Dah bertiga....

Salam dan Hallo...
dah abih bab bersalin...
skg ni cerita pasal kehidupan sbg seorang mama, seorang papa dan seorang baby...

24 oktober 2009

lepas kuar dari bilik bersalin...cahya di tolak ke satu bilik lain...
time tu, nurse suruh breastfeeding...
kagum tgk baby reti cari breast n dah reti isap...
kuasa Tuhan... :)

time tu...achik ngan cik dee dah buleh masuk tgk baby...
menangis achik tgk cucu baru dia... :')

Syukur...suma selamat...n cahya klasifikasikan pengalaman bersalin cahya sbg 'senang'...
sbb dok baca pengalaman org lain... ada yg contraction berhari²... ada yg masalah time nak bersalin...dan berbagai² lagi....

time dlm bilik tu..br la teringat mcm²...
selain tak amek gmbr time encik suami potong tali pusat... byk benda yg cahya lupa...
huhuuu...
time pi labor room tu...mmg melenggang bawak tepon jer...
camera kemana...minyak selusuh kemana... milo ngan telur pon kemana...
even baju pon....tak pakai baju yg sepatutnya...
beriya beli baju khas utk bersalin...last² pakai pyjama lain... huuhuuu...

time breastfeeding, achik ngan encik suami kuar mintak uri...
haritu dah tanya hebamme yg dtg rumah tu..dia kata, org jerman pon tanam uri... tapi lately ramai yg tak amek...sbb depa jual utk buat kosmetik... huh!
tapi rupa²nya sejak 2,3thn kebelakangan ni... pihak spital dah tak leh bg uri@plasenta kat parents... sbb undang² tak bg... depa ada cara pelupusan sendiri...
kalau nak jugak...kena berurusan ngan polis...

nasib baek achik ada... achik buat drama² sket... then nurse pon potong la uri tu n bagi kat encik suami.. tp sket jer la...
huhuuu...
tak per la dapat sket pon...dari tak dapat lgsg...
tapi nurse tu asyik remind jgn bgtau sapa²... kalau tak, spital pon kena saman nnt...

lepas settle sessi drama swasta...
pukul 0630 pg, cahya ditolak masuk bilik...
cahya tegur roommate...
'hallo roommate...i am back...' :)
encik suami say thanks kat roommate sbb dia tlg panggil nurse masa cahya nak bersalin...
roommate senyum² jer n cerita kat encik suami apa jd mlm tu...n dia kata...'she is a strong lady...'
ceewaaahhh...sempat up cahya pulak.... :P

achik ngan cik dee setia temankan kami kat spital...
amekkan breakfast utk cahya... n prepare benda² yg cahya nak guna...
tok dee ngan baby

1st yg datang... zurina, anak sulong achik...
dia bawak hadiah utk baby... jaket yg comel n towel pink....
mama pulak yg excited... :)

tetamu 2nd... adik² baru Rüsselsheim...
fadilah...azri ngan ahmad..
inilah calon² babysitter baby... :D

tgh hari tu...kami pindah ke bilik single...
satu bilik...sorang jer...
br la rasa selesa nak ada tetamu... at least, tak kacau roommate...
memandangkan baby tak der masalah apa2... baby stay ngan kami dari mula..
kalau baby lain.. kena duduk kat bilik asing... jumpa mak time nak menyusu saja...

lunch hari 1st...dapat sup...salad...n main dia... kentang kepal...
huhuuu...
cahya tak makan pon...maka dgn itu tak ingat jugak nak amek gmbr... huh...

25 oktober 2009

skg dah masuk autumn...agak sejuk gak la...
baby kat spital...pakai 4lapis baju...campur lg selapis sleepingbag.. jd 5lapis... huhuu...
namun begitu... bila amek suhu... badan dia still sejuk...
natijahnya..dia kena pegi sunbathing bawah lampu panas...
cahya pegi jenguk dia kat bilik baby...
baby lain ada gak dgr merengek².... tp baby i cool taw...
terkedang disirami cahaya lampu panas...tido relaks jer... walaupun disebelahnya ada anak teruna omputeh...

hari kedua bersalin br terasa bhgn jahit tuh bengkak...
so..nurse bg ais utk kurangkan bengkak...
in the same time... nurse suruh kuar jenjalan...

hari² achik datang spital bawak makanan utk cahya n encik suami...
kalau nak harap makanan spital...huh...kurus la cahya...
lunch hari kedua... menu spageti...tp ada daging pulak..so cahya tak makan jgk...

lepas waktu lunch, zurina datang ngan stefan...
stefan siap bg sekuntum ros merah utk anak dara i...
tak abih² stefan kata 'she's so beautiful...' again...mama dia yg blushing... :P

lepas zurina ngan stefan blk, kak misnah n family datang...
kak misnah bawakkan nasik n lauk utk encik suami...
thank u...
sempat bergambar ngan misna...tp..dgn kamera kak misna...nnt nak mntk la...
kenangan tuh...

petang... family abg budi datang melawat...
masa dok tunggu nak buat CTG on friday...dah jumpa abg budi ngan mbak gita..
jumpa lg skali on sunday...perut dah kempis... :)

mlm....kurik, aman ngan umar datang...
lepak² kejap..pastu kami bawak baby jenjalan smbl anta depa smp entrance...

mlm kedua dan ketiga...
encik suami tido kat spital...
muka encik suami waktu 1st nite ada baby...

baby sgt la bagus... tak byk ragam...
nangis time nak susu jer...

