Liya Raihany Mohd Razif

Salam dan Hallo...

dah sangat lama tak hapdet blog...
ramai jugak yg dok msg2 soh tempek gambar anak dara i ituw...

sempena ngan dah 2minggu umur anak dara i... i pon duduk bersimpuh di depan laptop..

utk entry ni...i nak cerita la pengalaman bersalin i...
before this...asyik lompat kat blog2 dok baca pengalaman2 org len...
skg diri sendiri dah rasa... buleh la cerita kat org lain pulak..

ALHAMDULLILLAH...syukur pada Tuhan...
semuanya under control...

Jumaat, 23 Oct 2009..

patutnya cahya ada termin last ngan frauenartz (pakar wanita)...pukul 11:15pg..
encik suami pi kerja awal sbb ada report nak kena anta..
kul 10pg, cahya bangan ngan relaxnyer utk mandi memandangkan mlm sebelum tuh dah lomor minyak selusuh satu badan...

huh...darah!

cahya maintain lagi...gosok gigi dulu...mandi dulu...
pastu baru call encik suami...
rupa²nya encik suami baru nak mula kerja...huhuu...
tanpa berlengah lg...encik suami blk rumah n terus siap² nak pi spital..
time tuh...encik suami sengeh jer... tak lekang muka dia ngan sengeh... atau lebih sopan, org panggil...senyum meleret...

sampai kat spital...dalam kul 11pg cemtu...
terus pi KreiƟsaal(wad bersalin)..
cahya tak saket pon time tuh...
dok buleh bergelak ketawa ngan encik suami lagi..

dalam kul doblas...1st buat CTG...hebamme kata.. bukaan 2cm...
:D excited! anak mama dah nak kuar.... :D
lepas tu hebamme soh kuar jenjalan...
time nih...nurse cucuk bendalah bawah nih...


punya la susah nak cari urat...sampai 8x dia cucuk...
mula2 tangan kiri...pastu kanan...pastu kiri lg...bila tak tak kuar darah...dia pusing jarum tuh...
dan...natijahnya lepas 3hari...

itulah keadaan lengan kiri cahya...
last² bila nurse tak berjaya jugak cari urat... dia panggil doktor...
doktor cucuk kat tgh lengan...tak kuar jugak darah...
dia tepuk2 lengan...tepuk2 belakang tgn cahya...
dan akhirnya...dia cucuk kat blkg lengan (seperti dlm gmbr 1st itu...)

ok...habih bab cari urat...

lepas 1st ctg tu... cahya n encik suami pegi makan...
n encik suami decide utk blk rumah amek beg cahya n beg baby...
so...cahya pon melengung la kat cafe spital tu sensorang...

pukul 2, CTG skali gi...
lepas tu nurse soh jenjalan laie...
encik suami kata dia dah call family both side...
mula2 kengkonon tak nak bgtau sesapa laie... sbb bukan nak bersalin lg pon...
tp kak neny mcm tau2 jer cahya dah masuk spital...
encik suami la nih....tak reti jd pelakon drama swasta... (skip citer nih...huhuuu)

dlm kul 3 mcm tu...kak neny sefamily datang... siap bawak mee grg... :)


lepas makan² n jln² , cahya masuk buat ctg skali gi kul 5pm...

lepas kul 5pm, achik pulak datang bawak makanan...
rupanya achik pon br blk dari spital...dia jatuh kat kedai sbb terpijak sayur... nasib baek tak serius..
achik ngan cik dee bawak laksa... huh...sedap...!
makan pulak time kuah panas²....kat taman...dgn suhu yg buat mulut berasap...

pukul 8pm...


buat ctg skali lagi...n check inner...
bukaan still 2cm...
so hebamme bg ubat cucuk kat bontot... cahya ingat...ubat spesis tu utk guna time tak leh berak saja... :P
(lepas seminggu bersalin, br tau ubat tu utk cepatkan opening @ induce...hahhahaaa... tp sebab kerap sgt pi toilet... tak tau la byk mana ubat tu masuk...)

