Kesah berenang² ke hulu....

Salam dan Hallo...
kita rewind sket ke masa lampau...
tak la lampau sgt... takat 29hb oktober aritu je..

hari ke5... tali pusat liya dah luruh dah..so...esoknya, hebamme@bidan kata nak mandikan liya..
b4 tali pusat luruh...just lap² saja...

so!

taaaa ddaaa....


apakah benda ituw...?
nama dia badeeimmer... ataupun nama melayu dia timba mandi...
mcm tmpt masak pon ada gak kan...
hehhee...

bentuk pon dah lain macam...
konpem la cara mandi pon lain kan....

kelebihan bendalah ni...
- baby mandi secara natural..posisi mcm dlm perut mak..
- relaxing utk mak ngan anak...
- recommended utk baby premature...n also utk new born...
- buleh pakai smp umur setahun.. n kalau baby anda ituw kecik molek..blh pakai smp 3 tahun...
- bentuk yg buat baby rasa selamat n comfortable..
- buleh tahan suhu air lebih kurang 15minit...
- tub dibuat dari plastik transparent so buleh tgk badan baby.. kot² la terliuk lentuk dok dlm tub tuh..
- baby takkan tergelincir sbb dia duduk..
- tak der bucu tajam n stabil..
- ada anti-slip base dgn soft rubber ring...
- ringan.. mak yg br bersalin pon buleh angkat...tp angkat without air la..

sambung citer liya...
cahya buat post ni supaya liya tau 1st time dia mandi ialah pada 29 oktober 2009..
lokasi....dlm bilik tidur papa ngan mama...
hari pertama... hebamme gorjes yg mandikan..
papa ngan mama liya tukang tulong saja..
terliuk lentuk jer tgk liya mandi...
tp liya tak nangis lgsg...relax jer...
bak kata hebamme gorjes...
'entspannen baby...entspannen...'
*entspannen = relax
dah letak air sumer..pastikan suhu ideal,37°c...mula² celup² kaki dulu...kasi mood sket... pastu baru rendam badan....
ouh...liya memberi kerjasama yg baek... terlopong jer mulut..

skg, turn cahya ngan encik suami pulak...
cahya try pegang...cara²nya...just control kepala...
seriau beb...dah la lembik lg time tu...br 5hari...
tp liya slumber jer berenang²...tepuk² air...
aceceyy....over excited nampaaakk... mak hang dok ketaq nih...

lepas sessi rendam²...bila dah entspannen.. br la mulakan sessi gosok² daki..
nama pon 1st time mandi... air dari jernih terus jd kelabu...
kulit² mati suma tertanggal...campur ngan daki² sket...hehhee...



last skali, baru basuh rambut...n time tu, baru liya menggelupur sejuk...
lepas mandi... sessi lap² pulak...
lap pon ada cara... sbb tak nak bg air² tu buat kulit baby melecet..
lepas lap²...sessi urut² pulak...
part ni, feberet encik suami... smp ke hari ni...time urut liya jer.. dia yg nak urut... budak tu dah guna volume 6 pon...encik suami dok la urut gak...
tak per..ciri² bapak penyayang... nak anak kulit cantek... so...jerit la nak...yg penting kulit cantek...

bila suma dah setel...
liya  kembali kepada rutin dia...tido...


dan lepas frau Erles blk...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

 

eh.ada pulak org join...
dia pulak penat sama naik ngan pelakon utama...huh.

Comments

CikTie said…
ooo...encik suami itu penuh dengan sifat kebapaan... baby bangun, dia bangun....baby tidur dia lagi awal tidur....he!he!
Neny said…
eh, pelakon pembantu selalunya lgpenat dr pelakon utama tau...sbb pelakon selalu kena buat adegan lebih2 sikit. Go Mat go....hehehe.
mama said…
che tie.. pelakun pembantu kena menjiwai watak juga.. tu pasai sama penat tu..

neny.. betui .. pelakon pembantu lagi penat, sebab pelakon pembantu kena siap props lagi..

apa apa pun.. rajin sungguh adik iparku ituuu ..
Ajzie said…
wahhhhhhh best nya liya tido lepas mandi.. tentu dah rasa selesa tuh.......
:cahya schatz: said…
tulih entry pasal liya mandi..tp ramai komen pasal pelakon tambahan...hahahaha..

cik tie: ouh..situasi 'baby bgn,dia bgn' itu adalah sgt jarang berlaku..tp yg bagusnya... bgn² jer terus urus baby..urus benda² pantang mak baby... urus rumah...smp la mlm...
lately ja br sempat langut citer korea...

kak neny: hahahahaa.. syok la matt ada org sokong...

mama: setakat ni buleh bg award bapak meetali la...dari tak reti apa,dlm masa sebulan terus terror urus anak...

kak ajzie: ha ah..mmg evertime lepas mandi, dia tido lena... time mandi pon bukan main bersuka ria....
rubaizah said…
aku dulu masa pantang asyik kena baring... sampai lenguh... aku bangun lelama kena marah ngan mak aku... uhuhu.. bagusla dah mandikan anak awal2 lg.. aku ni dah sebulan lebih baru belajar nak mandikan anak.. tu pun sbb nk blk ke kl.. eheh... ko jgn wat keje berat2 ekk.. rest je.. biar mat yg buat semua... ahakazzzzzz
m@Ri@ said…
mcm cute je tmpt mandi tu..
:cahya schatz: said…
maria : cute macam buyong nak masak kuah laksa...hahhaha...
:cahya schatz: said…
rubaizah : kat sini pulak..asyik suruh jalan...
masa kat spital..time bengkak tu, depa letak ais...pastu suruh jalan²..
haritu lepas bersalin, mat cuti 2weeks.. mmg dia buat suma kerja..
bila dia dah mula kerja, dia buat setakat mana termampu...kesian gak..
dah la kerja byk kena pk...
tp mmg aku tak buat apa pon even kesian... :P
Aan Andes said…
Hi Cahya,

Thanks for this entry! Sebab still konfius how to mandikan baby hehehe. Kat mana beli besen mandi tu? And baby 5 hari boleh duduk mcm tu eh? Sebab I takut laa..tatau nak handle baby kecik2 ni mcm mana
:cahya schatz: said…
Aan Andes :
salam..
cahya beli kat sini..
byk negara gak ada jual benda ni..
kat singapore ada kedai dia..
cuba check web nih...
http://www.tummytub.de/english/home.php

tummytub tu buleh guna utk newborn..
kiranya,bila jatuh tali pusat..buleh la guna..
jz,utk new born...kena 2org yg mandikan..sbb baby tak leh duduk lg kan...
so,sorang akan pegang baby...baby akan berenang2 dlm tummytub tuh..
sorang lg akan gosok2 or sabunkan baby..
bila baby dah buleh duduk...buleh biar jer baby duduk dlm tummytub tu..dan mak buleh mandikan sorang2...
awak survey dulu rega kat singapore brapa...pastu bgtau cahya..
kalau kat sini lg murah...cahya blh belikan n pos dari sini....
Aan Andes said…
Hi Cahya,

Thanks! Alamak Cahya kat Germany rupanya hehehehe..Ingatkan kat Msia :P Ok, I survey dulu, anything, I'll let u know. Thanks a lot :)
:cahya schatz: said…
Aan Andes :
no problem..
kalau nak tunggu cahya blk pon lambat laie..so,kalau dah rega...bgtau la..kot² cahya blh pos dari sini...

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003