26 oktober 2009

hari terakhir di spital...
achik datang dengan kak neny n si kembar.. :)

umur baby dah 3hari...
br la dapat dgr dia nangis beriya sbb dia betul² lapar...
cahya tak der susu laie...
so nurse bg nutrition...
rupa mcm susu..tp bukan susu...
nurse kata... buleh try bagi... tp kebykkan baby tak suka...
cahya try bg kat baby... dia minum mcm sedap jer...
bila baby nangis, encik suami siap mintak lg sebotol petang tuh....

lunch hari ke3, spital bg makan cheese goreng ngan salad....
aisey....i belum ada mood nak diet la...
nasib baek achik bawak makanan...
tp cheese goreng tu sedap jugak...hehehe...

memandangkan nurse suruh cahya kuar jenjalan...
kami kuar gi taman...

baby,cahya anta dia 'sunbathing'...
n nurse kata, depa nak buat test kat baby...
nyesal gak tak tunggu tgk depa test apa kat baby...

balik dari taman, nurse kata ada sket lg test nak buat kat baby..
n cahya nak kena jumpa frauenarzt before blh confirm dapat kuar spital..
cahya dah semangat nak blk rumah...
dah boring asyik baring kat katil...

masa jumpa frauenartz, dia kata, baby suma ok...
tp kalau buleh depa nak tahan cahya lg sehari sbb bengkak kat jahit tu tak surut laie...
namun begitu...kalau cahya nak blk jugak...tak pa...
musti la cahya pilih nak blk kann.... :D senyum lebar²

Frauenarzt pesan...
1. tempoh pantang 6weeks...
2. minum byk air putih..
3. no sex for 6 weeks...
4. letak ais kat tmpt bengkak selagi tak surut...
5. kalau demam, terus pegi spital...
6. seblh² breastfeed baby...
7. bla...bla...bla.... (tak ingat sbb excited nak blk rumah...)

thanks again to achik,cik dee, kak neny, abg zul n si kembar... tunggu smp petang utk bawak kami blk rumah....

dah ready nak balik rumah...
last but not least...

ada gak gmbr roommate terselit... :)
crop dari gmbr lain...huhuuu...

Comments

Ajzie said…
comelnya liya..
:: butterfly :: said…
comey nye bby liya ni :) xsabar nak jumpe bulan doplas nnt.. harap2 pipi makin tembam nk cubit2 ;)

♥ pakngah ♥ makngah ♥ kak ecah ♥
:cahya schatz: said…
kak ajzie n irma : like mother..like daughter... :P
m@Ri@ said…
ala comelnya die...takutnya nak hadapai hari itu..doakan maria pulak ek..(walaupn lmbt lgi..hahah)
:cahya schatz: said…
maria : tak yah takut...nnt akan jd antara pengalaman yg indah... :)
start la buat benda² yg blh senangkan bersalin...cth : berjalan n urut..
insya Allah...membantu jgk nnt..
Adrina Adi said…
congrats!! wah, panjangnya entry. tp best baca. muahhss utk baby liya.. :)
:cahya schatz: said…
thanks kak ad...
tak perasan pulak entry pjg...bila baca komen kak ad...br tgk blk...
hihiii...
tu br nak cover 3hari punya cerita tuh... :P
rubaizah said…
hi liza..

sapa jaga masa pantang ni? kat situ bengkak ek.. skang dah ok ke? aku lak ada masalah nak berak... mak aii sampai nangis2 dlm jamban.. mcm sakit nak beranak... baby sihat? ada kena kuning? hopefully not.... saja nak pesan, kalo x nak baby nangis sgt, setiap kali dia nangis cepat2 angkat and comfortkan dia... so dia x akan terajar utk nangis.. mak aku dulu pesan kat aku .. so skang alhamdulillah amirul sgt baik and x nangis meraung2.. rengek comel je kalo nak susu... kalo nak attention lak dia pgl org 'aiiiiiii'.. 'aiiiiiiii'... ehe...
:cahya schatz: said…
rubaizah :
takat ni matt yg jaga aku pantang.. dah buleh bg award... dah cekap dia urus rumah, baby n prepare benda² utk aku pantang...
tmpt jahit tu bengkak takat 2,3 hari ja... letak ais...pastu surut elok...
sabtu lepas bidan dah buang benang jahit tu sbb kulit dah elok bertaup..
aku rasa kat mesia, normal bila ada masalah sembelit..sbb kat mesia, tak leh minum air time pantang, kan..?
kan sini, wajib minum air byk2...
skg ko still sembelit ker...?
kalau ya...start la minum air putih byk2...
liya sehat n bertambah sehat... Alhamdullillah...tak cranky n tak susah nak urus...
dia ada kuning time hari ke4...tp kejap ja...jemur 4,5 kali...dah ok...

kiss n hug for amirul... :D

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003