berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, September 30, 2009

apakah...?

Salam dan Hallo...

Suatu pagi yang hening....
eyh bukan pagi...petang... kul 3 setgh waktu kat Rüsselsheim...
kenderaan ini dikenalpasti park kat depan rumah beta...

ting tong...
ting tong...

encik suami kebetulan blk rumah, semayang...
hurm...'nak bukak pintu ke tak eyh...?'
cahya teringat.... 'owh....rini 23 ribulan aaa....'

ting tong...
ting tong...

lagi 2x....
encik suami turun...
cahya intai dari tingkap... kuarkan tangan ngan kamera kat tingkap n amek gmbr tertuduh...


zooooooom sket...


encik suami naik...ngan benda ni....


ouh...ada nama encik suami la..
hati beta berbunga² riang...

daaaannnn.....




ttaaaaadddaaaaa.....!!


encik suami kena pegi opis...
apo laie...
ingat cahya blh sabar....?












tak sabar sangat la.... :))

thanks to both family...
parcel dah sampai 23rd ritu...
cukup² 2 bulan sbb adik nora post on 23rd july...
encik suami kena bayar almost 10€ sbb kastam bukak then repack parcel tuh...
namun begitu..tak der apa yg depa rampas..
syukur.....
dan....
excited...!!


ada ikan kering...
sotong kering..
udang kering...
cili kering...
ikan bilis...
sos...
kicap...

then barang² baby...
ada sarung bantal, sarung selimut,bantal n barut made by bonda...
sarung bantal munga² dari kak ti...
termos dari adik nora...
botol susu...baju²...stokin² dari mak ngan ayah...
hadiah dari maksu rashidah...

ouh....hati beta sgt gembira...
lepas punggah² kotak besar tu...
letih... pastu baring...
sungguh berperangai tidak bagus....

esoknya...baru bukak pack benda² kering...jemur ikan kering ngan sotong kering..

huh....bau semerbak jer menyusuri Niddastraße.... :P

:)

Salam dan Hallo...

hehheheee....comel.... :D

ini kerja encik suami...

cahya slalu akan letak baju utk encik suami pakai ke opis depan lemari...

tgk la apa encik suami buat...

dia pegi gantung baju baby satu set...siap ngan bodies... suar... pully... ngan jaket :)

agak² lepas baby kuar... encik suami rajin mcm ni gak tak...?

tunggu dah lihat...

part 3 - Aidilfitri 20092009

Salam dan Hallo...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...
harini dah hari raya ke-11..
wooo..cepatnya...
tp baru nak hapdet entry raya...

jaapppp.....
maksudnya dah abih dah bulan 9...dan esok, bulan 10...
masuk bulan 10 maksudnya...baby dah nak kuar...
wwwoooo...nebes...nebes...

cantek tarikh raya tahun ni..20092009...
macam yg dah dicanang²kan...tahun ni...tahun kedua cahya beraya diperantauan...
beza ngan tahun lepas ialah....
tahun lepas...semangat beb nak raya...!
buat kueh raya berbagai².... baju raya siap kebaya manik² taw....
namun..tahun ini...segalanya berubah...

baju kena beli extra satu size besar...
tak der kueh raya lgsg...
kat rumah pon sempat kemas sket2 jer sbb badan dah mula rasa berat...

tahun ni...beraya kat kampung Raunheim...
raya sama hari ngan raya kat mesia... walaupun kat sini posa awal sehari...

so...sabtu..mula la berkampung kat rumah kak neny... :)
ada dylla ngan md nur jugak....
projek satay dan ayam percik bermula...

prepare ayam ngan daging utk satay and... ayam percik utk berbuka..

sessi lepas bukak posa...cucuk satay...

sepatutnya gmbr cahya ada dlm sessi 1st tuh...sampai tegang urat pinggang dok potong ayam utk satay.. namun, tak der saper nak amek gmbr time tuh...huuuu...tak per... tak per...

ini sessi sebelum potong ayam...iaitu potong bawang²an....

cuba buat pose mcm danial time kecik...nak buat peace...kena tgk jari dulu... :P

meng'alter' kaki suar encik suami..
bonda...anakmu ini ada talent gak menjahit... :)

mlm tu...masing2 tido kul 4pg...
keep trying call mesia...tp line busy....

last task cahya malam tu ialah buat daging tumbuk..
huh....failed! tak jadi.... :( malas nak cerita...
lepas kering jer sket...terus kemas2...pastu tido ngan perasaan frust...


