berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Wednesday, July 29, 2009

Check up untuk 26weeks

Tanggal 23 Julai 2009..
dah cukup 4weeks since check up last ritu...
kalini, diawalkan sebab...doktor nak pi cuti² summer pulak...

masalah yg diajukan kali ini...the one n only problemo...iaitu...tido...

doktor kata...kalau tak leh tido malam...tido la siang..sbb bila baby dah kuar pun, mmg tak leh nak tido ikut time tido kita...so..better biasakan diri...

ouh...kelemahan daku...tido siang...huh...

TAPI...bila tak leh tido pada waktu malam....ia akan men'spoil' keseluruhan hari esoknya...
rasa ngantuk....letih...moody...emo...dan berbagai² lagi... :(

baby pun lately kerap bergerak kuat²...terutama time malam...
walaubagaimanapun...cahya tetap cool dan anggap itu normal...
bak kata org lain...itu pengalaman mengandung la kan...
kang dia tak nak gerak...pun kecoh jugak...

so...ini gambar kali ni...
masa tgk full badan dia..cahya rasa ruang perut tu dah sempit utk baby...

ouh patut la dia gerak sket pun..cahya dah buleh rasa... :)
ni gmbr zoom muka dia...


mula² check pengaliran darah kat otak ngan jantung dia..doktor kata 'sehr gut'...
ada gmbr...tp tak der la nmpk darah tu dok mengalir² mcm cahya tgk kat komputer doktor tu...

then, doktor ukur panjang baby...
umur : 26minggu
panjang : 32cm
saiz tapak kaki : 4cm

nmpk tak tapak kaki tertuduh yg slalu tendang² perut mama dia....? :D

then, doktor kata cahya kena buat test diabetes...
so encik suami pun buat la termin utk test tu pulak...

pada 28hb....patutnya cahya kena buat test utk diabetes tuh....

cahya kena posa 12jam...n kena ada kat klinik pukul 8 pg...sbb dia nak bg cahya minum glukos...

TAPI.....
a nite before...cahya tido 3jam jer...so dikala bangun pukul 7pg tuh...
rasa mengantuk sgt...n lapar sgt...

encik suami call n cancel termin....postpone ke hari lain...
alahaaii....mcmn nih...nak kena betulkan time tido baby jugak la...
kalau tak...mmg rasa tak larat jer...

hari senin lepas...ikut encik suami pergi Media Markt...tgk barang komputer...
buleh pulak pitam kat dalam kedai tuh...
nasib la tak ramai org.... dah rasa nak pitam... terus duduk... dekat² nak blackout..terus baring kat lantai... encik suami tahan badan dari belakang...
nasib la lantai supermarket berkapet....

huh...dugaan²....

Friday, July 24, 2009

Baby's stuff

Tanggal 16 Julai 2009...
Pada pagi yg hening...bila cahya cuba melelapkan mata setelah semalaman teman baby exercise dalam perut....tetiba...

ting tong....
ting tong....

'yang...tulong...ada org klingen...'
encik suami yg masih blur² pun pegi la tgk sapa yg datang...
owh...ada 2 kotak besar yg encik suami angkut naik ke rumah...

hati cahya sungguh gumbira...tp ngantuk mengatasi segalanya...
encik suami terus siap² nak ke opis...

tak lama lepas encik suami pegi opis...

ting tong..
ting tong..

'adeh...'
dah la pakai kain batik...muka pun tak basuh lg..

ting tong..
ting tong..

