berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, November 30, 2009

posted by encik suami @ fesbuk

Salam dan Hallo...

- special dedication for Liza Razif -

:: With You ::

I need you boo...
I gotta see you boo
And there's hearts all over the world tonight
Said there's hearts all over the world tonight

Hey lil mama, ooh you're a stunner
Hot little figure, yes you a winner, and
I'm so glad to be yours
You're a class on your own
Ooh little cutie, when you talk to me
I swear the whole world stops
You're my sweetheart and
I'm so glad that you're mine
You are one of a kind, and
You mean to me what I mean to you
And together baby there is nothing we won't do

'cause if I got you
I don't need money
I don't need cars
Girl you're my heart

And oh, I'm into you and
Girl no one else with you
cause with every kiss and every hug
You make me fall in love
And now I know I can't be the only one
I bet there's hearts all over the world tonight
With the love of their life who feel
What I feel when I'm with you(5x)... girl
With you(5x).... Oh girl

I don't want nobody else
Without you there's no one left, and
You're like Jordans on Saturday
I gotta have you and I cannot wait now
Hey lil shawty, say you care for me
You know I care for you
You know that I will be true
You know that I won't lie
You know that I will try
Be your everything yeah

And I will never try
to get mad
'Cause you are my whole life
cause if you ever let me go
i would die
so i run from
I don't need another woman
I just need you or nothing
'Cause if I got that
Then I'll be straight
Baby you're the best part of my day

notes:sorry for the delayed birthday present.but still,better late than never rite?
>:D< >:D< >:D< >:D< >:D<

Wednesday, November 25, 2009

fesbuk

Salam dan Hallo...

ouh...
what a small world...
disebabkan fesbuk... abih suma org pon ber'link'...

dan...

bila suma org ber'link'..makin sedap pulak la bergossip...

'nyah...u kenal ke minah ni.. dia skoolmate i dulu...dulu dia ni nerd...'

'ouh...dah dok obersi dah mamat nih... patut la susah sgt nak ajak jumpa...'

'wey...ko tgk tak gmbr budak ni... dulu bukan main sopan..skg ni....ishk..ishk....'

'haritu aku add la minah ni..tp dia asyik load gmbr dia shopping ja... skg aku dah delete...'

'woooo...dia letak gmbr bachelorette party dia la...tak ajak aku pon...'

'dia punya la vouge... aku tgk gmbr family dia... mcm org kampung jer...'

ok...dah cukup!

itu hanyalah contoh² gossip...
korang pernah ker kuarkan ayat² mcm tu...
diam² sudaaaa....

point sebenarnya...
kdg² cahya dok belek² gambar kawan²... skali nmpk muka gmbr kawan len..
bila tanya... rupanya depa satu sekolah rendah la...satu mrsm la... satu matrik la...
dunia makin kecik kan...?

tak masuk kategori parent kawan tu..kawan parent cahya...
n tak masuk kategori kawan punya kawan tu, sedara cahya....

woo..woo...woo...
ada org dah terasa cahya cerita pasal dia..
jeng..jeng..jeng....

nota kaki : sapa² yg masih tak add cahya kat fesbuk tu... sila la berbuat demikian...

Tuesday, November 24, 2009

birthday mama :) n birthmonth liya :D

Salam dan Hallo...



smlm cahya dah 27tahun.. :)
harini..liya sebulan... :D

for sure tahun ni makin bermakna bila ada liya...
encik suami pulak makin sayang...
Alhamdullillah...
apa lg yg cahya nak kan...?


to abah n bonda,
terima kaseh sbb tabah besarkan i..
i tau i ni spesis pelik sket compare to kakak² n adik...
namun begitu...
i tau jugak u'all sayang i... :)
n i love u'all 2,3,4 milliiioonnn smp infiniti...finiti...niti..niti...ti..ti...ti...!!! (echo... )

to ayah n mak,
terima kaseh sebab terima cahya seadaanya sejak dulu...
terima kaseh sbb sudi berkongsi kaseh ngan cahya...

to kakak², abg² ipar, adik(yg masih mencari chenta), adik² ipar dan birasku...
thanks for being urself...
thanks for being there whenever i need u'all...
sorry for being kindda 'mereng' sometimes..
but frankly, i love u'all with all my heart..
hurting u'all is what i'll do last...

to encik suami,
thanks so very much for everything...
since umur 10 tahun...smp umur dah 27 tahun...
you've been such a very² good friend to me...
I could ask for nothing more..

to liya raihany,
thanks Allah for the best besday present..
mama akan try utk jd mama yg best utk liya..
dan jugak..
akan paksa papa utk jd papa yg best jgk utk liya... :)

to sahabat² dan kengkawan,
tima kaseh bebanyak sbb jd sahabat² n kawan² cahya...
sikit sebyk terpalit jugak perangai² korang kat cahya...
Alhamdullillah...
Allah kurniakan cahya sahabat² dan kawan² dari 'golongan pembuat minyak wangi'...

bukan dari 'golongan pembuat besi'..
terima kaseh skali lagi...

bak kata pepatah (tak der dlm list pepatah melayu)...
life is jz like gulai..
ada gula dan garam yg akan hancur tp tinggalkan rasa..
ada bunga lawang dan kulit kayu manis yg pahit tp tinggalkan bau..
kalau gulai kita ada kuah dan ikan saja..
meriah ker hidup...?


eh.dah macam sessi ucapan dari perantau pulak...
last tu dah mcm karam sigh walia daaa....

semalam..
tak der celebration² atau suprise²...
but its ok...
tunggu abih pantang.. baru blh request nak makan mcm²...

eh.
encik suami beli pizza la semalam... :)
n ptg... fadhilah, ahmad, azri, fariz n kamil datang bawak kek yg depa buat sendiri..
(tak sure sebenarnya air tangan saper...aber, danke schön....so sswweeeettt....!)

last but not least...
picture of our new family...

note utk liya: time amek gmbr sj buleh dok tgh²...time lain...dok tepi k...

Saturday, November 21, 2009

Kesah berenang² ke hulu....

Salam dan Hallo...
kita rewind sket ke masa lampau...
tak la lampau sgt... takat 29hb oktober aritu je..

hari ke5... tali pusat liya dah luruh dah..so...esoknya, hebamme@bidan kata nak mandikan liya..
b4 tali pusat luruh...just lap² saja...

so!

taaaa ddaaa....


apakah benda ituw...?
nama dia badeeimmer... ataupun nama melayu dia timba mandi...
mcm tmpt masak pon ada gak kan...
hehhee...

bentuk pon dah lain macam...
konpem la cara mandi pon lain kan....

kelebihan bendalah ni...
- baby mandi secara natural..posisi mcm dlm perut mak..
- relaxing utk mak ngan anak...
- recommended utk baby premature...n also utk new born...
- buleh pakai smp umur setahun.. n kalau baby anda ituw kecik molek..blh pakai smp 3 tahun...
- bentuk yg buat baby rasa selamat n comfortable..
- buleh tahan suhu air lebih kurang 15minit...
- tub dibuat dari plastik transparent so buleh tgk badan baby.. kot² la terliuk lentuk dok dlm tub tuh..
- baby takkan tergelincir sbb dia duduk..
- tak der bucu tajam n stabil..
- ada anti-slip base dgn soft rubber ring...
- ringan.. mak yg br bersalin pon buleh angkat...tp angkat without air la..

sambung citer liya...
cahya buat post ni supaya liya tau 1st time dia mandi ialah pada 29 oktober 2009..
lokasi....dlm bilik tidur papa ngan mama...
hari pertama... hebamme gorjes yg mandikan..
papa ngan mama liya tukang tulong saja..
terliuk lentuk jer tgk liya mandi...
tp liya tak nangis lgsg...relax jer...
bak kata hebamme gorjes...
'entspannen baby...entspannen...'
*entspannen = relax
dah letak air sumer..pastikan suhu ideal,37°c...mula² celup² kaki dulu...kasi mood sket... pastu baru rendam badan....
ouh...liya memberi kerjasama yg baek... terlopong jer mulut..

skg, turn cahya ngan encik suami pulak...
cahya try pegang...cara²nya...just control kepala...
seriau beb...dah la lembik lg time tu...br 5hari...
tp liya slumber jer berenang²...tepuk² air...
aceceyy....over excited nampaaakk... mak hang dok ketaq nih...

