berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Sunday, June 28, 2009

henna a.k.a conteng tangan

as usual...
sebelum crita pasal tajuk di atas...

mesti la kena mengarut2 benda lain dulu kan... :)

so..!
semalam...
kengkonon cahya nak pi petik strawberry...
tetapi...hajat tak kesampaian...

sebab dan cerita selanjutnya...ada kat blog kak neny...

outing yang tak jadi

harini mood cahya pun tak best sebab perut rasa uneasy...
maybe sebab baby protes tak dapat makan buah since last 2 days...

baby...jangan mogok ok....smlm kan kita dah dapat makan pizza walaupun setakat pizza vegie lover...bukan super supreme seperti yang mama impikan...hhhuuuhuuu



psstt....cahya mmg pelakon yg baik kan... *wink2*
walaupun muka slalu ntah hape2 time amek gambar...kekekkeee...

actually pizza tu tak der sedap mana pon... tp sebab teringin... pizza sayur pun jadi la.. rasa maybe lebih kurang sama macam pizza vegie lover mesia punya... tp sayur2 dia lain sket aa...

n tgk la kakak n adik...


kekkekekee.....oooo..adik.....nak paw kakak punya pizza eyh...??









eyh2....dah dekat penuh kertas kajang dah ni...
pasal tajuk entry tak crita lagi.... :P

memandangkan cahya kekurangan mood harini...
masak tgh hari...encik suami yang masak...
walaupun hanya nasik goreng....tapi sedap :D

and cahya...amek kesempatan mengembalikan mood... :P

tak cukup kertas...kita conteng tangan..
dah lama dah cahya stop lukis henna...
stok henna pun dah keras...hhuuhuuuuu...

idea pun dah tak dak...main conteng jer...

ok...dah habis crita pasal entry ni....

-gambar makan pizza adalah sumbangan encik Zulfadli..

Friday, June 26, 2009

rezeki untuk perut =D

haritu...blk mesia...
paklang maq ada beli benda ni..
tapi tak sempat nak makan...

tringat lg...last time blk rumah bonda....bonda simpan benda ni dlm fridge sbb cahya dah chop...
kengkonon sempat la nak makan before blk sini...

skali...tak sempat daaa...

namun begitu....
Allah murahkan rezeki anak mama nih... :D

tak dapat kat mesia...sapa sangka bleh dapat kat bumi jerman nih...

taaa daaaa....

benda itu ialah....













L:A:K:S:A:M
sedap dan keow teow tu buat sendiri okkk...kagum taw!

thanks to kak neny.... :D

walaupun rasa mula2 tak der la ngidam...
tp bila dah dapat...rasa mcm tringat2 laksam dlm fridge bonda tuh....

nasib baik kak neny terniat nak buat...kalau tak....meleleh la air liur anak cahya...
hhuuuhuu...

Friday, June 19, 2009

Sama tapi tak serupa...




Perbezaan antara kedua-dua gambar...
1. sorang nama ameen....sorang nama mira...
2. sorang laki...sorang pompuan...
3. sorang ada adik....sorang tak der adik...
4. sorang spek ijau...sorang spek pink..
5. sorang gigi tak cukup laie... sorang gigi dah siap buat treatment...
6. sorang kat penang,mesia....sorang kat leeds,UK..
7. tak tau dah la...

Persamaan antara kedua-dua gambar...
1. dua2 cahya sayang...
2. dua2 cahya panggil katek...
3. dua2 sangat comel...
4. dua2 ada dua kakak..
5. dua2 anak cahya yg baek..
6. dua2 tu..anak kakak cahya...
6. tak tau dah la...

Gambar tambahan....

Nur Amira Md Mashor


Muhammad Ameen Mohamed Farook

Note tambahan...
cahya ada 10 anak buah setakat ni...
n cahya sayang suma anak buah cahya... :)

Wednesday, June 17, 2009

Alkisah sotong dan kailan

First of all...
thanks to kak neny sebab masakkan paprik semalam... :)
sedap...
walaupun cahya tak leh nak tambah nasik... (baby jeles...)
namun...smp ke malam cahya dapat makan paprik tu hingga perut kenyang dan senang hati...