HARI RAYA PON MENJELMA....
kengkonon kunci jam kol 6pg... tp memandangkan tido pon dah pukul 4... mesti la tak der maknanya nak bgn awal kan....
namun...cahya org kedua mandi lepas kak neny...kira still bgn cepat la jugak...

lepas siap... kejutkan encik suami..
daaaannn...seperti biasa... '5 minit..'

last² dia yg paling lambat...
buat julong² kalinya encik suami mandi n siap dalam masa 7minit...
NEW RECORD okkkk..... kui3....
gelabah dia jgn cerita la...abih suma kena tepis...

achik datang amek cahya, kak neny n anak2 ke bahnhof (stesen ketapi..)
dah konpem2 time tu dah tak sempat nak kejar train yg sepatutnya...
tgk dylla...md nur...abg zul ngan encik hubby berlari2 dah...

keburukannya...suma tgk saja train berlalu tinggalkan rombongan cik kiah ke konsulat...
kebaikkannya...kami sempat buat sessi fotografi raya kat bahnhof... disaksikan oleh mat² dan minah² jerman.... :P
glemer beb...!
abaikan sessi pakai sampin kat blkg tuh...

bila dah rasa ensem dan cantek...br amek gmbr... :)

sessi kalut² berakhir...
sampai konsulat....org tak semayang laie...
cahya semangat nak semayang raya...

nampak tak muka pon berseri² nak semayang raya...?

dgr khutbah....
encik suami berpeluang tunjuk bakat bertakbir raya tahun ni...

jatuh chenta~~

masa encik suami takbir...mula² dengar sayup² suara dia...tak guna mic...
cahya rasa mcm suara encik suami.. tp tak sure sbb sblm tuh nmpk encik suami dok kat saf blkg.. mcmn pulak buleh tetiba takbir ngan org kat saf depan...
tp baby dah cam suara papa dia... baby asyik gerak² sepjg encik suami takbir... :D

kesah disebalik semayang raya...
tgh semangat² nak semayang raya tuh.. cahya pk...'tak per la..2rakaat jer...lgpon semayang raya...nak la semayang mcm org lain..'
cahya pon semayang berdiri..
belom pon rukuk rakaat pertama... dah rasa weng²...
time sujud...rasa dah mula berpeluh...
tabahkan hati...sket lagi...
masuk rakaat kedua.. dah senget sket kat kak misna.. telinga dah bengang...
pastu dah tak leh focus dah... terasa darah turun laju ja kat kaki...
try gerak²kan jari kaki... (buat ala² kena kawad time tgh panas kat padang sekolah dulu...)
dapat jer duduk tahiyat...rasa ok sket...
bg jer salam... terus lunjurkan kaki...
fffuuuuhhhh...... berpeluh ketiak den...
rasa dah ok sket...terus kuar dari bilik semayang tuh....
duduk ngan achik kat sofa...
achik suruh makan coklat...
baru lega...

lepas tu...terus rasa tak excited dah nak raya...
badan mula rasa berat...

ramai² jalan ke bahnhof utk ke rumah konsulat general...
time tu dah ok sket...
maybe sbb dah dpt hirup udara segar....

maintain...still buleh posing... :P

makan....

dan posing lagi....

lepas settle sessi makan... sembang.. dan fotografi...
kami balik raunheim...

sesungguhnya... badan terasa berat...
sampai rumah kak neny...
masing² mengambil tempat..... cover tido...!
kecuali kak neny n kembar...

bgn jer... teruskan ngan projek satay...
then try call mesia...
time ni baru dapat beraya ngan family cahya...
ngan FIL... sempat gak beraya smlm...

ini dua pembakar satay yg berjaya...
lepas abeh shift depa... encik suami ngan kurik ganti...
namun tak brapa cemerlang...hahahaa...sbb tu tak der gambau...

petang tuh... kak ati n family mai beraya... best²... ada suasana raya sbb ada budak²..

cahya watpe...?
sambung baring kat sofa.... :P

RAYA KEDUA....

encik suami kerja...
kak ati buat opis haus...
tapi kami tak dapat join...

cahya...?
tido seharian kat rumah...

tapi esoknya...rasa nyesal tak join...sbb baca komen² org yg pi rumah kak ati suma kata mknn best²...