lepas sessi rendam²...bila dah entspannen.. br la mulakan sessi gosok² daki..
nama pon 1st time mandi... air dari jernih terus jd kelabu...
kulit² mati suma tertanggal...campur ngan daki² sket...hehhee...



last skali, baru basuh rambut...n time tu, baru liya menggelupur sejuk...
lepas mandi... sessi lap² pulak...
lap pon ada cara... sbb tak nak bg air² tu buat kulit baby melecet..
lepas lap²...sessi urut² pulak...
part ni, feberet encik suami... smp ke hari ni...time urut liya jer.. dia yg nak urut... budak tu dah guna volume 6 pon...encik suami dok la urut gak...
tak per..ciri² bapak penyayang... nak anak kulit cantek... so...jerit la nak...yg penting kulit cantek...

bila suma dah setel...
liya  kembali kepada rutin dia...tido...


dan lepas frau Erles blk...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 

eh.ada pulak org join...
dia pulak penat sama naik ngan pelakon utama...huh.

Thursday, November 19, 2009

Kenduri Kesyukuran...

Salam dan Hallo...


baby dah masuk 3minggu... :)
Alhamdullillah... setakat ni... semuanya kenangan indah² belaka...
thanks to encik suami yg sgt setia melayani permaisuri dan puterinya...
aceceeeyh...

entry kalini patutnya cahya buat last 2weeks...
maklumla sebok jd mak n update game kat fesbuk...
bila la nak insaf nih....isk..isk..isk...

memang dah niat cahya nak buat kenduri cukur rambut baby on 7th day...
dah cakap awal² nak mntk tulong achik, cik dee, kak neny n abg zul...
n also...call family kat mesia dok tanya pasai cukur jambul nyer tentatif...

mula² skali sbnrya... cahya n encik suami dok konpius... hari ke7 tu jatuh hari jumaat ke sabtu...?
baby lahir ritu, sabtu, 24hb oktober...
ada yg kata... next week, hari yg sama... so jatuh hari sabtu la...
ada yg kira... ikut jam... so jatuh hari jumaat la kan...
hurm...
so cahya kira majoriti kata apa..
n majoriti kata jumaat...

hari khamis, br buat keputusan nak buat hari jumaat...
sangat² sorry kat achik, cik dee n kak neny...
tup² terpaksa buat gerak² khas pulak...
kebetulan hari kamis tu..kak neny bawak budu...
suma² dinner kat rumah cahya...
before dinner, ptg tu jugak kuar beli barang...
lepas dinner, terus masak utk kenduri...
sungguh² sorry...dah la cahya tak leh nak tulong... :(

so...
mlm tu merewang...

setakat kol doblas, baby teman...

di dapur, achik sebagai kapla... cik dee, encik suami n kak neny sebagai pembantu chef yg berkaliber...
so dikala² org sebuk kat dapur..time tu gak la cahya dok sebuk call kakak 2nd cahya tanya pasal tentatif majlis hari ke7...serius last minit...!



mlm tu,suma² org kecuali cahya merewang smp pagi..
achik, cik dee ngan kak neny blk dekat pukul 4pg...
tu pun...blk, achik sambung buat *'menu beranak'...
*menu tambahan
encik suami pulak tido kul 5 lebey sbb kesahkan pulut kuning...

pukul 8pg, achik, cik dee ngan kak neny dah sampai...
cahya...? br nak terlelap sbb dok berjaga susukan si kecik tuh...
org yg 1st siap...
si kecik.... huhuuuu...
pukul 730pg dia dah siap...
semangat nak dikendurikan...hohohooo...



kalau ikut aturcara... majlis start pukul 10pg...tp dienjak ke pukul 11pg...
kawan² dari Siegen pon datang meriahkan mejelis... :)
so tunggu suma² org kumpul dulu..
kebetulan fatah pon mai frankfurt...
zul n paan...n also adik² rüsselsheim...(thanks to fadhilah, dtg² je terus masuk dapur....)
disebabkan last minute nyer decision, sempat jemput sikit org jer...
sorry pada yg lain...
tunggu liya besar sket...kita buat makan² lagi yer...

tentatif...
1.kata² aluan dari tuan punya anak...
2.bacaan yasin...
3.upacara belah mulut...
4.potong jambul...
5.makan...