'sabar la weyhh....sat2'

ting tong..
ting tong..

kumur2 sket...capai tudung...then cahya turun...
satu lg kotak besar sampai...

dah la cakap mcm ayam ngan itik...
apa kebenda ntah posmen tu cakap...
cahya : sorry...?
cahya tunjuk nama kat kotak tu... 'this is for my husband..'
posmen reply dalam jerman...cahya paham la jugak sket²..
then cahya tunjuk nama kat kotak tu lg... 'mein mann..'
posmen tu senyum... 'achsoo.....ok..'
dia suruh cahya sign...
then cahya ckp english n buat bahasa isyarat suruh dia anta barang naik atas....

masa naik tangga tu terpikir...kalau dah confirm dia tak leh paham english...next time cakap melayu jer la..kekkeke....

ahha....
hati gumbira...
barang² baby dah sampai...
adehhh..ngantuk la..
before baring blk...call encik suami dulu..bgtau barang dah smp...
mmg dah tunggu brg² tu since a week before... :)

time baring²..dok asyik teringat kat kotak² tuh...
tak leh jd nih....
cahya bgn n bukak kotak yg last smp...sbb yg tu ja yg kecik sket...

katil baby rupanya...
owhh...sungguh comel...



ni gmbr bila encik suami dah blk rumah dan dah pasang elok²...
mcm cerita dlm entry 'email utk baby'...
cahya dah pasang utk tgk rupa katil tu mcmn... n bila encik suami blk... dia ketatkan skru² n pasang suma² sarung...
nama katil ni 'Beistellbetten' a.k.a sidebed...
kebaikkan dia...dia bersambung ngan katil parents...
kecik n comel jer...so baby still akan tido ngan mama n papa dan....still ada katil sendiri... :)
bagus kan...?



2 kotak yg sampai mula² adalah stroller.... :)

click utk tgk gmbr besau...

ni stroller combi...ada 3 benda.. car seat,tmpt tido baby..n tmpt duduk baby...
gmbr tu encik suami amek dari pelbagai angle..
kesimpulan yang dapat dibuat....cahya sgt suka...
cantek dan senang nak kesahkan...click² saja utk tukar seat or ubah handle..

und dann....
dari mesia...adik nora dah postkan barang²...danke dik...
family kat mesia buat n beli macam² barang utk baby...
kita tunggu barang smp lg 2,3bulan...pastu kita tgk k.... :)

Tuesday, July 21, 2009

Mereka


patutnya cahya sambung email utk baby...
tp ada misi yg lebih penting...

gambar ni...gambar adik beradik cahya...
dari kiri...kak fizah (3rd sist)..and mama (1st sist)...
dari kanan...kak yati (2nd sist)...and adik syukri (the only brader..)

cahya SANGAT SAYANG pada MEREKA....

p/s utk mama : ma...gambar atas sofa tu sgt la blur...so tiada gunanya menempeknya di sini...

Monday, July 20, 2009

email untuk baby

kepada baby...
Assalamualaikum...
Sekarang mama dah mula betul² buat checklist utk barang baby and mama...
papa pun bersungguh² men'survey' apa yang patut utk keperluan baby...
baby must be a good girl/boy ok....
even baby skg suka tendang perut mama kuat²...mama maintain cool walaupun kadang² mama mengomel sket²...
Mama syukur sbb mama ada papa yg slalu sabarkan mama dan jaga mama dengan baek dan penoh kaseh sayang....

Papa dah belikan baby katil dan stroller yang sgt cantek dan comey...
Mama tulong pilih kaler... :)
n bila katil tu mula² sampai..mama dah tulong pasang katil tu...sbb sbnrnya ialah...mama tak sabar nak tgk rupa katil tu...
smp termengah² mama pusing² dok pasang katil tuh...padahal tak der la susah sangat pon..
mama pasang takat nak tgk rupa dia saja...bila papa blk kerja...papa pasang betul²...ketatkan skru² n pasang kelambu,sarung bantal n selimut...
ooowwwhhh....sungguh cantek dan comey..
tu time petang...
time mlm pulak...papa pasang stroller baby...
cantek jugak tau...!
suma² pun cantek...ada 3 benda...baby nyer car seat...baby nyer tmpt tido...n baby nyer tmpt duduk... :)
serius mama puaih hati ngan pilihan papa...mmg terbaek...!

selain tuh...mama dah buat checklist utk benda² cerenet jugak...
tak nak nnt..bila baby kuar...tup² mama lupa beli pampers....
jgn bimbang ok..itu contoh sajer...

papa siap dah buat file excel utk checklist barang baby...siap ngan pautan link web...siap ngan formula total harga....
papa sungguh cemerlang... ;P

hurm....gambar...nnt mama letak kat sini k...
mama dah ngantuk dan papa dah mula paksa mama telan ubat besar jari kelingking tuh lg...
:(
tp.....papa kata....kalau mama tak makan, nnt baby n mama tak cukup vitamin...so mama kena makan ubat jgk...
ok...ok....
babai baby....

tidoo jom...

Tuesday, July 14, 2009

kisah 14 julai 2007

harini..14 julai...

genap 2tahun cahya n cik matt ditunangkan...
kena kira anniversary gak...
sbb tak percaya jer kami ditunangkan... :P
mula² plan kata nak nikah terus...tup² jer plan berubah..

bulan julai 2007, encik matt mmg plan nak blk msia...cuti..
n family cik matt nak buat kenduri masuk rumah baru..
sempena dengan itu... ayah come out ngan idea nak tunangkan kami...
cik matt sembang ngan bonda...
cahya kat klang,kerja...
cahya tau pasal nak bertunang dari bonda...
huh...konpius...betul ker ni...??

kebetulan few days before razif blk msia...purse cahya kena curi...
hampess..smp skg dok tension kat india yg curi tu tak abih² laie...
malas la nak crita pasal tu...tp mmg hampess...

razif touch down...dia terus jumpa cahya kat klang..
cahya mntk cuti kat boss...sbb nak uruskan ic..lesen...kad bank yg hilang...
cahya ingat lg...hari kamis...
dlm masa 3 hari...kami buat persiapan bertunang...express giler okkk...
kawan² jgn kata la...suma marah....naper bertunang tiba²...
tu tak masuk lg yg marah sbb tak jemput...
huuuuuhhuuu..

heelllooo...cahya pun blur2 lg tau time tuh..

so...!
hari kamis, cahya ngan cik matt (yg time tu dok diawang²an sbb jet-lag laie) rushing² cari barang...
pegi PKNS shah alam, cari baju....
then pegi Mid Valley kot cari cincin...

lepas tu terus terkam balik penang....
letih giler... (tetiba teringat blk kepenatan itu....)

kat rumah...bonda n family mcm relax jer...
mcm tak der pa per yg nak jadi...

jumaat....cahya uruskan hantaran...
mmg sempoi abih....suma makanan² n sireh ajer...

bonda ngan paksu urus bab makan n kenduri sket²...
abah...seperti biasa...buat² sibuk.... :P

tiba2 terpk bab make up...huh..
nasib baik ada talian hayat....terus terkam kedai pengantin yg dekat ngan rumah...
n nasib baik lg skali...tukang make up free esoknya tuh...

hari sabtu...
still mcm tak der apa yg nak terjadi dan berlaku...
kakak² kumpul itu biasa la...
cahya pun relax jer pakai baju biasa....makan nasik siap tambah²... :P

sedar² jer tkg make up dah smp...
terus gabra...dah la jari kuning sbb makan apa ntah kuah kuning... hahahhahahaa....

lawaakkk...

time cahya make up...tiba² semua² org pun jadi kalut²...

Alhamdullillah...suma okey jer lepas tu...
sempoi tp meriah....
family suma ada.... :)
dah inilah gadis yg telah ditunangkan ngan Mohd Razif Abd Mokhti a.k.a cik matt...

ni pulak sessi sarung cincin...

ni pulak sessi ramah mesra....kekekekkee..... :P
lagi skali sessi ramah mesra tp kat luar rumah pulak..
sbnrnya time ni rombongan dah nak blk...
penat jer ketaq lebih²...majlis kejap je pon....

:D
actually nak letak gmbr majlis...tp tak der sumber pulak...hard disk rosak...
gmbr ni...gmbr yg cahya edit dulu n amek dari frenster....
tak per la...ok la kan....

sekian...

Monday, July 13, 2009

Sotong Itam ala Mamak @ Squid mamak style

Salam and Hallo...
Mukadimah :

first of all i nak explain kat sini... nama tu i yg bg..tp mmg bukan niat i nak kata itam mcm mamak... tp mksd kat situ... masakan tu mcm masakan mamak... ok..?
2nd explaination... masakan ni sebenarnya guna daging... tp i ni mmg spesis masak ikut suka suki hati i... so i guna sotong... natijahnya... sotong yg fresh... jd tak brapa fresh masa 1st try masak... 2nd time, dah terer sket...
n resepi nih nak berjaya glemerkan i...kekkee....tgk sini.
so cikedaut the recipe....

Bahan² :
  • 1kg Sotong - potong lebar 2jari kalau sotong besar..
  • 2 sb rempah kari
  • 3 sb kicap
  • 3 sb minyak
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 kulit kayu manis
  • 2 tangkai daun kari
  • 2 labu bawang besar *
  • 2 bawang putih *
  • 2 inci halia *
  • +-10 biji cili kering *

Cara² :
  1. Blend bahan yg ada tanda *..
  2. Panaskan periuk, tumis bahan blend.. biar smp kering sket utk make sure cili kering tu masak...
  3. Tambah air sket jika perlu..
  4. Masukkan sotong..
  5. Masukkan kicap dan serbuk kari.. biar sampai sotong agak masak.. jgn lama2 sgt... nnt sotong hilang juice..
  6. akhir skali, masukkan minyak masak, bunga lawang, kulit kayu manis, daun kari..
  7. kacau..biar dlm 5 minit...siap..

Nota kaki :
resepi ni sebenarnya utk daging... tunggu jer la entry next time utk resepi daging pulak... ada lain sket cara dia...
special resepi ni... masuk suma benda..last br minyak....

tenung²kan dan selamat memasak...

Saturday, July 11, 2009

dinner at 11pm

kak neny...ini lah kerja adikmu dikala dikau menelepon daku pukul 9mlm td...
benar katamu...
hari maseh belum malam...
maka dengan itu...daku dan matt ambek kesimpulan...tiadalah salah jika dinner pada pukul 11mlm....sbb kami minum petang pada pukul 8.30mlm pada hari rabu lepas...
huhhuuuu....

bukan salah ibu mengandung...ibu tak mengandung lagi tak salah....
cuaca yg suram2...matahari yg kejap2 menyorok menyebabkan keadaan menjadi perlahan...
maghrib pada pukul 934mlm...dan isya' pada pukul 1148mlm menambahkan lagi rasa tidak bersalah jika dinner pukul 11mlm....

projek hari ini....

pukul 915mlm baru mula salin resepi... :P

pukul 927mlm.. mula masuk dapur dan kuarkan barang2 yg nak kena defrost...

pukul 940mlm.. potong rampai2 dan siang ikan...encik matt tlg basuh pinggan dan masak nasik...

pukul 956mlm.. letak periuk yg nak dibuat steamer...n didihkan air..

pukul 1005mlm...letak ikan dan rampai2...mula men'steam'...

pukul 1017mlm...tgk2 ikan mcm tak masak laie... tukar kaedah tutup periuk...

pukul 1030mlm.. encik suami campur tangan bila cahya dah bising ikan tak masak...

pukul 1053mlm... ikan dah tergolek dlm pinggan dan sedia utk disantap....

kita ZZZZOOOOOOOOMMMMM sket...


pukul 1128mlm...

note :
ma...dapat gak i makan ikan steam... :D
ni suma sbb tringat kat ikan steam u la nih....

