Kenduri Kesyukuran...

Salam dan Hallo...


baby dah masuk 3minggu... :)
Alhamdullillah... setakat ni... semuanya kenangan indah² belaka...
thanks to encik suami yg sgt setia melayani permaisuri dan puterinya...
aceceeeyh...

entry kalini patutnya cahya buat last 2weeks...
maklumla sebok jd mak n update game kat fesbuk...
bila la nak insaf nih....isk..isk..isk...

memang dah niat cahya nak buat kenduri cukur rambut baby on 7th day...
dah cakap awal² nak mntk tulong achik, cik dee, kak neny n abg zul...
n also...call family kat mesia dok tanya pasai cukur jambul nyer tentatif...

mula² skali sbnrya... cahya n encik suami dok konpius... hari ke7 tu jatuh hari jumaat ke sabtu...?
baby lahir ritu, sabtu, 24hb oktober...
ada yg kata... next week, hari yg sama... so jatuh hari sabtu la...
ada yg kira... ikut jam... so jatuh hari jumaat la kan...
hurm...
so cahya kira majoriti kata apa..
n majoriti kata jumaat...

hari khamis, br buat keputusan nak buat hari jumaat...
sangat² sorry kat achik, cik dee n kak neny...
tup² terpaksa buat gerak² khas pulak...
kebetulan hari kamis tu..kak neny bawak budu...
suma² dinner kat rumah cahya...
before dinner, ptg tu jugak kuar beli barang...
lepas dinner, terus masak utk kenduri...
sungguh² sorry...dah la cahya tak leh nak tulong... :(

so...
mlm tu merewang...

setakat kol doblas, baby teman...

di dapur, achik sebagai kapla... cik dee, encik suami n kak neny sebagai pembantu chef yg berkaliber...
so dikala² org sebuk kat dapur..time tu gak la cahya dok sebuk call kakak 2nd cahya tanya pasal tentatif majlis hari ke7...serius last minit...!



mlm tu,suma² org kecuali cahya merewang smp pagi..
achik, cik dee ngan kak neny blk dekat pukul 4pg...
tu pun...blk, achik sambung buat *'menu beranak'...
*menu tambahan
encik suami pulak tido kul 5 lebey sbb kesahkan pulut kuning...

pukul 8pg, achik, cik dee ngan kak neny dah sampai...
cahya...? br nak terlelap sbb dok berjaga susukan si kecik tuh...
org yg 1st siap...
si kecik.... huhuuuu...
pukul 730pg dia dah siap...
semangat nak dikendurikan...hohohooo...



kalau ikut aturcara... majlis start pukul 10pg...tp dienjak ke pukul 11pg...
kawan² dari Siegen pon datang meriahkan mejelis... :)
so tunggu suma² org kumpul dulu..
kebetulan fatah pon mai frankfurt...
zul n paan...n also adik² r├╝sselsheim...(thanks to fadhilah, dtg² je terus masuk dapur....)
disebabkan last minute nyer decision, sempat jemput sikit org jer...
sorry pada yg lain...
tunggu liya besar sket...kita buat makan² lagi yer...

tentatif...
1.kata² aluan dari tuan punya anak...
2.bacaan yasin...
3.upacara belah mulut...
4.potong jambul...
5.makan...

bofore majlis mula...
cahya n encik suami call parents both side.. bgtau nama anak...
n utk family terdekat kami message...
(sorry kak ijah, sbb u tak dpt msg tu...i rasa celcom sj buat pelecey kat kita aaa...)
encik suami anta kat suma² family...tp ada yg tak dapat...
yg tak dapat tu pulak kakak cahya yg cahya rapat...huh..hangin kat celcom...
sbb kat low-rate-voip tulih delivered...

click kalau tak nmpk...

mula² kita tayang gambar makanan dulu...

menu :
bihun sup...
sup daging...
pulut kuning...
kari kambing...
agar² pandan...
buah²an...

encik suami mulakan majlis dgn kata² manis...
ucapan timaseh kat achik n cik dee yg byk sgt tulong kami...
then ucapan timaseh utk kak neny n abg zul...
tak lupa jugak utk kawan² yg mendoakan cahya n baby selamat semua²nya...