bofore majlis mula...
cahya n encik suami call parents both side.. bgtau nama anak...
n utk family terdekat kami message...
(sorry kak ijah, sbb u tak dpt msg tu...i rasa celcom sj buat pelecey kat kita aaa...)
encik suami anta kat suma² family...tp ada yg tak dapat...
yg tak dapat tu pulak kakak cahya yg cahya rapat...huh..hangin kat celcom...
sbb kat low-rate-voip tulih delivered...

click kalau tak nmpk...

mula² kita tayang gambar makanan dulu...

menu :
bihun sup...
sup daging...
pulut kuning...
kari kambing...
agar² pandan...
buah²an...

encik suami mulakan majlis dgn kata² manis...
ucapan timaseh kat achik n cik dee yg byk sgt tulong kami...
then ucapan timaseh utk kak neny n abg zul...
tak lupa jugak utk kawan² yg mendoakan cahya n baby selamat semua²nya...

pastu...pengumuman nama baby...
cahya nak anak kami ada initial R dan L sempena nama kami...
encik suami pilihkan nama...
dan nama yg dibagi ialah...
LIYA RAIHANY yang bermaksud...
liya - milikku @ nama isteri nabi yaakob
raihany - tanamanku yg harum mewangi

bacaan Yasin jugak dibuat utk mendoakan ayah dan mak yg nak pegi haji...
(waktu entry ni ditype...ayah, mak ngan pak teh mungkin dah smp jeddah)
semoga Allah permudahkan urusan depa...ameen... :)


lepas baca yasin, encik suami buat upacara belah mulut...
memandangkan tak der ustaz²@pak aji@lawyer@doktor sapa yg best² nak mntk belah mulut...
cahya terpaksa akur utk mengaku encik suami la insan yg paling best pada hari itu...
so kami la yg belah mulut anak kami sendiri...
mula ngan minum air zam²....pastu rasa kurma nabi... last, madu...
anak,semoga turun la perangai kami yg elok² sahajer... :D

then, cahya pegang baby...ouh...dah buleh panggil nama...
then, cahya pegang liya utk mejelis potong jambul...

disebabkan tak der kumpulan marhaban...
cahya bukak marhaban kat youtube...huhuuu...
pastu kami selawat ramai²....
again...disebabkan tak der mak² aji dan pak² aji yg lebih berkaliber...
kami² yg muda² ni la yg potong jambul...
moga² turun la perangai yg elok² dari uncle² n aunty² kat liya... :)



Alhamdullillah..
mejelis settle dgn meriahnyer walaupun simple....
lepas abih tentatif² penting...
masa utk m.a.k.a.n...


tetamu datang sampai ke malam... :)
thanks to achik, cik dee, kak neny n abg zul...
kesian kak neny smp demam sbb kenduri liya... :(
thanks to siegeners, sanggup datang dari jauh...
thanks utk suma....

entry kak neny pasal majlis -> majlis-cukur-jambul-liya-raihany



gambar² dari encik zulfadli...

 
 

** gambar len...sila tgk kat fesbuk...

Sunday, November 15, 2009

Tag ~ my autobiography

Salam dan Hallo...
Sebenarnya tag ni cik siti bg soh buat kat facebook...
tp mcm rasa nak buat kat blog...hhehehee....


syarat²nyer...
Bila korang kena tagged, isi dan post balik dlm new notes korang sebagai "my autobiography" dan sile guna korang punye jawapan sendirik, bukan tiru eh. kemudian tag 21 kawan korang termasuk saye ye kalo takda 21 kawan.. hmm sian korang. ;p
buleh diabaikan bila buat kat blog...ngeh3...

1. Where did you take your profile pic?
++GPR @ Gesundheits- und Pflegezentrum Rüsselsheim...
yakni Hospital Rüsselsheim.. time bersalin kat liya...
gambar tu gambar 1st kami amek bertiga... :)

2. What exactly are you wearing right now?
++pyjama...
dok recycle 3,4 baju yg ada butang kat depan... senang nak nyusu liya...
agak² boring pakai pyjama..mula la ada niat nak pakai kemeja smart polo encik suami... ngeeee~~

3. What is your current problem?
++lapar...
org tua² pesan...waktu berpantang...makan jgn bertambah...
so i letak la nasik segunung siap²..namun begitu...i masih lapar...
apakah itu tanda² i akan membesar selepas tempoh pantang..?? owh....agak tak sesuai taw..