Semalam jgk....rasa happy di hati kerana dapat bertemankan nabiha n nabila...

men'try' aunty nyer winter earmuffs....

semalam jgk...encik suami kuar bershopping...
encik suami belikan daging...ikan...sotong...udang....
sungguh banyak...
(huh.....indahnya kalau dapat pegi pasar basah Bukit Mertajam...)

cahya pesan jugak sayur ijau...encik suami beli kailan...
MAHAL oookkk..... :(
(huh.....indahnya kalau dapat pegi pasar malam...)

Skg nak cerita pasal sotong dan kailan... (baru berkaitan ngan tajuk...hhuuhuuu...)

ini confirm2 la sotong kan....tp nak tunjuk jgk...size nyer gabak besar...
encik suami beli sekor jer...cahya punya la kagum...sebab sgt besar...lebih dari satu pembaris panjang...ikut suka korang la kalau nak gelakkan kejakunan cahya ni...cahya redha...huhuuu..

TAPI....
lepas potong2 n cuci...tinggal sejemput jer...


disebabkan haritu sempat bawak blk ikan tenggiri masin....
apo laie...terus jer encik suami suggest buat kailan ikan masin...

pergghhh....menu wajib time makan kat kedai kalau kat mesia tuhh..!!


nak bg sama masuk theme....cahya buat sotong goreng tomyam...(tp dah terjadi tomyam sotong daaaa...)

cee waaahhh....mcm sedap jer kan....
tp mmg sedap ponn...

nak bg jeles sket lg...

terselit juga sayur kacang semalam.....

TAPIIIIII......

GEDEBUSH......!





nasik mentah...!!!




no komen.

Friday, June 12, 2009

Pilih nama...

:D

mulakan dengan senyuman...

ingat tadi nak cerita pasal balik msia...tp nnt menambahkan kerinduan pulak.. simpan aa dulu...buat pekasam...huhuuu...

so skg...nak cerita pasal pilih nama...

dari baby umur 3bulan...cahya dah start ler survey2 nama baby...

memang dari dulu niat di hati nak letak nama anak initial kepada nama encik suami n cahya...
iaitu R dan L...

so cahya dah browse internet n list about 584 names for boys n girls yang mula ngan R dan L...

tp pilihan nama yg mula dengan huruf L sikit...
so....cahya cari pulak nama yg mula ngan huruf M dan N....konpem la berlambak...
M dgn N saja dah 1175 nama...
hah! hambek...tak larat nak tgk la pulak...

back to the basic...
cahya tgk nama yang mula dgn R dan L... tilik satu2... nama dan maksud... n cuba combine sesedap rasa lidah cahya sebut...
huhuuu....

ada la few nama yg best dari segi sebutan dan juga maksud...
tp biasa la kan...selagi anak tu tak lahir...dok rasa ada nama lain yg lagi sedap...

any idea from makcik2 dan pakcik2...?

Friday, June 5, 2009

kisah syuk


ini kerja adik saya yg bernama mohd syukri a.k.a syuk kat frenster dia...
sangat sayang pada dia...mungkin lebih banyak dari dia sayang saya...
kami membesar sama2..
dia sangat gila2....dan masih single mingle walaupun sudah mempunyai dua bini iaitu cik turbo dan cik jazzy...
hohoooo..

di sini saya ceewee kan beberapa gambar adik saya yang best itu...

lihatlah kesungguhan mereka...walaupun hanya menyanyikan lagu duet mawi dan m.nasir.. namun mereka menjiwainya dengan sungguh baek...

ini pula...gambar adik saya dari sisi kanan... di waktu ini dia sengaja mengembungkan perutnya dengan angin... sebenarnya dia tidaklah sesihat ini...

dan gambar ini sengaja di blurkan utk kepuasan hati sesetengah pihak...

akhir sekali...ini antara gambar adik dan adik2 ipar saya sedang bermain wii boxing...
mereka sangat bersemangat sukan...

sila amek perhatian :
lekukan di perut adik saya adalah disebabkan angin dan bukan kerana perutnya yg tak sempat nak tarik nafas ketika gmbr ini diambil...

kesimpulannya :

adik saya best...
sekian.

Check up dengan Doktor S. Hintschich

Salam..
dah sebulan coti2 malaysia... dah smp masa nak jengok baby dalam perut..
n semalam, termin (appointment) dengan Doktor S. Hintschich (ikut suka korang nak pronouns nama dia mcmn..huhuuuu...)

sebelum2 ni termin ngan Doktor A.Löhr sbb Doktor S. Hintschich bercuti...

dua2 doktor pun cahya suka n comfortable cuma....dr Löhr tu lelaki...maka lebih afdal cahya pi tayang perut kat dr Hintschich iaitu doktor perempuan kan...?

1st time jumpa..dr Hintschich tanya kami dari mana...cakap jer dari malaysia.. dia mcm excited..
rupa2nya selama dia cuti tu...dia pi jenjalan kat malaysia...huhuuu...
sebakul jugak la dia puji malaysia.. :)

dah2...citer pasal baby pulak...
termin kali ni 1st time cahya buat ultra sound..

before jumpa doktor, assistant doktor amek urine n check berat badan...
time kat msia..cahya check dah naik smp 50kg...
tp...time kat klinik semalam...tak smp 48kg pun...
last time timbang kat klinik tu...before blk msia... 46.5kg...
lepas blk dari msia... 47.8kg...???
biar betul...???

takkan sebab cahya tak leh makan ayam..maka dengan itu berat badan pun tak naik..
hurm... tak per...at least naik kan...

selain tu...so far...suma ok...alhamdullillah...
dr Hintschich sangat la baik n ramah tamah..sangat selesa...


jeng2 ni la baby dalam perut cahya... :)

tengah2 check, baby pusing2...doktor kirakan jari baby...cukup sempurna anak mama :D

kejap2 dia tido mengiring...kejap2 dia telentang...
kejap2 letak tangan kat pipi...kejap2 letak jari kat mulut...
hehehhhee....meleleh gak la airmata cahya....huhuuu...


bawah ni gmbr baby time dia pusing ke depan...blh nmpk jelas tulang muka dia..
bila dia pusing2 lg... nmpk tulang bahu... tulang belakang... tulang kaki... jari2 dia..
n yg paling penting cahya n encik hubby nmpk jantung dia berdenyut....
Subhanallah... indah sangat ciptaan Tuhan.. :D


ada one time tu, kami gelak2...baby tumpang gelak sekali...siap bukak mulut luas2 n jelirkan lidah...tak caya...?
hihihiiii...
mesti anak ni lawak mcm bapak dia...

eyh...lupa nak cakap...doktor kata 95% baby ni baby girl...
so saper2 yg ada plan nak bg hadiah...dah blh start survey skg yer.... :P

termin kalini jugak...cahya dapat vitamin baru...
pastu doktor bgtau encik hubby nak kena amek suntikan jugak... tp kena cucuk masa next termin bulan depan...


other than that, keadaan cahya n baby adalah normal..

even cahya still muntah2 n alah pada few things...doktor kata tunggu lagi 2 weeks...maybe akan ok...plus cahya dok pening2 lalat sbb baru smp dari malaysia...

~ thanks for everything abang...u help me a lot... :D

Wednesday, June 3, 2009

Malaysia oh Malaysia

salam...
cahya baru ada mood nak berblog..
bahang angin malaysia dok melekat kat kulit laie..huh...rindu.... :(

skg ni dok adjust time tido n aktiviti..
rasa2 macam dah buleh rasa baby dok gerak2 dlm perut...
aisey...terus rasa lapar pulak..jap eyh...








hurm..back to the routine..
bila lapar...makan roti ngan nuttella..
tak macam kat msia..
blh bantai roti canai...or nasik lemak...semedang dok terhidang atas meja smp tengahari...
skg pukul 1052am.. cahya still dok bercangak2...tak tau nak buat apa..
harini encik suami mula kerja...
kami smp jerman subuh 1 jun..genap sebulan kat msia, bumi terchenta..

cahya baru lepas load gmbr kat msia di facebook...
esok2 baru citer2 pasal malaysia kat blog k...

memang best even sat ja..

n berat badan cahya dah naik dekat 4 kilo dlm masa sebulan...
(encik suami tak terkecuali even dia cuba mengesahkan timbang tu salah scale... :P )