Saturday, September 26, 2009

part 2 - kelas ibu mengandung...

Salam dan Hallo...

ni kes nak kena rewind² ingatan nih...
cahya lomah sket sebonar eh...

17 ribulan check up...then 18 ribulan, jumaat...
like usual...aktiviti petang jumaat ialah ke kelas ibu mengandung kat hospital...
n kali ni...last...

setelah sekian kali asyik datang lambat 10 minit...kalini...kami awal...
sbb buleh datang awal ialah 18ribulan tuh.. encik suami standby kat rumah... projek dah siap...

frau Woods bagi pokok bunga as cenderahati....suka...!!


cantek kan...? :)
tp rasanya pokok ni hidup kejap saja...
standard la dah nak masuk musim sejuk ni..jarang ada pokok yg buleh survive...

hoh..teringat pokok ketumbar ngan pokok cili yg cahya tanam kat balkon...
naik subur jer...
tp bukan pokok ketumbar ngan cili...rumput yg naik... konpius 8saat...

blk dari kelas ritu... tumpang keta Frau Woods... mmg dia duduk dekat area sini pon...
cadang2 time dah abih kelas tu... nak amek gmbr ramai2... tp sbb dah lewat... n encik suami still tak bukak posa... so cahya pon dah terlupa bab nak amek gmbr....

ouh...cahya kata nak buat entry pasal senaman² yg cahya blaja kat kelas ibu mengandung nih kan...
nnt la... cahya tgh buat gmbr dia... nnt senang tuan² dan puan² nak paham...
urutan² tu utk senangkan pernafasan....
bukannya dia ajar cara nak bernafas time teran tuh...
tp lebih pada utk relax kan diri...
blh di'apply' oleh sapa2 even tak mengandung pon...
tunggu entry senaman pernafasan k....

part 1 - check up baby 34weeks

Salam dan Hallo...

khamis lepas.. 17 ribulan...
cahya ada check up setelah 34weeks pregnant... :)

n mcm cahya bgtau ritu... start dari check up last time n kedepan...cahya kena buat CTG..
result CTG kali ni...ok...namun kurang memberangsangkan...
baby tersangat la teruja...n dia asyik bergerak smp bunyi dia bergerak lg kuat dari bunyi heartbeat.... huh...
kejap2 assistant doktor tu datang n betulkan benda bulat yg dia ikat kat perut cahya...
kejap2 assistant tu datang check graph...
kejap2 assistant tu datang gosok² perut n mntk cahya tekan detector tuh...

encik suami dok kat ujung kaki....main sudoku... :P

baby bergendang gendut tali kecapi...

cahya...? baring dlm ke'blur'an... tgk graph kat komputer...kejap2 naik tinggi sgt.. kejap2 turun smp bwh dari bottom line graph... kejap2 tak der garis lgsg...
normal ke tak normal nih...?

jawapannya...normal.. hehhee...

sblm buat CTG...check urine... ok...
lepas buat CTG... check tekanan darah... 110/70...
pastu check berat... 53kg...ouh...4minggu lepas 51.6kg...
cepatnya besar...

lepas settle check mengecheck ngan assistant doktor...
jumpa dok tor pulak...

dan skali lagi...nmpk ja muka kami...doktor kata...ouh...dia lupa nak bawak gmbr dia time bercuti kat mesia...

doktor scan baby... dan inilah rupa baby 34weeks...
idung tetap maintain idung mama dia...huhuuu...
tp part mulut tu...
'papa...sapa yg suka buat mulut muncung mcm tu...?? ishk...'