4. What makes you happy most?
++encik suami n liya's smile...
apa laie kan...?
encik suami mmg suka senyum...n ituw menenangkan jiwa raga i...huhuuu...
time liya nangis secara sopan pon happy gak... time dia nangis tak brapa nak sopan...i pulak rasa nak nangis...waahahahaa.....

5. What's the name of the song that you're listening to?
++ Zikir munajat part 03...
playlist i kat youtube... ada list of zikir dari ustaz badrulamin then dari org lain jugak..
sangat la mententeramkan i dan liya...
selain dari sore papa dia.... liya bekenan ngan zikir munajat nih..

6. Any celeb you would marry?
++ encik matt yg glemer...
i rasa encik suami dah cukup 'celebrity' dah...
tak cukup ngan melalak dlm bilik air... kat dapur pon dia tunjuk bakat nyanyi...
tak cukup kat dapur... dia rekod n letak kat facebook... pastu gelakkan diri sendiri...
tu pon ada gak niat nak letak kat youtube tuh....

7. Name someone with the same birthday as you?
++ Izzah Sufiyyah (anak kak ayu)...
tak ingat dah kawan² yg sama besday ngan i...
owh...alang² jer cakap pasal besday...
kawan²...besday i 23hb ni taw.... :D senyum lebar²...

8. Ever sang in front of a large audience?
++ yes..byk kali gak aa..
nak kata apa kan...kalau dah ada talent semulajadi... tak yah tunjuk bakat kat bilik air or dapur... jauh skali nak rekod n letak kat facebook or youtube...
rujuk number 6 :P

9. Has anyone ever said you look like a celebrity?
++ ya...
well... malas nak komen panjang..
mungkin la jauh beza ngan siti nurhaliza walaupun nama dah dekat²...
ngan norkumalasari lg la tak sama kan...
namun begitu.... korang tau kumpulan Quinary M..? artis dulu²...



tak yah search kat yahoo....
i pon tak kenal sbnrnya... :P
tp kumpulan tu wujud okkkk....
dlm kumpulan tu pon tak der yg muka dekat² sama ngan i...hehhe...
saja nak kasi homework kat korang utk kenali artis² veteren kita...
ouh...jawapan tag terpesong.... tolak markah...

10. Do you still watch kiddie movies or kiddie TV shows?
++ iyer...
nak kena tambah pengetahuan sejak ada anak kecik nih..
nnt kang dia tanya sapa blossom, bubbles ngan buttercup...mungkin terjawab...
tp kalau dia tanya... aristocats may ke... opus ke... brutus ke...
puas gak nak google utk bg contoh pon....hahhaahaha...

11. Do you speak any languages?
++ of course la...
bahasa melambang bangsa (feeling 1 malaysia...aceceee....)
tapi sebenarnya konpius ngan soklan nih... mesti la kena bercakap ngan bahasa kan...
kalau ngan body language...? owh...itu tak masuk dlm kategori bahasa eyh...?
alamak...tetiba teringat pasal kelas bahasa...alahaiii....lomahnyer badan den nak poie kelas balik...


12.Do you ever watch MTV?
++ a must...
the only channel yg i paham kat bumi jerman nih...
sbbnyer...channel ni dlm english...n byk video clip n reality show yg tak ditranslate ke jerman...
note : kat jerman tak der subtitle...suma citer dia alih suara...awal² sampai jerman...tgk citer 'the nanny'...tak sengau dah suara dia sbb dialih suara...hilang ke'ori'an citer tuh...tak suker taww....

Chapter 1:
=====================

1. Middle name:
++ binti
hahhahaa....nama ada seketoi jer...mcmn nak ada middle name...

2. Nickname(s) (for friends):
++ liza, jaja, cak...
nick mcm² ikut kesesuaian dan keselesaan....
kalau dlm family pon ada few nick...
tak kesah la org nak panggil apa pon...
yg pasti.....makcik gorjes...!