achik ngan cik dee setia temankan cahya ngan encik suami...
lepas buat CTG kul 8 tu... kami lepak² kat bilik yg ala² spa..huhuu... (tak teringat nak amek gmbr....)
n hebamme offer dinner sementara kami nak tunggu bilik...

tup² dinner sampai....roti 2keping ngan cheese daaaa.....
huh...perut melayu....mana nak kenyang...

kul 940pm, dapat bilik...
satu bilik...2 org... (pon tak teringat nak amek gmbr...)
roommate adalah org negro yg br bersalin ptg tu secara cesarean...

nurse suruh suma org blk sbb dia kata cahya takkan bersalin mlm tu...
okies....encik suami, achik n cik dee pon siap2 nak blk..
n cahya....ready2 nak tido...

namun begitu... bilik itu sungguh panas... berpeluh² ketiak n leher i taw....
so..cahya kuar jenjalan...
ouh...contraction dah bermula...
mula² hati girang...namun begitu...
bila dah pukul 1pg... makin tak girang pula hati ini...
tp cahya still jenjalan pegi-balik depan bilik....
bila tak larat..cahya duduk kat tmpt tetamu...

nurse kat situ... kejap² tanya... 'alles ok...?' (semua ok..?)
cahya senyum... 'ja...alles ok..'

cahya jalan smp la pukul 2lebih...
rasa pinggang pon dah saket... contraction pon dah makin kuat...
cahya masuk bilik n try baring... ouh...lg saket...
cahya bgn n jalan lg... it helps me alot...
mmg berjalan adalah bagus ye puan²...
tp jgn la time nak bersalin tu br nak jalan².... perlulah bermula seawal kandungan berusia 3,4 bulan ye...

time pukul 3 lebih...mmg dah rasa baby nak terkuar dah...
cahya baca surah an-nasr (izaja) ulang²...
bila contraction dah makin kuat.. rasa tak selesa nak jalan...cahya masuk bilik n baring...
cuba aplikasi cara bernapas kat katil...alamak...encik suami tak dak pulak... terus hang!

dlm dok sebuk pk cara pernapasan yg betul.... roommate tegur...
'hallo...i think...better go to labor...maybe its time to deliver....'
cahya ingat lg ayat dia...n dia la jugak yg bertanggungjawab tlg tekan button call nurse...
(lupa jugak nak amek gmbr ngan roommate yg berjasa ituw...)
nasib baek la nurse yg dtg kat bilik tu blh cakap english...
dia nak amekkan cahya wheelchair...
tp dgn tabahnya...cahya kata cahya nak jalan...
so...berbekalkan henpon di tangan...cahya jalan la slow² ke labor room...
nak kata jauh...tak la jauh sgt... tp bila dah saket nak beranak.. jd jauh la pulak labor room tuh...

smp jer kat labor room...terus buat ctg...
time tu..cahya call encik suami...
'abg...han dah masuk labor room...datang aa skg...'
(slalunya encik suami mmg susah nak jaga...nasib baek kali ni dia sedar..)

hebamme yg duty tu tak leh cakap english...
bila dah baring...hebamme tu mcm kalut²...
eyh2...anak cahya dah nak kuar ker...?
apa benda ntah hebamme tu cakap...
dlm kalut² tu...lg sorang nurse masuk...
rupa²nya opening dah full.. tp air ketuban cahya tak pecah...
natijahnya... karung air ketuban tu yang terkeluar... (benda tu la yg hebamme tu cuba cakap kat cahya..huhuuu...)
so...hebamme telah mencucuk karung itu dgn jarinya...plup!

lepas tu..encik suami sampai..
muka dia relax jer...senyum meleret...
rupa²nya achik ngan cik dee tido kat rumah kami...
patut la cepat encik suami sampai...
jam menunjukkan pukul 4pg...