berat baby lebih kurang 2.2kg skg... waahh...cepatnya besar... cahya kagum lg skali..
berat cahya tak naik n tak turun... maintain...
n disebabkan baby cepat membesar jugak...dah mula la nmpk garis² kat perut cahya...
so obvious ok... n cahya agak bersedih tentang itu...
lantas...encik suami mengambil keputusan yg jitu dgn membeli cream2 yg patut...
eyh...jap...ini cerita tarikh lain daaah....

rewind sket...
ok...

masa scan baby... baby duduk diam.. tak macam masa buat CTG..
maybe sbb dia suka cream sejuk yg doktor letak kat perut... agak nyer la..
settle scan segala... time bincang2...
doktor start senaraikan segala jenis cucuk yg cahya kena amek...
hurm...
n 17 ribulan tu..cahya ngan encik suami kena amek suntikan utk influenza...
nnt...next termin...cahya kena amek suntikan utk hepatitis C kalau cahya ada bercita2 nak try bersalin dlm air...
lg...eyh....rasanya ada lg satu cucuk...vaksin apa haah...? tak ingat...

Wednesday, September 23, 2009

isi penting utk next entry...

selamat hari raya suma...

still mood beraya...?
ouh...raya kedua pon cahya dah terbongkang tido kat rumah... encik suami pulak kerja...

walaupun mcm tak der benda apa yg nak disibukkan...game2 kat facebook lebih perlukan perhatian dari blog...huhuuu...
tp sebenarnya...sangat la byk cerita yg cahya nak story mory...

tak per...kasi org lain hapdet lu...
pastu br cahya hapdet... :P
kita raya kan sebulan....

before lupa...cahya nak type siap2 isi penting utk entry lepas nih..
1.nak crita pasal raya 20092009
2.semayang raya kat konsulat...encik suami takbir raya...
3.beraya ngan family tru phone...
4.baby dah makin besar..
5.parcel dah sampai....
6.alkisah baju papa dan baby...
7.kesah kelas ibu mengandung n pokok...

hurm...tu jer kot...tak per..nnt kalau ingat,cahya tambah laie...

Thursday, September 17, 2009

Tag ~ raya

Kali ni tag dari farahsyeefa....
(ouh...br teringat...ada lg satu tag still ada dlm draft...suma gara² tunggu repair phone....)
tak per...kita buat tag raya dulu...kang dah abih raya posa...kena tunggu deepavali pulak bak kata farah... :P

Baju Raya
well....yuallz mesti suma dah tau beta nih dok tunggu time nak melotup jer nih...
namun begitu...baju kurung yg buleh jugak dipanggil baju raya telah siap di beli bulan 5 ritu, masa blk mesia...
warna mestilah sedondon ngan encik suami sbb time tuh nak amek gmbr family...dan....itu adalah baju raya baru encik suami lepas 7thn asyik bantai baju melayu yg sama...kesian kan..?
beta tak try lg pon baju kurung bertema BIRU tu...last time pakai masa preggy 4 bolan...skg dah 8 bolan..perut pon dah makin bolat...huuuuhhuuu....

Untuk Baby/Anak
part ni....baru jer cakap ngan cik wawa smlm...
memandangkan cik baby kuar lepas raya...maka...bukan setakat baju raya baru...malah...suma benda pon 'raya dan baru'...
katil 'raya dan baru' ada... stroller 'raya dan baru' ada... botol susu 'raya dan baru' ada... pampers 'raya dan baru' ada... towel 'raya dan baru' ada... apatah lagi baju 'raya dan baru'... mesti la beraneka pesyen... :D (berterima kasehlah pada encik papa ye cik baby...)

Family saya
beta wish....beta blh ada kat rumah..buat² sebok ngan preparation nak raya...
mula² paksa bonda ngan abah beli baju baru...
pastu....paksa bonda beli barang² nak buat kuih n makan² time raya...
n then..bonda pulak paksa beta bersidang seharian balut ketupat...
pastu...beta pulak paksa kakak beta blk rumah bonda utk tlg buat kuih raya...
tak lupa juga...beta paksa² pulak adik laki beta soh kemas rumah....
oouuuhh....rupa²nya byk scene paksa2 la time raya nih...erk...!
pagi raya....kita mintak maap yer... :)

Family mertua
setakat ni..tak pernah beraya as menantu lagi..
tapi dari dulu (last 17 years )... rasanya tak pernah la tak pegi raya kat rumah hubby...
ouh...sungguh tidak malu anak dara ini... :P
tp org tak leh kata apa...sbb we are very besfren...

n bila dah start couple...encik hubby n kembar dia pulak berbalas kunjungan...

Kasut Raya
tak der.
skg dah makin sejuk...so dok sarung kasut kulit utk winter...nasib baik since preggy kaki beta tak bengkak...
bila tak sejuk sgt...aci jer pakai sandal dari mesia...
even kalau tak preggy pon...tak kuasa nak sarung high heels....
utk kes2 terpencil jer beta tabahkan hati utk nmpk kaki lawa...

Kuih Raya
tahun lepas sgt bersemangat ngan adanya kak neny n kak ina...
namun tahun ini...br buat kuih gunting ngan achik n kak neny...
dok plan nak buat biskut cornflake madu...ouh..bilakah itu..?dah nak raya nih....

Perabot baru
bila duduk di perantauan... tak der feel nak raya pon sbnrnya...
bila jumpa malaysian..br terasa... 'oo...dah nak raya kita nih...'
masuk rumah ni dulu dah fully-furnished...suma dah tersusan canteekk dah...
so tak yah la nak peningkan kepala nak buat dialog² seperti...
'bang...nak langsir baru...'
or
'bang...nak sarung kusyen baru...'
dengan perut boyot nih....adalah lebih afdal membuat dialog² manja seperti....
'bang...tulong vacum carpet.....'
dan
'bang....tulong cuci sawang.... '
dan
'bang...tulong kemas lemari ni sket....'
dan
'bang...tulong....'
ouh...mula la nampak encik suami cekak pinggang....hahhahahaa...
ampon bang...

Duit raya

dah 2 tahun (since kawen) encik suami terselamat dari kena bg duit raya kat anak2 buah yg berderet dari side yg beta...huhuu....
side encik suami baru ada sorang anak buah...campur ngan 2 adik encik suami... so buleh la dia bg berkepok² duit raya kat 3 org...
tgk la blk mesia nnt....mcmn dia nak bahagi side beta pulak....takat ni...dah ada 10 worang dok queue....

Bonus
apa tuh...? b-o-n-u-s?
tunggu lepas raya la.....bonus yg akan mai skali ngan dividen tetap...yakni tanggungan utk seumur hidup....huhuuuu...

Balik Kampung
huh...!
kalau bab kampung kat mesia....tahun depan cerita la..
tahun ni either kampung Rüssels atau kampung Raun.... hehhehee...
nak up sket...kita pi pekan Frankfurt...

Dan saya mahu men'tag' blogger-blogger berikut :
kak neny DONE
irma DONE
kak ati DONE
shahida
kak nurul aini

Sekian...

Tuesday, September 15, 2009

Selamat Hari Raya

another ecard....

tahun ni tahun kedua cahya tak raya kat kampung...
tp dah masuk tahun kelapan utk encik suami....
kiranya dia lg tabah la kan...
tak per...Insya Allah...tahun depan...cahya, encik suami n cik baby akan beraya kat mesia...
so....mak tok...sila tambah kain yg sepapan tuh utk cucu lagi sorang yer... :D

untuk semua family dan kengkawan..
ampon maaf dipinta...
dari hujung rambut smp hujung kaki...
cahya doakan yg terbaek utk semua... :)
semoga hari raya kali ni...lebih bermakna...

p/s : syukur...encik suami dapat result lulus cemerlang dlm toefl...thanks utk suma yg mendoakan....
congrats utk encik suami jgk....
so happy for u,abang... :D

Friday, September 11, 2009

al kesah nyer...

salam sejahtera tuan² dan puan²...

alkesahnyer...
smlm encik suami request nak makan mee udang...
haritu dah buat...tp guna paste brand apa ntah, achik beli dari mesia...
mmg sodap la kan....kata pon guna paste ready made...