3. Current location:
++ rumah
spesifik: kat ruang tamu... atas sofa... sebelah liya...
sambil duduk menyenget sket sbb tetiba rasa nyilu pulak kat tmpt jahit tuh... namun begitu tabah gak nak buat tag yg tak der sapa pon tunggu nak baca....huhuuu...

4. Eye color:
++ braun
type jawapan pastu belek mata liya...pastu tanya liya... 'liya...liya ikut mata saper ni...? '
dgn harapan liya memberi isyarat yg bermaksud... 'liya ikut mata mama la....'
ngeeee~~~


Chapter 2:
=====================

Do you get along well with your parents?
++ musti..
even i jauh diperantauan ... namun, kemesraan masih terjalin melalui telepon...
ouh....smlm call bonda...tp operator tu kata...number disekat....konpius...
apakah celcom membuat tahana lg...?
atau...
apakah low rate voip yg buat pelecey...?
jawapannya mlm ini...i try call bonda skali gi...

Chapter 3: Favorites
===========================

1. Ice creams
++ any will do!
feberet okkkk...
kalau la peti ais kat klang dulu tak rosak disambar petir... maka dgn itu, konpem la akan dipenuhi ngan pelbagai jenis aiskrim tak kira apa jua perasa dan warna...
kalau kat rumah tanah liat pon...tak abih² i kejar motor mat kool...
heheheee... nasib baek ayah ngan mak pon cool... siap tulong tahan motor mat kool tu sementara i nak lari dari dapur then amek duit kat bilik sambil pikir... 'nak eskrem apa pulak rini...'

2. Shampoo/conditioner:
++ Schwarzkopf... Sebamed.. Weleda..
owh.. rawatan berperingkat okkk...
memula pakai Schwarzkopf yg bermksd 'kepala hitam'.. syampoo ngan conditioner utk rambut berminyak... masa tu rambut pjg smp pinggang... so kalau2,3 hari tak basuh... mula la berminyak...
pastu bila blk mesia... potong rambut... masalah kelemumur pulak dah...
so try guna sebamed pulak... bau tak best... tp result memberansangkan....
skg ni...lepas bersalin... adalah lebih afdal pakai sabun² dan syampoo yg tak berbau... maka dengan itu, saya menggunakan "Calendula Baby Shampoo And Body Wash" brand Weleda
2 in 1... sabun ngan syampoo...
iklan tak berbayar...

Chapter 4: Do You...
===========================

1. Dance in the shower?
++ no
saya tidak menari kerana saya tidak menyanyi ketika ber'shower'... tp kalau tanya org yg menyanyi ketika ber'shower'..mungkin jawapannya 'yes....'

2. Do you write on your hand?
++ ya..suatu ketika dulu...
kes 1
nak amek number tepon org...tp tak der kertas.. so, pendek cerita....tulis kat tapak tangan..

kes 2
konon² nak bawak toyol masuk exam... member² beriya suruh tulih kat lengan... i pon ikut la... last²...jgn kata nak tgk tangan... nak selak lengan baju pon dah berpeluh...
saya pelajar yang berdisiplin...


kes 3
ni kes paling terkutuk...
zaman muda² dulu... kononnya kalau nak tunjuk kaseh sejati kat boipren... kena toreh nama boipren kat lengan... pastu tutup ngan plaster...


apa kejadahnyer nak toreh²... i tuleh ngan pen jer..pastu tampal ngan plaster... hhahaha...
mesti ada yg try gossip nama sapa yg i tulih kan....kan....kan....??

3. Call people back?
++ ya..
kalau ada miskol... musti call blk... lagipon free je kan... rugi tak guna kemudahan yang ada...
eyhh... brapa ketol sgt lah org yg nak call i kat sini...huuhuuu... perasaan ituw mcm ramai jer yg dok miskol...hhahahaha....

4. Believe in love?
++ :D senyum lebar²
setiap org punya impian.. impian itu yg bisa meneruskan kehidupan... impian dinda adalah untuk mendapatkan cinta sejati....
again...n again....kali ni....berperasaan ala² puteri gunung ledang pulak...