baby mcm dah tak sabar nak kuar...
cahya pon mula meneran...
encik suami relax jer... bacakan doa... bacakan surah² n tlg ingatkan cahya cara² bernapas...
cahya pon cuba la fokus pada pernapasan...
teran punya teran...baby tak leh kuar... kepala dia besar...
ooouuu....belum kuar lg dah besar kapla ya....
last² hebamme kata... heart beat baby dah slow sket...
so depa decide utk buat episiotomi...
tgh² dok teran tu...tak sedar pon hebamme gunting... tp sebab baby dok pusing² kepala dia... jd koyakan tu teruk gak aa...
nurse kata... koyak tahap ketiga... tahap paling teruk adalah tahap keempat...
so...kiranya teruk la kan...
tak tau la brapa jahitan cahya kena...
yg pasti...lama gak la nurse tuh dok anyam jahitan kat bawah...

baby kuar jer...terus hilang rasa saket...
dgr pulak suara dia nangis...rasa sebak pulak...
cahya tgk encik suami potong tali pusat baby... tp tak sempat nak amek gmbr... rasa terkilan sgt...


lepas tu nurse mandikan baby sbb encik suami dah bgtau dia nak 'say something' kat baby lepas lahir...


bila baby dah bersih... nurse letak baby atas dada cahya...

then...encik suami amek utk azan n qamat kan... :)

sementara tunggu cahya kena jahit...
encik suami dukung baby...
cahya tgk baby bukak mata luas...hitam jer mata dia... klip pot- klip pot tgk encik suami...
pastu klip pot- klip pot tgk lampu...

time tu rasa indahnya dunia... :D
Alhamdullillah...
LIYA RAIHANY MOHD RAZIF selamat lahir ke muka bumi....

Tarikh lahir : 24 Oktober 2009
Masa : 0509
Berat : 2915 g
Panjang : 51 cm
Ukur lilit kepala : 35 cm

Comments

:: butterfly :: said…
Tahniah kak liza & abg razif..
Semoga tabah menghadapi dugaan dan cabaran yg akan dtg pulak...

Liya Raihanny..
Semoga jadik anak yg baik.. Sempurna zahir & batin.. ameen...

~Pakngah~Makngah~Kak Humayrah~
:cahya schatz: said…
butterfly : thanks pakngah,makngah n kak humayrah...tak sabar nak besar n tunggu bulan doblas.. :D

anamarza : timaseh... :D
Ajzie said…
Well done Liza and congratulations to you and husband. Take Care..
:cahya schatz: said…
tengkiu kak ajzie... :D
rubaizah said…
tahniah... mudah ko bersalin ekk.. alhamdulillah....
NaNa said…
cak tahniah dh jadi ibu...cium sayang utk liya drpd mama nana yek..ehehe
m@Ri@ said…
tahniah cahya..
Miss F said…
adehh kak liza... seriau cek dgr cite org bersalin nie.. papeun, congrats!!
Tahniah Liza. Tahniah Mat. Akhirnya, dah boleh tengok anak dara tu.. mana pic lagi? Sile tempek banyak-banyak yer.
CatlinaFly said…
tahniah on your newborn...welcome to mommies club!

:) cantik name baby cahya...
:cahya schatz: said…
Rubaizah : Alhamdullillah...berkat doa suma² org...

Nur Iman : danke :D

maria : tengkiu..tengkiu...tunggu turn maria pulak...

pinklady : thanks... citer akak tak brapa seriau... org lain lg tabah...

put sue : thanks,sue.. niat di hati nak tempek byk²...tp nnt jatuh pulak saham mama dia...hehhehe...

Catlina : timaseh...so far sgt best jd ahli mommies club... :D
nama tu pak dia yg bg...tengkiu again.. :)
:cahya schatz: said…
thanks azreen...
mai la melawat baby... :)
azreen1006 said…
ehehhe melawat kat blog je lah kot.. jauh bebeno nk ke germany tuh :p kui kui kui..
:cahya schatz: said…
azreen : tak pa...tahun depan kami blk..
kita buat perjumpaan besar²an ngan soksekians..time tu ko buleh uli liya..
eh.mcm aku pulak soksekians...huhuuu...

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003