so, kali ni berbekalkan semangat waja...
cahya buat la mee udang secara manual...
bunyik kena juah sket sbb tak reti masak...
kalau reti masak...mesti la cahya kata...
'cahya campak jer apa yg ada...tup²...dah siap dah mee udang...'

hasilnya...

rupa mesti tip top ook....
jz...dlm resepi tu kena letak petis...
petis tak dek dlm stock... (time² nak tunjuk terror la tak dek bahan kan...slalunya ada jer petis tuh..huh!)

and rasa dia mcm ada missing...tp adakah sebab petis...?
mungkin jua..
tp encik suami mmg tak suka petis...
kiranya kalau ada petis pon...maybe tak leh letak dlm kuah tu...

masuk bab hidang...

encik suami dah excited la tgk ada mee udang...
isteri meetali betoi...
tapi cahya dah sound awal² ada something missing...

azan pon berkumandang~~
encik suami baca doa...makan kurma...then pekena roti prata ngan sambal tumis dulu...
laaayyaaannn...
pastu cahya suruh rasa kuah mee...

encik suami pun rasa...
berkerut² dahi dia nak mengkomen....

cahya : apa yg kurang bang..?
encik suami : mmm....
dia rasa skali lagi...
encik suami : ouh....kurang mee...

lalu tanpa rasa bersalah beliau mencedok mee ke pinggan...

=??=§$%"/*'-:;&%§($/"*'-:'*$?§)$%&*'*

Thursday, September 10, 2009

33 weeks...

waaahh...
dah 33weeks...
Alhamdullillah...i am getting better day by day..
dah tak der pitam² laie...
maybe sebab cuaca dah makin sejuk...

and...
takat ni...perut cahya dah makin membesar...
bermakna baby membesar dengan sehat dan kuat bagai juara...
Alhamdullillah cahya tak der masalah bengkak kaki or baby sonsang or apa² yg tak brapa nak normal...

8hb ritu, hebamme datang rumah utk kali ke2...
1st time haritu dia bg checklist utk barang baby..
this time dia bagi checklist utk barang² yg cahya nak kena prepare masa nak pi hospital...
cahya n encik suami dah makin selesa ngan hebamme yg datang rumah ni...
nama dia Frau Christiane Erles (Frau = Puan)
every soalan yg kami tanya...dia jawab detail dan tak meleret...
Frau Erles kata...masuk minggu ke 36, dia recommend cahya buat akulpunture kat hospital...
n dia bg jugak list of ubat utk hemopathi...

Esok hari jumaat...
minggu 2nd last utk kursus ibu mengandung... :)
nnt cahya letak entry pasal senaman² yg cahya blaja...

itu saja laporan hari ini..
dah pukul doblas malam...
nak tido dah... :)

Monday, September 7, 2009

happy 1 year



Selamat 1 tahun di bumi Deutschland utk abg zul, kak neny, nabiha n nabila...
:D

niat di hati nak buat cupcake...

niat di hati nak masakkan lauk berbuka...

niat di hati nak anta jambak bunga ros...

namun...

last²....org termampu buat kad ni jer di kala pukul 3pg... :)

selamat 1 tahun yer...

dari matt, liza n baby dlm perot...

thanks n sorry for everything... :D

Sunday, September 6, 2009

Museumsuferfestes

okies...
ramai pulak yg soh buat entry pasal museum ufer fest... (3 org :P)

well....pengalaman dok kat tmpt org kan....blh je kongsi2...

ni cerita minggu lepas la nih...
kan cahya ikut encik suami pegi frankfurt utk amek exam toefl...sementelahan itu, kami pegi 'Museumsuferfestes' atau 'the Museum Embankment Festival'...

pengenalan :
disebabkan 3org yg soh buat entry tu tanya cahya festival ni utk apa...cahya pon cari la info2 dari sumber yg buleh dipercayai...

festival ni mmg annual festival..tiap2 tahun diorg buat kat both side sungai frankfurt tuh..
time ni suma museum2 akan ada byk aktiviti...
ada pameran2..konsert2..jual2...pertandingan2...dan lagi...dan lagi..dan lagi...byk la..

kalau tgk kat web dia..museumsuferfest-frankfurt... tahun ni,2009, diorg pecah rekod tahun2 sblm ni...ada 21 muzium yg dibukak...pastu stall makanan pun plg byk...n pelawat pon plg ramai...
n..tahun ni jugak ada few sport baru yg diorg buat...contohnya.. dragon boat...