5. Any mental health issues?
++ kadang²
-no komen- jawapan artis!

Chapter 5: Have You..
.=============================

1. Broken a bone?
++ no

2. Sprained anything?
++ no

3. Had physical therapy?
++ no

4. Gotten stitches?
++ yes..time bersalin...

5. Taken painkillers?
++ no

HOW I END MY SENTENCES
===============================

1. I love: encik suami n liya raihany
2. I don't understand: why i love fleamarket
3. When I wake up in the morning : i kiss encik suami n liya raihany
4. Life is full of: love
5. I get annoyed very quickly when: people gossiping about their own frens
6. Parties are : bising but happening
7. Dogs are: kencing dengan berdiri 3kaki
8. Cats are: comey
9. Tomorrow is: Monday.
10. I have a low tolerance for: a liar
11. If I had a million dollars I would: beli tanah kat sebelah KLIA n bukak bisnes MAT DOLLAH
12. I'm totally terrified of : kilat

selingan~~
sejak ada baby nih... nak buat 1 entry pon amek masa plg cepat 4hari... huhuu...

Thursday, November 12, 2009

Dah bertiga....

Salam dan Hallo...
dah abih bab bersalin...
skg ni cerita pasal kehidupan sbg seorang mama, seorang papa dan seorang baby...

24 oktober 2009

lepas kuar dari bilik bersalin...cahya di tolak ke satu bilik lain...
time tu, nurse suruh breastfeeding...
kagum tgk baby reti cari breast n dah reti isap...
kuasa Tuhan... :)

time tu...achik ngan cik dee dah buleh masuk tgk baby...
menangis achik tgk cucu baru dia... :')

Syukur...suma selamat...n cahya klasifikasikan pengalaman bersalin cahya sbg 'senang'...
sbb dok baca pengalaman org lain... ada yg contraction berhari²... ada yg masalah time nak bersalin...dan berbagai² lagi....

time dlm bilik tu..br la teringat mcm²...
selain tak amek gmbr time encik suami potong tali pusat... byk benda yg cahya lupa...
huhuuu...
time pi labor room tu...mmg melenggang bawak tepon jer...
camera kemana...minyak selusuh kemana... milo ngan telur pon kemana...
even baju pon....tak pakai baju yg sepatutnya...
beriya beli baju khas utk bersalin...last² pakai pyjama lain... huuhuuu...

time breastfeeding, achik ngan encik suami kuar mintak uri...
haritu dah tanya hebamme yg dtg rumah tu..dia kata, org jerman pon tanam uri... tapi lately ramai yg tak amek...sbb depa jual utk buat kosmetik... huh!
tapi rupa²nya sejak 2,3thn kebelakangan ni... pihak spital dah tak leh bg uri@plasenta kat parents... sbb undang² tak bg... depa ada cara pelupusan sendiri...
kalau nak jugak...kena berurusan ngan polis...

nasib baek achik ada... achik buat drama² sket... then nurse pon potong la uri tu n bagi kat encik suami.. tp sket jer la...
huhuuu...
tak per la dapat sket pon...dari tak dapat lgsg...
tapi nurse tu asyik remind jgn bgtau sapa²... kalau tak, spital pon kena saman nnt...

lepas settle sessi drama swasta...
pukul 0630 pg, cahya ditolak masuk bilik...
cahya tegur roommate...
'hallo roommate...i am back...' :)
encik suami say thanks kat roommate sbb dia tlg panggil nurse masa cahya nak bersalin...
roommate senyum² jer n cerita kat encik suami apa jd mlm tu...n dia kata...'she is a strong lady...'
ceewaaahhh...sempat up cahya pulak.... :P

achik ngan cik dee setia temankan kami kat spital...
amekkan breakfast utk cahya... n prepare benda² yg cahya nak guna...
tok dee ngan baby

1st yg datang... zurina, anak sulong achik...
dia bawak hadiah utk baby... jaket yg comel n towel pink....
mama pulak yg excited... :)

tetamu 2nd... adik² baru Rüsselsheim...
fadilah...azri ngan ahmad..
inilah calon² babysitter baby... :D

tgh hari tu...kami pindah ke bilik single...
satu bilik...sorang jer...
br la rasa selesa nak ada tetamu... at least, tak kacau roommate...
memandangkan baby tak der masalah apa2... baby stay ngan kami dari mula..
kalau baby lain.. kena duduk kat bilik asing... jumpa mak time nak menyusu saja...

lunch hari 1st...dapat sup...salad...n main dia... kentang kepal...
huhuuu...
cahya tak makan pon...maka dgn itu tak ingat jugak nak amek gmbr... huh...

