Tag ~ raya

Kali ni tag dari farahsyeefa....
(ouh...br teringat...ada lg satu tag still ada dlm draft...suma gara² tunggu repair phone....)
tak per...kita buat tag raya dulu...kang dah abih raya posa...kena tunggu deepavali pulak bak kata farah... :P

Baju Raya
well....yuallz mesti suma dah tau beta nih dok tunggu time nak melotup jer nih...
namun begitu...baju kurung yg buleh jugak dipanggil baju raya telah siap di beli bulan 5 ritu, masa blk mesia...
warna mestilah sedondon ngan encik suami sbb time tuh nak amek gmbr family...dan....itu adalah baju raya baru encik suami lepas 7thn asyik bantai baju melayu yg sama...kesian kan..?
beta tak try lg pon baju kurung bertema BIRU tu...last time pakai masa preggy 4 bolan...skg dah 8 bolan..perut pon dah makin bolat...huuuuhhuuu....

Untuk Baby/Anak
part ni....baru jer cakap ngan cik wawa smlm...
memandangkan cik baby kuar lepas raya...maka...bukan setakat baju raya baru...malah...suma benda pon 'raya dan baru'...
katil 'raya dan baru' ada... stroller 'raya dan baru' ada... botol susu 'raya dan baru' ada... pampers 'raya dan baru' ada... towel 'raya dan baru' ada... apatah lagi baju 'raya dan baru'... mesti la beraneka pesyen... :D (berterima kasehlah pada encik papa ye cik baby...)

Family saya
beta wish....beta blh ada kat rumah..buat² sebok ngan preparation nak raya...
mula² paksa bonda ngan abah beli baju baru...
pastu....paksa bonda beli barang² nak buat kuih n makan² time raya...
n then..bonda pulak paksa beta bersidang seharian balut ketupat...
pastu...beta pulak paksa kakak beta blk rumah bonda utk tlg buat kuih raya...
tak lupa juga...beta paksa² pulak adik laki beta soh kemas rumah....
oouuuhh....rupa²nya byk scene paksa2 la time raya nih...erk...!
pagi raya....kita mintak maap yer... :)

Family mertua
setakat ni..tak pernah beraya as menantu lagi..
tapi dari dulu (last 17 years )... rasanya tak pernah la tak pegi raya kat rumah hubby...
ouh...sungguh tidak malu anak dara ini... :P
tp org tak leh kata apa...sbb we are very besfren...

n bila dah start couple...encik hubby n kembar dia pulak berbalas kunjungan...

Kasut Raya
tak der.
skg dah makin sejuk...so dok sarung kasut kulit utk winter...nasib baik since preggy kaki beta tak bengkak...
bila tak sejuk sgt...aci jer pakai sandal dari mesia...
even kalau tak preggy pon...tak kuasa nak sarung high heels....
utk kes2 terpencil jer beta tabahkan hati utk nmpk kaki lawa...

Kuih Raya
tahun lepas sgt bersemangat ngan adanya kak neny n kak ina...
namun tahun ini...br buat kuih gunting ngan achik n kak neny...
dok plan nak buat biskut cornflake madu...ouh..bilakah itu..?dah nak raya nih....

Perabot baru
bila duduk di perantauan... tak der feel nak raya pon sbnrnya...
bila jumpa malaysian..br terasa... 'oo...dah nak raya kita nih...'
masuk rumah ni dulu dah fully-furnished...suma dah tersusan canteekk dah...
so tak yah la nak peningkan kepala nak buat dialog² seperti...
'bang...nak langsir baru...'
or
'bang...nak sarung kusyen baru...'
dengan perut boyot nih....adalah lebih afdal membuat dialog² manja seperti....
'bang...tulong vacum carpet.....'
dan
'bang....tulong cuci sawang.... '
dan
'bang...tulong kemas lemari ni sket....'
dan
'bang...tulong....'
ouh...mula la nampak encik suami cekak pinggang....hahhahahaa...
ampon bang...

Duit raya

dah 2 tahun (since kawen) encik suami terselamat dari kena bg duit raya kat anak2 buah yg berderet dari side yg beta...huhuu....
side encik suami baru ada sorang anak buah...campur ngan 2 adik encik suami... so buleh la dia bg berkepok² duit raya kat 3 org...
tgk la blk mesia nnt....mcmn dia nak bahagi side beta pulak....takat ni...dah ada 10 worang dok queue....

Bonus
apa tuh...? b-o-n-u-s?
tunggu lepas raya la.....bonus yg akan mai skali ngan dividen tetap...yakni tanggungan utk seumur hidup....huhuuuu...

Balik Kampung
huh...!
kalau bab kampung kat mesia....tahun depan cerita la..
tahun ni either kampung Rüssels atau kampung Raun.... hehhehee...
nak up sket...kita pi pekan Frankfurt...

Dan saya mahu men'tag' blogger-blogger berikut :
kak neny DONE
irma DONE
kak ati DONE
shahida
kak nurul aini

Sekian...

Comments

mama said…
lega.. i tak masuk dalam list kena paksa u masa hari raya :))
note utk pakcik: duit raya boleh saja ditransfer.. pay pall also acceptable..
okay mak yong, selamat hari raya, berhati hati di jalan raya (ayat standard!)
:cahya schatz: said…
hahhahaa....geli hatiku membaca coretan kekanda hanim...
sedap gak nama baru i...'mak yong'..
naseb baek i spesis cepat tangkap...
btw...naseb la u tak dak time raya...kalau tak...lebih afdal susahkan u...kah3...
Nurul said…
liza..wokay nnti kita jawab..
Neny said…
Sila balik kg Raunheim ok!
:cahya schatz: said…
kak nurul : canteek la tuh kak nurul...br ada semangat raya sket... :)
btw...selamat hari raya...

kak neny : jalan jam la...saya sampai lewat sket ye...

Popular posts from this blog

Mee udon sup

review : katil baby

Giveaway 14/003