bercakap dengan bahasa pelat ataupun bahasa bayi”

Bentuk-bentuk Rangsangan

1. Mengecat ataupun menampal kertas dinding pada bilik bayi dengan warna yang terang dan pelbagai corak menarik.

2. Menggantungkan alat-alat permainan ataupun barang yang berbunyi dan bergerak (mobile rattle) pada kot tidur dan kereta sorong. Seelok-eloknya digantung pada jarak yang dapat dicapai bayi.

3. Meletakkan cermin muka di tepi katil supaya apabila bayi menoleh, dia dapat melihat wajahnya sendiri.

4. Membawa ataupun mendukung bayi melihat sekeliling rumah sambil menunjukkan serta memberitahu pelbagai benda yang ada di dalam dan di luar rumah. Ibu ataupun ayah boleh menyebut benda yang dilihat secara menyanyikannya.

5. Sentiasa bercakap dengan bayi dengan memperkenalkan asas bahasa. Nada suara perlu ditukar mengikut suasana ataupun aktiviti yang dilakukan. Percakapan dengan bayi elok dibuat semasa mandi, memberi minum, menukar lampin ataupun menidurkannya. Lebih baik apabila diberitahu setiap apa yang dilakukan kepadanya. Contohnya “Sayang ibu sudah basah, mari ibu salinkan lampin.”

6. Memberi reaksi kepada usaha bayi bagi berkomunikasi dengan anda. Semasa berkomunikasi, pastikan anda menggunakan bahsa yang lembut dan pandang wajahnya dengan penuh kasih sayang.

7. Apabila bayi sudah dapat mengacah, lihat dan dengar dengan penuh minat. Apabila dia berhenti, ibu dapat membalas dan ajak dia terus berkomunikasi samaada bertanya kepada nya atau meniru bunyi yang dikeluarkannya.

8. Membaringkan bayi di atas pelbagai jenis permukaan seperti permukaan yang berbuku, di atas tikar, di atas karpet dan sebagainya.

9. Bermain sambil merangsang pancainderanya seperti mengusapkan jari kaki ataupun tangannya pada barang-barang seperti ais, air suam kuku, plastic, kain bulu, kertas dan sebagainya.

10. Bermain-main dengan tangannya sambil menyentuh tangannya pada hidung, mulut, mata ataupun telinga anda atupun menyentuh pacainderanya sendiri.

11. Mengajar bayi mengira dengan memegang jari-jarinya dan hitung ataupun semasa mendukungnya menaiki tangga kira bilangan anak tangga dengan kuat.

12. Meletakkan bayi pada tempat yang dia dapat melihat ibu, ayah ataupun ahli keluarga melakukan aktiviti harian seperti solat, bmengemas atau memasak.

13. Merangsang deria baunya dengan menghidukannya pelbagai jenis bauan seperti bau yang manis, wangi, bau bunga dan sebagainya. Contohnya seperti membawa bayi mengelilingi taman bunga ataupun tepi laut.

14. Bagi orang Islam, boleh memperdengarkan pelbagai jenis alunan seperti bacaan Quran, zikir, dan suara ibu ayah membaca Quran. Boleh juga memperdengarkan bunyi-bunyi semulajadi seperti deruan ombak, deruan angin, bunyi binatang dan sebagainya.

“Bunyi dapat dirakamkan dan diperdengarkan kepada bayi dengan kekerapan yang munasabah”

~gambar selingan~
antara barang² liya yang diharapkan akan bantu meransang otak dier...
lengkap ngan cermin n benda² yg berbunyik²....

bouncer ~ hadiah dari ummi neny n abah zul
music mobile from aunty aneem
playpen ~ hadiah dari aunty atie n uncle ijat