China jd host country kat book fair n jd tema utama museum ufer fest tahun ni...blh budget la kan sbb kat satu side sungai tu...ada pintu gerbang besar ke china town..
(cahya tgk dari atas jembatan sj..ramai sgt org kat situ..)

hurm....tak tau nak crita apa dah...
kalau saper2 yg ada link facebook cahya...blh tgk gmbr...
album-facebook

ada sgt byk kedai barang2 n kedai makan...smp saket la kaki..perut n pinggang cahya...
tu pun br jalan sebelah sungai...huhuuu...
tak dapek dah la nak jengah lg sebelah sungai...
nak jalan blk pun dah terhencot2...
perut pon keras jer...

cahya beli kayu wangi jer..nama dia 'dufthölzer'..
mcm kagum sbb bau dia sgt kuat... ada mcm2 bau buah n bunga...
cahya beli lime, lemon n lg satu tak ingat nama dia.. relaxing apa ntah...
n pakcik tu bg 1 free...bau rose.. :)

n tak dilupakan nak cerita kat sini..ada kedai makan malaysia,owned by kak rahmah n hubby... :)
2 hari cahya n encik suami bukak posa kat kedai kak rahmah...
ada nasi lemak.. rendang.. mee grg... nasi grg... sate.. murtabak... popia..
air spesel..air buah mata kucing..
dihiasi ngan pelayan2 kedai yg manis2...antaranya encik apiz, encik pe-o, encik godi dan encik kurik...



mlm ahad tuh...konon2 nak blk awal...tp jalan2 smp dah pukul 10mlm...
sempat tgk bunga api...kapal yg jd tmpt bunga api kuar tuh brenti betoi2 blkg stall kak rahmah..
but still tak leh tgk straight sbb byk pokok...
apapon...suka sgt dapat tgk firework...baby pon suka...dok gerak2 jer time tuh... (maybe jugak dia terkejut...huhuuu..)
satu jer gmbr yg cantek... (ada sapa2 yg nak derma dslr...?)

last but not least...cahya nak cee wee gak gmbr encik suami ngan encik paan makan oyster....huhuu...
yg ni tambahan...
gambar encik suami main sudoku kat dlm train masa otw nak pegi frankfurt...
jumpa sudoku kat paper 'suwo'...
'aisey baby..mama dah ada pencabar tegar la main sudoku...hhuuhuuu...'


sekian..

Thursday, September 3, 2009

Rahsia Surah Yassin ~ayat 58

SAMSURIJAL BLOG
Gambar dari Blog Saudara Samsurijal

Barangsiapa yang membaca YAASIN sepenuhnya dan pada ayat ke 58 surah tersebut 'SALAAMUN QAULAN MIN RABBIN RAHIM' diulang sebanyak 7 kali untuk 7 niat baikmu, Insya Allah dengan izin Yang Maha Esa dan Maha Kuasa, semua hajatmu akan dikabulkan.

Jika boleh niatkan sebegini:

1) YA-ALLAH YA-RAHIM, ampunkan dosa-dosaku dan saudara-maraku

2) YA-ALLAH YA-RAHMAN, kurniakan aku isteri,suami, anak-anak yang soleh dan mencintai islam

3) YA-ALLAH YA-RAZZAK, kurniakan aku rezeki yang berkat,kerja yang baik dan berjaya didunia dan akhirat.

4) YA-ALLAH YA-JABBAR, makbulkan hajat penghantar maklumat yang aku dapat ini

5) YA-ALLAH YA-MUTAQABBIR, jauhkan aku dari sifat khianat dan munafiq dan miskin

6) YA-ALLAH YA-WADUUD, kurniakan aku dan seluruh umat Muhammad yang beriman kesihatan zahir batin

7) YA-ALLAH YA-ZALJALA LIWAL IKRAM, makbulkanlah semua hajatku, dan redhaikanlah aku.....

AMINnnnn.

info dari blog journey mamafami