Thursday, July 9, 2009

Ayat-ayat amalan

maybe ramai yg dah tau ayat² amalan ni sbb blh dapat list ni kat blog² n web²...
tapi cahya nak kongsi jugak...
kan elok berkongsi benda² baek.... (mood beralim² sbb encik suami tgh baca quran...)

Surah² yang digalakkan baca time mengandung ialah...

Al-Fatihah dan 3 Khul
Surah At-Taubah
Surah Yusuf - utk dpt anak yg cantik, sempurna dan soleh
Surah Maryam - utk dpt anak yg soleh, sabar dan taat
Surah Luqman - utk dpt anak yg bijak pandai dan taat
Surah Yassin - utk dapat anak yg berjiwa bersih
Surah Al-Hujraat - utk dpt anak yg baik hati

surah Al-Baqarah, Ayat Kursi (255)
Surah Ali-Imran ayat 8-9 - pohon rahmat
Surah Ali-Imran ayat 38 dan 200 - utk dpt anak yang soleh
Surah Al-A'raf ayat 189
Surah An-Nahl ayat 78 - utk mudahkan bersalin
Surah Al-Anbiya ayat 87 dan 89
Surah Al-Furqan ayat 74 - utk dpt anak yg sejukkan hati dan senangkan ibu bapa
Surah As-Sajdah ayat 7-9 - utk dpt anak yg soleh dan baik
Surah al-Hasyr ayat 21-24

Bagi orang yang ada dgn perempuan yang nak bersalin disunatkan baca ayat-ayat berikut untuk membantu mudahkan bersalin.

Ayat al-Kursiy dalam surah al-Baqarah ayat 255.
Surah al-A'raf ayat 54-55.
Surah al-Falaq dan an-Nas

selain tu...
ibu mengandung digalakkan kerap membaca selawat syifa...


link² yg buleh di kongsi
Mybengkung
Jab mufti kerajaan Brunei
Quran Explorer

Monday, July 6, 2009

Renung²kan dan selamat beramal.....

Sahabat bukan mcm papan skate..
blum main gilap,dah main pijak..

Sahabat bukan mcm bola sepak..
blum dpt kejar, dah dpt tendang..

Sahabat bkn mcm bulu tgkis..
blum main pegang, dah main pukul..

Sahabat ibaratkan mcm ragbi..
blum dpt, rebut..
dah dpt jaga..

Sahabat mcm jari..lukanya sembuh sendiri,hilangnya tak ada ganti...

Persahabatan itu spt tangan dgn mata..
Saat tangan terluka, mata menangis..
Saat mata menangis tangan menghapuskannya...


~amek dari ustazah Rashadah,pesbuk

Friday, July 3, 2009

Check up setelah 23weeks..

isi2 penting utk entry ini :
1. nak pitam
2. blood pressure
3. check up
4. susah tido
5. symtom2
6. 'das ist normal'
7. 4D scan
8. survey barang baby
9. isap jari
10. jantina
11. baca yasin
12. makan
~cekgu bahasa melayu slalu suruh tulih dulu idea yg ada bila tgk tajuk..

so..!

dimulakan dengan nak pitam...
last monday...cahya tgh masak kurma daging...
mula2 duduk...potong2 suma benda...
then bgn la tumis2..meneniba rasa pening...
cahya duduk...rasa nak blackout...
terus tuang suma benda dalam periuk then slowkan api..
(jangan tanya apa rasa kurma tuh....)
time tu peluh2 sejuk dah ada kat dahi...
wooo..wooo...jalan nak pi ruang tamu pun dah rasa mcm rumah nak terbalik...
terus baring...badan ketaq2....berpeluh....
rasa sempat gak terblackout kejap...ataupun cahya yg pejam mata...
not sure... :P

takutnya rasa time tuh...
nasib baik encik suami br lepas call kata dah siap nak blk lunch...

cahya sedar jer...bunyi loceng rumah...encik suami dah blk..
time tu dah rasa ok sket...badan dah tak ketaq2...n dah tak peluh...

adakah cahya telah pengsan...?
konpius...
apapun...nasib baik sempat baring..
n nasib baik sempat selamatkan kurma dari kering....
(pengajaran : kalau dah tau nak pengsan...jgn try nak masak jugak...)

isi penting kedua...blood pressure..
cahya rasa lately kerap jugak rasa penin2...
adakah disebabkan blood pressure...?
mungkin jua...

point ke-3,4,5,6,7,9 n 10...
semalam...2nd check up ngan Dr. S. Hintschich..
cahya pon menanya la soalan2 yg dah dikumpul time jalan nak pegi klinik tuh...
jawapan pertama dia...'because now rüsselsheim is hot like kuala lumpur...'
blh mcm tu...? mentang2 la baru balik coti2 mesia...huhuuu....

lately cahya susah nak tido...n kerap rasa letih n penin...
bhgn kiri perut...bawah sket dari pundi kencing pun kerap saket...
jawapan doktor, 'das ist normal'....
n utk symptom2 lain....doktor kata semua tu normal sbb baby membesar... n lagi 2,3 weeks...cahya akan rasa la jari2 kecik or siku or lutut kat kulit perut cahya...
:D


gmbr ni doktor amek time baby tgh isap jari...
sbnrnya...cahya tak tau pun yg baby dlm perut pon dah mula isap ibu jari...
puas hati dapat tgk baby cahya sehat... :)
apa lagi yg cahya nak harap kan...? terus lupa sat saket2 time kat rumah...

nmpk jantung gerak2...nmpk darah kuar masuk kat ginjal...nmpk baby pusing2... :D
alhamdullillah....
sukaaa saaanggaatt...!!

n doktor ada teropong dari angle bontot baby jugak...
nak konpemkan jantina...bukannya apa...
doktor kata agak konpem...baby girl.. :D

encik suami ada terbaca pamplet pasal scan 4D...
scan 4D is a video....n rega dia €96...
tanya doktor...doktor tak sarankan sbb itu tak penting dari segi medical... tp dia tak kata la tak leh buat....
just...nak kena ada kerjasama dari baby...
kalau time2 tu baby malas nak posing...tak cool la kan...?
tp gaya2 mcm encik suami nak buat jer...

isi penting seterusnya...survey barang baby..
skg secara seriusnya...cahya dah kena mula beli barang utk baby...
kang terbersalin awal ke...apa ker...kesian baby tak der barang lgsg...
takkan nak bg pinjam baju modern mum mama kan...??
(huh....riaaakk siioott...ammpooonn..!!)

point kedua akhir...
smlm malam jumaat...
lepas semayang maghrib tatkala lagi 3minit nak masuk waktu isya' n terus semayang isya'..
encik suami dah bersidang kat atas carpet nak baca yasin...
mata cahya dah separa time tuh...isya' skg ni pukul 1148malam...
baby excited....dia punya pusing la dlm perut...
ingat mama nyanyi lagu gazal ke sayang...?
tunggu la kuar nnt...
ngaji ngan papa... baca bismillah pun 18x....hah! baru tau....

~al-Fatihah utk pak njang Bakar...semoga roh beliau berada bersama org2 yg beriman..Amin..

isi penting last..makan
cahya still terpk kenapa baby isap jari since dalam perut...
adakah normal...?
ataupun adakah dia lapar...?
oleh itu...cahya akan makan..makan...dan makan...
ahha...berat cahya dah naik 2kg la since last month....gut!gut!

eh...eh....tertinggai satu point lagi...
time check up...like usual...akan check blood pressure...berat..n urine..
betoi la...blood pressure cahya low...
haruskah makan kailan ikan masin 2 hari skali...? huuuhuuu..

time nak blk..darah cahya kena amek...
n encik suami kena cucuk vaksin...
ada 4 vaksin..tp rupa2nya...skali cucuk jer...jarum pun kecik...


Sekian karangan kali ini...wassalamu..