25 oktober 2009

skg dah masuk autumn...agak sejuk gak la...
baby kat spital...pakai 4lapis baju...campur lg selapis sleepingbag.. jd 5lapis... huhuu...
namun begitu... bila amek suhu... badan dia still sejuk...
natijahnya..dia kena pegi sunbathing bawah lampu panas...
cahya pegi jenguk dia kat bilik baby...
baby lain ada gak dgr merengek².... tp baby i cool taw...
terkedang disirami cahaya lampu panas...tido relaks jer... walaupun disebelahnya ada anak teruna omputeh...

hari kedua bersalin br terasa bhgn jahit tuh bengkak...
so..nurse bg ais utk kurangkan bengkak...
in the same time... nurse suruh kuar jenjalan...

hari² achik datang spital bawak makanan utk cahya n encik suami...
kalau nak harap makanan spital...huh...kurus la cahya...
lunch hari kedua... menu spageti...tp ada daging pulak..so cahya tak makan jgk...

lepas waktu lunch, zurina datang ngan stefan...
stefan siap bg sekuntum ros merah utk anak dara i...
tak abih² stefan kata 'she's so beautiful...' again...mama dia yg blushing... :P

lepas zurina ngan stefan blk, kak misnah n family datang...
kak misnah bawakkan nasik n lauk utk encik suami...
thank u...
sempat bergambar ngan misna...tp..dgn kamera kak misna...nnt nak mntk la...
kenangan tuh...

petang... family abg budi datang melawat...
masa dok tunggu nak buat CTG on friday...dah jumpa abg budi ngan mbak gita..
jumpa lg skali on sunday...perut dah kempis... :)

mlm....kurik, aman ngan umar datang...
lepak² kejap..pastu kami bawak baby jenjalan smbl anta depa smp entrance...

mlm kedua dan ketiga...
encik suami tido kat spital...
muka encik suami waktu 1st nite ada baby...

baby sgt la bagus... tak byk ragam...
nangis time nak susu jer...

26 oktober 2009

hari terakhir di spital...
achik datang dengan kak neny n si kembar.. :)

umur baby dah 3hari...
br la dapat dgr dia nangis beriya sbb dia betul² lapar...
cahya tak der susu laie...
so nurse bg nutrition...
rupa mcm susu..tp bukan susu...
nurse kata... buleh try bagi... tp kebykkan baby tak suka...
cahya try bg kat baby... dia minum mcm sedap jer...
bila baby nangis, encik suami siap mintak lg sebotol petang tuh....

lunch hari ke3, spital bg makan cheese goreng ngan salad....
aisey....i belum ada mood nak diet la...
nasib baek achik bawak makanan...
tp cheese goreng tu sedap jugak...hehehe...

memandangkan nurse suruh cahya kuar jenjalan...
kami kuar gi taman...

baby,cahya anta dia 'sunbathing'...
n nurse kata, depa nak buat test kat baby...
nyesal gak tak tunggu tgk depa test apa kat baby...

balik dari taman, nurse kata ada sket lg test nak buat kat baby..
n cahya nak kena jumpa frauenarzt before blh confirm dapat kuar spital..
cahya dah semangat nak blk rumah...
dah boring asyik baring kat katil...

masa jumpa frauenartz, dia kata, baby suma ok...
tp kalau buleh depa nak tahan cahya lg sehari sbb bengkak kat jahit tu tak surut laie...
namun begitu...kalau cahya nak blk jugak...tak pa...
musti la cahya pilih nak blk kann.... :D senyum lebar²

Frauenarzt pesan...
1. tempoh pantang 6weeks...
2. minum byk air putih..
3. no sex for 6 weeks...
4. letak ais kat tmpt bengkak selagi tak surut...
5. kalau demam, terus pegi spital...
6. seblh² breastfeed baby...
7. bla...bla...bla.... (tak ingat sbb excited nak blk rumah...)

thanks again to achik,cik dee, kak neny, abg zul n si kembar... tunggu smp petang utk bawak kami blk rumah....

dah ready nak balik rumah...
last but not least...

ada gak gmbr roommate terselit... :)
crop dari gmbr lain...huhuuu...