pastu...pengumuman nama baby...
cahya nak anak kami ada initial R dan L sempena nama kami...
encik suami pilihkan nama...
dan nama yg dibagi ialah...
LIYA RAIHANY yang bermaksud...
liya - milikku @ nama isteri nabi yaakob
raihany - tanamanku yg harum mewangi

bacaan Yasin jugak dibuat utk mendoakan ayah dan mak yg nak pegi haji...
(waktu entry ni ditype...ayah, mak ngan pak teh mungkin dah smp jeddah)
semoga Allah permudahkan urusan depa...ameen... :)


lepas baca yasin, encik suami buat upacara belah mulut...
memandangkan tak der ustaz²@pak aji@lawyer@doktor sapa yg best² nak mntk belah mulut...
cahya terpaksa akur utk mengaku encik suami la insan yg paling best pada hari itu...
so kami la yg belah mulut anak kami sendiri...
mula ngan minum air zam²....pastu rasa kurma nabi... last, madu...
anak,semoga turun la perangai kami yg elok² sahajer... :D

then, cahya pegang baby...ouh...dah buleh panggil nama...
then, cahya pegang liya utk mejelis potong jambul...

disebabkan tak der kumpulan marhaban...
cahya bukak marhaban kat youtube...huhuuu...
pastu kami selawat ramai²....
again...disebabkan tak der mak² aji dan pak² aji yg lebih berkaliber...
kami² yg muda² ni la yg potong jambul...
moga² turun la perangai yg elok² dari uncle² n aunty² kat liya... :)



Alhamdullillah..
mejelis settle dgn meriahnyer walaupun simple....
lepas abih tentatif² penting...
masa utk m.a.k.a.n...


tetamu datang sampai ke malam... :)
thanks to achik, cik dee, kak neny n abg zul...
kesian kak neny smp demam sbb kenduri liya... :(
thanks to siegeners, sanggup datang dari jauh...
thanks utk suma....

entry kak neny pasal majlis -> majlis-cukur-jambul-liya-raihany



gambar² dari encik zulfadli...

 
 

** gambar len...sila tgk kat fesbuk...

Comments

mama said…
orang tua-tua kata, baby akan ikut perangai org yg belah mulut baby tu, jadi tak lah terkejut kalau liya dok test vokal ari ari .. jangan marah aaa papa :).. mak caq usik saja ..
Jalak Lenteng said…
upacara belah mulut??1st time dengaq..
:: butterfly :: said…
xtau pulak dah buat kenduri utk liya huhu xperla janji smue dah settle & nmpk sgt meriah... ;)

♥ iRMa ♥
rubaizah said…
alhamdulillah... selamat dah semua ekk... aku lak dulu belah and cukuq jambul ari ke 15 sbb masa ari ke 7 aku still kat kl... lepas tu masa abis pantang mentua aku wat belah mulut lg sekali and berendoi.... eheh.. berapa kali belah muluit daaaa.. asalkan jgn byk ckp mcm mommy dia dah la.. nama anak ko sgt cantik.. mcm tuan nyer... very cute.. x sabaq nak tgk dia besaq...
:cahya schatz: said…
mama : thats why la the because... :P

jalak : time kenduri tu kan aku dok sebut² nak buat majlis belah mulut...kalau kat mesia..selalunya ustaz² yg buat...

irma : buat simple² ja.. akak rasa abg ada bgtau duan kot.. nnt blk mesia, br buat aqiqah...br best ramai² ngan family..

rubaizah : thanks... aku dok pilih nama berbulan² tp tak dpt gak nama yg best...matt cari nama 5 minit...terus dapat nama Liya Raihany...huhuuu...
Alhamdullillah... kenduri suma dah settle...tinggai nak jaga liya ja bg sehat dan berkaliber...huhuuu....
Piza said…
liya sangat comelllll boleh buat menantu ni haaa hehe
Anonymous said…
hai...fattah je ke...i xde??
org demam2 pon dtg tau-ain
:cahya schatz: said…
piza : set! but still kena isi borang k..

ain : ouh..lupa nak mention nama u...sorry...aber, ada tempek gmbr utk buktikan kehadiran u...

Popular posts from this blog

Mee udon sup

Giveaway 14/003

nasi arab - pes yemeni mendhi PROMO