berpatah² kata

salam n hallo...
thanks pada yg mai melawat..
harap u'olz dapat tinggalkan link..senang i nak jengok u'olz blk...
pada those yg tak dak link... letak nama kat 'name/URL'.. and just kosongkan bahagian URL..
tengkiu, süße!

Monday, October 5, 2009

Check up - 36weeks..

Salam dan Hallo...


29 Sept 2009..
Termin ngan hebamme...
makin cantek pulak cahya tgk hebamme tuh... :)
even dah tua... outlook dia gorjes...
rambut dia halus...lurus jer...takder tercacak²...
skin muka dia pon cantek jer...
ada ler kedut² akibat penuaan tp still nampak cantek...

macam² soalan kami tanya dia...
segala kemusykilan, dia akan bgtau detail...terang tanpa perlu bersuluh laie...
compare to doktor yg suka jawab 'das ist normal...'
compare to hebamme kat spital yg suka sgt pusing roundabout 7x sblm bg jawapan yg kami nak...(tu pon....blom tentu dia teringat apa soalan yg kami tanya...silap² terus bukak citer lain...huh...)

and then...Frau Erles check barang² yg kami dah prepare...
she knows barut n bengkung...
dia kata kat Jerman pon guna jgk barut ngan bengkung dulu...tp skg tidak laie...

masuk 36weeks...cahya dah mula kena amek ubat homopati dan 'damm massage öl'...
ubat homopati tu utk mudahkan bersalin...
'damm massage öl' tu pulak function dia lebih kurang macam minyak selusuh... tp tak leh minum la...
dia specific utk urutan kat vagina...elakkan vagina terkoyak masa bersalin...
cahya ada baca kat forum wanitamelayu... ramai gak org mesia buat urutan nih...
tp guna baby oil.. or minyak zaitun... or minyak masak...
nnt cahya share ngan korang² cara urutan tuh...ada gmbr...tp asyik lupa nak scan...

hebamme check blood pressure sbb a day before termin tuh...cahya nak pitam dlm keta achik..
ngeri...dlm keta pon buleh nak pitam...nak angkat tangan pun tak berdayo time tuh...

result blood pressure....mmg rendah... tp still ok...

time check heart beat baby...
baring² jer...baby dah say 'hallo' kat frau Erles...
beriya² baby gerak...kejap² lutut timbul..kejap² tonggek bontot...huhuu...
itu maknanya..baby sehat..
syabbas betey..! syabbas!!


30 sept 2009..
Termin ngan doktor...
Mula dari minggu depan..akan ada termin everyweeks...

so..
result...

berat...
53kg...sama ngan last 2weeks...
tapi..berat cahya turun...berat baby naik...
doktor kata... 'das ist normal frau che hassan...'
skg dah start sejuk...so badan terhidrat sbb pertukaran cuaca..

urine..
ok..

blood pressure...
90/60..
ouh...sungguh rendah...
tp doktor kata normal sbb skg perubahan cuaca...

kedudukan baby...
dah makin kebawah...time scan pon dah tak leh tgk muka dia dah..
patut la cahya kerap nak terkucil..
badan pun rasa makin berat...

CTG...
dah detect few times contraction..

baby...
berat...naik dari 2.3kg ke 2.5kg...
kepala...31cm...
panjang...46cm...
:D

lepas scan...doktor buat ujian 'Streptococcus B'..
ujian utk check bakteria apa ntah...

lepas jumpa doktor...amek darah...
itu saja laporan termin minggu ini...
sekian...


**dah start minum minyak selusuh....
blueeek.....tak sedap... :((

No comments: