berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Tuesday, October 13, 2009

Termin Doktor dan hebamme...

Salam dan Hallo...

::KAMIS::
termin ngan doktor

lepas blk dari flohmarkt...
cahya sempat baring kejap...

tup² terjaga lg 10minit kul4...
hah...hambek ko...
encik suami ingat cahya dah siap2... tinggai nak tunggu dia call saja..
cahya pulak...siap dah tukar baju... siap dah terlena seround..

kebetulan, masa sampai klinik...ada org tgh buat CTG...
so kira tak per la smp lambat sket pon...
huhuuu...

graf CTG asyik naik...
doktor kata...itu tanda dah ada contraction...
cahya rasa... maybe jgk sbb baby letih... mama dia jalan kat flohmarkt lama sgt... :P

dalam masa seminggu....berat cahya naik dari 53kg ke 54.1kg...

ouh....betul ke baby naik smp sekilo dlm seminggu...??



jawapannya...tak...
kiranya...yg 1.1kg tu.. berat baby campur ngan berat cahya...
waaah...berat cahya naik jugak akhirnya...
syabass....syabas....

kali ni doktor tak buat scan...
jz buat inner check saja... check opening...
everything ok....
n cahya dapat result test 'Streptococcus'.....

positif..!
huh...maksudnya nnt time bersalin....cahya nak kena amek vaksin tambahan...



::SABTU::
termin ngan hebamme

mcm slalu... lebih kurang kul 1tgh hari... smp la hebamme gorjes tu kat rumah kami... :D

kali ni.. dia nak buat praktikal pernafasan time contraction...
n check baby...
hasil check..dia kata...baby mcm dah ready nak kuar...
mungkin jugak cahya bersalin sblm 16hb...
huuuuhhuuu....

mcm cahya kata dlm entry yg sblm² ni....
cahya nebeess...!

namun begitu...hasil check heart beat baby..
hebamme kata..baby ni tenang saja..
sbb since 1st time dia check... bacaan heart beat baby maintain 124 bpm...

n posisi baby....tgh mengadap ke depan..
rupa² yg dok timbul² tu kaki ngan lutut dia la...hehehe..

n hebamme suruh cahya mula letak uncang teh kat nipple...
cara²nya..
guna teh hitam...mksdnya..teh mcm teh cameron tuh..
bukan teh peppermint...bukan teh bunga...bukan teh hijau...
tp teh biasa....kat sini panggil 'Schwarzer Tee' @ teh hitam...

rendam uncang tu dlm air panas...then perah sket...letak kat nipple...
biar dlm 2jam..
ni utk bersihkan nipple n prepare utk baby hisap susu nnt...

entry seterusnya...cahya cerita pasal cara² pernapasan yg kami belajar...

No comments: